Пређи на садржај

Пређи на садржај

Добра вест за људе из свих народа

Добра вест за људе из свих народа

Добра вест за људе из свих народа

„Бићете ми сведоци... све до најудаљенијег дела земље“ (ДЕЛА АПОСТОЛСКА 1:8).

1. Као учитељи Библије, о чему водимо рачуна, и зашто?

 ВЕШТИ учитељи не воде рачуна само о томе шта говоре својим ученицима већ и о томе како им то говоре. Ми, као учитељи библијске истине, радимо исто. Пажњу придајемо и поруци коју проповедамо и методама које при том користимо. Наша порука, добра вест о Божјем Краљевству, никада се не мења, али ми понекад прилагођавамо наше методе. Зашто? Зато што желимо да дођемо до што више људи.

2. Чији пример следимо када прилагођавамо методе проповедања?

2 Прилагођавањем метода проповедања, ми следимо пример Божјих слугу из древних времена. Размисли, на пример, о апостолу Павлу. Он је рекао: ’Јеврејима сам био као Јеврејин. Онима који су без закона био сам као без закона. Слабима сам постао слаб, да придобијем слабе. Људима свих врста постао сам све, да на сваки могући начин неке спасем‘ (1. Коринћанима 9:19-23). Павлова прилагодљивост је доносила резултате. И ми ћемо имати добре резултате ако пажљиво прилагодимо своје презентације тако да одговарају особама с којима разговарамо.

До ’свих крајева земље‘

3. (а) С којим се изазовом суочавамо у нашем проповедничком делу? (б) Како се данас испуњавају речи из Исаије 45:22?

3 Највећи изазов с којим се суочавају они који проповедају добру вест јесте величина подручја — ’цела настањена земља‘ (Матеј 24:14). Током прошлог века, многе Јеховине слуге су улагале доста труда да би с добром вешћу дошле до још више земаља. До каквих је резултата то довело? До задивљујућег пораста у читавом свету. Почетком 20. века, проповедало се у само неколико земаља, али данас су Јеховини сведоци активни у 235 земаља! Заиста се може рећи да се добра вест о Краљевству објављује чак до ’крајева земље‘ (Исаија 45:22).

4, 5. (а) Ко игра значајну улогу у ширењу добре вести? (б) Шта су неке подружнице написале о браћи и сестрама из других земаља који служе на њиховом подручју?

4 Шта је довело то таквог напретка? Много тога. Огроман допринос су дали мисионари обучени у библијској школи Гилеад и, однедавно, више од 20 000 браће која су завршила Школу за оспособљавање слугу. Треба поменути и многе Сведоке који су се о сопственом трошку преселили у земље где је већа потреба за објавитељима Краљевства. Ти самопожртвовани хришћани — мушкарци и жене, млади и стари, самци и венчани — играју значајну улогу у проповедању поруке о Краљевству широм планете (Псалам 110:3; Римљанима 10:18). Њихов труд се веома цени. Запази шта су неке подружнице написале о браћи и сестрама који су из других земаља дошли да служе на подручјима тих подружница где постоји већа потреба.

5 „Ти драги Сведоци предводе у проповедању у удаљеним подручјима, помажу да се формирају нове скупштине и доприносе духовном сазревању овдашње браће и сестара“ (Еквадор). „Ако би стотине странаца који овде служе отишли, то би утицало на стабилност скупштина. Прави је благослов што су овде с нама“ (Доминиканска Република). „У многим скупштинама имамо велики проценат сестара, негде чак и до 70 посто (Псалам 68:11NW). Пошто је већина од њих тек недавно упознала истину, ове неудате сестре које су дошле из других земаља да би овде служиле као пионири пружају непроцењиву помоћ јер поучавају те сестре које су младе у истини. За нас су те сестре из других земаља прави дар!“ (једна источноевропска земља). Да ли си икада размишљао о томе да служиш у некој другој земљи? a (Дела апостолска 16:9, 10).

„Десет људи од свих језика“

6. Како Захарија 8:23 показује да ће изазов нашем проповедничком делу представљати мноштво језика?

6 Још један велики изазов јесте и то што се на земљи говори мноштво језика. Божја Реч је прорекла: „У то ће време десет људи од свих језика народа ухватити једног Јудејина за скут говорећи: Идемо с вама, јер сазнасмо да је с вама Бог“ (Захарија 8:23). У савременом испуњењу овог пророчанства, десет људи представља велико мноштво, које је проречено у Откривењу 7:9. Међутим, запази да Захаријино пророчанство показује да „десет људи“ неће доћи само од свих народа, већ „од свих језика народа“. Да ли смо имали прилику да видимо испуњење овог важног дела тог пророчанства? Свакако да јесмо.

