Пређи на садржај

Пређи на садржај

Колико је тачна — Библијска историја?

Колико је тачна — Библијска историја?

Колико је тачна — Библијска историја?

КАИМ Херцог, бивши председник Израела и Мардохеј Гикон, професор археологије у пензији са Универзитета у Тел Авиву, у заједничкој књизи Battles of the Bible истичу следеће:

„Библијски опис битака, који обухвата и тактике примењиване у њима... не може се објаснити самом домишљатошћу писаца. Довољно је, на пример, упоредити Гедеонов подухват против Мадијанаца и њихових савезника, о ком се говори у Судијама 6-8, с Тројанским ратом, који је Хомер описао у Илијади. Што се овог другог тиче, било која приступачна морска обала и утврђени град у близини сасвим би добро могли да послуже како би одговарали географској локацији ове битке... Када је у питању библијски извештај о Гедеоновом подухвату, није баш тако. Кретања војски, чија је тактика детаљно разрађена, и окршаји условљени међусобним односом специфичних географских одлика и подухватима обе војске — и то на бојном пољу које се простире у дужини од 60 километара — једноставно не могу било где да се понове... Тако смо практично присиљени да прихватимо веродостојност библијског извештаја, у ком су описане тактике примењиване у овим биткама.“

Могли бисте да проучите Гедеонов подухват помоћу мапа на 18. и 19. страни библијског атласа Упознај „добру земљу“. a Прича почиње овако: „Сви Мадијанци и Амаличани и синови Истока бејаху се скупили, и, прешавши преко Јордана, беху се улогорили у долини Језраелу.“ Гедеон је позвао суседна племена у помоћ. Догађаји су се одвијали на подручју које се протезало од извора Арода до горе Морех, а затим ка југу према јорданској равници. Гедеон је гонио своје непријатеље и након што су прешли реку Јордан, поразио их је (Судије 6:33–8:12).

У ту мапу у брошури Упознај „добру земљу“ уцртана су најважнија места која се помињу, као и одлике рељефа. Друга мапа (страна 15) показује која су подручја припадала израелским племенима. Ове две мапе могу вам помоћи да увидите колико је библијски извештај тачан.

То илуструје запажање које је изнео покојни професор Јоханан Ахарони: „Што се тиче библијских земаља, њихова географија и историја су тако уско повезане да се једна без друге не могу добро разумети.“

[Фуснота]

a Издали Јеховини сведоци.

[Извор слике на 32. страни]

Мапа у позадини: Based on maps copyrighted by Pictorial Archive (Near Eastern History) Est. and Survey of Israel