Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ко ће бити ускрснут?

Ко ће бити ускрснут?

Ко ће бити ускрснут?

„Не чудите се томе, јер долази час у који ће сви који су у спомен-гробовима чути његов глас и изаћи ће“ (ЈОВАН 5:28, 29).

1. Какву је зачуђујућу изјаву Мојсије чуо код жбуна који је горео, и ко је касније скренуо пажњу на те речи?

 ПРЕ више од 3 500 година, десило се нешто веома необично. Док је Мојсије бринуо о Јоторовим овцама код горе Хорив, из једног жбуна који је био у пламену појавио му се Јеховин анђео. У извештају из Изласка стоји: „Мојсије погледа; и гле, купина беше сва у пламену, и купина не сагореваше.“ Затим се из тог жбуна један глас обратио Мојсију. „Ја сам Бог оца твога, Бог Аврахамов, Бог Исаков и Бог Јаковљев“ (Излазак 3:1-6). Касније, у првом веку н. е., сам Божји Син, Исус, скренуо је пажњу на ове речи.

2, 3. (а) Каква награда очекује Аврахама, Исака и Јакова? (б) Која се питања постављају?

2 Исус је разговарао с неким садукејима који нису веровали у ускрсење. Он је рекао: „Да мртви устају показа и Мојсије, у извештају о трновом грму, кад Јехову назва ’Богом Аврахамовим и Богом Исаковим и Богом Јаковљевим‘. Он није Бог мртвих, него живих, јер су њему сви они живи“ (Лука 20:27, 37, 38). Исус је овим речима потврдио да су Аврахам, Исак и Јаков, иако су одавно преминули, још увек живи у Божјем сећању. И они попут Јова чекају крај своје „жалости“, то јест свог смртног сна (Јов 14:14). Они ће бити ускрснути у Божјем новом свету.

3 Међутим, шта ће бити са свим милијардама људи који су умрли у прошлости? Да ли ће и они бити ускрснути? Пре него што добијемо задовољавајући одговор на ово питање, хајде да видимо шта каже Божја Реч о томе где иду људи када умру.

Где су мртви?

4. (а) Где људи иду кад умру? (б) Шта је Шеол?

4 Библија каже да „мртви ништа не знају“. Људи се после смрти не муче у паклу нити у агонији чекају у чистилишту, већ се једноставно враћају у прах. Зато Божја Реч даје живима следећи савет: „Све што рука твоја твојом снагом може учинити, учини; јер нема ни дела ни мисли, ни знања, ни мудрости у пределу смрти у који идеш“ (Проповедник 9:5, 10; Постање 3:19). ’Предео смрти‘ је превод хебрејске речи „шеол“ и та реч је већини људи непозната. Порекло те речи не може се са сигурношћу утврдити. Многе религије научавају да су мртви још увек живи, али надахнута Божја Реч показује да су особе које су у Шеолу мртве, то јест без свести. Шеол је заједнички гроб човечанства.

5, 6. Где је Јаков отишао после смрти, и коме се тамо придружио?

5 Прво место на ком се у изворном библијском тексту помиње реч „шеол“ јесте Постање 37:35. Мислећи да је изгубио свог вољеног сина Јосифа, патријарх Јаков није желео да се утеши и говорио је: „С тугом ћу у гроб [Шеол] лећи за сином својим!“ Пошто је мислио да му је син мртав, желео је да умре и оде у Шеол. Касније је девет старијих Јаковљевих синова хтело да поведе са собом његовог најмлађег сина Бењамина у Египат, како би се спасли од глади. Међутим, Јаков није желео да га пусти и рекао је: „Неће ићи син мој с вама, јер је брат његов умро и он оста сам; ако би га какво зло на путу вашему задесило свалили бисте с тугом седу косу моју у гроб [Шеол]“ (Постање 42:36, 38). У ова два случаја, Шеол није повезан с некаквим животом после смрти, већ са самом смрћу.

