Пређи на садржај

Пређи на садржај

Родитељи, брините о потребама своје породице

Родитељи, брините о потребама своје породице

Родитељи, брините о потребама своје породице

„Ако се неко не брине за своје... одрекао се вере“ (1. ТИМОТЕЈУ 5:8).

1, 2. (а) Зашто је охрабрујуће видети како су породице заједно на хришћанским састанцима? (б) С којим се изазовима суочавају породице да би на време дошле на састанак?

 КАДА пре почетка састанка погледаш око себе у хришћанској скупштини, можеш видети чисту и лепо одевену децу како седе поред својих родитеља. Зар није лепо видети љубав која је тако очигледна у тим породицама — њихову међусобну љубав и љубав према Јехови? Међутим, лако је превидети сав труд који једна породица уложи да би на време стигла на састанке.

2 У већини случајева, родитељи током читавог дана имају пуне руке посла, а током вечери када имају састанке, ту су још и додатне обавезе. Треба припремити оброк, обавити кућне послове и помоћи деци око домаћих задатака. Родитељи носе највећи део терета, јер треба да се постарају да сви буду чисти, сити и спремни на време. Наравно, када су деца у питању, нешто неочекивано може се десити у најнезгоднијем тренутку. Старије дете се игра и поцепа панталоне. Млађе проспе храну. Деца почну да се препиру (Пословице 22:15). До чега све то може довести? Ствари могу кренути наопако и поред тога што су родитељи све пажљиво испланирали. Ипак, та породица скоро увек успе да дође у Дворану Краљевства доста пре почетка састанка. Како је само охрабрујуће видети је на састанцима из седмице у седмицу, из године у годину, док деца одрастају и постају Јеховине слуге!

3. Како знамо да Јехова веома цени породице?

3 Иако је оно што радиш као родитељ понекад тешко, чак и исцрпљујуће, можеш бити сигуран да Јехова веома цени твој труд. Он је Оснивач породичног уређења. Његова Реч каже да свака породица „дугује своје име“ — само своје постојање — Јехови (Ефешанима 3:14, 15). Зато родитељи, када се трудите да на исправан начин испуните своју улогу у породици, ви тада одајете част Сувереном Господу свемира (1. Коринћанима 10:31). Зар то није велика предност? Зато је на месту да осмотримо задатак који је Јехова поверио родитељима. У овом чланку ћемо се позабавити тиме у светлу бриге о породици. Хајде да осмотримо на која три подручја Бог очекује од родитеља да брину о породици.

Брига о материјалним потребама

4. Какво је уређење Јехова успоставио у породици да би биле збринуте потребе деце?

4 Апостол Павле је написао: „Заиста, ако се неко не брине за своје, а нарочито за своје укућане, одрекао се вере и гори је од онога без вере“ (1. Тимотеју 5:8). На кога је Павле мислио када је рекао „неко“? Мислио је на поглавара породице, углавном на оца. Бог је и женама доделио достојанствену улогу, јер је она помоћник свом мужу (Постање 2:18). Жене су у библијским временима често помагале мужевима да брину о породици (Пословице 31:13, 14, 16). Данас су све уобичајеније породице с једним родитељем. a Многим самохраним хришћанским родитељима стварно се треба дивити јер се добро брину о свом домаћинству. Наравно, најбоље је када породица има оба родитеља и када отац преузима вођство.

5, 6. (а) С којим се изазовима суочавају они који настоје да у материјалном погледу брину за своје укућане? (б) Какав ће став према световном послу помоћи хришћанским родитељима да истрају?

5 О каквој је бризи Павле говорио у 1. Тимотеју 5:8? Контекст показује да је мислио конкретно на материјалне потребе породице. У данашњем свету, поглавари породица се могу суочити с доста потешкоћа када је у питању материјално збрињавање породице. Економске тешкоће су уобичајене у читавом свету. Ту се убрајају откази, висока стопа незапослености и све већи трошкови живота. Шта родитељима може помоћи да истрају и поред тих изазова?

