Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли разговарате са онима које волите?

Да ли разговарате са онима које волите?

Да ли разговарате са онима које волите?

,,СВЕ мање и мање комуницирамо с вољеним особама“, извештава пољски недељник Polityka. Процењује се да у Сједињеним Државама брачни парови само шест минута дневно воде смисаоне разговоре. Неки стручњаци сматрају да је овај тренд одговоран за половину свих раскида и развода.

Како је са комуникацијом између родитеља и деце? У већини случајева, „пре би се рекло да то није разговор, већ нешто попут испитивања: Како је било у школи? Како су твоји другови?“, запажа се у претходно споменутим новинама. Затим се поставља питање: „Како ће наша деца научити да развијају блиске односе?“

Пошто се добра вештина комуницирања не стиче преко ноћи, како се можемо у томе побољшати? Хришћански ученик Јаков нам је дао важан савет: „Сваки човек мора бити брз да чује, спор да говори, спор на гнев“ (Јаков 1:19). Да, да би водили изграђујућ разговор, морамо пажљиво слушати и избегавати да нестрпљиво упадамо у реч или да брзоплето доносимо закључке. Избегавајте да критикујете, јер то врло лако може угушити разговор. Осим тога, Исус је користио тактична питања, не да би испитивао већ да би сазнао шта је у срцу његових слушалаца и да би учврстио однос с њима (Пословице 20:5; Матеј 16:13-17; 17:24-27).

Док примењујете начела из Библије, преузмите иницијативу да разговарате и комуницирате са онима који су вам драги. Резултат може бити близак однос који ће трајати годинама — чак и доживотно.