Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ускоро свет без сиромаштва

Ускоро свет без сиромаштва

Ускоро свет без сиромаштва

ИЛУСТРАЦИЈЕ Раја, као што је слика на насловној страни овог часописа, веома су привлачне за људе који живе у сиромаштву. Рај је био реалност за први људски пар, Адама и Еву. Еденски врт је био њихов дом (Постање 2:7-23). Иако су они изгубили тај Рај, рај у будућности, то јест нови свет без сиромаштва, није само сан. Вера у рај чврсто се заснива на обећањима која се налазе у Библији.

Размотрите обећање које је Исус Христ дао последњег дана свог живота на земљи. Један од злочинаца који су умрли заједно с њим показао је веру у Божју способност да реши проблеме човечанства. Рекао је: „Исусе, сети ме се кад дођеш у своје краљевство.“ Ове речи показују да је злочинац веровао да ће Исус владати као Краљ и да ће мртви бити враћени у живот. Исус му је рекао: „Заиста ти кажем данас: бићеш са мном у Рају“ (Лука 23:42, 43).

Говорећи о онима који ће живети у Рају, Библија каже: „Они ће куће градити и у њима седети, и садити винограде и род њихов јести“ (Исаија 65:21). Заиста, они ће „код своје лозе седети и под својом смоквом, и нико их бунити неће; јер су уста Јехове над војскама проговорила“ (Михеј 4:4).

Зашто онда сиромаштво постоји све до сада? Какву помоћ Бог пружа сиромашнима? Када ће сиромаштву коначно доћи крај?

Зашто је Бог допустио да постоји сиромаштво?

Рај у ком су се налазили Адам и Ева изгубљен је због побуне коју је покренуо зли анђео, Сатана Ђаво. Говорећи преко змије, Сатана је завео Еву и она је појела плод са одређеног дрвета прекршивши тиме Божји закон. Он ју је преварио тако што ју је навео да верује како ће јој независност од Бога донети бољи живот. Када је Ева понудила Адаму тај забрањени плод, он је такође јео и зарад своје жене окренуо леђа Богу (Постање 3:1-6; 1. Тимотеју 2:14).

Сасвим разумљиво, бунтовни пар је морао да напусти Рај и од тада су морали да се боре за преживљавање. Све до данас, Јехова дозвољава Сатани да влада над грешним човечанством, како би последице непослушности Богу биле очигледне. Људска историја је показала да човечанство не може да омогући Рај (Јеремија 10:23). Уместо тога, независност од Бога донела је огромне проблеме, укључујући и сиромаштво (Проповедник 8:9).

Међутим, сиромашни нису остављени без помоћи у овом свету пуном проблема. Божја надахнута Реч Библија пружа им исправно вођство.

„Никада немојте да се бринете“

Говорећи великом мноштву људи, међу којима је било и сиромашних, Исус је рекао: „Пажљиво посматрајте птице небеске, јер оне не сеју нити жању нити скупљају у житнице; а ипак их ваш небески Отац храни. Зар ви не вредите више од њих?... Зато никада немојте да се бринете и не говорите: ’Шта ћемо јести?‘ или: ’Шта ћемо пити?‘ или: ’Шта ћемо обући?‘ Јер за свим тим жељно теже нације. Јер ваш небески Отац зна да вам је све то потребно. Стално, дакле, тражите најпре краљевство и Божју праведност, а све ће вам се ово друго додати“ (Матеј 6:26-33).

Нема потребе да сиромашна особа краде (Пословице 6:30, 31). Ако буде стављала Бога на прво место у животу, Он ће се побринути за њу. Размотрите пример једног човека из Лесота, у јужној Африци, по имену Тукисо. Године 1998, стране трупе су ушле у Лесото како би угушиле побуну против владе. Током овог рата, продавнице су пљачкане, људи су остајали без посла, и владала је страшна оскудица хране.

Тукисо је живео у најсиромашнијем делу главног града. Многе његове комшије пљачкале су продавнице како би преживеле. Када је једном Тукисо дошао у свој дом, што је у ствари била само једна соба, видео је да је Масеисо, жена с којом је живео, донела многе украдене ствари. „Изнеси то“, рекао јој је Тукисо, објаснивши да Божји закон забрањује крађу. Масеисо га је послушала. Комшије су их исмејавале и узеле ту украдену храну.

Тукисо је такав став заузео због онога што је научио путем библијског студија с Јеховиним сведоцима. Да ли је због тога што је био послушан Богу умро од глади? Није. Нешто касније, старешине из скупштине Јеховиних сведока коју је Тукисо посећивао ступиле су у контакт с њим и донеле су му храну. У ствари, Јеховини сведоци из суседне Јужноафричке Републике послали су више од две тоне хуманитарне помоћи за хришћанску браћу и сестре у Лесоту. На Масеисо је утицала Тукисова послушност Богу и помоћ коју им је скупштина пружила с љубављу. И она је почела да проучава Библију. Касније су се законски венчали и тако испунили услове да се крсте као Јеховини сведоци. Они и дан-данас верно служе Богу.

Јехова Бог брине о сиромашнима. (Видите оквир „Како Бог гледа на сиромашне?“.) Он се с пуно љубави побринуо да би људи као што су Тукисо и Масеисо могли да науче више о њему. А у својој Речи нам је пружио практичне савете за свакодневни живот.