6 Родитељ треба да задржи на уму да он обавља један задатак који му је поверио Јехова. Павлове надахнуте речи показују да се особа, која може да буде послушна тој заповести а није, може упоредити с неким ко се ’одрекао вере‘. Хришћанин ће учинити све што је у његовој моћи како Бог не би имао такво мишљење о њему. Међутим, жалосно је што су многи људи у данашњем свету „без природне наклоности“ (2. Тимотеју 3:1, 3). Небројено много очева избегава своје одговорности, остављајући своју породицу на цедилу. Хришћански мужеви нису тако неосетљиви и немарни када се ради о бризи за породицу. За разлику од многих својих колега, хришћански родитељи сматрају да је чак и најнижи посао достојанствен и важан, јер им помаже да угоде Јехови Богу и омогућава им да брину о својим вољенима.

7. Зашто је добро да родитељи размишљају о Исусовом примеру?

7 Поглавару породице такође може бити од користи да размишља о Исусовом савршеном примеру. Присети се да Библија у једном пророчанству каже да је Исус наш ’вечни Отац‘ (Исаија 9:6, 7). Он је као „последњи Адам“ делотворно заменио ’првог Адама‘ као отац људи који исказују веру (1. Коринћанима 15:45). За разлику од Адама, који је био себичан отац, Исус је идеалан отац. Библија о њему каже: „По томе смо спознали љубав, што је он положио своју душу за нас“ (1. Јованова 3:16). Исус је спремно дао свој живот за друге. Сем тога, он је свакодневно, и у много мањим стварима, туђе интересе стављао испред својих. Ви родитељи чините добро када опонашате тај самопожртвовани дух.

8, 9. (а) Шта родитељи могу да науче од птица о несебичној бризи за своју децу? (б) Како многи хришћански родитељи показују самопожртвованост?

8 Родитељи могу много научити о несебичној љубави из онога што је Исус рекао Божјем својеглавом народу: „Колико сам пута хтео да скупим твоју децу, као што квочка скупља своје пилиће под крила!“ (Матеј 23:37). Исус је овде испричао једно живописно поређење о квочки која сакрива пилиће под своја крила. Родитељи могу заиста много научити од женке птице, која је због свог заштитничког инстинкта спремна да се изложи опасности да би заштитила своје птиће. Такође је вредно запазити шта птице свакодневно чине за своје младе. Оне непрестано лете у потрази за храном. Чак и када су већ готово исцрпљене, птице гурају храну у кљун својим птићима, који то зачас прогутају и обично крештећи траже још. Многа Јеховина створења су ’инстинктивно мудра‘ када се ради о бризи за своје младе (Пословице 30:24NW).

9 Слично птицама, хришћански родитељи из свих крајева света показују самопожртвованост вредну дивљења. Радије бисте допустили да се вама нешто деси него да се нешто деси вашој деци. Надаље, свакодневно се спремно жртвујете док бринете о њима. Многи од вас устају рано да би стигли на посао, који је често исцрпљујућ и мукотрпан. Напорно радите да бисте својој деци пружили здраву и добру храну. Трудите се да својој деци обезбедите чисту одећу, добар кров над главом и одговарајуће школовање. И то радите из дана у дан, из године у годину. Нема сумње да таквом самопожртвованошћу и истрајношћу угађате Јехови! (Јеврејима 13:16). Истовремено, не заборављате да постоји нешто још важније што треба да пружите својој породици.

Брига о духовним потребама

10, 11. Која је најважнија људска потреба, и шта хришћански родитељи прво морају радити да би удовољили тој потреби код своје деце?

10 Оно што је још важније од бриге о материјалним потребама јесте брига о духовним потребама. Исус је рекао: „Неће човек живети само од хлеба, него од сваке речи која излази из Јеховиних уста“ (Матеј 4:4; 5:3). Родитељи, како можете у духовном погледу бринути о својој породици?

11 Када је то у питању, вероватно ниједан одломак из Писма није цитиран чешће од Поновљених закона 6:5-7. Молимо те да отвориш своју Библију и прочиташ те стихове. Запази да је овде речено да родитељи прво треба да раде на сопственој духовности, да развијају љубав према Јехови и да његове речи узимају к срцу. Треба озбиљно да проучаваш Божју Реч, да је редовно читаш и дубоко размишљаш о њој како би заиста разумео и заволео Јеховине путеве, начела и законе. Ваше срце ће захваљујући томе бити испуњено задивљујућим библијским истинама због којих ћете се радовати у Јехови, осећати страхопоштовање и љубав према њему. Имаћете обиље добрих ствари које ћете моћи да пренесете својој деци (Лука 6:45).

