Пређи на садржај

Пређи на садржај

Млади, хвалите Јехову!

Млади, хвалите Јехову!

Млади, хвалите Јехову!

„Хвалите Јехову са земље... момци и девојке“ (ПСАЛАМ 148:7, 12).

1, 2. (а) Каквих су ограничења свесни многи млади? (б) Зашто млади не треба да буду незадовољни због ограничења која им постављају родитељи?

 МЛАДИ углавном врло добро знају шта им још увек није дозвољено да раде. Многи од њих ће ти као из топа рећи колико година морају имати да би смели сами да пређу улицу, да увече остану будни до извесног времена или да возе кола. Млади понекад имају утисак да им је много тога што жарко желе забрањено уз следеће објашњење: „Моћи ћеш кад будеш мало старији.“

2 Ви млади знате да ваши родитељи сматрају да је мудро поставити таква ограничења јер вас она заправо штите. Сигурно знате и то да је Јехови драго када сте послушни својим родитељима (Колошанима 3:20). Међутим, да ли вам се понекад чини да још увек чекате да вам живот почне? Да ли за све важне ствари у животу морате чекати да будете мало старији? Никако! Данас се обавља једно дело које је далеко важније од било које друге прилике коју чекате. Да ли ви млади смете да учествујете у том делу? Не само што смете, већ вас сам Свемоћни Бог позива да учествујете у њему!

3. У ком важном делу Јехова позива младе да учествују, и која ћемо питања сада осмотрити?

3 О каквом делу говоримо? Запази стих који ће нас водити док будемо разматрали овај чланак и који гласи: „Хвалите Јехову са земље... момци и девојке, старци и деца!“ (Псалам 148:7, 12). То је та велика предност коју имаш: Ти можеш хвалити Јехову. Зар ниси одушевљен што као млада особа можеш учествовати у том делу? Многи јесу. Да бисмо видели зашто је добро имати такав осећај, хајде да осмотримо три питања. Прво, зашто треба да хвалиш Јехову? Друго, како можеш бити делотворан у томе? Треће, када би било најбоље да започнеш да хвалиш Јехову?

Зашто хвалити Јехову?

4, 5. (а) Према 148. Псалму, у којој се предивној ситуацији налазимо? (б) Како стварство које не говори нити има разум ипак хвали Јехову?

4 Један веома важан разлог за хваљење Јехове јесте тај што је он Створитељ. Оно што нам помаже да се усредсредимо на ову истину јесте 148. Псалам. Замисли следећу ситуацију: Како би се осећао када би пришао великој групи људи која складно пева једну лепу, упечатљиву песму? Како би се осећао када би та песма говорила о нечему за шта знаш да је истинито, важно, лепо и изграђујуће? Да ли би пожелео да научиш речи те песме и да је и сам певаш? Већина од нас би то желела. Па, 148. Псалам показује да се налазиш у сличној, али далеко лепшој ситуацији. Тај Псалам описује једно велико мноштво које складно хвали Јехову. Међутим, док читаш овај Псалам можеш приметити нешто необично. Шта то?

5 Многи хвалиоци који се помињу у 148. Псалму не могу да говоре, нити имају разум. На пример, читамо како Јехову хвале сунце, месец, звезде, снег, вихор, горе и хумови. Како ове неживе ствари могу хвалити Јехову? (стихови 3, 8, 9). Исто као и дрвеће, морска створења и животиње (стихови 7, 9, 10). Да ли си икада посматрао прелеп залазак сунца или како пун месец плови по звезданом небу. Да ли си се икада одушевљено смејао несташној игри животиња или са страхопоштовањем посматрао неки величанствени пејзаж? Онда си и ти „чуо“ песму коју пева стварство. Све што је Јехова створио подсећа нас на то да је он свемоћни Створитељ, да у читавом свемиру нема никога ко је тако моћан, мудар и ко има толико љубави (Римљанима 1:20; Откривење 4:11).

6, 7. (а) Према 148. Псалму, која интелигентна створења хвале Јехову? (б) Шта нас може подстаћи да хвалимо Јехову? Прикажи.

