Пређи на садржај

Пређи на садржај

Стицање знања сада и заувек

Стицање знања сада и заувек

Стицање знања сада и заувек

НЕМАЧКИ лекар Улрих Штрунц написао је серију књига под називом Forever Young. У њима је тврдио да вежбање, правилна исхрана и здрав начин живота унапређују боље здравље и да чак могу продужити живот. Па ипак, он својим читаоцима не обећава да могу дословно живети вечно ако примењују његове савете.

Међутим, постоји једна врста знања која обухвата обећање о вечном животу. Гледано из другог угла, ако бисте живели вечно, могли бисте заувек да стичете корисно знање. Исус је рекао у молитви Богу: „Ово значи вечни живот, да усвајају спознање о теби, једином истинитом Богу, и о ономе кога си послао, Исусу Христу“ (Јован 17:3). Хајде да најпре дефинишемо израз „вечни живот“ и да затим утврдимо о каквом се спознању ради и како се оно може стицати.

Према Библији, Створитељ ће ускоро претворити земљу у дословни рај, где ће владати погодни услови за дуг живот. Да би један такав рај био могућ, биће потребна велика промена, слична промени до које је дошло у Потопу Нојевих дана. У 24. поглављу Матеја, у стиховима од 37 до 39, каже се да је Исус наше време упоредио са „Нојевим данима“ када људи ’нису обраћали пажњу‘ на критичну ситуацију у којој су се налазили. Такође су игнорисали Нојеву поруку. Затим је дошао ’дан кад је Ноје ушао у арку‘ и Потоп је уништио све оне који раније нису хтели да знају за то. Ноје и они који су с њим били у арци остали су живи.

Исус је указао да ће један сличан ’дан‘ наступити у наше време. Они који поступају у складу са спознањем о том догађају имају у изгледу не само да преживе тај ’дан‘ већ и да живе вечно. Осим тога, мртви који су у Божјем сећању биће враћени у живот са изгледом да никада више не умру (Јован 5:28, 29). Запазите како је Исус нагласио те две ствари. Када је с Мартом разговарао о ускрсењу мртвих, рекао је: „Ко исказује веру у мене, ако и умре, оживеће; и свако ко живи и исказује веру у мене, сасвим сигурно неће никада умрети.“ Сви докази указују на то да је тај ’дан‘ веома близу, што значи да и ви можда ’нећете никада умрети‘ (Јован 11:25-27).

Исус је затим упитао Марту: „Верујеш ли то?“ Она је одговорила: „Да, Господе.“ Када би Исус вама поставио то исто питање, шта бисте му одговорили? Вероватно вам је тешко поверовати да не морате умрети. Међутим, и поред тога, нема сумње да бисте волели да је то могуће. Замислите колико тога бисте могли да научите када не бисте ’никада умрли‘! Замислите себе како уживате у свему ономе што бисте желели да научите или да урадите, али за шта никада немате времена! И помислите само како би било када бисте поново били заједно с вољеним особама које вам је смрт однела! Какво вам спознање то може омогућити, и како га можете стећи?

Могуће је стећи животодајно спознање

Да ли је стицање спознања о Богу и Христу у оквиру наших могућности? Јесте. Истина је да нема краја стицању знања о Створитељевим делима. Међутим, када је „спознање“ повезао са ’вечним животом‘, Исус није указивао на астрономију или неку другу науку. У Пословицама, 2. поглављу, стиховима од 1 до 5, каже се да је неопходно обратити пажњу на „речи“ и „поучења“ која се налазе у Библији како бисмо стекли ’познање Бога‘. Што се тиче спознања о Исусу, у Јовану 20:30, 31 указује се на то да је оно што је записано о њему довољно да бисмо „имали живот“.

Дакле, спознање о Јехови и Исусу Христу које се налази у Библији довољно је да бисмо знали како да добијемо вечни живот. Библија је јединствена књига. Створитељ је показао да је сусретљив тиме што ју је надахнуо тако да чак и слабо образован човек са ограниченим способностима може стећи довољно спознања како би добио вечни живот. Такође, особа која брзо учи и која има довољно времена и могућности увек ће моћи да научи нешто ново из ове надахнуте књиге. Чињеница да можете да прочитате овај чланак јесте доказ да имате капацитет да учите. Међутим, како би требало да користите тај капацитет?

Широм света, искуство је показало да је проучавање Библије с неким ко је већ разуме најефикаснији начин да се стекне то спознање. Баш као што се Ноје трудио да својим савременицима пренесе спознање, Јеховини сведоци су вољни да вас посете како би с вама разматрали Библију. Том приликом, они би могли користити брошуру Шта Бог захтева од нас? или приручник који има прикладан назив, Спознање које води до вечног живота. a Чак и ако сматрате да је тешко поверовати да у земаљском рају верни људи ’неће никада умирати‘, можете се уверити у то обећање путем ових библијских разговора. Онда, шта можете да урадите ако бисте желели да живите вечно или ако бисте само хтели да видите да ли је разумно веровати у то? Искористите ову могућност да проучавате Библију.