6 Извештај из Постања показује да је Јосиф био задужен за расподелу хране у Египту. Јаков је након извесног времена отишао у Египат и доживео ту радост да се поново сретне с Јосифом. После тога, Јаков се настанио у тој земљи и живео је у њој све до краја свог 147 година дугог живота. У складу са жељом коју је изразио на самрти, његови синови су однели његове посмртне остатке и сахранили их у пећини која се налазила на макпелској њиви у Ханану (Постање 47:28; 49:29-31; 50:12, 13). Јаков се тако придружио свом оцу Исаку и деди Аврахаму.

’Прибран к оцима‘

7, 8. (а) Где је Аврахам отишао после смрти? Објасни. (б) Шта показује да се и други умрли налазе у Шеолу?

7 Раније, када је Јехова потврдио свој савез са Аврахамом и обећао да ће се његово семе веома умножити, указао је и на то шта ће бити с њим. „Ти ћеш“, рекао је Јехова, „отићи к оцима својим у миру, и бићеш сахрањен после срећне старости“ (Постање 15:15). Управо тако је и било. У Постању 25:8 стоји: „Аврахам издахну и умре после срећне старости, стар и сит живота, и би прибран к роду своме.“ О коме се ту ради, ко је био тај род? У Постању 11:10-26 наводе се имена његових предака све до Нојевог сина Сима. Стога, Аврахам је после смрти био прибран к онима који су већ спавали смртним сном у Шеолу.

8 Израз „прибран к роду своме“ често се појављује у Хебрејским списима. Зато је логично закључити да су Аврахамов син Исмаил и Мојсијев брат Арон такође после смрти отишли у Шеол где чекају ускрсење (Постање 25:17; Бројеви 20:23-29). По тој логици и Мојсије је отишао у Шеол, и поред тога што нико не зна где му је гроб (Бројеви 27:13; Поновљени закони 34:5, 6). Слично томе је и Исус Навин, који је водио Израел после Мојсија, заједно с целим једним нараштајем такође отишао после смрти у Шеол (Судије 2:8-10).

9. (а) Како Библија показује да се хебрејска реч „шеол“ и грчка „хад“ односе на исто место? (б) Шта очекује оне који су у Шеолу, то јест Хаду?

9 Вековима касније, Давид је постао краљ над 12 израелских племена. Он је после смрти ’починуо код својих отаца‘ (1. Краљевима 2:10). Да ли је и он отишао у Шеол? Занимљиво је да је на Пентекост 33. н. е. апостол Петар, говорећи о Давидовој смрти, цитирао Псалам 16:10, где стоји: „Ти нећеш душу моју Шеолу предати.“ Након што је поменуо да је Давид још увек био у гробу, Петар је те речи применио на Исуса и указао да је Давид „гледајући унапред, говорио о Христовом ускрсењу, да није био остављен у Хаду нити је његово тело видело распадање. Тог Исуса је Бог ускрснуо, чему смо сви ми сведоци“ (Дела апостолска 2:29-32). Петар је овде употребио реч „хад“, што је грчки еквивалент за хебрејску реч „шеол“. То значи да се они, за које се каже да су у Хаду, налазе у истој ситуацији као и они за које се каже да су у Шеолу. Они спавају и чекају ускрсење.

Да ли су и неправедници у Шеолу?

10, 11. Зашто можемо рећи да су и неки неправедници после смрти отишли у Шеол, то јест Хад?