6 Овај 148. Псалам говори да Јехову хвале и интелигентна створења. У 2. стиху видимо да Јехову хвале његове небеске „војске“, то јест анђели. У 11. стиху, моћни и утицајни људи, као што су краљеви и судије, позвани су да им се придруже. Ако моћни анђели налазе задовољство у хваљењу Јехове, да ли онда један обичан човек с правом може рећи да је превише важан да би то чинио? Надаље, у 12. и 13. стиху, и ви млади сте такође позвани да хвалите Јехову. Да ли то желите?

7 Осмотри једно поређење. Кад би имао блиског пријатеља који је веома надарен за нешто — рецимо за спорт, неку уметност или музику — да ли би својој породици и другим пријатељима причао о њему? Сасвим сигурно да би. Када разумемо шта је све Јехова учинио, то нас може подстаћи да другима причамо о њему. На пример, у Псалму 19:2, 3 (NW) каже се да звездано небо подстиче на ’објављивање‘, то јест говорење о Јеховиним делима. Када размишљамо о задивљујућим стварима које је Јехова учинио, тешко се можемо суздржати да не говоримо другима о њему.

8, 9. Зашто Јехова жели да га хвалимо?

8 Још један изванредан разлог да хвалимо Јехову јесте то што он жели да то чинимо. Зашто то жели? Да ли зато што му је потребна хвала од људи? Не. Ми људи имамо потребу да нас неко понекад похвали, али Јехова је далеко узвишенији од нас (Исаија 55:8). Он добро зна ко је и какве су његове особине (Исаија 45:5). Па ипак, он жели да га хвалимо и задовољан је када то чинимо. Зашто? Осмотри два разлога. Прво, он зна да је нама потребно да га хвалимо. Створио нас је с једном духовном потребом — потребом да обожавамо (Матеј 5:3). Њему је драго када види како ми задовољавамо ту потребу, баш као што је твојим родитељима драго када виде како једеш оно за шта знају да је добро за тебе (Јован 4:34).

9 Друго, Јехова зна да остали људи треба да чују како га хвалимо. Апостол Павле је написао следеће младом Тимотеју: „Стално пази на себе и на своје поучавање. Остани код тих ствари, јер чинећи то спашћеш и себе и оне који те слушају“ (1. Тимотеју 4:16). То значи да и други могу упознати Јехову Бога када их поучаваш о њему и хвалиш га. Такво спознање их може довести до вечног спасења! (Јован 17:3).

10. Шта нас још подстиче да хвалимо нашег Бога?

10 Постоји још један разлог да хвалимо Јехову. Присети се поређења о твом вештом пријатељу. Ако би чуо да други говоре лажи о њему, да клевећу његово добро име, зар не би био још одлучнији да га хвалиш? Па, Јехова је широм света изложен великим клеветама (Јован 8:44; Откривење 12:9). Зато се они који га воле осећају обавезнима да говоре истину о њему и да тиме оповргну погрешне представе о њему. Да ли би и ти волео да изразиш љубав и цењење према Јехови и да покажеш своју жељу да твој Владар буде он, а не његов највећи противник, Сатана? Све то можеш урадити тако што ћеш га хвалити. Зато се поставља питање како.

Како су неки млади хвалили Јехову

11. Који библијски примери показују да млади могу веома добро хвалити Јехову?

11 Библија показује да млади често веома добро хвале Јехову. У њој налазимо пример једне израелске девојчице коју су Сиријци одвели у заробљеништво. Она је одважно говорила својој господарици о Јеховином пророку Јелисеју. Због тога је касније било извршено једно чудо и дато је упечатљиво сведочанство (2. Краљевима 5:1-17). И Исус је одважно сведочио док је био дете. Од свих догађаја из његовог детињства који су могли бити забележени у Писму, Јехова је изабрао један. Прилику када је 12-годишњи Исус у храму у Јерусалиму храбро постављао питања религиозним учитељима и зачудио их тиме колико је добро познавао Јеховине путеве (Лука 2:46-49).

12, 13. (а) Шта је Исус урадио у храму кратко пре своје смрти, и како је то утицало на људе који су били присутни? (б) Шта је Исус мислио о хвали коју су дали дечаци?