12. Како родитељи могу да опонашају Исусов пример када се ради о усађивању библијских истина у децу?

12 Духовно јаки родитељи могу да примене савет који се налази у Поновљеним законима 6:7, да својој деци у свакој прилици ’објашњавају‘, то јест усађују Јеховине речи. „Усадити“ значи поучити и утиснути путем понављања. Јехова добро зна да је свима нама — а посебно деци — потребно да чујемо више пута оно што би требало да научимо. Зато је Исус у служби користио понављање. На пример, када је поучавао своје ученике да буду понизни и да се не такмиче, пронашао је разне начине да понови то начело. Поучавао их је тако што је резоновао с њима, користио поређења и пружао им свој пример (Матеј 18:1-4; 20:25-27; Јован 13:12-15). Међутим, изванредно је то што Исус никада није изгубио стрпљење. Слично томе, родитељи треба да нађу начина да поучавају своју децу основним истинама, стрпљиво понављајући Јеховина начела све док их деца не усвоје и не почну да их примењују.

13, 14. Које су неке прилике када родитељи могу усадити библијске истине у своју децу, и шта им може помоћи у томе?

13 Породични студиј је идеална прилика за такво поучавање. Редован породични студиј који је и радостан и изграђујућ јесте камен темељац духовности породице. Хришћанске породице из целог света налазе задовољство у таквом студију, користећи литературу коју је обезбедила Јеховина организација и прилагођавајући студиј потребама деце. У овом погледу, велики је благослов књига Учи од Великог Учитеља, као и књига Млади питају — практични одговори на њихова питања. b Међутим, породични студиј није и једина прилика за поучавање деце.

14 Као што показују Поновљени закони 6:7, има много прилика када ви родитељи можете разговарати са својом децом о духовним стварима. Било да идете негде, радите нешто заједно или се одмарате, можете наћи прилике да бисте задовољили духовне потребе своје деце. Наравно, не треба да нон-стоп „држите предавања“ својој деци о библијским истинама. Уместо тога, настојте да породични разговори буду изграђујући и духовни. На пример, часопис Пробудите се! садржи много чланака о разноразним темама. Такви чланци могу послужити као основа за разговор о животињском свету који је Јехова створио, природним лепотама из разних крајева света и предивној разноликости људских култура и начина живота. Такви разговори могу подстаћи младе да читају више литературе коју обезбеђује класа верног и разборитог роба (Матеј 24:45-47).

15. Како родитељи могу помоћи својој деци да на хришћанску службу гледају као на нешто занимљиво и корисно?

15 Изграђујући разговори с децом помоћи ће вам да задовољите још једну духовну потребу. Хришћанска деца треба да науче да делотворно разговарају с другима о својој вери. Током разговора о некој занимљивој теми из Куле стражаре или Пробудите се!, можете искористити прилику да тај материјал повежете са службом. На пример, могли бисте питати: „Зар не би било дивно када би више људи знало ово о Јехови? Шта мислиш, како бисмо некога могли да заинтересујемо за ово?“ Такви разговори код младих могу подстаћи још већи интерес за то да другима говоре о ономе што уче. Затим, када деца иду с вама у службу, из прве руке могу видети како у ствари изгледа један такав разговор. Такође могу видети да је служба занимљива и лепа, и да доноси велико задовољство и радост (Дела апостолска 20:35).

16. Шта деца могу научити док слушају родитеље како се моле?

16 Надаље, родитељи брину о духовним потребама своје деце и када се моле. Исус је поучио своје следбенике како да се моле и у многим приликама се молио с њима (Лука 11:1-13). Замислите само колико много су научили када су се молили са самим Јеховиним Сином! Слично томе, и ваша деца могу много научити из ваших молитви. На пример, могу научити да Јехова жели да слободно разговарамо с њим и да му кажемо шта нам лежи на срцу, да жели да му приђемо сваки пут када нас нешто тишти. Дакле, ваше молитве могу помоћи деци да науче једну важну духовну истину: Она могу да развијају пријатељство са својим небеским Оцем (1. Петрова 5:7).

