Пређи на садржај

Пређи на садржај

Колико ти значи нада у ускрсење?

Колико ти значи нада у ускрсење?

Колико ти значи нада у ускрсење?

„Отвараш руку своју, и обилно ситиш све што живот има [„испуњаваш жељу свега живог“, NW]“ (ПСАЛАМ 145:16).

1-3. Коју су наду за будућност неки имали? Наведи пример.

 ДЕВЕТОГОДИШЊИ Кристофер и његов брат провели су једно јутро са ујаком и ујном и њиховом децом проповедајући од куће до куће у близини Манчестера у Енглеској. У нашем пропратном часопису, Пробудите се!, било је објашњено шта се затим десило. „После подне су пошли на излет у Блекпул, оближње одмаралиште уз море. Свих шесторо је било међу 12 људи који су погинули на лицу места у једној саобраћајној несрећи коју је полиција описала као ’прави холокауст‘.“

2 Вече уочи те трагедије, породица је присуствовала Скупштинском студију књиге, где се разматрала тема о смрти. „Кристофер је увек био озбиљан дечак“, рекао је његов отац. „Те вечери је јасно говорио о новом свету и о његовој нади за будућност. Како је текао разговор, Кристофер је изненада рекао: ’Ми се као Јеховини сведоци одликујемо по томе што, иако је смрт болна, знамо да ћемо се опет једног дана видети.‘ Нико од присутних није могао претпоставити колико ће се те речи урезати у наше сећање.“ a

3 Много година пре овог догађаја, тачније 1940, Франц, један Сведок из Аустрије, суочио се с могућношћу да буде погубљен на гиљотини зато што је одбио да буде нелојалан Јехови. Он је из затвора у Берлину написао мајци следеће писмо: „Колико је мени познато, да сам пристао на [војну] службу, починио бих грех због којег бих заслужио смрт. За мене је то незамисливо. Не бих могао да се надам ускрсењу... Данас ми је, драга моја мајко, сва браћо и сестре, изречена казна. Немојте се уплашити. Осуђен сам на смрт и сутра ујутру ћу бити погубљен. Бог ми даје снагу, баш као што је увек давао снагу свим правим хришћанима у прошлости... Ако останете верни до смрти, видећемо се поново када дође време ускрсењу... До следећег виђења.“ b

4. Како су на тебе утицале ове две приче, и шта ћемо сада осмотрити?

4 Нада у ускрсење значила је много и Кристоферу и Францу. Била им је стварна. Ове две приче су заиста дирљиве! Да бисмо још више заволели Јехову и били му још захвалнији, а и да бисмо имали још чвршћу наду у ускрсење, осмотримо зашто ће бити ускрсење и како то треба да утиче на нас лично.

Визија ускрсења на земљи

5, 6. Шта открива визија коју је апостол Јован забележио у Откривењу 20:12, 13?

5 Апостол Јован је имао визију у којој је видео шта ће се дешавати током Миленијумске владавине Исуса Христа, и том приликом је видео како људи ускрсавају на земљи. Он је записао: „Видех мртве, велике и мале... и море предаде мртве који су били у њему, и смрт и Хад предадоше мртве који су били у њима“ (Откривење 20:12, 13). Без обзира на статус — било да се ради о ’великима‘ или ’малима‘ — биће ослобођени сви они који су у Хаду (Шеолу), то јест заједничком гробу човечанства. Тада ће бити враћени у живот и они који су умрли на мору. Ти величанствени догађаји такође су део Јеховине намере.

6 Христ ће започети своју хиљадугодишњу владавину тако што ће свезати Сатану и бацити га у бездан. Сатана ће током те владавине бити неактиван и зато неће заводити ни ускрснуле, ни преживеле из велике невоље (Откривење 20:1-3). Тих хиљаду година можда ти изгледају као дуг период, али за Јехову је то у ствари, „као један дан“ (2. Петрова 3:8).

7. На основу чега ће се судити током Христове Миленијумске владавине?

