Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Прогоњен због своје вере“

„Прогоњен због своје вере“

„Прогоњен због своје вере“

УЈЕДНОМ парку у градићу Чернобио на северу Италије постављен је споменик у знак сећања на жртве кршења људских права. Једна спомен-плоча која је откривена на том месту посвећена је Нарчизу Ријету. Пореклом Италијан, Ријет је рођен у Немачкој, где је тридесетих година прошлог века постао Јеховин сведок. Током Хитлеровог режима, Јеховини сведоци су били прогоњени зато што су одбили да Хитлеру дају славу која припада само правом Богу, Јехови.

Када је Гестапо открио да је Ријет учествовао у дотурању часописа Кула стражара у концентрационе логоре, он је побегао у Чернобио. Тамо су га замолили да преводи Кулу стражару на италијански и да је дистрибуише оближњим суверницима. Његова предузимљивост није остала непримећена. Један есесовац и његови људи упали су у Ријетову кућу, ухапсили га и запленили „криминални“ доказ — две Библије и неколико писама! Ријет је депортован у Немачку, у концентрациони логор Дахау и погубљен је непосредно пред крај Другог светског рата. На спомен-плочи у Чернобију пише — „прогоњен због своје вере“.

Вера Нарчиза Ријета и стотина других Сведока који су страдали као жртве нацистичког прогонства представља охрабрење за данашње хришћане који желе да остану верни Јехови, јединој особи у свемиру која заслужује наше обожавање (Откривење 4:11). Исус је рекао: „Срећни су они који су прогоњени због праведности.“ Бог неће заборавити њихова дела и наградиће их за њихову неустрашивост (Матеј 5:10; Јеврејима 6:10).