10 Након што је Мојсије извео нацију Израел из Египта, у пустоши је избила побуна. Мојсије је рекао народу да се одвоји од коловођа те побуне — Кореја, Датана и Авирона. Требало је да умру, али не природном смрћу. Мојсије је објаснио: „Ако ови људи умру као што сви људи умиру и ако судбина њихова буде као и свим осталим људима, онда ме није послао Јехова; али ако Јехова учини нешто ново, ако земља отвори уста своја и прогута их са свим што је њихово и они сиђу живи у гроб [Шеол], тад знајте да су ови људи увредили Јехову“ (Бројеви 16:29, 30). Стога, без обзира на то што се земља отворила и прогутала их или их је убила ватра, као што је било у случају Кореја и 250 Левита који су стали на његову страну, сви ти бунтовници су завршили у Шеолу, то јест Хаду (Бројеви 26:10).

11 Симеја, који је проклињао краља Давида, казнио је Давидов наследник, Соломон. „Нећеш [га] оставити без казне“, заповедио је Давид „јер си ти мудар човек и знаш како ћеш поступати према њему. Отправићеш седу косу његову окрвављену у Шеол.“ Соломон је заповедио Венаји да изврши ту пресуду (1. Краљевима 2:8, 9, 44-46). Венаја је погубио и бившег заповедника израелске војске, Јоава. Његова седа глава није се ’спустила с миром у гроб [Шеол]‘ (1. Краљевима 2:5, 6, 28-34). Ова два примера показују колико су истините речи из Давидове надахнуте песме: „Однети ће Шеол бездушнике и народе који за Бога не маре“ (Псалам 9:18).

12. Ко је био Ахитофел, и куда је отишао након смрти?

12 Ахитофел је био Давидов лични саветник. На његове савете се гледало као да долазе од самог Јехове (2. Самуилова 16:23). Нажалост, овај поуздани слуга је постао издајник и учествовао је у побуни коју је водио Давидов син Авесалом. Давид је по свему судећи мислио на ту издају када је написао: „Не ружи мене непријатељ мој, то бих ја поднео. Не устаје на ме противник мој, од њега бих се ја уклонио.“ Даље је рекао: „Смрт их уграбила! Живи у Шеол сишли! Јер је бездушност у стану њиховом и у срцу њиховом“ (Псалам 55:13-16). Након смрти, Ахитофел и његови сарадници су отишли у Шеол.

Ко се налази у Гехени?

13. Зашто је Јуда назван ’сином уништења‘?

13 Упореди Давидову ситуацију са оним што је доживео Већи Давид, Исус. Један од Христових 12 апостола, Јуда Искариотски, постао је издајник попут Ахитофела. Јудина издаја је била много озбиљнија од Ахитофелове. Он је издао Божјег јединорођеног Сина. Божји Син је на крају своје службе на земљи у једној молитви рекао о својим следбеницима: „Кад сам био с њима, ја сам их чувао због твог имена које си ми дао; и сачувао сам их, и ниједан од њих није уништен осим сина уништења, да би се испунило Писмо“ (Јован 17:12). Тиме што је овде за Јуду рекао да је ’син уништења‘, Исус је у ствари указао да за њега након смрти нема наде да се поново врати у живот. Он није наставио да живи у Божјем сећању. Он није отишао у Шеол већ у Гехену. Шта је Гехена?

14. Шта представља Гехена?

14 Исус је осудио религиозне вође свог времена зато што је због њих сваки њихов следбеник ’заслужио Гехену‘ (Матеј 23:15). Људи су у то време врло добро знали за долину Хином која се користила као сметлиште где су се бацала тела погубљених злочинаца за које се сматрало да нису достојни сахране. Раније је и сам Исус споменуо Гехену у Проповеди на гори (Матеј 5:29, 30). Његовим слушаоцима је било сасвим јасно које је њено симболично значење. Гехена је представљала потпуно уништење без наде у ускрсење. Да ли поред Јуде Искариотског, који је био Исусов савременик, има и других који су након смрти отишли у Гехену, а не у Шеол или Хад?

15, 16. Ко је после смрти отишао у Гехену, и објасни зашто су отишли тамо.