7 Према тој визији, Христова Миленијумска владавина биће време суда. Апостол Јован је записао: „Видех мртве, велике и мале, како стоје пред престолом, и свици се отворише. Али један други свитак би отворен; то је свитак живота. И мртвима би суђено по њиховим делима на основу онога што је написано у свицима... и свакоме би суђено по делима“ (Откривење 20:12, 13). Запази да се особи неће судити на основу онога што је радила или није радила пре смрти (Римљанима 6:7). Уместо тога, судиће се на основу ’свитака‘ који тек треба да се отворе. Да ли ће нечије име бити записано у „свитак живота“ зависиће од дела која та особа буде чинила након што сазна шта стоји у тим свицима.

„Ускрсење живота“ или „ускрсење суда“

8. Које ће две могућности имати особе које буду ускрснуле?

8 Јован је раније у визији видео Исуса који има „кључеве од смрти и Хада“ (Откривење 1:18). Он служи као Јеховин ’Главни Заступник живота‘ који је овлашћен да суди „живима и мртвима“ (Дела апостолска 3:15; 2. Тимотеју 4:1). Како ће он то чинити? Тако што ће враћати у живот оне који спавају смртним сном. „Не чудите се томе“, рекао је Исус мноштву људи којем је проповедао, „јер долази час у који ће сви који су у спомен-гробовима чути његов глас и изаћи ће.“ Затим је додао: „Они који су чинили добро на ускрсење живота, а они који су чинили зло на ускрсење суда“ (Јован 5:28-30). Шта онда верне мушкарце и жене из древних времена очекује у будућности?

9. (а) Шта ће многи несумњиво сазнати када ускрсну? (б) Које ће огромно образовно дело бити предузето?

9 Када се те верне особе из древних времена врате у живот, убрзо ће установити да су се остварила обећања у која су веровали. Сигурно ће желети да сазнају ко је Семе Божје жене, које је поменуто у првом пророчанству у Библији, у Постању 3:15! Колико ли ће бити срећни када сазнају да је обећани Месија, Исус, остао веран до смрти и да је дао свој живот као откупну жртву! (Матеј 20:28). Они који их буду дочекали када се врате у живот имаће ту велику радост да им помажу да разумеју да је откупнина израз Јеховине незаслужене доброте и милосрђа. Када ускрснули увиде шта све Јеховино Краљевство чини како би се испунила његова намера за земљу, сигурно ће бити подстакнути да хвале Јехову. То ће бити добра прилика да покажу колико су привржени свом брижном небеском Оцу и његовом Сину. Сви који тада буду живи, одушевљено ће учествовати у огромном образовном делу које ће бити потребно да би се поучиле милијарде људи враћених из гроба, који такође треба да прихвате откупнину коју је Бог припремио.

10, 11. (а) Које ће прилике Миленијум пружити свима на земљи? (б) Како то треба да утиче на нас?

10 Када Аврахам буде ускрснуо, имаће велику радост да живи под стварном владавином ’града‘ који је тако жељно ишчекивао (Јеврејима 11:10). Колико ли ће Јов бити дирнут кад буде сазнао да је својим начином живота ојачао и друге Јеховине слуге које су се суочавале са испитима беспрекорности! Колико ли ће Данило желети да сазна како су се испунила пророчанства која је записао под надахнућем!

11 Сви који добију живот у праведном новом свету, било путем ускрсења, било тако што ће преживети велику невољу, имаће много тога да уче о Јеховиним намерама за земљу и њене становнике. Могућност да живимо и хвалимо Јехову у сву вечност свакако ће допринети томе да Миленијумски програм поуке представља право задовољство. Међутим, тада ће бити најважније то како ћемо поступати кад сазнамо шта стоји у тим свицима. Да ли ћемо примењивати оно што будемо научили? Да ли ћемо медитирати о важним информацијама и примењивати их како би нам то дало снагу да се одупремо Сатанином последњем покушају да нас одврати од истине?

12. Шта ће свакоме омогућити да се потпуно посвети делу поучавања и претварању земље у рај?

12 Не треба заборавити ни предивне благослове које ће донети примена вредности Христове откупне жртве. Они који путем ускрсења буду враћени у живот неће патити од болести и немоћи од којих данас људи пате (Исаија 33:24). Здраво тело и савршено здравље омогућиће свима у новом свету да се потпуно посвете поучавању милијарди ускрснулих да ходе путем живота. Такође ће учествовати у највећем подухвату икада предузетом на земљи — у претварању читаве планете у рај који ће доносити славу Јехови.