12 Као одрастао човек, Исус је подстицао децу да хвале Јехову. На пример, Исус је неколико дана пре своје смрти био у храму у Јерусалиму. Библија каже да је тамо чинио „чудесне ствари“. Избацио је напоље оне који су од тог места направили разбојничку пећину. Такође је излечио слепе и хроме људе. Сви присутни, нарочито религиозне вође, требало је да буду подстакнути да хвале Јехову и његовог Сина, Месију. Међутим, жалосно је што многи људи тада нису исказивали такву хвалу. Они су знали да је Исуса послао Бог, али плашили су се религиозних вођа. Међутим, једна група је ипак одважно говорила. Да ли знаш о коме се ради? Библија каже: „Кад свештенички главари и писмозналци видеше чудесне ствари које [Исус] учини и дечаке који су узвикивали у храму и говорили: ’Спаси, молимо те, Сина Давидовог!‘, разљутише се и рекоше му: ’Чујеш ли шта ови говоре?‘“ (Матеј 21:15, 16; Јован 12:42).

13 Ти свештеници су се надали да ће Исус рећи дечацима који су га хвалили да ућуте. Да ли је то учинио? Далеко од тога! Исус је одговорио свештеницима: „Да. Зар никада нисте читали: ’Из уста мале деце и одојчади прибавио си себи хвалу‘?“ Јасно је да је Исусу и његовом Оцу било драго због хвале коју су чули од тих дечака. Та деца су урадила оно што је требало да ураде сви одрасли који су били тамо. У њиховом младом уму све је било сасвим јасно. Они су видели тог човека који је чинио чудесне ствари, говорио са храброшћу и вером, и показао жарку љубав према Богу и људима. Он је заиста био оно што је тврдио да јесте — обећани ’Давидов Син‘, Месија. Ти дечаци су били благословљени због своје вере и чак су добили јединствену предност да испуне једно пророчанство (Псалам 8:3).

14. Како младима помажу дарови које имају да хвале Бога?

14 Шта можемо научити из оваквих примера? То да млади могу веома добро хвалити Јехову. Они обично имају дар да истину виде врло јасно и једноставно, због чега своју веру испољавају искрено и ревно. Они имају и дар који се помиње у Пословицама 20:29: „Снага је младићима слава.“ Ви млади сте благословљени снагом и енергијом, што је велика предност у хваљењу Јехове. Међутим, како можете делотворно искористити те дарове?

Како можеш хвалити Јехову?

15. Који ти је мотив потребан да би добро хвалио Јехову?

15 Од става нашег срца зависи да ли ћемо добро хвалити Јехову. Не можеш добро хвалити Јехову ако то радиш само зато што то други очекују од тебе. Упамти да је највећа од свих заповести следећа: „Воли Јехову, свог Бога, свим својим срцем и свом својом душом и свим својим умом“ (Матеј 22:37). Да ли си захваљујући томе што си сам проучавао Писмо лично упознао Јехову? Такво проучавање буди љубав према Јехови. Природан начин да изразиш ту љубав јесте тако што ћеш га хвалити. Када будеш имао јасан и снажан мотив, бићеш спреман да одушевљено хвалиш Јехову.

16, 17. Коју улогу у хваљењу Јехове игра понашање? Објасни.

16 Пре него што почнеш да размишљаш о томе шта ћеш рећи, осмотри како ћеш се понашати. Шта мислиш, да је израелска девојчица из Јелисејевог времена била непристојна, дрска или непоштена, да ли би Сиријци који су је заробили слушали оно што је говорила о Јеховином пророку? Вероватно не би. Слично томе, већа је вероватноћа да ће те људи слушати ако виде да си учтив, поштен и пристојан (Римљанима 2:21). Осмотри један пример.

17 Једна 11-годишња девојчица из Португала у школи је била под притиском да слави празнике који нису били у складу с њеном библијски школованом савешћу. С поштовањем је објаснила наставници зашто не жели да учествује у тим прославама, али она ју је исмевала. Време је пролазило, а наставница је увек изнова покушавала да је понизи, ругајући се њеној религији. Међутим, та девојчица је и поред тога остала учтива. Годинама касније, та млада сестра је служила као општи пионир, то јест пуновремени објавитељ. На једном конгресу је посматрала кандидате за крштење и препознала је некога. Била је то њена некадашња наставница! Обе су заплакале и загрлиле се, након чега је та старија жена објаснила сестри како никада није заборавила њену учтивост. Једна Сведокиња ју је посетила и наставница је причала о лепом понашању своје бивше ученице. Захваљујући томе, започет је библијски студиј и ова жена је прихватила библијску истину. Дакле, твоје понашање може бити веома моћан начин да хвалиш Јехову!

18. Шта може урадити млада особа уколико оклева да започне разговор о Библији и Јехови Богу?