Брига о емоционалним потребама

17, 18. (а) Како Библија показује колико је важно показивати деци љубав? (б) Како очеви треба да опонашају Јехову када се ради о изражавању љубави према деци?

17 Наравно, деца имају и важне емоционалне потребе. Божја Реч говори родитељима колико је важно да брину о тим потребама. На пример, млађе жене су подстакнуте да „воле своју децу“. Младе мајке зато морају бити трезвене и разумне (Титу 2:4). Разумно је показивати детету љубав. Дете на тај начин учи да воли и то му доноси користи за читав живот. С друге стране, не показати детету љубав потпуно је неразумно. То може отворити дубоку емоционалну рану, а представља и пропуст да се опонаша Јехова, који нам и поред тога што смо несавршени показује неизмерну љубав (Псалам 103:8-14).

18 Јехова чак преузима иницијативу у показивању љубави својој земаљској деци. Као што стоји у 1. Јовановој 4:19, „он [је] први заволео нас“. Посебно ви очеви треба да опонашате Јеховин пример и да преузимате иницијативу у успостављању везе љубави са својом децом. Библија подстиче очеве да не раздражују своју децу, „да не постану потиштена“ (Колошанима 3:21). Мало је ствари које могу толико раздражити децу колико осећај да их родитељи не воле и не цене. Добро је да очеви који оклевају да испоље своја осећања задрже на уму Јеховин пример. Јехова је чак говорио с неба да би показао да признаје и воли свог Сина (Матеј 3:17; 17:5). Колико је то само охрабрило Исуса! Слично томе, деца црпе много снаге и храбрости када им родитељи искрено показују да их воле и признају.

19. Зашто је дисциплина важна, и у чему хришћански родитељи настоје да имају равнотежу?

19 Наравно, родитељи не показују љубав својој деци само речима. Љубав се најпре показује делима. Брига о материјалним и духовним потребама може бити доказ родитељске љубави, посебно када родитељи то раде на начин који показује да их првенствено мотивише љубав. Сем тога, важан одраз родитељске љубави је и дисциплина. Заиста, „кога Јехова воли, њега и дисциплинује“ (Јеврејима 12:6). С друге стране, када родитељи пропуштају да дисциплинују своју децу, тиме у ствари показују да их мрзе! (Пословице 13:24). Јехова је увек савршено уравнотежен, дисциплинујући „колико треба“ (Јеремија 46:28NW). Несавршеним родитељима није увек лако да у томе буду уравнотежени. Па ипак, пронаћи такву равнотежу заиста је вредно труда. Одлучно примењена дисциплина с пуно љубави допринеће томе да дете израсте у срећну и успешну одраслу особу (Пословице 22:6). Зар то није нешто што сваки хришћански родитељ жели свом детету?

20. Како родитељи могу пружити својој деци најбољу могућу прилику да ’изаберу живот‘?

20 Родитељи, када обављате важно дело које вам је Јехова поверио — да бринете о материјалним, духовним и емоционалним потребама своје деце — добијате велике награде. Тиме својој деци пружате најбољу могућу прилику да ’изаберу живот‘ и да ’живе‘ (Поновљени закони 30:19). Деца која изаберу да служе Јехови и да остану на путу у живот док стасавају у зреле особе, родитељима доносе огромну радост (Псалам 127:3-5). Таква радост ће трајати заувек! Међутим, како млади могу хвалити Јехову већ сада? Следећи чланак ће се позабавити тим питањем.

[Фусноте]

a Током овог разматрања, о особи која брине углавном ћемо говорити у мушком роду. Међутим, начела су примењива и на хришћанке које саме брину о породици.

b Издали Јеховини сведоци.

Како би одговорио?

Шта родитељи треба да раде како би бринули о

• материјалним потребама своје деце?

• духовним потребама своје деце?

• емоционалним потребама своје деце?

[Питања за разматрање]

[Слика на 18. страни]

Многе птице неуморно брину о својим птићима

[Слика на 20. страни]

Родитељи морају прво радити на својој духовности

[Слика на страни 20, 21]

Родитељи могу наћи много прилика да поучавају своју децу о Створитељу

[Слика на 22. страни]

Деца црпе снагу и охрабрење када родитељи показују да су задовољни њима