Пређи на садржај

Пређи на садржај

’Носити добру вест‘

’Носити добру вест‘

’Носити добру вест‘

„Красне ли су на горама ноге оног... који добре вести носи“ (ИСАИЈА 52:7).

1, 2. (а) Које се застрашујуће ствари дешавају сваког дана? (б) Како многи људи реагују када су непрестано изложени лошим вестима?

 ЉУДИ широм света имају осећај да су затрпани лошим вестима. На радију слушају застрашујуће извештаје о смртоносним болестима које прете читавом човечанству. На телевизији гледају вести и виде неизбрисиве слике изгладнеле деце која вапе за помоћ. У новинама читају о експлозијама бомби које уништавају зграде и односе животе многих недужних људи.

2 Застрашујуће ствари се дешавају сваког дана. Сцена овог света се сасвим сигурно мења — и то нагоре (1. Коринћанима 7:31). У једном часопису који излази у западној Европи, стајало је да понекад изгледа да ће читав свет „отићи у пропаст“. Заиста није никакво чудо што је све више људи очајно! Једна особа која је интервјуисана у једној анкети о телевизијским вестима у Сједињеним Државама, несумњиво је изразила оно што осећају милиони људи. Она је рекла: ’Паднем у депресију кад одгледам вести. Све само лоше вести. То је тако поражавајуће.‘

Вест коју свако треба да чује

3. (а) О којој доброј вести говори Библија? (б) Зашто сматраш да је вест о Краљевству вредна?

3 Да ли се у овом суморном свету игде може чути нека боља вест? Заиста може! Утешно је знати да Библија говори о доброј вести. То је вест да ће Божје Краљевство стати на пут болестима, глади, криминалу и свакој врсти угњетавања (Псалам 46:10; 72:12). Зар то није вест коју свако треба да чује? Јеховини сведоци сматрају да јесте. Зато су посвуда познати по томе што се без престанка труде да за ту добру вест о Краљевству чују људи из свих нација (Матеј 24:14).

4. Које ћемо аспекте наше службе осмотрити у овом и наредном чланку?

4 Међутим, шта можемо урадити како бисмо и даље успешно и смисаоно проповедали ту добру вест — чак и на подручјима где нема пуно одзива? (Лука 8:15). Нема сумње да ће нам бити од користи да направимо кратак преглед три важна аспекта нашег проповедничког дела. Осмотрићемо (1) мотиве, то јест зашто проповедамо; (2) поруку, то јест шта проповедамо; и (3) методе, то јест како проповедамо. Ако имамо исправне мотиве, јасну поруку и делотворне методе, многим врстама људи пружићемо прилику да чују најбољу од свих добрих вести — добру вест о Божјем Краљевству. a

Зашто проповедамо добру вест

5. (а) Шта нас највише мотивише да учествујемо у служби? (б) Зашто се може рећи да тиме што смо послушни библијској заповести да проповедамо у ствари показујемо да волимо Бога?

5 Хајде да осмотримо први аспект — наше мотиве. Зашто проповедамо добру вест? Из истог разлога из којег је то чинио Исус. Он је рекао: „Волим Оца“ (Јован 14:31; Псалам 40:9). Оно што нас највише мотивише јесте љубав према Богу (Матеј 22:37, 38). Библија повезује љубав према Богу и службу јер каже: „Љубав према Богу значи ово: да држимо његове заповести“ (1. Јованова 5:3; Јован 14:21). Да ли у Божје заповести спада и заповест да ’идемо да стварамо ученике‘? (Матеј 28:19). Да. Истина, то је рекао Исус, али то што је рекао у ствари потиче од Јехове. Како то? Исус је објаснио: „Ништа не чиним сам од себе; него као што ме је Отац научио, тако говорим“ (Јован 8:28; Матеј 17:5). Зато, када смо послушни заповести да проповедамо, ми у ствари показујемо Јехови да га волимо.

6. На које нас начине љубав према Богу мотивише да проповедамо?

6 Надаље, љубав према Јехови нас мотивише да проповедамо зато што желимо да оповргнемо Сатанине лажи о њему (2. Коринћанима 4:4). Сатана је довео у питање праведност Божје владавине (Постање 3:1-5). Будући да смо Јеховини сведоци, веома нам је стало до тога да дамо свој допринос у разоткривању Сатаниних клевета и посвећењу Божјег имена пред човечанством (Исаија 43:10-12). Сем тога, у служби учествујемо зато што смо упознали Јеховине особине и путеве. Привржени смо му и имамо снажну жељу да говоримо другима о њему. У ствари, Јеховина доброта и његови праведни путеви доносе нам толико радости да једноставно не можемо да не говоримо о њему (Псалам 145:7-12). Просто осећамо обавезу да га хвалимо и да онима који желе да слушају говоримо о његовим ’врлинама‘ (1. Петрова 2:9; Исаија 43:21).

7. Поред љубави према Богу, из ког још важног разлога учествујемо у делу проповедања?