18 Да ли ти је понекад тешко да у школи започнеш разговор о својој вери? Ниси једини. Међутим, ти можеш предузети нешто да повећаш шансе да те други питају нешто о твојој вери. Рецимо, ако је то дозвољено, зашто не би понео у школу библијске публикације и читао их током ужине или у неко друго време када је то на месту? Другови те могу питати шта читаш. Када им одговориш и кажеш шта ти је занимљиво у чланку или књизи коју читаш, видећеш да се добар разговор може започети за трен ока. Немој заборавити да постављаш питања, јер ће ти она помоћи да видиш у шта верују твоји другови. Слушај их с поштовањем и подели с њима оно што си научио из Библије. Као што показују искуства на 29. страни, многи млади хвале Бога у школи. То им доноси много радости и многима помаже да упознају Јехову.

19. Како млади могу бити делотворнији у служби од врата до врата?

19 Најбољи начин да хвалиш Јехову јесте служба од врата до врата. Уколико још увек не учествујеш у таквој служби, зашто не би то себи поставио као циљ? Ако учествујеш, можеш ли себи поставити још неке циљеве? На пример, уместо да на сваким вратима у основи кажеш једно те исто, настој да се побољшаш и замоли родитеље и другу искусну браћу да ти дају корисне предлоге. Научи како да више користиш Библију, да вршиш делотворне накнадне посете и да започнеш библијски студиј (1. Тимотеју 4:15). Што више хвалиш Јехову на такве начине, то ћеш бити делотворнији и више ћеш уживати у служби.

Када треба да започнеш да хвалиш Јехову?

20. Зашто млади не треба да мисле да су премлади да би хвалили Јехову?

20 Од три питања која смо имали током овог разматрања, најлакше је дати одговор на ово задње. Запази директан одговор који даје Библија: „Опомени се творца свога у данима младости своје“ (Проповедник 12:3). Стога, сада је време да започнеш да хвалиш Јехову. Најлакше је рећи: „Ја сам премлад да бих хвалио Јехову. Неискусан сам. Треба да чекам да будем мало старији.“ Ако тако мислиш, ниси први. На пример, млади Јеремија је рекао: „Ах, Јехова, Вечити! Гле, ја не знам говорити, јер сам дете.“ Јехова га је уверио да нема разлога за страх (Јеремија 1:6, 7). Ни ми немамо чега да се плашимо када хвалимо Јехову. Не постоји ништа што би нам могло нанети штету коју Јехова не би могао потпуно да отклони (Псалам 118:6).

21, 22. Зашто су млади који хвале Јехову упоређени с капима росе, и зашто је то поређење охрабрујуће?

21 Дакле, вама младима упућујемо следећи подстрек: Немојте оклевати да хвалите Јехову! Сада, док сте још увек млади, најбоље је време да се укључите у најважније дело које се обавља на земљи. Када то урадите, постаћете део нечег величанственог — једне велике породице која и на небу и на земљи хвали Јехову. Јехову веома радује то што тој породици припадаш и ти. Запази следеће надахнуте речи које је псалмиста упутио Јехови: „У дан рата твога народ твој је спреман за те. Украшена светошћу, као роса из зорина крила, младост твоја ка теби прилази“ (Псалам 110:3).

22 Капи росе које блистају на јутарњем сунцу представљају прелеп призор, зар не? Оне су тако лепе, светлуцаве и толико их је да се дословно не могу избројити. Тако Јехова гледа на вас младе који га верно хвалите у овим критичним временима. Нема сумње да то што сте одлучили да га хвалите радује његово срце (Пословице 27:11). Зато млади, на сваки могући начин хвалите Јехову!

Како би одговорио?

• Који су неки важни разлози због којих треба да хвалимо Јехову?

• Који библијски примери показују да млади могу веома добро хвалити Јехову?

• Како млади данас могу хвалити Јехову?

• Када млади треба да почну да хвале Јехову, и зашто?

[Питања за разматрање]

[Слике на 25. страни]

Ако имаш пријатеља који је веома вешт у нечему, зар нећеш другима говорити о томе?

[Слика на 27. страни]

Твоји школски другови могу бити заинтересовани за твоја веровања

[Слика на 28. страни]

Ако желиш да будеш успешнији у служби, замоли искусне Сведоке да ти дају неке предлоге