7. Који статистички подаци показују да добра вест допире до људи „од свих језика“?

7 Осмотри неке статистичке податке. Пре 50 година, наша литература је објављивана на 90 језика. Данас се тај број повећао на више од 400. „Верни и разборити роб“ чини све што може да би обезбедио литературу и на језицима којима говори релативно мало људи (Матеј 24:45). На пример, библијска литература постоји на гренландском језику (којим говори око 47 000 људи), на језику палаван (говори га око 15 000 људи) и јап (говори га мање од 7 000 људи).

„Велика врата“ пружају нове могућности

8, 9. Који нам је развој догађаја отворио „велика врата“ и како су се хиљаде Сведока одазвале на то?

8 Данас, да бисмо преносили добру вест људима из свих језика, не морамо ићи у другу земљу. Недавних година, због доласка милиона имиграната и избеглица у економски развијеније земље, створене су бројне заједнице имиграната који говоре многим језицима. На пример, у Паризу се говори око 100 језика. У Торонту, у Канади, тај број износи 125, а у Лондону, у Енглеској, више од 300! Ово присуство људи из других земаља на подручјима многих скупштина отвара „велика врата“ која пружају нове могућности за преношење добре вести људима из свих народа (1. Коринћанима 16:9).

9 На хиљаде Сведока суочава се с тим изазовом тако што уче неки језик. Већини је то тешко, али њихов труд је више него награђен радошћу коју доноси помагање имигрантима и избеглицама да упознају истину из Божје Речи. Једне недавне године, готово 40 посто свих који су били крштени на обласним конгресима у једној земљи Западне Европе потицало је из неке друге земље.

10. Како користиш брошурицу Добра вест за људе из свих народа? (Види оквир „Главна обележја брошурице Добра вест за људе из свих народа, страна 26.)

10 Истина, већина од нас не може да учи неки страни језик. Чак и поред тога, ми ипак можемо помагати имигрантима тако што ћемо вешто користити нову брошурицу Добра вест за људе из свих народа, b која садржи привлачну библијску поруку на многим језицима (Јован 4:37). Да ли користиш ову брошурицу у служби?

Кад се људи не одазивају

11. С којим се још изазовом браћа суочавају на неким подручјима?

11 Како Сатанин утицај на земљи постаје све јачи, све се чешће суочавамо с још једним изазовом — подручјима на којима има мало одзива. Наравно, ова ситуација нас не изненађује, јер је Исус прорекао да ће бити тако. Говорећи о нашем времену, он је рекао: „Охладнеће љубав већине“ (Матеј 24:12). Заиста, многи су изгубили веру у Бога и поштовање према Библији (2. Петрова 3:3, 4). У неким деловима света због тога релативно мало људи постају нови Христови ученици. Међутим, то не значи да је труд наше драге хришћанске браће и сестара који верно проповедају на таквим подручјима узалудан (Јеврејима 6:10). Зашто није? Осмотри следеће.

12. Која су два циља нашег проповедања?

12 Јеванђеље по Матеју истиче два главна циља нашег проповедања. Први је да ’стварамо ученике од људи из свих нација‘ (Матеј 28:19). Други је да порука о Краљевству служи као „сведочанство“ (Матеј 24:14). Оба циља су важна, али посебно је значајан други. Зашто?

13, 14. (а) Које је једно важно обележје знака Христове присутности? (б) Шта треба да задржимо на уму, посебно када проповедамо на подручју где нема пуно одзива?

13 Библијски писац Матеј је забележио да су апостоли питали Исуса: „Шта ће бити знак твоје присутности и свршетка система ствари?“ (Матеј 24:3). Исус је у одговору рекао да ће једно од важних обележја тог знака бити глобално дело проповедања. Да ли је он ту говорио о стварању ученика? Није. Он је рекао: „Ова добра вест о краљевству проповедаће се по целој настањеној земљи за сведочанство свим нацијама“ (Матеј 24:14). Исус је тако показао да ће важно обележје знака бити већ само то што се врши дело проповедања о Краљевству.

14 Зато, док проповедамо добру вест о Краљевству, имајмо на уму да, и поред тога што можда не успевамо да створимо ученике, ипак успевамо да дамо „сведочанство“. Без обзира на то како људи реагују, они знају шта ми радимо и на тај начин имамо удела у испуњавању Исусовог пророчанства (Исаија 52:7; Откривење 14:6, 7). Жорди, један млади Сведок из западне Европе, рекао је: „Веома сам срећан јер знам да ме Јехова користи да бих учествовао у испуњавању Матеја 24:14“ (2. Коринћанима 2:15-17). Нема сумње да се и ти тако осећаш.