13, 14. Зашто ће Сатана бити још једном пуштен, и чему се свако од нас може надати?

13 Када Сатана буде пуштен из бездана, још једном ће покушати да заведе људе. Према Откривењу 20:7-9, биће уништене све ’заведене нације‘, то јест групе људи, које потпадну под Сатанин зао утицај: ’Ватра ће сићи с неба и прождрети их.‘ За оне који буду ускрснули током Миленијума, ово уништење ће значити да је њихово ускрсење било ускрсење суда. За разлику од њих, ускрснуле особе које остану беспрекорне добиће дар вечног живота. Њихово ускрсење ће бити „ускрсење живота“ (Јован 5:29).

14 Како нас нада у ускрсење може утешити већ сада? Што је још важније, шта морамо радити како бисмо у будућности могли да рачунамо на благослове које ће донети ускрсење?

Поуке које већ сада можемо извући

15. Како нам вера у ускрсење већ сада може помоћи?

15 Можда си недавно изгубио вољену особу и сада покушаваш да изађеш на крај с великим променама које доноси тај огромни губитак. Нада у ускрсење ти помаже да имаш душевни мир и снагу коју немају они који не познају истину. „Не желимо да будете у незнању што се тиче оних који заспу смртним сном“, тешио је Павле Солуњане, „да не бисте туговали као и остали, који немају наду“ (1. Солуњанима 4:13). Да ли видиш себе како у новом свету дочекујеш особе које се враћају у живот. Већ сада пронађи утеху размишљајући о поновном сусрету са својим вољенима.

16. Како ћеш се вероватно осећати када започне ускрсење?

16 Можда тренутно трпиш физичке последице Адамове побуне, рецимо у виду неке неизлечиве болести. Немој допустити да те узнемиреност коју то носи са собом наведе да заборавиш на радостан изглед да и сам ускрснеш и да поново живиш у новом свету са обновљеним здрављем и виталношћу. Тада, када поново отвориш очи и угледаш пресрећна лица теби драгих особа које се радују твом ускрсењу, несумњиво нећеш заборавити да захвалиш Богу за његову лојалну љубав.

17, 18. Које две важне поуке треба да узмемо к срцу?

17 У међувремену, осмотри две поуке које треба да узмемо к срцу. Једна указује на то да је веома важно да сада служимо Јехови целом душом. Опонашајући нашег Господара, Исуса Христа, својим самопожртвованим начином живота показујемо љубав према Јехови и својим ближњима. Ако због противљења или прогонства останемо без средстава за живот или будемо лишени слободе, остаћемо одлучни да и даље будемо чврсти у вери без обзира на кушње. Уколико противници прете смрћу, нада у ускрсење нам пружа утеху и снагу која нам је потребна да останемо лојални Јехови и његовом Краљевству. Стога, због ревности у делу проповедања о Краљевству и стварања ученика, пружа нам се прилика да добијемо вечне благослове које је Јехова припремио за праведне.

18 Друга поука се односи на то како се суочавамо са искушењима која нам намеће наше пало тело. То што знамо за наду у ускрсење и што смо захвални за Јеховину незаслужену доброту помаже нам да будемо још одлучнији да останемо чврсти у вери. „Немојте волети ни свет ни оно што је у свету“, упозорио је апостол Јован. „Ако неко воли свет, у њему нема љубави према Оцу; јер све што је у свету — жеља тела и жеља очију и упадљиво разметање својим животним средствима — не потиче од Оца, него потиче од света. Сем тога, свет пролази, а и његова жеља, али онај ко врши Божју вољу остаје заувек“ (1. Јованова 2:15-17). Мамци овог света у облику материјализма неће нам бити толико занимљиви ако то што нам материјализам пружа упоредимо с ’правим животом‘ (1. Тимотеју 6:17-19). Ако смо искушани да починимо неморал, снажно ћемо се одупирати томе. Свесни смо да ако умремо пре Армагедона, а чинили смо нешто што није по Јеховиној вољи, можемо довести себе у исту ситуацију у којој су они који се не могу надати ускрсењу.