15 Први људи, Адам и Ева, били су савршени. Они су намерно погрешили. Могли су да бирају између вечног живота или вечне смрти. Били су непослушни Богу и стали су на Сатанину страну. Умрли су без могућности да извуку корист из Христове откупне жртве. Уместо тога, отишли су у Гехену.

16 Адамов прворођени син Каин убио је свог брата Авеља, после чега је живео као бегунац. Апостол Јован је за Каина рекао да је „потицао од злога“ (1. Јованова 3:12). Разумно је закључити да је и он, попут својих родитеља, после смрти отишао у Гехену (Матеј 23:33, 35). То је потпуно супротно од ситуације у којој се налази праведни Авељ! „Вером је Авељ принео Богу жртву веће вредности него Каин, и преко ње добио сведочанство да је праведан, јер је Бог посведочио о његовим даровима“, објаснио је Павле и додао: „И путем ње, иако је умро, још увек говори“ (Јеврејима 11:4). Дакле, Авељ је сада у Шеолу и чека ускрсење.

„Прво“ и „боље“ ускрсење

17. (а) Ко током овог ’времена краја‘ иде у Шеол? (б) Шта очекује оне који су у Шеолу, а шта ће бити са онима који су у Гехени?

17 Многи који прочитају ово питаће се шта ће бити с људима који умру током овог ’времена краја‘ (Данило 8:19). Шесто поглавље Откривења говори о неколико коњаника који су активни у овом времену. Занимљиво је да је последњем од њих име Смрт и да за њим иде Хад. Зато многи који прерано умру због активности тог јахача одлазе у Хад и тамо чекају да буду ускрснути у Божјем новом свету (Откривење 6:8). Шта очекује оне који су у Шеолу (Хаду), а шта ће бити са онима који су у Гехени? Најкраће речено, први ће бити ускрснути, а другима следи вечно уништење — непостојање.

18. Шта очекује оне који ће имати удела у „првом ускрсењу“?

18 Апостол Јован је написао: „Срећан је и свет свако ко има удео у првом ускрсењу; над њима друга смрт нема власти, него ће бити свештеници Бога и Христа, и владаће као краљеви с њим хиљаду година.“ Они који ће бити сувладари са Исусом имају удела у „првом ускрсењу“, али какву наду има остатак човечанства? (Откривење 20:6).

19. Шта ће значити то што ће неки добити „боље ускрсење“?

19 Људи су путем чуда ускрсења били враћани у живот још од времена Божјих слугу Илије и Јелисеја. „Жене су ускрсењем добиле своје мртве“, рекао је Павле, „а други су били мучени јер нису хтели да прихвате ослобођење путем неке откупнине, како би постигли боље ускрсење.“ Те верне беспрекорне особе жељно су ишчекивале ускрсење које им неће пружити само још неколико година живота који се завршава смрћу, већ могућност да вечно живе! То ће заиста бити „боље ускрсење“ (Јеврејима 11:35).

20. Шта ће бити осмотрено у наредном чланку?

20 Ако умремо верни пре него што Јехова уништи овај зли свет, имамо сигурну наду у „боље ускрсење“ — боље у том смислу што оно пружа могућност да вечно живимо. Исус је обећао: „Не чудите се томе, јер долази час у који ће сви који су у спомен-гробовима чути његов глас и изаћи ће“ (Јован 5:28, 29). Следећи чланак се бави сврхом ускрсења. Он ће показати како нам нада у ускрсење помаже да останемо беспрекорни и да развијамо самопожртвован дух.

Да ли се сећаш?

• Зашто се за Јехову каже да је Бог „живих“?

• У каквом су стању они који су у Шеолу?

• Шта ће бити са онима који су у Гехени?

• Шта ће значити то што ће неки добити „боље ускрсење“?

[Питања за разматрање]

[Слика на 15. страни]

Попут Аврахама, они који оду у Шеол чекају ускрсење

[Слике на 16. страни]

Зашто су Адам и Ева, Каин и Јуда Искариотски отишли у Гехену?