7 Постоји још један важан разлог да и даље учествујемо у служби: Ми искрено желимо да утешимо особе које су скрхане због бујице лоших вести и особе које пате из овог или оног разлога. У томе настојимо да опонашамо Исуса. На пример, погледај о чему се говори у 6. поглављу Марка.

8. Шта извештај из 6. поглавља Марка говори о Исусовим осећањима према људима?

8 Апостоли се враћају из проповедања и причају Исусу шта су све урадили и чему су поучавали. Исус примећује да су уморни и каже им да пођу с њим да се ’мало одморе‘. Укрцавају се у чамац и крећу на једно мирно место. Међутим, људи их прате и трчећи уз обалу убрзо их сустижу. Шта Исус ради? „Виде силан народ“, каже извештај, „и сажали се на њих, јер беху као овце без пастира. И поче да их поучава много чему“ (Марко 6:31-34). Сажаљење мотивише Исуса да, и поред тога што је уморан, и даље говори о доброј вести. Очигледно је Исус саосећао с тим људима.

9. Шта учимо из 6. поглавља Марка о томе који је исправан мотив за проповедање?

9 Шта учимо из овог извештаја? Будући да смо хришћани, ми осећамо обавезу да проповедамо добру вест и да стварамо ученике. Свесни смо да смо одговорни да објављујемо добру вест, јер је Божја воља да се „све врсте људи спасу“ (1. Тимотеју 2:4). Међутим, службу не обављамо само из осећаја дужности већ и зато што саосећамо с људима. Ако попут Исуса дубоко саосећамо с људима, срце ће нас покретати да чинимо све што можемо да би им и даље преносили добру вест (Матеј 22:39). Такви исправни мотиви за учешће у служби покренуће нас да без посустајања проповедамо добру вест.

Наша порука — добра вест о Божјем Краљевству

10, 11. (а) Како Исаија описује поруку коју проповедамо? (б) Како је Исус објављивао добру вест, и како данашње Божје слуге следе његов пример?

10 Шта се може рећи за други аспект наше службе — нашу поруку? Шта проповедамо? Пророк Исаија је на следећи начин лепо описао поруку коју преносимо: „Красне ли су на горама ноге оног који добре гласе носи, који мир оглашује; онога који добре вести носи, који спасење оглашује, онога који каже Сиону: Бог твој краљује!“ (Исаија 52:7).

11 Кључни део овог стиха је „Бог твој краљује“, што нас подсећа на поруку коју морамо објављивати, наиме, на поруку о доброј вести о Божјем Краљевству (Марко 13:10). Запази и то да овај стих показује да је наша порука позитивна. Исаија користи изразе као што су „спасење“, ’добри гласи‘, „мир“ и „добре вести“. Вековима после Исаије, у првом веку н. е., Исус Христ је на изванредан начин испунио ово пророчанство тако што је пружио пример ревности у објављивању добре вести — вести о предстојећем Божјем Краљевству (Лука 4:43). У данашњем времену, посебно од 1919, Јеховини сведоци следе Исусов пример тако што ревно објављују добру вест о Божјем успостављеном Краљевству и благословима које ће оно донети.

12. Како добра вест о Краљевству утиче на оне који је прихватају?

12 Како добра вест о Краљевству утиче на оне који је прихватају? Као и у Исусовом времену, та добра вест и данас доноси наду и утеху (Римљанима 12:12; 15:4). Она пружа наду искреним особама зато што увиђају да постоје јаки разлози да верују да предстоје боља времена (Матеј 6:9, 10; 2. Петрова 3:13). Таква нада много помаже богобојазним особама да задрже позитиван поглед на ствари. Псалмиста за њих каже да се они ’неће бојати лоших вести‘ (Псалам 112:1, 7NW).

Порука која ће ’завити рањене у срцу‘

13. Како пророк Исаија описује благослове које одмах добијају они који прихвате добру вест?

13 Надаље, онима који слушају добру вест коју проповедамо она одмах доноси олакшање и благослове. Како? На неке од благослова је указао пророк Исаија када је прорекао: „Дух је Јехове Бога, на мени, јер ме Јехова помаза да невољнима добре гласе јављам; посла ме да завијем у срцу рањене, да огласим сужњима слободу а заробљенима избављење; да огласим годину милости Јеховине, и дан освете Бога нашега; да утешим све жалосне“ (Исаија 61:1, 2; Лука 4:16-21).

14. (а) Шта израз ’завити рањене у срцу‘ говори о поруци о Краљевству? (б) На који начин ми одражавамо Јеховину бригу за особе које су рањене у срцу?

14 Према том пророчанству, Исус би проповедањем добре вести ’завио рањене у срцу‘. Исаија је употребио заиста живописно поређење! Према једном библијском речнику, хебрејска реч која је преведена са „завити“, „често се употребљавала за ’превијање‘ завојем, чиме се пружала помоћ повређеној особи“. Брижна медицинска сестра може помоћи особи тако што ће јој превити завојем повређени део тела или ставити облогу на њега. На исти начин, када преносе поруку о Краљевству, брижни објавитељи помажу свим пријемљивим особама које пате због нечега. Када помажу онима којима је потребна помоћ, ти објавитељи у ствари одражавају Јеховину бригу (Језекиљ 34:15, 16). Псалмиста је о Богу рекао: „Исцељује оне који су срца скрушена и превија ране њихове“ (Псалам 147:3).

