Пређи на садржај

Пређи на садржај

И даље чини оно што је врсно

И даље чини оно што је врсно

И даље чини оно што је врсно

АПОСТОЛ Петар нас је посаветовао: „Задржите добро понашање међу нацијама“ (1. Петрова 2:12). Грчка реч преведена као „добро“ односи се на нешто „лепо, племенито, часно, врсно“. У наше време, можда делује сасвим нереално очекивати племенито и часно понашање од људи уопште. Међутим, гледано у целини, Јеховин народ данас успева да следи Петров савет. Штавише, они су широм света познати по свом добром понашању.

То је посебно значајно када се узму у обзир проблеми и бриге с којима се суочавамо у овим ’критичним временима с којима се тешко излази на крај‘ (2. Тимотеју 3:1). Кушње су део нашег свакодневног живота и сасвим је уобичајено да хришћани наилазе на противљење. Осим тога, док су неке кушње краткотрајне, друге трају дуго и с временом постају чак и веће. Па ипак, апостол Павле нас је подстакао: „Не одустајмо од тога да чинимо оно што је врсно, јер ћемо кад буде време пожњети ако се не уморимо“ (Галатима 6:9). Како је могуће чинити оно што је врсно — и то без престанка — када се суочавамо с болним кушњама и непопустљивим непријатељством?

Помоћ да бисмо чинили оно што је врсно

Бити ’племенит, частан, врстан‘ свакако је нешто што се тиче тога какве смо особе, то јест какви смо у срцу. Стога, ако желимо да задржимо добро понашање док се суочавамо с кушњама и потешкоћама, треба да знамо да то није нешто што долази само по себи, већ је то одраз свакодневног примењивања библијских начела на свим пољима живота. Шта нам може помоћи у томе? Размотри следеће.

Развијај Христов мисаони став. Потребна је понизност да бисмо трпели неправду. Особа која има превисоко мишљење о себи вероватно неће трпети малтретирање. Међутим, Исус се ’понизио и постао послушан све до смрти‘ (Филипљанима 2:5, 8). Ако га опонашамо, нећемо се ’уморити и клонути‘ у нашој светој служби (Јеврејима 12:2, 3). Показуј понизност тако што ћеш бити послушан и спремно сарађивати са онима који предводе у твојој скупштини (Јеврејима 13:17). Научи да на друге гледаш као на ’веће‘ од себе и да њихове интересе стављаш испред својих (Филипљанима 2:3, 4).

Задржи на уму да те Јехова воли. Морамо бити уверени да Јехова „постоји и да награђује оне који га усрдно траже“ (Јеврејима 11:6). Он заиста брине о нама и жели да нам да вечни живот (1. Тимотеју 2:4; 1. Петрова 5:7). Ако имамо на уму да ништа не може навести Бога да престане да нас воли, то ће нам помоћи да се не предамо кад смо у кушњи (Римљанима 8:38, 39).

Потпуно се поуздај у Јехову. Поуздање у Јехову је од пресудне важности, посебно када не видимо крај нашој кушњи или када нам је живот у опасности. Морамо имати безусловно поверење у то да Јехова неће допустити ниједан испит који је ’изнад онога што можемо поднети‘ и да ће увек ’створити излаз‘ (1. Коринћанима 10:13). Када се уздамо у Јехову, можемо остати храбри чак и када нам прете смрћу (2. Коринћанима 1:8, 9).

Истрај у молитви. Усрдна молитва је од пресудног значаја (Римљанима 12:12). Искрена молитва је један начин на који се приближавамо Јехови (Јаков 4:8). Из личног искуства знамо „да нас он чује, за шта год да молимо“ (1. Јованова 5:14). Ако Јехова дозволи да наша кушња траје како би испитао нашу беспрекорност, молимо се за његову помоћ да издржимо (Лука 22:41-43). Захваљујући молитви, уверени смо да никада нисмо сами и да ћемо увек изаћи као победници јер је Јехова уз нас (Римљанима 8:31, 37).

Добра дела — ’разлог за хвалу и част‘

С времена на време, сви хришћани бивају „ражалошћени разним кушњама“. Па ипак, не смемо ’одустати од тога да чинимо оно што је врсно‘. Када си под притиском, нека ти снагу пружи сазнање да ће наша верност на крају бити „разлог за хвалу и славу и част“ (1. Петрова 1:6, 7). Потпуно искористи све што ти Јехова пружа да би те ојачао у духовном погледу. Када ти је потребна лична пажња, обрати се онима који у хришћанској скупштини служе као пастири, учитељи и саветници (Дела апостолска 20:28). Буди редован на свим скупштинским састанцима, који нас ’подстичу на љубав и добра дела‘ (Јеврејима 10:24). Програм свакодневног читања Библије и личног студија, као и редовно учествовање у хришћанској служби, помоћи ће ти да останеш будан и духовно јак (Псалам 1:1-3; Матеј 24:14).

Што више будеш осећао Јеховину љубав и бригу, то ћеш имати већу жељу да будеш „реван за врсна дела“ (Титу 2:14). Запамти, „ко истраје до краја, тај ће бити спасен“ (Матеј 24:13). Заиста, буди одлучан да ’не одустанеш од тога да чиниш оно што је врсно‘!

[Истакнути текст на 29. страни]

Морамо имати безусловно поверење у то да Јехова неће допустити ниједан испит који је ’изнад онога што можемо поднети‘ и да ће увек ’створити излаз‘

[Слике на 30. страни]

Ако смо заокупљени теократским активностима, то ће нам помоћи да се припремимо за кушње