Пређи на садржај

Пређи на садржај

Куда иде овај свет?

Куда иде овај свет?

Куда иде овај свет?

СВЕТСКО ЈЕДИНСТВО. Заиста лепо звучи. Уосталом, зар то не желимо сви ми? Да, много се говори о јединству. Увек изнова, то је главна тема на састанцима светских лидера. У августу 2000, више од 1 000 религиозних вођа састали су се на Миленијумском самиту о светском миру у седишту Уједињених нација у Њујорку. Разговарали су о решењима за светске сукобе. Међутим, сама конференција је била одраз постојећих несугласица у свету. Муфтија из Јерусалима одбио је да дође због тога што је био присутан јеврејски рабин. Други су били узнемирени због тога што организатори нису позвали далај-ламу на прва два дана самита из страха да ће се замерити Кини.

У октобру 2003, на самиту Азијско-Пацифичке економске сарадње (APEC) који је одржан на Тајланду, питање светског мира разматрале су приобалне земље Пацифика. Представници из 21 земље који су присуствовали самиту обећали су да ће стати на пут терористичким групама и постигнут је договор око начина̂ на које ће се повећати светска безбедност. Па ипак, током конференције неколико представника је негативно реаговало на запажања једног представника владе, за која је речено да су одисала мржњом према Јеврејима.

Зашто нема јединства?

Иако се пуно говори о уједињењу света, видимо само неколико конкретних резултата. Упркос искреним настојањима многих, зашто је у 21. веку светско јединство и даље недостижан циљ за човечанство?

Одговор се делимично види из коментара једног од представника влада који су присуствовали APEC конференцији. Он је рекао: „Постоји нешто што се зове национални понос.“ Заиста, људско друштво тоне у национализам. Сваку нацију и етничку групу води жеља за самоопредељењем. Национална независност заједно с такмичарским духом и похлепом створили су неодрживу комбинацију. У многим случајевима, када се национални интереси сукобе с глобалним интересима, националним интересима се даје приоритет.

Псалмиста је добро описао национализам назвавши га ’љутом кугом‘ (Псалам 91:3). Национализам је попут куге која напада човечанство и проузрокује неизрециву патњу. Већ вековима услед национализма влада мржња међу нацијама. Данас и даље разбуктава ватру подела, а људски владари нису способни да то зауставе.

Многи утицајни људи признају да су национализам и властити интереси узрок свих светских проблема. На пример, бивши генерални секретар Уједињених нација Ситу У Тант запазио је: „Толико пуно данашњих проблема последица су погрешних ставова... Један од њих је идеја о ускогрудом национализму — ’добра или лоша, моја земља је моја‘“. Заокупљене властитим интересима, данашње нације и даље све гласније захтевају независност. Оне које имају прилику за то, не желе да се одрекну ни трунке своје независности. На пример, часопис International Herald Tribune је у вези с Европском унијом запазио следеће: „Супарништво и неповерење још увек су основни обрасци европске политике. За већину држава чланица ЕУ, још увек је неприхватљиво да нека чланица истог ранга стекне већи утицај и преузме вођство.“

Божја Реч, Библија, тачно описује исход свих људских владавина, када каже: „Човек над човеком влада, да га несрећним учини“ (Проповедник 8:9). Делећи свет у засебне државе, групе људи као и појединци искусили су истинитост библијског начела: „Онај ко се изолује иде за својим себичним жељама, супротставља се свакој мудрости“ (Пословице 18:1NW).

Наш Створитељ, који зна шта је најбоље за нас, никада није намеравао да људи оснују своје владавине и владају независно. Чинећи то, људи су одбацили Божју намеру и чињеницу да њему све припада. У Псалму 95:3-5 се каже: „Јехова [је] велики Бог и велики краљ над свим боговима. У његовој су руци дубине земље и његове су висине гора, његово је море, он га је створио, његова је и суха земља, његове су је руке начиниле“. Бог је праведни Суверен од кога сви треба да траже вођство. Тежећи за својом независношћу, нације се супротстављају његовој вољи (Псалам 2:2).

