Пређи на садржај

Пређи на садржај

Могу ли људи решити проблем сиромаштва?

Могу ли људи решити проблем сиромаштва?

Могу ли људи решити проблем сиромаштва?

МИЛИОНИ људи нису никада искусили шта значи бити сиромашан. Никада нису отишли на спавање гладни нити су икада заспали дрхтећи од хладноће. Па ипак, многима је жао сиромашних и чине све што могу како би им помогли.

Међутим, сиромаштво представља сурову реалност за људе који су погођени грађанским ратом, поплавама, сушом и другим проблемима. Ови фактори представљају ноћну мору за људе у Африци који се баве пољопривредом како би се побринули за своје потребе. Неки су били присиљени да напусте свој дом и да се преселе у велике градове или да као избеглице живе у некој другој земљи. Други из сеоског подручја преселили су се у градове јер су их привукла обећања о бољем животу.

Пренатрпани градови често постају погодно тло за сиромаштво. У њима има врло мало места за баште, ако га уопште има. Обично је тешко наћи посао. Многи су толико очајни да се окрећу криминалу. Становници градова вапе за помоћи, али људске владавине нису способне да реше све већи проблем сиромаштва. Скрећући пажњу на извештај Уједињених нација објављен новембра 2003, лондонске новине The Independent известиле су: „Свет је све гладнији.“ Надаље се у том извештају каже: „Процењује се да је данас широм света 842 милиона људи неисхрањено — а тај број је још увек у порасту. Уз то сваке године 5 милиона људи гладује.“

Подружница Јеховиних сведока у Јужноафричкој Републици понекад прима писма од сиромашних људи. На пример, један човек из Блумфонтејна написао је: „Незапослен сам, и крадем по граду кад год ми се укаже прилика. Ако то не бих радио, данима бисмо гладовали, а да не помињем како бисмо се тек смрзавали. Овде апсолутно нема посла. Многи тумарају улицама тражећи посао и нешто да поједу. Знам и неке људе који траже храну по кантама за смеће. Неки почине самоубиство. Многи који су попут мене депресивни су и очајни. Изгледа да нема никакве наде за будућност. Зар Бог, који нас је створио с потребом да једемо и да се обучемо, не види ово?“

Постоје утешни одговори на ова питања. Као што ће показати следећи чланак, ти одговори се могу пронаћи на страницама Божје Речи, Библије.