Пређи на садржај

Пређи на садржај

Удовољавање потреби у Македонији

Удовољавање потреби у Македонији

Удовољавање потреби у Македонији

„ПРЕЂИ у Македонију и помози нам“ (Дела апостолска 16:9). Ове речи, које је изговорио човек који се појавио апостолу Павлу у визији, откривају да је постојала потреба да се добра вест о Божјем Краљевству објављује на новим подручјима, у градовима који се налазе у данашњој Грчкој.

У данашњој Македонији, на сваких 1 840 становника има само један Сведок. Многи људи никада нису чули за Јехову Бога. Заиста, постоји велика потреба да људи у овој земљи чују поруку мира (Матеј 24:14).

Бог је отворио пут како би се удовољило тој потреби. У новембру 2003, Бетел у Скопљу, у Македонији, примио је један неочекивани телефонски позив. Позив је био од македонског Центра за међународну сарадњу. Они су предложили Сведоцима да изложе свој штанд на тродневном сајму који је требало да почне 20. новембра, са циљем да људима објасне своја веровања. Како добра прилика да се дође до хиљада људи који никада нису чули добру вест о Краљевству!

Добровољци су прионули на посао како би изложили разне публикације Јеховиних сведока на македонском језику. Примерци публикација били су изложени тако да су посетиоци који су то желели могли да их узму. Ова изложба је многима пружила прилику да бесплатно добију освежавајућу воду живота (Откривење 22:17).

Посетиоци су посебно тражили публикације које се тичу њиховог живота, као што су књиге Млади питају — практични одговори на њихова питања и Тајна породичне среће. a Деведесет осам особа је оставило своју адресу како би их Јеховини сведоци посетили. Многи су похвалили дело Јеховиних сведока и квалитет литературе.

До штанда је дошао један човек држећи за руку малог дечака. Питао је да ли имају нешто за децу. Сведоци су му показали Моју књигу библијских прича. b Прелистао ју је и сав одушевљен упитао колико кошта. Када је чуо да се образовно дело Јеховиних сведока у потпуности подупире добровољним прилозима, још се више одушевио (Матеј 10:8). Показао је књигу свом сину и рекао: „Види каква лепа књига! Тата ће ти сваки дан читати по једну причу!“

Штанду је пришао и један професор филозофије. Он је веома заинтересован за религију уопште, а посебно га занимају веровања Јеховиних сведока. Листајући књигу Човечанство у потрази за Богом, c професор је рекао: „Материјал је заиста логично разрађен! Баш тако сам и замишљао да треба да буде обрађена ова тема.“ Касније су неки ученици из његове школе дошли до штанда и затражили по примерак књиге коју је узео и њихов професор. Желели су и они да је проуче. Мислили су да ће професор користити тај материјал на настави.

Неки људи су на овој изложби први пут дошли у контакт с библијском истином. Група глувих тинејџера разгледала је по сајму. Један Сведок им је одржао кратак говор, уз помоћ једне девојке која је преводила на знаковни језик. Користећи илустрације из књиге Највећи човек који је икада живео, d брат је објаснио да је Исус лечио болесне, укључујући и глуве. Одушевили су се када су „чули“ библијско обећање да ће Исус ускоро исто то учинити за људе који данас живе на земљи. Неки од њих су радо прихватили литературу темељену на Библији, и договорено је да их посети један Сведок који зна знаковни језик.

Осим на македонском језику, посетиоци су могли добити и литературу на албанском, енглеском и турском. Један човек који не говори македонски затражио је литературу на енглеском. Када је добио Кулу стражару и Пробудите се!, поменуо је да говори турски. Није могао да верује својим очима када су му показали литературу на његовом језику! Видео је да Јеховини сведоци желе да помогну свима.

Овом приликом је дато веома лепо сведочанство и било је веома охрабрујуће видети колико се много људи занима за библијску истину! Заиста, Јехова је отворио пут како би се добра вест о Краљевству још више ширила у Македонији.

[Фуснота]

a Све ове књиге издали су Јеховини сведоци.

b Све ове књиге издали су Јеховини сведоци.

c Све ове књиге издали су Јеховини сведоци.

d Све ове књиге издали су Јеховини сведоци.

[Оквир⁄Слике на 9. страни]

ЗНАЧАЈАН ДОГАЂАЈ

Један догађај који је био од великог значаја за ширење добре вести о Краљевству одиграо се 17. маја 2003. Тог дана је посвећен Бетел у Скопљу. Изградња је трајала две године, и нови објекти су четири пута већи од старих.

Сада постоје три зграде у којима се налазе службене и преводилачке канцеларије, као и собе за становање, кухиња и вешерница. Гај Пирс, члан Водећег тела Јеховиних сведока, одржао је говор за посвећење. Програму посвећења присуствовали су гости из десет земаља. Сви су били одушевљени када су видели ове лепе нове зграде.

[Мапа на странама 8, 9]

(За комплетан текст, види публикацију)

БУГАРСКА

МАКЕДОНИЈА

Скопље

АЛБАНИЈА

ГРЧКА

[Слика на 8. страни]

Скопље, Македонија