Пређи на садржај

Пређи на садржај

Уздај се у Јеховину Реч

Уздај се у Јеховину Реч

Уздај се у Јеховину Реч

„У реч [се] твоју уздам“ (ПСАЛАМ 119:42).

1. Шта можеш рећи о томе ко је написао 119. Псалам, и какав је став имао тај писац?

 ОСОБА која је саставила 119. Псалам веома је волела Јеховину реч. Вероватно се ради о јудејском принцу Језекији. Осећања изражена у овој надахнутој песми у складу су са ставом Језекије који је ’прионуо за Јехову‘ док је служио као краљ Јуде (2. Краљевима 18:3-7). Једно је сигурно: Аутор тог Псалма био је свестан својих духовних потреба (Матеј 5:3).

2. Шта је тема 119. Псалма, и којим је стилом писана ова песма?

2 Овај Псалам највише говори о томе колико је вредна Божја реч, то јест порука. a Вероватно да би је лакше упамтио, писац је ову песму написао у акростиху. У изворном хебрејском тексту, 176 стихова овог Псалма подељено је у 22 строфе и свака строфа започиње следећим словом хебрејског писма. Надаље, свака строфа се састоји од 8 стихова који започињу истим словом те строфе. У овом Псалму се говори о Божјој речи, законима, наредбама, опоменама, путевима и заповестима. У овом и следећем чланку, осмотрићемо 119. Псалам користећи прецизан превод хебрејског текста Библије. Размишљање о искуствима Јеховиних слугу из прошлости, као и из савременог доба, треба да нам помогне да још боље разумемо ову надахнуту песму и да будемо још захвалнији за то што имамо Божју писану Реч Библију.

Буди послушан Божјој речи и бићеш срећан

3. Објасни шта значи бити беспрекоран и наведи неки пример за то.

3 Да ли ћемо бити заиста срећни зависи од тога да ли ходимо по Божјем закону (Псалам 119:1-8). Ако то радимо, Јехова ће нас сматрати ’чистима на свом путу‘ (Псалам 119:1). То што смо чисти, то јест беспрекорни, не значи да смо савршени, али показује да се трудимо да вршимо вољу Јехове Бога. Ноје је био „без мане међу својим савременицима“, јер је „ходио са истинитим Богом“. Овај верни патријарх и његова породица преживели су Потоп зато што се он трудио да живи у складу с Јеховиним мерилима (Постање 6:9NW; 1. Петрова 3:20). Слично томе, и ми можемо преживети крај овог света уколико ’добро чувамо Божје заповести‘ и вршимо његову вољу (Псалам 119:4).

4. Од чега зависе наша срећа и успех?

4 Јехова нас никада неће оставити ако га ’хвалимо правим срцем и ако чувамо његове наредбе‘ (Псалам 119:7, 8). Бог није напустио израелског вођу Исуса Навина који је примењивао савет да ’чита књигу закона дан и ноћ како би радио све што је написано у њој‘. То му је помогло да поступа мудро и да буде успешан (Исус Навин 1:8). Исус Навин је пред крај свог живота још увек хвалио Бога и подсетио је Израелце: „Признајте свим срцем својим и свом душом својом да није изостало ништа од свега добра што вам је обрекао Јехова, Бог ваш“ (Исус Навин 23:14). Попут Исуса Навина и писца 119. Псалма, можемо бити срећни и успешни када хвалимо Јехову и уздамо се у његову реч.

Јеховина реч нам помаже да будемо чисти

5. (а) Објасни како се може остати духовно чист. (б) Која помоћ стоји на располагању младој особи која је починила озбиљан грех?

5 Духовно чисти можемо бити ако пазимо на себе у складу с Божјом речју (Псалам 119:9-16). То важи чак и ако нам родитељи нису пружили добар пример. Иако му је отац био идолопоклоник, Језекија је ’очистио свој пут‘, што највероватније указује на то да се ослободио паганских утицаја. Претпоставимо да млада особа која служи Богу почини озбиљан грех. Покајање, молитва, помоћ родитеља и брижна подршка хришћанских старешина могу јој помоћи да попут Језекије ’очисти свој пут и да пази на себе‘ (Јаков 5:13-15).

6. Које су жене ’очистиле свој пут и пазиле на себе у складу с Божјом речју‘?

6 Иако су Рава и Рута живеле много пре него што је састављен 119. Псалам, оне су ’очистиле свој пут‘. Рава је била блудница у Ханану, али је касније постала позната по својој вери као обожавалац Јехове (Јеврејима 11:30, 31). Моавка Рута је напустила своје богове, служила Јехови и придржавала се његовог Закона који је дао Израелу (Рута 1:14-17; 4:9-13). Обе ове неизраелке су ’пазиле на себе у складу с Божјом речју‘ и добиле су величанствену предност да буду преткиње Исуса Христа (Матеј 1:1, 4-6).

