Пређи на садржај

Пређи на садржај

Упознај Јеховине путеве

Упознај Јеховине путеве

Упознај Јеховине путеве

„Покажи ми пут свој. Учини да те познам“ (ИЗЛАЗАК 33:13).

1, 2. (а) Зашто је Мојсије реаговао тако како је реаговао када је видео како неки Египћанин малтретира једног Јеврејина? (б) Шта је Мојсије морао да научи да би могао успешно да служи Јехови?

 МОЈСИЈЕ је одрастао у фараоновом дому и био је поучен мудрости на коју је египатско племство гледало с високим цењењем. Међутим, Мојсије је схватио да он није Египћанин. Његови родитељи су били Јевреји. Када је имао 40 година, отишао је да обиђе своју браћу, Израелове синове. Није остао равнодушан када је видео како неки Египћанин малтретира једног Јеврејина. Убио је тог Египћанина. Мојсије је изабрао да стане на страну Јеховиног народа и мислио је да га Јехова користи да избави своју браћу (Дела апостолска 7:21-25; Јеврејима 11:24, 25). Када се прочуло за овај догађај, на египатском двору се на Мојсија почело гледати као на одметника и он је морао да побегне како би спасао свој живот (Излазак 2:11-15). Мојсије је морао боље да упозна Јеховине путеве уколико је желео да га он користи. Да ли ће Мојсије бити спреман да буде поучен? (Псалам 25:9).

2 Мојсије је следећих 40 година живео као изгнаник и пастир. Уместо да допусти да га савлада огорченост због тога што га његова јеврејска браћа очигледно нису ценила, Мојсије је прихватио оно што је Бог дозволио да му се деси. Иако је прошло много година током којих није добио неко јасно признање, Мојсије је допустио Јехови да га обликује. Под вођством Божјег светог духа, а не по сопственом нахођењу, касније је написао: „Мојсије беше човек врло устрпљив [„кротак“, ДК], више него ма који други човек на лицу земље“ (Бројеви 12:3). Јехова је на изванредне начине користио Мојсија. Јехова ће и нас благословити ако настојимо да будемо кротки (Софонија 2:3).

Мојсије добија задатак

3, 4. (а) Који је задатак Јехова дао Мојсију? (б) Коју је помоћ добио Мојсије?

3 Једног дана је на гори Хориву, на Синајском полуострву, један анђео који је представљао Јехову разговарао с Мојсијем. Мојсију је било речено: „Видео сам невољу народа свога у Египту и чуо сам вапај његов од зла што му чине мучитељи његови, јер знам муке његове. Сишао сам да га избавим из руку египатских, и да га изведем из те земље у земљу добру и пространу, у земљу у којој тече млеко и мед“ (Излазак 3:2, 7, 8). Јехова је желео да Мојсије предузме нешто у вези с тим, али то је морало бити урађено на Његов начин.

4 Јеховин анђео је даље рекао: „Сад иди, послаћу те к Фараону, и ти ћеш извести народ мој, синове Израелове, из Египта.“ Мојсије је оклевао. Сматрао је да није способан да изврши тај задатак, и био је у праву. Сам свакако не би могао да га изврши. Међутим, Јехова га је уверио: „Ја ћу бити с тобом“ (Излазак 3:10-12). Јехова је оспособио Мојсија да изврши чудесне знаке који би били доказ да га је заиста он послао. Његов брат Арон биће с њим и говориће уместо њега. Јехова ће их поучити шта треба да кажу и да ураде (Излазак 4:1-17). Да ли ће Мојсије верно извршити овај задатак?

5. Зашто је став који су имали Израелци представљао изазов за Мојсија?

5 Израелске старешине су у почетку веровале Мојсију и Арону (Излазак 4:29-31). Међутим, убрзо су „управитељи синова Израелових“ окривили Мојсија и његовог брата да су их „омразили“ пред фараоном и његовим слугама (Излазак 5:19-21; 6:9). Док су Израелци напуштали Египат, били су престрављени када су видели да их гоне египатске кочије. С Црвеним морем испред њих и ратним кочијама иза, Израелци су мислили да су у клопци и за то су окривили Мојсија. Како би ти реаговао у тој ситуацији? Иако Израелци нису имали чамце, Мојсије је, по Јеховином налогу, рекао Израелцима да се спреме за покрет. Бог је разделио Црвено море и дно се осушило тако да су Израелци могли да прођу (Излазак 14:1-22).

Нешто важније од спасења

6. Шта је Јехова нагласио када је Мојсију дао задатак?