Шта је потребно?

Једини начин да се свет уједини јесте постојање једног светског ауторитета који би бринуо о интересима свих људи. Многи који озбиљно размишљају о светској ситуацији увиђају ту потребу. Међутим, они често траже решење на погрешном месту. На пример, многи коментатори, укључујући и религиозне вође, подстичу људе да светско јединство очекују од Уједињених нација. Међутим, људске организације, без обзира колико су њихови идеали племенити, никада нису могле да реше проблеме човечанства. Уместо тога, већина тих организација једноставно је постала одраз нејединства које постоји међу народима света.

У вези са ослањањем на људске институције ради решења проблема, Библија упозорава: „Не уздајте се у кнезове ни у смртника од кога помоћи нема“ (Псалам 146:3). Да ли нас то води у ћорсокак што се тиче светског јединства? Ни у ком случају. Постоји друго решење.

Многи не знају да је Бог већ успоставио владавину која може да уједини свет. Говорећи о Јехови Богу, Библија каже: „’Ја сам краља свога помазао на Сиону, на светој гори својој‘... Тражи у мене и даћу ти народе у наслеђе и крајеве земље теби у државу“ (Псалам 2:6, 8). Запазите да се у овим стиховима указује на то да је Јехова Бог ’помазао свога краља‘, кога у 7. стиху назива ’својим сином‘. То није нико други до Божји најистакнутији духовни Син, Исус Христ, коме је дата власт над свим нацијама.

Како ће се успоставити светско јединство

Већина људи не признаје небеску владавину коју је успоставио Бог. Нације се упорно држе свог права на независност. Међутим, Бог неће прихватити оне који одбијају да признају његов суверенитет и владавину коју је успоставио. С обзиром на људе који одбијају да то прихвате, у Псалму 2:9 стоји: „Ти [Син, Исус Христ] ћеш их гвозденом палицом саломити, разбићеш их као лонце земљане“ (Псалам 2:9). Без обзира да ли то увиђају или не, нације сада иду путем који води до сукоба с Богом. Последња библијска књига говори о „краљевима целе настањене земље“ који се сакупљају „за рат великог дана Бога Свемоћног“ (Откривење 16:14). Нације и њихово нејединство биће прошлост. Тиме ће се прокрчити пут Божјој владавини како би могла да влада неометано.

Као Суверен читавог свемира, Јехова Бог ће преко свог Сина мудро употребити моћ да би извршио промене које су потребне да би се свет ујединио. Божја владавина ће успоставити право јединство и донети благослове свим љубитељима праведности. Зашто не одвојите неколико минута да прочитате 72. Псалам из своје Библије? Ту је дата пророчанска слика онога што ће владавина са Божјим Сином на челу учинити за човечанство. Људи ће моћи да уживају у правом светском јединству и сви њихови проблеми — тлачење, насиље, сиромаштво и друго — постаће прошлост.

У данашњем подељеном свету, многи мисле да је таква нада нереална. Али, било би погрешно тако мислити. Божја обећања никада нису остала неиспуњена и никада неће остати неостварена (Исаија 55:10, 11). Да ли бисте волели да доживите те промене? То је могуће. У ствари, већ постоје људи који се припремају за то време. Они долазе из свих нација, али уместо да се боре, они се већ сада уједињено покоравају Божјем суверенитету (Исаија 2:2-4). Ко су они? Познати су као Јеховини сведоци. Зашто не прихватите позив да посетите њихова места састајања? Вероватно ће вам пријати окрепљујуће друштво људи који вам могу помоћи да се подложите Божјем суверенитету и уживате у јединству које ће вечно трајати.

[Слике на 7. страни]

Људи из свих нација припремају се да живе у јединству

[Извор слике на 4. страни]

Saeed Khan/AFP/Getty Images

[Извори слика на 5. страни]

Жена у жалости: Igor Dutina/AFP/Getty Images; демонстранти: Said Khatib/AFP/Getty Images; оклопна возила: Joseph Barrak/AFP/Getty Images