7. Како су Данило и још тројица јеврејских младића оставила добар пример у погледу чувања духовне чистоће?

7 Иако су „мисли срца човечјега зле од младости његове“, млади могу остати чисти чак и у овом поквареном свету који је под Сатанином влашћу (Постање 8:21; 1. Јованова 5:19). Данило и још тројица јеврејских младића који су били у изгнанству у Вавилону ’пазили су на себе у складу с Божјом речју‘. На пример, нису желели да се онечисте ’краљевим јелом‘ (Данило 1:6-10). Вавилонци су јели нечисте животиње, које су по Мојсијевом закону биле забрањене (Левитска 11:1-31; 20:24-26). Они никада нису испуштали крв из убијених животиња и тиме што су јели неискрварено месо кршили су Божји закон о крви (Постање 9:3, 4). Зато и не чуди што су четворица Јевреја одлучила да не једу краљева јела! Ти богобојазни младићи су остали духовно чисти и тако су пружили добар пример.

Божја реч нам помаже да будемо верни

8. Какав нам је став и какво спознање потребно ако желимо да схватимо и примењујемо Божји закон?

8 Љубав према Божјој речи јесте један важан фактор који ће нам помоћи да му останемо верни (Псалам 119:17-24). Ако имамо став попут надахнутог псалмисте, жудећемо да разумемо „чудеса“ Божјег закона. Увек ћемо ’чезнути за Јеховиним законима‘ и за његовим ’опоменама‘ (Псалам 119:18, 20, 24NW). Чак и ако смо се тек недавно предали Јехови, треба да се питамо да ли смо већ ’развили чежњу за чистим млеком које припада речи‘? (1. Петрова 2:1, 2). Важно је да разумемо основна библијска учења како бисмо били у бољој позицији да разумемо и примењујемо Божји закон.

9. Шта треба да радимо када се људски захтеви косе с Божјим законом?

9 Ми волимо Божје опомене, али шта треба да радимо ако „кнезови“ из неког разлога говоре против нас? (Псалам 119:23, 24). Људи на одговорним положајима често покушавају да нас присиле да људске законе ставимо испред Божјих. Шта треба да радимо када се људски захтеви косе с Божјом вољом? Љубав према Божјој речи ће нам помоћи да му останемо верни. И ми ћемо попут прогоњених апостола Исуса Христа рећи: „Бога као владара морамо слушати пре него људе“ (Дела апостолска 5:29).

10, 11. Објасни како можемо остати беспрекорни пред Јеховом чак и у најтежим околностима.

10 Јехови можемо остати верни чак и у најтежим околностима (Псалам 119:25-32). Ако желимо да останемо беспрекорни пред Богом, морамо бити спремни да учимо и морамо се горљиво молити за његово вођство. Такође треба да изаберемо да ходимо ’путем верности‘ (Псалам 119:26, 30).

11 Језекија, који је највероватније написао 119. Псалам, изабрао је „пут верности“. То је учинио иако је био окружен лажним обожаваоцима, а и људи који су радили на краљевом двору највероватније су га исмевали. ’Његова душа је лила сузе од туге‘ због таквих околности (Псалам 119:28). Међутим, Језекија се уздао у Јехову, био је добар краљ и ’учинио је оно што је право пред очима Јеховиним‘ (2. Краљевима 18:1-5). Ако се ослањамо на Бога и ми можемо истрајати у кушњама и остати беспрекорни (Јаков 1:5-8).

Јеховина реч нам улива храброст

12. Како лично можемо применити Псалам 119:36, 37, (NW)?

12 Када следимо вођство Божје речи, ми добијамо храброст која нам је потребна да бисмо изашли на крај са искушењима у животу (Псалам 119:33-40). Понизно тражимо Јеховино вођство како бисмо се „свим срцем“ држали његовог закона (Псалам 119:33, 34). Молимо Бога попут псалмисте који је рекао: „Приклони срце моје к наредбама својим а не ка лакомству“, то јест ка неправедном добитку (Псалам 119:36). Попут апостола Павла, ’у свему се поштено владамо‘ (Јеврејима 13:18). Ако послодавац тражи од нас да учинимо нешто непоштено, скупићемо храброст да се држимо Божјих смерница и Он ће нас увек благословити због тога. Штавише, он нам помаже да све своје грешне склоности држимо под контролом. Зато треба да се молимо да Јехова ’одврати наше очи од онога што је безвредно‘ (Псалам 119:37NW). Не желимо да нам се икада допадне било која безвредна ствар коју Бог мрзи (Псалам 97:10). Између осталог, то значи да ћемо избегавати порнографију и спиритизам (1. Коринћанима 6:9, 10; Откривење 21:8).