19. Коју непроцењиву предност не смемо да заборавимо?

19 Надасве, никада не треба да сметнемо са ума то да имамо непроцењиву предност да већ сада радујемо Јеховино срце, као и да то чинимо у сву вечност (Пословице 27:11). Ако останемо верни до смрти или беспрекорни до краја овог злог света, тиме ћемо показати Јехови на чијој смо страни када се ради о питању да ли он има право да као Суверен влада читавим свемиром. Колико ћемо се онда радовати животу у Рају на земљи, без обзира да ли ћемо ући у њега тако што ћемо преживети велику невољу или тако што ћемо доживети чудесно ускрсење!

Испуњење наших жеља

20, 21. Шта ће нам помоћи да останемо верни и поред тога што немамо одговоре на нека питања о ускрсењу? Објасни.

20 Ово разматрање о ускрсењу није пружило одговоре на сва питања. Како ће се Јехова постарати за особе које су биле у браку када су умрле? (Лука 20:34, 35). Да ли ће људи ускрснути тамо где су умрли? Да ли ће се ускрснули вратити у живот негде у близини своје породице? Још многа друга питања о ускрсењу остају без одговора. Па ипак, треба да задржимо на уму следеће Јеремијине речи: „Добар је Јехова онима који се у њ уздају, души која њега тражи. Добро је чекати у миру на помоћ Јеховину“ (Јеремијине тужбалице 3:25, 26). Јехова ће нам дати задовољавајуће одговоре на сва наша питања онда када буде сматрао да је то потребно. Зашто можемо бити сигурни у то?

21 Размишљај о следећим надахнутим речима које је псалмиста изговорио када је певао Јехови: „Отвараш руку своју, и обилно ситиш све што живот има [„испуњаваш жељу свега живог“, NW]“ (Псалам 145:16). Док залазимо у године, наше жеље се мењају. Више не желимо оно што смо желели док смо били деца. Искуства која смо стекли и наде које гајимо утичу на то како гледамо на живот. Па ипак, Јехова ће у новом свету сигурно испунити све наше исправне жеље.

22. Зашто имамо добар разлог да хвалимо Јехову?

22 Оно што је сада најважније за свакога од нас јесте да останемо верни. „Оно што се... од настојника тражи јесте да се човек нађе веран“ (1. Коринћанима 4:2). Ми смо настојници славне добре вести о Божјем Краљевству. Ревно објављивање те добре вести свим особама на које наиђемо помаже нам да останемо на путу који води у живот. Никада не смемо превидети чињеницу да нас све сналазе „време и непредвиђени догађаји“ (Проповедник 9:11NW). Да би успео да изађеш на крај с било којом непотребном бригом коју нам доноси несигурност данашњег живота, настој да твоја вера у славну наду у ускрсење остане јака. Буди сигуран да, ако изгледа да ћеш умрети пре почетка Христове Миленијумске владавине, можеш извући утеху из чињенице да ће доћи избављење. У време које је Јехова одредио, и ти ћеш моћи да кажеш оно што је Јов рекао Створитељу Јехови: „Зазваћеш, и ја ћу ти се одазвати.“ Нека је хваљен Јехова који с нестрпљењем ишчекује да врати у живот све оне који спавају у његовом сећању! (Јов 14:15ДК).

[Фусноте]

a Види 10. страну у Пробудите се! од 8. октобра 1988, који су издали Јеховини сведоци.

b Jehovah’s Witnesses — Proclaimers of God’s Kingdom, страна 662, издали Јеховини сведоци.

Да ли се сећаш?

• На основу чега ће се људима судити током Миленијума?

• Зашто ће неки добити „ускрсење живота“, а други „ускрсење суда“?

• Како нас нада у ускрсење може већ сада утешити?

• Како нам Псалам 145:16 (NW) помаже да имамо исправан став што се тиче питања о ускрсењу на која још увек немамо одговор?

[Питања за разматрање]

[Слике на 21. страни]

Како нам може помоћи већ сада то што верујемо у ускрсење?