Пређи на садржај

Пређи на садржај

Тријумфовала је на један посебан начин

Тријумфовала је на један посебан начин

Тријумфовала је на један посебан начин

ДА ЛИ због своје вере наилазиш на противљење — можда на послу, у школи, у породици или због забрана које намеће држава? Ако је тако, немој се обесхрабрити. Многи Јеховини сведоци су се суочавали са сличним искушењима, али су ипак изашли као победници. Осмотри пример Ерне Лудолф.

Ерна је рођена у Либеку у Немачкој, 1908. године. У својој породици, једино је она служила Јехови. Када је 1933. Хитлеров режим ступио на снагу, живот је за Јеховине сведоке постао тежак. Ернине колеге на послу јавно су је критиковале због тога што је одбијала да каже ’хајл Хитлер‘, и зато су је нацисти ухапсили. Осам година је провела у разним затворима и концентрационим логорима у Хамбург-Фулсбителу, Морингену, Лихтенбургу и Равенсбрику. Док је била у Равенсбрику, десило се нешто због чега је на крају тријумфовала.

Једна другачија спремачица

Професор Фридрих Холц и његова жена Алис живели су у Берлину. Они нису били чланови нацистичке партије и нису подржавали ту идеологију. Међутим, били су у сродству с једним вишим СС-официром који је био одговоран за неке затворенике у концентрационом логору. Тако, када су професор и његова жена тражили спремачицу, овај СС-официр им је дозволио да изаберу неку затвореницу. Зато је у марту 1943. Алис дошла у Равенсбрик како би изабрала жену која ће радити код њих као спремачица. Кога је изабрала? Ерну Лудолф. Ерна се преселила код породице Холц, који су се лепо опходили с њом. Након што се рат завршио, она се с њима преселила у Хале на реци Зале. Тамо се Ерна поново суочила с противљењем, овога пута од стране социјалистичких власти у Источној Немачкој. Године 1957. ова породица је била депортована у Западну Немачку, и Ерна је пошла с њима. Коначно је Ерна могла слободно да живи по својој вери.

На који је посебан начин Ерна тријумфовала? Захваљујући њеном добром понашању и вештом проповедању библијске поруке, Алис Холц и петоро њене деце крстили су се као Јеховини сведоци. Осим тога, једанаесторо Алисиних унука такође су Сведоци. Двоје њих сада служи у подружници Јеховиних сведока у Селтерсу у Немачкој. „То што је наша породица у истини у великој мери можемо захвалити Ернином примеру“, каже Сузане, Алисина ћерка. Ернина истрајност је била богато награђена. Како је с тобом? Твоја верна истрајност под тешким околностима може донети сличне резултате. Заиста, добро понашање и умешност у проповедању могу ти помоћи да тријумфујеш на један посебан начин. a

[Фуснота]

a Док је овај чланак био у припреми, Ерна Лудолф је преминула. Имала је 96 година и остала је верна до краја.

[Слика на 31. страни]

Ерна Лудолф (седи) с члановима породице Холц