6 Када је Мојсију дао задатак, Јехова је нагласио колико је важно његово име. Од пресудне је важности било поштовати то име и Онога кога то име представља. Када га је Мојсије питао за његово име, Јехова му је рекао: „Ја ћу постати оно што желим да постанем“ (NW). Надаље, требало је да Мојсије каже Израеловим синовима: „Јехова, Бог отаца ваших, Бог Аврахамов, Бог Исаков и Бог Јаковљев, посла ме к вама.“ Јехова је затим додао: „То је моје име у вечности, то је моје име од колена на колено“ (Излазак 3:13-15). Широм света, Бог је својим слугама још увек познат под именом Јехова (Исаија 12:4, 5; 43:10-12).

7. На шта је Бог подстицао Мојсија и поред фараонове ароганције?

7 Мојсије и Арон су изашли пред фараона и пренели му поруку у Јеховино име. Међутим, фараон је арогантно рекао: „Ко је Јехова, да слушам глас његов и пустим Израел да иде? Не познајем ја Јехову, и нећу пустити Израел да иде“ (Излазак 5:1, 2). Фараон је показао да је био и тврдог срца и превртљив, али Јехова је и поред тога подстицао Мојсија да увек изнова иде и преноси његове поруке (Излазак 7:14-16, 20-23; 8:1, 2, 20). Мојсије је видео да је фараона то нервирало. Да ли ће поновни сусрет с њим донети ишта добро? Израел је с нестрпљењем ишчекивао избављење. Фараон је непопустљиво одбијао да их ослободи. Шта би ти урадио да си био на Мојсијевом месту?

8. До каквог је позитивног резултата довео начин на који је Јехова поступио с фараоном, и како ти догађаји треба да утичу на нас?

8 Мојсије је пренео још једну поруку, која је гласила: „Овако говори Јехова, Бог Јевреја: Пусти народ мој, нека иде да ми служи.“ Бог је још додао: „Да сам руку своју испружио, и тебе и народ твој моријом ударио, нестало би тебе са земље. Али сам те оставио да живиш, да видиш моћ моју, и да се прогласи име моје по свој земљи“ (Излазак 9:13-16). Извршењем пресуде над тврдокорним фараоном, Јехова је одлучио да покаже своју моћ на начин који би служио као упозорење свима који му се супротстављају. То се односи и на Сатану Ђавола кога је Исус Христ касније назвао ’владарем света‘ (Јован 14:30; Римљанима 9:17-24). Као што је било проречено, Јеховино име је било објављено широм света. Захваљујући његовој дуготрпљивости, спасли су се како Израелци тако и многи други људи који су им се придружили у обожавању (Излазак 9:20, 21; 12:37, 38). Објављивање Јеховиног имена отада је користило још милионима људи који су прихватили право обожавање.

Опхођење с тврдовратим народом

9. Како су Мојсијеви сународници показали непоштовање према Јехови?

9 Јевреји су знали Божје име. Мојсије је користио то име када им је говорио, али они нису увек показивали дужно поштовање према особи која је стајала иза тог имена. Шта се десило када нису могли да пронађу воду за пиће, убрзо након што их је Јехова чудом избавио из Египта? Мрмљали су против Мојсија. Затим су се жалили на храну. Мојсије их је упозорио рекавши да они не мрмљају само против њега и Арона већ против Јехове (Излазак 15:22-24; 16:2-12). Јехова је на гори Синај дао Израелцима Закон, и тај догађај је био пропраћен натприродним појавама. Међутим, народ је био непослушан. Направили су златно теле које су обожавали и при том тврдили да славе „празник у част Јехови“ (Излазак 32:1-9).

10. Зашто је Мојсијева молба, забележена у Изласку 33:13, од посебног значаја за хришћанске надгледнике?

10 Како је требало да се Мојсије опходи с народом за који је сам Јехова рекао да је тврдоврат? Он је преклињао Јехову: „Ако сам дакле нашао милост пред очима твојим, покажи ми пут свој. Учини да те познам и нађем опет милост пред очима твојим“ (Излазак 33:13). Хришћански надгледници који брину о данашњим Јеховиним сведоцима пастире над далеко понизнијим стадом. Они се и поред тога ипак моле: „Покажи ми, Јехова, путеве своје, научи ме стазама својим!“ (Псалам 25:4). То што познају Јеховине путеве, надгледницима омогућава да поступају у складу с његовом Речју и личношћу.

Шта Јехова очекује од свог народа

11. Које је смернице Јехова дао Мојсију, и зашто су оне важне за нас?