Кад наша порука наилази на противљење

15. (а) На шта је Исус упозорио своје следбенике? (б) Шта нам помаже да проповедамо упркос противљењу?

15 Још један изазов проповедању добре вести о Краљевству јесте противљење. Исус је упозорио своје следбенике: „Бићете предмет мржње свих нација због мог имена“ (Матеј 24:9). Попут првих хришћана, Исусови данашњи следбеници изложени су мржњи, противљењу и прогонству (Дела апостолска 5:17, 18, 40; 2. Тимотеју 3:12; Откривење 12:12, 17). У неким земљама, њихова делатност је тренутно под званичном забраном владе. Па ипак, прави хришћани у тим земљама су послушни Богу и они и даље проповедају добру вест о Краљевству (Амос 3:8; Дела апостолска 5:29; 1. Петрова 2:21). Шта њима, као и другим Сведоцима широм света, помаже да то раде? Јехова им даје снагу помоћу свог светог духа (Захарија 4:6; Ефешанима 3:16; 2. Тимотеју 4:17).

16. Како је Исус показао да постоји веза између дела проповедања и Божјег духа?

16 Исус је указао на тесну везу која постоји између Божјег духа и дела проповедања када је својим следбеницима рекао: ’Примићете силу кад свети дух дође на вас, и бићете ми сведоци све до најудаљенијег дела земље‘ (Дела апостолска 1:8; Откривење 22:17). У овом стиху је важно запазити след збивања. Прво, ученици су добили свети дух и онда су започели с глобалним делом сведочења. Само би уз подршку Божјег духа имали снаге да истрају у давању ’сведочанства свим нацијама‘ (Матеј 24:13, 14; Исаија 61:1, 2). Зато је сасвим прикладно то што је Исус рекао да је свети дух „помоћник“ (Јован 15:26). Он је рекао да ће Божји дух поучавати и водити његове ученике (Јован 14:16, 26; 16:13).

17. Како нам свети дух помаже када се суочавамо са снажним противљењем?

17 На које нам начине Божји дух данас помаже када се суочавамо са снажним противљењем због тога што проповедамо добру вест? Божји дух нас јача и супротставља се онима који нас прогоне. Да бисмо то приказали, осмотрићемо један догађај из живота краља Саула.

Суочен с Божјим духом

18. (а) До које је велике промене нагоре дошло код Саула? (б) Како је Саул прогонио Давида?

18 Први краљ Израела, Саул, имао је добар почетак, али касније је постао непослушан Јехови (1. Самуилова 10:1, 24; 11:14, 15; 15:17-23). Због тога, он више није имао подршку Божјег духа. Саул се разгневио на Давида који је био помазан за следећег краља и кога је сада подржавао Божји дух (1. Самуилова 16:1, 13, 14). Изгледало је да је Давид лак плен. На крају крајева, Давид је свирао харфу, док је Саул имао копље. Тако се десило да једног дана, док је Давид свирао харфу, „Саул подиже копље говорећи у себи: Приковаћу Давида за зид. Али му се Давид измаче два пута“ (1. Самуилова 18:10, 11). Саул је после тога послушао свог сина Јонатана који је био Давидов пријатељ и заклео се: „Жив је Јехова! Неће Давид погинути.“ Међутим, Саул је убрзо поново ’хтео да га прикује копљем за зид‘. Али Давид се ’измакао и Саулово копље је ударило у зид‘. Давид је побегао, али Саул је кренуо за њим. У том критичном тренутку, Божји дух је постао Саулов противник. На који начин? (1. Самуилова 19:6, 10).

19. Како је Божји дух заштитио Давида?

19 Давид је побегао код пророка Самуила, али Саул је послао своје људе да га ухвате. Међутим, када су дошли до места где се Давид крио, ’дух Јеховин дође на изасланике Саулове, те пророковаше‘. Божји дух их је толико обузео да су потпуно заборавили зашто су дошли. Саул је још два пута слао људе да ухвате Давида и оба пута се десила иста ствар. На крају је он сам пошао по Давида, али ни он није могао да се одупре Божјем духу. У ствари, свети дух га је онеспособио, што је трајало „цео дан и целу ноћ“, те је Давид имао доста времена да побегне (1. Самуилова 19:20-24).

20. Коју поуку можемо извући из извештаја о томе како је Саул прогонио Давида?

