Пређи на садржај

Пређи на садржај

Спознање Бога јача породице

Спознање Бога јача породице

„Помоћ је мени од Јехове“

Спознање Бога јача породице

„БЕРЛИНСКИ ЗИД“. Тако је један брачни пар из Аргентине назвао зид који су изградили како би своју кућу поделили на два дела! Међу њима су постојале непремостиве разлике; једноставно нису могли да поднесу једно друго.

Нажалост, ситуација овог брачног пара није изузетак. Многе породице се суочавају с неслогама, неверством и отвореним непријатељством. То је жалосно, пошто је породицу основао сам Бог (Постање 1:27, 28; 2:23, 24). Овај дар од Бога представља идеално окружење за показивање дубоке љубави (Рута 1:9). Удовољавајући одговорностима које им је Бог доделио, чланови породице могу донети част Јехови и бити благослов једни за друге. a

Будући да је Бог основао породично уређење, треба да дозволимо да његово гледиште утиче на наш став према томе како породица треба да функционише. У његовој Речи има пуно практичних савета који могу помоћи породицама да буду успешне, нарочито када се појаве неки проблеми. Библија о улози мужа каже: „Мужеви треба да воле своје жене као своја тела.“ Када муж испуњава овај захтев, онда је жени задовољство да показује „дубоко поштовање према свом мужу“ (Ефешанима 5:25-29, 33).

Што се тиче односа између родитеља и деце, апостол Павле је написао: „Очеви, не раздражујте своју децу, него их одгајајте у дисциплини и усмеравању размишљања у складу с Јеховиним“ (Ефешанима 6:4). Ако се ово начело примењује, ствара се топла породична атмосфера, и деци је лакше да буду послушна родитељима (Ефешанима 6:1).

Горе наведена начела приказују колико су мудри библијски савети за породични живот. Примењујући Божја начела, многи налазе срећу у свом дому. Узмимо као пример брачни пар из Аргентине поменут на почетку. Након три месеца проучавања Библије с Јеховиним сведоцима, обоје су почели да примењују мудре библијске савете за брак. Веома су се трудили да побољшају комуникацију, да буду осетљивији на потребе оног другог и да опраштају (Пословице 15:22; 1. Петрова 3:7; 4:8). Научили су да обуздавају гнев и да се обрате Богу за помоћ када изгледа да ствари измичу контроли (Колошанима 3:19). Ускоро је „Берлински зид“ срушен!

Бог може ојачати породицу

Спознање и примењивање Божјих начела може ојачати породицу како би издржала под разним притисцима. То је неопходно, јер је проречено да ће у наше време породица бити на удару. Павле је прорекао пад морала и слом људског друштва, који је данас изражен. Рекао је да ће „последње дане“ обележити нелојалност, недостатак „природне наклоности“ и непослушност родитељима, чак и међу онима који „имају облик оданости Богу“ (2. Тимотеју 3:1-5).

Када чланови породице настоје да угоде Богу, то их штити од негативних утицаја. Многе породице сматрају да им је Божја помоћ потребна како би се суочили с многим изазовима. Ако чланови породице имају жељу да сачувају добар однос с Богом, они пре свега треба да примењују библијска начела и да схвате да „ако Јехова не сагради дома, узалуд се муче који га граде“ (Псалам 127:1). Труд у унапређивању породичне среће уродиће плодом ако је у породичном животу Бог на првом месту (Ефешанима 3:14, 15).

Денис, један човек са Хаваја, открио је колико је то тачно. Иако се изјашњавао као хришћанин, погрдан говор и туче постале су његов начин живота. Након одслужења војног рока, постао је још агресивнији и пун мржње. „Увек сам био у сукобу с неким“, присећа се он. „Није ме било брига шта ће бити са мном, и нисам се плашио смрти. Уплитао сам се у туче и псовао. Моја жена, која је Јеховин сведок, подстакла ме је да проучавам Библију.“

Денис се опирао томе. Међутим, њено хришћанско понашање ублажило је његов негативан став. Денис је отишао на један хришћански састанак са женом и децом. Након тога, с њим је започет библијски студиј и добро је напредовао. Престао је да пуши, премда је то радио 28 година, и престао је да се дружи с људима који су практиковали оно чега је он покушавао да се ослободи. Денис, захвалан Јехови, каже: „Мој породични живот се побољшао. Почели смо да идемо на састанке и у службу заједно. Моја два сина су престала да ме се плаше, јер сам научио да се контролишем и више не користим погрдан говор. Почели смо да разговарамо и уживамо у разматрању библијских тема. Имао сам тако незгодну нарав да ме данас вероватно не би ни било да нисам упознао библијску истину.“

Породице могу бити срећне ако се заиста труде да врше Јеховину вољу. Искуство показује да чак и ако само један члан породице примењује библијска начела, то је још увек много боље него ако то нико не чини. Изграђивање хришћанског домаћинства је тежак задатак, и захтева вештину и време. Али чланови хришћанских породица могу бити сигурни у успех, јер ће Јехова наградити њихов труд. Они могу да понове псалмистине речи: „Помоћ је мени од Јехове“ (Псалам 121:2).

[Фуснота]

a Види Календар Јеховиних сведока за 2005, мај и јун.

[Истакнути текст на 9. страни]

Богу „свака породица на небу и на земљи дугује своје име“ (ЕФЕШАНИМА 3:15).

[Оквир на 8. страни]

ЈЕХОВА ВИСОКО ЦЕНИ ПОРОДИЧНО УРЕЂЕЊЕ

„Благослови их, и рече им Бог: Рађајте се, множите се и напуните земљу“ (Постање 1:28).

„Благо сваком који се Јехове боји... Жена је твоја као родна лоза усред дома твога“ (Псалам 128:1, 3).