11 Оно што је Јехова очекивао од свог народа било је изнесено усменим путем на гори Синај. Мојсије је касније добио две плоче с Десет заповести у писаној форми. Када је сишао с горе, видео је како Израелци обожавају ливено теле због чега је љутито бацио те плоче и разбио их. Јехова је поново дао Десет заповести, урезавши их на камене плоче које је направио Мојсије (Излазак 32:19; 34:1). Те заповести се од тада нису промениле. Требало је да Мојсије поступа у складу с њима. Бог је такође јасно показао Мојсију какав је Он као личност, показавши му на тај начин како треба да поступа као његов представник. Хришћани нису под Мојсијевим законом, али из онога што је Јехова рекао Мојсију могу се извући многа основна начела која се нису променила и која и даље важе за све оне који обожавају Јехову (Римљанима 6:14; 13:8-10). Хајде да осмотримо нека од њих.

12. Како је то што је Јехова тражио искључиву оданост требало да утиче на Израелце?

12 Буди одан искључиво Јехови. Нација Израел је била присутна када је Јехова објавио да захтева искључиву оданост (Излазак 20:2-5NW). Израелци су видели обиље доказа да је Јехова прави Бог (Поновљени закони 4:33-35). Јехова је јасно ставио до знања да у свом народу неће толерисати никакав облик идолопоклонства или спиритизма, без обзира на поступке других народа. Њихова оданост њему није смела бити само пука формалност. Требало је да сви воле Јехову свим срцем, свом душом и снагом (Поновљени закони 6:5, 6). То би укључивало њихов говор и понашање — заиста, сваки аспект њиховог живота (Левитска 20:27; 24:15, 16; 26:1). Исус Христ је такође јасно показао да Јехова захтева искључиву оданост (Марко 12:28-30; Лука 4:8).

13. Зашто су Израелци били дужни да буду потпуно послушни Богу, и шта треба нас да мотивише да му будемо послушни? (Проповедник 12:15).

13 Буди потпуно послушан Јеховиним заповестима. Израелце је требало подсетити да су се, када су склопили савез с Јеховом, заветовали да ће му бити потпуно послушни. Имали су слободу у многим стварима, али морали су бити потпуно послушни у вези с оним за шта им је Јехова дао конкретне заповести. Тиме би доказали да воле Бога и та послушност би користила и њима и њиховом потомству јер су сви Јеховини захтеви били за њихово добро (Излазак 19:5-8; Поновљени закони 5:27-33; 11:22, 23).

14. Како је Бог нагласио Израелцима колико је важно да им духовне тежње буду на првом месту у животу?

14 Духовне ствари стави на прво место. Нација Израел није смела допустити да бриге о материјалним потребама потисну духовне активности. Израелци нису смели да посвете свој живот уобичајеним тежњама. Јехова је одредио да сваке седмице издвајају време за свете ствари, време које је требало посветити искључиво обожавању њега као правог Бога (Излазак 35:1-3; Бројеви 15:32-36). Сваке године, требало је издвојити додатно време за посебне свете саборе (Левитска 23:4-44). То би им пружило прилику да разговарају о Јеховиним моћним делима, да се подсете његових путева и да му изразе захвалност за сву његову доброту. Тиме што би народ показивао оданост Јехови, имао би све више страхопоштовања и љубави према њему, и добио би помоћ да ходи његовим путевима (Поновљени закони 10:12, 13). У тим смерницама садржана су добра начела која користе и данашњим Јеховиним слугама (Јеврејима 10:24, 25).

Разумети и ценити Јеховине особине

15. (а) Зашто је за Мојсија било корисно да разуме и цени Јеховине особине? (б) Која нам питања могу помоћи да дубоко размишљамо о свакој Јеховиној особини?

15 То што би разумео и ценио Јеховине особине, Мојсију би помогло у опхођењу с народом. У Изласку 34:5-7 стоји да је Бог прошао испред Мојсијевог лица и рекао: „Јехова, Јехова, Бог милостив и милосрдан, спор на гнев и обилан добротом и верношћу, који чува љубав своју до хиљадитих поколења, који прашта безакоња и неправде и греха, али који не сматра кривога за праведнога и казни безакоње отаца на синовима и на синовљевим синовима до трећега и до четвртога поколења!“ Издвој мало времена како би дубоко размишљао о овим речима. Питај се: ’Шта подразумева свака особина? Како је Јехова испољава? Како хришћански надгледници могу испољавати ту особину? Како та особина треба да утиче на поступке свакога од нас?‘ Осмотри само неколико примера.

