Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поштен народ доноси хвалу Јехови

Поштен народ доноси хвалу Јехови

Извештај објавитеља Краљевства

Поштен народ доноси хвалу Јехови

ШИРОМ света, Јеховини сведоци — и млади и стари — познати су по свом поштењу. Размотри примере са три континента.

Седамнаестогодишња Олусола, која живи у Нигерији, враћала се једног дана из школе и на земљи је нашла новчаник. Однела га је директору школе, који је пребројао новац и утврдио да има 6 200 наира (око 30 евра). Директор је вратио новчаник наставнику коме је припадао. Наставник је из захвалности дао Олусоли 1 000 наира (око 5 евра) и рекао јој да од тога плати школарину. Када су други ученици чули шта се десило, ругали су се Олусоли. Неколико седмица касније, један ученик је пријавио да му је украден новац, тако да су наставници морали да претресу све ученике. „Ти стани ту“, рекао је наставник Олусоли. „Знам да не крадеш јер си Јеховин сведок.“ Новац је пронађен код двојице дечака који су се ругали Олусоли, и они су били строго кажњени. Олусола је написала: „Веома сам срећна што други знају да сам Јеховин сведок и да никада не крадем, и што тако славим Јехову.“

Једног дана када је Марсело из Аргентине изашао из куће, угледао је на земљи актенташну на неколико метара од врата. Унео је ташну у кућу, и он и његова жена су је пажљиво отворили. На њихово велико изненађење, пронашли су огромну суму новца, кредитне картице и неколико потписаних чекова, од којих је један гласио на милион пезоса. На једној фактури су пронашли број телефона. Позвали су власника и договорили се да се нађу на Марселовом радном месту како би му вратио актенташну са свим што је било у њој. Када је власник стигао, деловао је нервозно. Марселов послодавац му је рекао да не брине јер је Марсело Јеховин сведок. Као награду за то што му је пронашао актенташну, власник је дао Марселу само 20 пезоса (око 4 евра). Послодавац се разбеснео због тога, јер је Марселово поштење на њега оставило снажан утисак. То је Марселу пружило прилику да објасни да као Јеховин сведок жели да увек буде поштен.

Следеће искуство долази из Киргизије. Ринат, један шестогодишњи дечак, пронашао је новчаник који је припадао жени из комшилука. У новчанику је било 1 100 сома (око 16 евра). Када је Ринат вратио жени новчаник, она је пребројала новац и затим рекла његовој мајци да недостаје 200 сома. Ринат је рекао да није узео тај новац. Затим су сви изашли напоље да потраже новац и пронашли су га близу места где је Ринат нашао новчаник. Жена је била задивљена. Изразила је захвалност Ринату и његовој мајци зато што су јој вратили новац. Такође је похвалила Ринатову мајку за то што га васпитава у духу хришћанства.