Практична помоћ

Јеховини сведоци се увек труде да опонашају Божју бригу за сиромашне (Галатима 2:10). Често када нека катастрофа погоди једну земљу и када су погођени и прави хришћани, Сведоци се организују како би им пружили неопходну помоћ. Што је још важније, Сведоци показују бригу за духовне потребе свих људи, укључујући и сиромашне (Матеј 9:36-38). У последњих 60 година, хиљаде оспособљених мисионара добровољно су служили у страним земљама. На пример, један пар мисионара из Финске научио је сесото језик и тако су могли да поучавају Тукиса и Масеисо да постану Исусови ученици (Матеј 28:19, 20). Мисионари често жртвују удобан живот у некој богатој земљи како би се преселили у сиромашну земљу.

Прави хришћани не смеју да краду како би преживели. Они имају веру у то да Јехова Бог има способност да се побрине за нас (Јеврејима 13:5, 6). Један начин на који се Јехова брине за свој народ јесте преко своје организације која постоји широм света, и у којој је очигледна међусобна брига.

Још један начин на који Јехова брине о сиромашнима јесте тако што им даје савете који су практични за свакодневни живот. На пример, Библија заповеда: „Ко је крао више да не краде, него нека напорно ради, чинећи својим рукама оно што је добро, да има шта дати ономе ко је у оскудици“ (Ефешанима 4:28). Многи незапослени људи пронашли су нешто што би могли сами да раде и при том су спремни на напоран рад. Рецимо, неки узгајају поврће у башти. Библија такође помаже сиромашнима да сачувају новац тако што их поучава да избегавају штетне навике, као што је злоупотреба алкохола (Ефешанима 5:18).

Свет без сиромаштва — када?

Библија показује да живимо у ’последњим данима‘ Сатанине владавине (2. Тимотеју 3:1). Ускоро ће Јехова Бог послати Исуса Христа да суди човечанству. Шта ће се тада десити? Исус одговара користећи једну илустрацију. Он је рекао: „Кад Син човечји стигне у својој слави, и сви анђели с њим, тада ће сести на свој славни престо. И све ће се нације окупити пред њим, и он ће раздвојити људе једне од других, као што пастир раздваја овце од јараца“ (Матеј 25:31-33).

Овце у овој илустрацији представљају оне који се подлажу Исусу као краљу. Исус их је упоредио са овцама јер следе њега као Пастира (Јован 10:16). Ове особе које су у том погледу налик овцама живеће под Исусовом савршеном владавином. То ће бити срећан живот у новом свету у ком неће бити сиромаштва. Људи који су налик јарцима зато што одбацују Исусову владавину биће заувек уништени (Матеј 25:46).

Божје Краљевство ће окончати зло. Тада ће сиромаштво бити ствар прошлости. Земља ће бити настањена људима који се међусобно воле и брину једни о другима. Да је такав нови свет могућ, види се по међународном братству Јеховиних сведока међу којима влада љубав. Исус је рекао: „По томе ће сви знати да сте моји ученици, ако имате љубав међу собом“ (Јован 13:35).

[Оквир⁄Слике на странама 6, 7]

КАКО БОГ ГЛЕДА НА СИРОМАШНЕ?

Библија описује Створитеља човечанства као онога који „гладнима храну дели“ (Псалам 146:7). Има више од стотину библијских стихова који истичу Божју бригу о сиромашнима.

На пример, када је Јехова дао Закон древној нацији Израел, он је заповедио пољопривредницима да оставе један окрајак њиве непожњевен. Такође није требало да прегледају и сакупљају оно што је остало у винограду и на маслинама. Путем ових закона, Јехова се с пуно љубави бринуо о странцима, сиротима, удовицама и другима који су били у невољи (Левитска 19:9, 10; Поновљени закони 24:19-21).

Штавише, Бог је заповедио Израелцима: „Немој цвелити удовице и сироте. Ако их уцвелиш и они се к мени обрате, чућу ја вапај њихов, и распалиће се гнев мој, и ја ћу вас мачем побити, и ваше ће жене постати удовице, и ваша деца сироте“ (Излазак 22:22-24). Нажалост, многи богати Израелци су игнорисали ове речи. Због тога, као и због других лоших поступака, Јехова Бог је више пута слао своје пророке како би упозорио Израелце (Исаија 10:1, 2; Јеремија 5:28; Амос 4:1-3). На крају је Бог проузроковао да Асирци, а касније и Вавилонци нападну подручје Израела. Многи Израелци су били убијени, а они који су преживели били су одведени као заробљеници у страну земљу.

Божји вољени Син, Исус Христ, одражавао је Јеховину бригу пуну љубави према сиромашнима. Објашњавајући сврху своје службе, Исус је рекао: „Јеховин дух је на мени, јер ме помазао да објавим добру вест сиромашнима“ (Лука 4:18). То не значи да је Исусова служба била ограничена само на сиромашне. Он је с љубављу помагао и богатима. Међутим, чак и у тим приликама, Исус је често изражавао своју бригу за сиромашне. На пример, једном богатом владару дао је следећи савет: „Продај све што имаш и раздели сиромашнима, и имаћеш благо на небесима; па дођи и буди мој следбеник“ (Лука 14:1, 12-14; 18:18, 22; 19:1-10).

Јехова Бог и његов Син искрено брину за сиромашне (Марко 12:41-44; Јаков 2:1-6). Показујући ту своју бригу, Јехова се сећа милиона сиромашних који су умрли. Сви ће они бити ускрснути у новом свету у ком неће бити сиромаштва (Дела апостолска 24:15).

[Слике]

Тукисо и Масеисо с мисионарем који је проучавао Библију с Тукисом

[Слика на 5. страни]

Масеисо на вратима своје куће с мисионарком која је с њом проучавала Библију

[Слика на 5. страни]

Међународно братство Јеховиних сведока представља доказ да је нови свет могућ