Пређи на садржај

Пређи на садржај

Можемо се суочити са сваком кушњом!

Можемо се суочити са сваком кушњом!

Можемо се суочити са сваком кушњом!

ДА ЛИ се тренутно суочаваш с неком кушњом? Да ли си толико обесхрабрен да осећаш да не можеш да се носиш с тим? Да ли понекад чак страхујеш да је твој проблем јединствен и да нема решења за њега? Ако је тако, охрабри се! О каквој год кушњи да је реч, Библија нас уверава да нас Бог може оспособити да се изборимо с њом.

Библија реално говори о томе да ће се Божје слуге ’суочавати с разним кушњама‘ (Јаков 1:2). Запази реч ’разне‘ (грчки пикилос). У складу с тим како се ова грчка реч користила у древна времена, она значи „разноврстан“ или „разнобојан“ и наглашава „разноврсност кушњи“. Дакле, ’разне кушње‘ представљају кушње које се јављају такорећи у разним бојама (Јаков 1:2). Па ипак, Јехова нас подржава како бисмо са свим тим кушњама могли да се суочимо. Зашто можемо бити сигурни у то?

’Божја незаслужена доброта се изражава на разне начине‘

Апостол Петар запажа да су хришћани „ражалошћени разним кушњама“ (1. Петрова 1:6). Мало даље, он у свом надахнутом писму каже да се ’Божја незаслужена доброта изражава на разне начине‘ (1. Петрова 4:10). У изразу „на разне начине“ налази се један облик исте грчке речи. Коментаришући о овом изразу, један изучавалац Библије запажа: „Овде се крије једна изванредна мисао... Пошто уз Божју милост [то јест, незаслужену доброту] стоји придев пикилос, то значи да не постоји такорећи ниједна боја, то јест ниједна ситуација у којој би се човек могао наћи а коју Божја милост не може обухватити.“ Он још каже: „Не постоји ниједан сплет околности нити било каква криза, хитна ситуација или потреба у којој Божја милост не би могла наћи пут, у којој она не би могла тријумфовати и коју не би могла савладати. Не постоји ништа у животу с чим се Божја милост не може суочити. Ова живописна реч, пикилос, усмерава наше мисли право ка разнобојној Божјој милости која је у ствари довољна да бисмо се могли изборити с било којом ситуацијом.“

Савладати кушње уз Божју милост

Према Петровим речима, један начин на који се изражава Божја незаслужена доброта јесте преко различитих особа које сачињавају хришћанску скупштину (1. Петрова 4:11). Сваки Божји слуга има духовне дарове то јест способности, који могу представљати извор охрабрења за оне који се суочавају с кушњама (Римљанима 12:6-8). На пример, неки чланови скупштине су изузетни у поучавању других Божјој Речи. Њихов разборит говор улива снагу и мотивише друге да истрају (Немија 8:1-4, 8, 12). Други редовно врше пастирске посете код оних којима је потребна подршка. Такве посете су прилике за охрабрење и ’утеху срца‘ (Колошанима 2:2). Када надгледници врше такве посете приликом којих јачају веру других, они им дају духовни дар (Јован 21:16). Неки чланови скупштине су пак познати по томе што су срдачни, саосећајни и нежни у опхођењу са суверницима који су ражалошћени због кушњи (Дела апостолска 4:36; Римљанима 12:10; Колошанима 3:10). Саосећање које та брижна браћа и сестре показују, као и помоћ коју пружају, представља један важан израз, то јест важну „боју“ Божје незаслужене доброте (Пословице 12:25; 17:17).

„Бог сваке утехе“

Изнад свега, утеху нам пружа Јехова. Он је „Бог сваке утехе, који нас теши у свакој нашој невољи“ (2. Коринћанима 1:3, 4). Мудрост која се налази у Божјој надахнутој Речи и снага коју даје његов свети дух јесу главни начини на које Јехова одговара на наше молитве за помоћ (Исаија 30:18, 21; Лука 11:13; Јован 14:16). Може нас охрабрити следеће надахнуто обећање које је изрекао апостол Павле: „Бог је веран, и неће дозволити да будете искушани изнад онога што можете поднети, него ће с кушњом створити и излаз како бисте могли да је поднесете“ (1. Коринћанима 10:13).

Заиста, каква год да је „боја“, то јест природа наше кушње, увек ће постојати нека „боја“, то јест израз Божје незаслужене доброте који ће томе одговарати (Јаков 1:17). Јеховина правовремена и одговарајућа подршка коју пружа својим слугама — без обзира на то колико разноврсне могу бити њихове кушње и изазови — представља само један показатељ ’бескрајно разнолике мудрости Божје‘ (Ефешанима 3:10). Да ли се слажеш с тим?

[Слике на 31. страни]

Јехова нам помаже да се суочимо с кушњама