13. Како су Исусови ученици добили храброст да смело сведоче под прогонством?

13 Тачно спознање Божје речи пружа нам самопоуздање које нам је потребно да бисмо храбро сведочили (Псалам 119:41-48). Храброст нам је свакако потребна да бисмо ’одговорили ономе који нас ружи‘ (Псалам 119:42). Понекад је наша ситуација слична оној у којој су се нашли Исусови ученици када су се суочили с прогонством и молили се: „Јехова... дај својим слугама да и даље са свом смелошћу говоре твоју реч.“ Како им је помогла та молитва? „Сви се испунише светим духом те са смелошћу говорише Божју реч.“ Тај исти Суверени Господ и нама даје храброст да са смелошћу говоримо његову реч (Дела апостолска 4:24-31).

14. Шта нам помаже да попут Павла храбро сведочимо?

14 Имаћемо храбрости да сведочимо без имало страха од срамоте ако ценимо „реч истине“ и ако ’стално чувамо Божје законе‘ (Псалам 119:43, 44). Ревно проучавање Божје писане Речи помаже нам да ’пред краљевима говоримо о његовим наредбама‘ (Псалам 119:46). Сем тога, молитва и Јеховин дух ће нам помоћи да кажемо праве ствари на прави начин (Матеј 10:16-20; Колошанима 4:6). Павле је храбро говорио о Божјим опоменама пред владарима из првог века. На пример, сведочио је римском намеснику Феликсу који га је ’слушао о вери у Христа Исуса‘ (Дела апостолска 24:24, 25). Павле је такође сведочио пред намесником Фестом и краљем Агрипом (Дела апостолска 25:22–26:32). Уз Јеховину помоћ, и ми можемо храбро сведочити и никада се нећемо ’стидети добре вести‘ (Римљанима 1:16).

Божја реч нам пружа утеху

15. Како нас Божја Реч може утешити када нам се други ругају?

15 Јеховина Реч је неисцрпан извор утехе (Псалам 119:49-56). Има периода када нам је посебно потребна утеха. Иако као Јеховини сведоци храбро говоримо, „охоли“ — они који се охоло понашају према Богу — понекад нам се ’ругају превршујући сваку меру‘ (Псалам 119:51NW). Међутим, док се молимо можемо се сетити охрабрујућих мисли које стоје у Божјој Речи и тако се ’утешити‘ (Псалам 119:52). Сем тога, током молитве се можемо присетити неког библијског закона или начела који нас могу утешити и дати нам снагу која нам је потребна у стресним ситуацијама.

16. Шта Божје слуге нису урадиле чак и када су биле прогоњене?

16 Охоле особе које су се ругале псалмисти били су Израелци — чланови Богу предане нације. Каква срамота! Будимо одлучни да, за разлику од њих, никада не одступимо од Божјег закона (Псалам 119:51). На хиљаде Божјих слугу је, и поред тога што су годинама били изложени нацистичком прогонству и томе слично, одбило да одступе од закона и начела који се налазе у Божјој Речи (Јован 15:18-21). Нама није тешко да будемо послушни Јехови, јер су његове наредбе за нас попут утешне песме (Псалам 119:54; 1. Јованова 5:3).

Буди захвалан за Јеховину реч

17. На шта нас покреће цењење према Божјој речи?

17 Своју захвалност за Божју реч показујемо тако што живимо у складу с њом (Псалам 119:57-64). Псалмиста је ’обећао да ће се држати Јеховиних речи‘ и да ће чак ’у поноћ устајати да захвали Богу за његове праведне законе‘. Ако се пробудимо током ноћи, то нам пружа заиста дивну прилику да кажемо Богу у молитви колико смо му захвални! (Псалам 119:57, 62). Због тога што ценимо Божју реч, желимо да нас он поучава и доноси нам радост јер смо ’пријатељи оних који се боје Бога‘ — особа које имају страхопоштовање према њему (Псалам 119:63, 64). Да ли се на овој планети може наћи боље друштво?

18. Како Јехова одговара на наше молитве када нас ’дохватају мреже бездушника‘?