16. Како можемо још боље разумети Божје милосрђе, и зашто је то важно?

16 Јехова је „Бог милостив и милосрдан“. Ако имаш публикацију Insight on the Scriptures зашто не би прочитао оно што стоји под одредницом „милосрђе“? Осим тога, можеш истражити ту тему помоћу Индекса или компјутерског програма Watchtower Library (CD-ROM). a Помоћу конкорданције нађи стихове који говоре о милосрђу. Видећеш да, осим што оставља простора да се понекад умањи казна, Јеховино милосрђе укључује нежно саосећање. Оно покреће Бога да помаже свом народу. У прилог томе говори чињеница да је Бог бринуо о Израелцима и у физичком и у духовном смислу док су путовали ка Обећаној земљи (Поновљени закони 1:30-33; 8:4). Јехова им је милосрдно опраштао када су грешили. Показивао је милосрђе свом древном народу. Колико онда више његове данашње слуге треба да показују саосећање једни према другима! (Матеј 9:13; 18:21-35).

17. Како то што разумемо Јеховину милост унапређује право обожавање?

17 Јеховино милосрђе је пропраћено милошћу. Ако имаш речник, погледај како се дефинише „милост“. Упореди то са стиховима у којима се за Јехову каже да је милостив. Библија показује да Јеховина милост укључује нежну бригу за оне међу његовим народом који су у неповољном положају (Излазак 22:26, 27ДК). У било којој земљи, странци, као и други, могу се наћи у неповољном положају. Када је поучавао свој народ да буде непристран и да показује наклоност према таквим особама, Јехова их је подсетио да су и сами били странци у Египту (Поновљени закони 24:17-22). Како стоје ствари с нама, то јест с данашњим Божјим народом? Милост нам помаже да будемо уједињени, што ће привући и друге ка обожавању Јехове (Дела апостолска 10:34, 35; Откривење 7:9, 10).

18. Шта учимо из ограничења која је Јехова поставио Израелцима што се тиче људи из околних народа?

18 Међутим, саосећање према људима из других народа није требало да надјача љубав Израелаца према Јехови и његовим моралним мерилима. Зато су они били поучени да не иду путевима околних народа, да не прихватају њихове религиозне обичаје и неморалан начин живота (Излазак 34:11-16; Поновљени закони 7:1-4). То се односи и на нас. Ми треба да будемо свет народ јер је наш Бог Јехова свет (1. Петрова 1:15, 16).

19. Како разумевање Јеховиног гледишта о неисправном поступању може заштитити његов народ?

19 Да би Мојсије разумео његове путеве, Јехова му је објаснио да он не одобрава грех, али да је спор на гнев. Он даје људима довољно времена да сазнају шта он захтева и да се затим држе тих захтева. Јехова опрашта грех када се особа каје, али је неће ослободити од заслужене казне за озбиљне преступе. Он је упозорио Мојсија да оно што Израелци раде може утицати на будуће генерације, било позитивно било негативно. Разумевање Јеховиних путева може спречити његове слуге да га криве за околности у којима су се нашли својом кривицом, или да закључе да је спор.

20. Шта нам може помоћи да се на одговарајућ начин опходимо према суверницима и особама на које наилазимо у служби? (Псалам 86:11).

20 Ако желиш да још више сазнаш о Јехови и његовим путевима, настави да проучаваш и дубоко размишљаш када читаш Библију. Пажљиво истражи разне задивљујуће аспекте Јеховине личности. Под молитвом размишљај о томе како можеш опонашати Бога и свој живот потпуније ускладити с његовим намерама. То ће ти помоћи да избегаваш замке, да се на одговарајућ начин опходиш према својим суверницима, и да помогнеш другима да упознају и заволе нашег величанственог Бога.

[Фусноте]

a Све наведено издали су Јеховини сведоци.

Шта си научио?

• Зашто је кротост била важна за Мојсија, и зашто је важна за нас?

• Који су позитивни резултати произашли из тога што је фараону увек изнова била понављана Јеховина реч?

• Која су нека од изванредних начела којима је Мојсије био поучен и која се односе и на нас?

• Како можемо још боље разумети Јеховине особине?

[Питања за разматрање]

[Слика на 21. страни]

Мојсије је савесно пренео фараону Јеховину реч

[Слика на 23. страни]

Јехова је открио Мојсију своје захтеве

[Слика на странама 24, 25]

Дубоко размишљај о Јеховиним особинама