20 Овај извештај о Саулу и Давиду пружа једну охрабрујућу поуку: Прогониоци Божјих слугу не могу успети када им се противи Божји дух (Псалам 46:12; 125:2). Јеховина намера је била да Давид буде краљ над Израелом. Томе нико није могао да стане на пут. Што се нашег времена тиче, Јехова је одлучио: ’Проповедаће се добра вест о краљевству‘. То нико не може да спречи (Дела апостолска 5:40, 42).

21. (а) Како поступају неки данашњи противници? (б) У шта смо уверени?

21 Неке религиозне и политичке вође служе се лажима, чак и насиљем, у настојању да нас ометају у проповедању. Међутим, као што је Јехова у духовном погледу заштитио Давида, тако ће штитити и његов данашњи народ (Малахија 3:6). Зато, попут Давида, са уверењем можемо рећи: „У Бога се уздам и не бојим се. Шта ми може човек?“ (Псалам 56:12; 121:1-8; Римљанима 8:31). Уз Јеховину помоћ, наставимо да се суочавамо са свим изазовима док и даље извршавамо опуномоћење које нам је он дао, да људима из свих народа проповедамо добру вест о Краљевству.

[Фусноте]

a Види оквир „Снажан осећај испуњености“, страна 22.

b Издали Јеховини сведоци.

Да ли се сећаш?

• Зашто прилагођавамо методе проповедања?

• Које се нове могућности пружају с обзиром на „велика врата“ која су се отворила?

• Шта се постиже нашим проповедањем, чак и на подручјима где нема много одзива?

• Зашто ниједан противник не може да заустави проповедање добре вести о Краљевству?

[Питања за разматрање]

[Оквир на 22. страни]

Снажан осећај испуњености

„Срећни и радосни јер уједињено служе Јехови.“ Тако се може описати једна породица која се из Шпаније преселила у Боливију. Син из те породице отишао је тамо да би служио у једној удаљеној групи. Његова радост је толико утицала на његове родитеље да је убрзо читава породица — укључујући и четири сина узраста од 14 до 25 година — почела да служи тамо. Три сина сада служе као пионири, а онај који је започео све ово недавно је похађао Школу за оспособљавање слугу.

Анџелика, 30-годишња Канађанка која служи у источној Европи, каже: „Има доста изазова, али задовољство ми пружа то што у служби помажем људима. Значи ми и то што ми тамошњи Сведоци често захваљују зато што сам дошла да им помогнем.“

Две телесне сестре из Сједињених Држава које имају близу 30 година и које служе у Доминиканској Републици, кажу: „Било је толико много другачијих обичаја на које се требало навићи. Међутим, истрајале смо на нашој додели и сада седам наших студената Библије долази на састанке.“ Ове две сестре су одиграле важну улогу у формирању једне групе објавитеља Краљевства у граду где не постоји скупштина.

Лора, сестра која има близу 30 година, у другој земљи служи више од четири године. Она каже: „Намерно водим једноставан живот. То помаже објавитељима да виде да је скроман живот ствар избора и начина размишљања, а не сиромаштва. То што помажем другима, посебно младима, за мене је извор радости што ублажава тешкоће које служење у другој земљи носи са собом. То што служим овде не бих мењала низашта на свету и остаћу ту докле год је то Јеховина воља.“

[Оквир⁄Слика на 26. страни]

Нека обележја брошурице Добра вест за људе из свих народа

Брошурица Добра вест за људе из свих народа садржи поруку о Краљевству на 29 језика. Порука је написана у првом лицу. Према томе, када је станар чита, то звучи као да ти разговараш с њим.

Са унутрашње стране корица налази се карта света. Користи ту карту да би се боље упознао са станарем. Можда можеш показати на земљу у којој ти живиш и указати да би волео да знаш одакле је он. Тиме му можеш помоћи да се отвори и можеш створити пријатељску и опуштену атмосферу.

У предговору брошурице наводи се неколико корака које треба да предузмемо да бисмо помогли онима који говоре језик који ми не разумемо. Молимо те да то пажљиво прочиташ и савесно примењујеш.

У садржају се не наводи само списак језика већ је наведен и симбол за сваки језик. То ти може помоћи да препознаш језичке симболе који се налазе на нашим трактатима и осталим публикацијама на другим језицима.

[Слика]

Да ли користиш ову брошурицу у служби?

[Слике на 23. страни]

Наше библијске публикације тренутно су доступне на више од 400 језика

ГАНА

ЛАПОНИЈА (ШВЕДСКА)

ФИЛИПИНИ

[Слике на странама 24, 25]

Да ли можеш да служиш тамо где је већа потреба за објавитељима Краљевства?

ЕКВАДОР

ДОМИНИКАНСКА РЕПУБЛИКА