Колико ће дуго трајати то проучавање Библије? Малочас поменута брошура од 32 стране, која је преведена на стотине језика, садржи само 16 кратких лекција. У случају да можете да одвојите око сат времена недељно, требаће вам само неколико месеци да бисте проучили кључне библијске теме помоћу књиге Спознање које води до вечног живота. Ове публикације су помогле многима да стекну доста спознања и да развију дубоку љубав према Богу. Створитељ ће наградити оне који га искрено воле и даће им вечни живот.

Стицање животодајног спознања заиста је у нашој моћи и то спознање је лако доступно. Библија је преведена на више од 2 000 језика, у целини или само неки њени делови. Јеховини сведоци у 235 земаља срећни су што могу да пруже личну помоћ и да обезбеде публикације темељене на Библији како бисте и ви могли да проширите своје спознање.

Лични студиј

Ваш однос с Богом јесте лична ствар између вас и Створитеља. Само ви можете да чувате и изграђујете тај однос, и само вам Он може дати вечни живот. Стога, ви лично треба да наставите да проучавате његову писану Реч. Можда ћете увидети да је лакше издвојити време за то ако неко редовно долази код вас.

Пошто се у Библији и помоћним средствима за проучавање налази ’познање Бога‘, сасвим је на месту чувати их у добром стању (Пословице 2:5). Тако ће вам трајати годинама. Ако живите у некој земљи у развоју, можда у школи нисте користили много уџбеника, већ сте можда учили тако што сте слушали и посматрали. На пример, у Бенину се говори преко 50 језика. Није ништа необично да неко течно говори четири или пет језика, иако у рукама никада није имао ниједан уџбеник на тим језицима. Ваша способност да учите тако што слушате, посматрате и концентришете се прави је дар. Међутим, установићете да вам књиге у великој мери могу помоћи у проучавању.

Чак и ако живите на скученом простору, покушајте да нађете једно одговарајуће место где ћете држати Библију и библијске публикације. Држите их на месту где ће вам бити лако доступне и где се неће оштетити.

Породични студиј

Ако сте родитељ, требало би да будете заинтересовани за то да помогнете својој деци да стекну исто спознање које и ви стичете. У земљама у развоју, родитељи често поучавају децу многим вештинама неопходним за живот, као што су кување, сакупљање дрва, доношење воде, обрађивање земље, риболов и размена добара. То је заиста образовање које ће им користити у животу. Међутим, многи родитељи у то образовање не укључују спознање које може водити до вечног живота.

Какве год да су ваше околности, вероватно немате много слободног времена. Створитељ то види. Запазите шта је Он још давно рекао о поучавању деце: „Објаснићеш их синовима својим, и говорићеш о њима кад седиш у кући својој и кад идеш путем, кад лежиш и кад устајеш“ (Поновљени закони 6:7). У складу са овим мислима, зашто не бисте осмислили сопствени програм поучавања који би био у складу са следећим смерницама:

1. „Кад седиш у кући својој“: Трудите се да редовно разматрате Библију код куће са својом децом, можда сваке седмице, баш као што је неко то чинио с вама. Јеховини сведоци су издали публикације темељене на Библији које су практичне за поучавање деце свих узраста.

2. „Кад идеш путем“: Разговарајте са својом децом о Јехови у неформалним приликама, исто као што их поучавате ономе што ће им требати у животу и пружате им упутства.

3. „Кад лежиш“: Молите се са својом децом сваке вечери.

4. „Кад устајеш“: Многе породице постижу мноштво лепих резултата зато што сваког јутра разматрају један библијски стих. Јеховини сведоци као темељ за то користе брошурицу Свакодневно разматрање Писма. b

У земљама у развоју, многи родитељи су и те како спремни да се жртвују како би њихова деца добила добро световно образовање. Тако деца могу да брину о њима када они остаре. Међутим, ако проучавате Библију и помогнете својој деци да чине то исто, стећи ћете спознање које ће и вама и целој вашој породици омогућити да живите вечно.

Да ли ће икада доћи дан када ћемо знати све? Неће. Докле год наша планета путује кроз бескрајни свемир, и ми ћемо стицати знање. У Проповеднику 3:11 стоји: „Сваку лепу ствар он [Бог] у своје време чини. Он је њима у срце и мисао о вечности метнуо, јер делима која Бог твори, човек ни почетка ни краја докучити не може.“ Стицање знања је задовољство коме нема краја.

[Фусноте]

a Обе публикације су издали Јеховини сведоци.

b Издали Јеховини сведоци.

[Истакнути текст на 5. страни]

„Ово значи вечни живот, да усвајају спознање...“

[Слике на 7. страни]

Помозите члановима своје породице да стичу спознање сада и заувек