18 Када се молимо свим срцем и понизно тражимо од Јехове да нас поучава, ми га тада позивамо да нам се ’смилује‘ јер желимо да имамо његову наклоност. Посебно треба да се молимо када нас ’дохватају мреже бездушника‘ (Псалам 119:58, 61). Јехова може пресећи мреже непријатеља које нас спутавају и ослободити нас да бисмо обављали дело проповедања о Краљевству и стварања ученика (Матеј 24:14; 28:19, 20). То се увек изнова дешавало у земљама у којима је наше дело било забрањено.

Веруј у Божју реч

19, 20. Зашто је добро пострадати?

19 Вера у Бога и његову реч помаже нам да истрајемо у потешкоћама и да вршимо његову вољу (Псалам 119:65-72). Иако су охоли ’плели лаж на њега‘, псалмиста је певао: „Добро ми је што пострадах“ (Псалам 119:66, 69, 71). Зашто за сваког Јеховиног слугу може бити добро да страда, то јест да се нађе у потешкоћама?

20 Несумњиво је да се у тешкоћама усрдно молимо Јехови и то нас приближава њему. Тада више времена проводимо проучавајући Божју писану Реч и више се трудимо да примењујемо оно што стоји у њој. Тако постајемо срећнији. Али шта ако у потешкоћама реагујемо тако да на површину испливају неке наше непожељне особине, као што су нестрпљење и понос? Уз искрену молитву и помоћ Божје Речи и његовог духа, ми можемо отклонити те недостатке и потпуније се ’обући у нову личност‘ (Колошанима 3:9-14). Надаље, наша вера бива јача када подносимо невоље (1. Петрова 1:6, 7). Павлу су користиле невоље зато што су му помогле да се више ослања на Јехову (2. Коринћанима 1:8-10). Да ли допуштамо да патња позитивно утиче на нашу личност?

Увек се уздај у Јехову

21. Шта се дешава када Бог постиди охоле?

21 Божја реч нам пружа добру основу да се уздамо у Јехову (Псалам 119:73-80). Ако се заиста уздамо у нашег Створитеља, нећемо имати никакав разлог да се било чега стидимо. Међутим, понекад нам је због поступака других потребна утеха и често пожелимо да у молитви кажемо: „Нек се застиде охоли“ (Псалам 119:76-78). Јехова се може постарати да се такве особе застиде тако што проузрокује да њихова зла дела изађу на видело и тако што учини да се прослави његово свето име. Можемо бити сигурни да прогонитељи Божјег народа у ствари не постижу ништа. На пример, нису успели — нити ће икад успети — да униште Јеховине сведоке који се свим срцем уздају у њега (Пословице 3:5, 6).

22. У ком је смислу псалмиста био ’као мех на диму‘?

22 Божја реч нам помаже да се још више уздамо у њега када смо прогоњени (Псалам 119:81-88). Због охолих који су га прогонили, псалмиста се осећао ’као мех на диму‘ (Псалам 119:83, 86ДК). У библијска времена, мехови направљени од животињске коже користили су се за држање воде, вина и других течности. Када су били празни, ти мехови су могли да се смежурају уколико би се ставили да висе негде поред ватре у просторији без димњака. Да ли си се због невоља и прогонства некада осећао ’као мех на диму‘? Ако јеси, уздај се у Јехову и моли се попут псалмисте који је рекао: „Оживи ме по милости својој и чуваћу наредбе уста твојих“ (Псалам 119:88).

23. Шта смо све видели осматрајући Псалам 119:1-88, и шта се можемо питати пре него што почнемо да проучавамо Псалам 119:89-176?

23 Оно што смо осмотрили из прве половине 119. Псалма показује да Јехова показује лојалну љубав према својим слугама зато што се уздају у његову реч и воле његове наредбе, опомене, заповести и законе (Псалам 119:16, 47, 64, 70, 77, 88). Њему је драго када његове предане слуге пазе на себе у складу с његовом речју (Псалам 119:9, 17, 41, 42). И док једва чекаш да проучаваш остатак овог прелепог Псалма, можеш се питати: ’Да ли заиста допуштам Јеховиној речи да осветљава моју стазу?‘

[Фуснота]

a Овде се говори о Јеховиној поруци, а не о читавој Библији — Божјој Речи.

Како би одговорио?

• Од чега зависи права срећа?

• Како нам Јеховина реч помаже да останемо духовно чисти?

• На које нам начине Божја реч пружа храброст и утеху?

• Зашто треба да имамо веру у Јехову и његову реч?

[Питања за разматрање]

[Слике на 11. страни]

Рута, Рава и јеврејски младићи изгнани у Вавилон ’пазили су на себе у складу с Божјом речју‘

[Слика на 12. страни]

Павле је храбро ’пред краљевима говорио о Божјим наредбама‘