Како порука о Краљевству утиче на људе

15, 16. Који примери из стварног живота показују колико порука о Краљевству помаже и јача особе којима је то потребно?

15 Бројни примери из стварног живота показују колико порука о Краљевству заиста помаже и даје снагу скрушеним особама. Узми за пример Ореану, једну старију жену из Јужне Америке, која више није имала жељу за животом. Једна Јеховина сведокиња је почела да посећује Ореану и да јој чита Библију и публикацију Моја књига библијских прича. b Испрва је ова депресивна жена слушала лежећи у кревету затворених очију, и с времена на време би уздахнула. Међутим, убрзо је током читања почела да седи на кревету. Прошло је још неко време и она је седећи на столици у дневној соби чекала своју учитељицу Библије. Затим је почела да долази на хришћанске састанке у Дворану Краљевства. Охрабрена оним што је учила на тим састанцима, почела је да нуди библијску литературу свакоме ко би прошао поред њене куће. А онда се, када је имала 93 године, Ореана крстила и постала Јеховин сведок. Порука о Краљевству је повратила њену жељу за животом (Пословице 15:30; 16:24).

16 Порука о Краљевству је велики извор снаге чак и за оне који знају да ће убрзо умрети од неке болести. Узми за пример Марију из западне Европе. Она је боловала од једне неизлечиве болести и изгубила је сваку наду. У тренутку када су Јеховини сведоци ступили с њом у контакт, била је у дубокој депресији. Међутим, њен живот је поново добио смисао када је сазнала за Божје намере. Крстила се и постала веома активна у делу проповедања. Током последње две године њеног живота, из очију јој је зрачила нада и радост. Марија је умрла чврсто верујући у ускрсење (Римљанима 8:38, 39).

17. (а) Како порука о Краљевству утиче на живот оних који је прихвате? (б) На које си начине ти лично доживео да Јехова „исправља све погнуте“?

17 Оваква искуства показују колико порука о Краљевству може да утиче на живот особа које чезну за библијском истином. Они који тугују због смрти вољене особе добијају нову снагу кад сазнају за наду у ускрсење (1. Солуњанима 4:13). Када људи који су сиромашни и који се боре да прехране породицу сазнају да их Јехова никада неће заборавити ако му буду лојални, они стичу храброст и успевају да поврате своје достојанство (Псалам 37:28). Многи који су били у депресији, уз Јеховину помоћ полако су смогли снагу да се боре с тим — и у неким случајевима, чак су успели и да победе ту болест (Псалам 40:2, 3). Заиста, Јехова пружа снагу преко своје Речи и тако већ сада „исправља све погнуте“ (Псалам 145:14). Када видимо како добра вест о Краљевству теши скрушене особе на нашем подручју и у хришћанској скупштини, увек изнова се подсетимо да имамо заиста најбољу вест која се данас може чути! (Псалам 51:19).

„Моја усрдна молитва Богу за њих“

18. Како је на Павла утицало то што су Јевреји одбијали добру вест, и зашто?

18 Иако порука коју носимо представља најбољу вест, многи је одбијају. Како то може утицати на нас? Може утицати исто као и на апостола Павла. Он је често проповедао Јеврејима, али већина од њих је одбила поруку о спасењу. Њихово одбијање дубоко је утицало на Павла. Он је признао: ’Велика ми је жалост и непрекидан бол у срцу‘ (Римљанима 9:2). Павле је саосећао с Јеврејима којима је проповедао. Било му је тешко кад су одбијали добру вест.

19. (а) Зашто је разумљиво што смо понекад обесхрабрени? (б) Шта је помогло Павлу да и даље проповеда?

19 И нас саосећање подстиче да проповедамо добру вест. Зато је разумљиво што смо обесхрабрени кад многи људи одбијају поруку о Краљевству. То што се тако осећамо показује да нам је заиста стало до духовне добробити оних којима проповедамо. Међутим, треба да задржимо на уму пример апостола Павла. Шта је њему помогло да и даље проповеда? Иако је то што су Јевреји одбијали да прихвате добру вест Павлу доносило жалост и стварало бол, он није дигао руке од свих Јевреја и није сматрао да им се никако не може помоћи. Надао се да ће ипак бити неких који ће прихватити Христа. Зато је, у вези са оним што је осећао према неким Јеврејима, написао: „Добра воља мог срца и моја усрдна молитва Богу за њих заиста су за њихово спасење“ (Римљанима 10:1).

20, 21. (а) Како у погледу службе можемо следити Павлов пример? (б) Који ћемо аспект наше службе осмотрити у следећем чланку?

20 Запази да је Павле истакао две ствари. Његово срце је желело да неки дођу до спасења и усрдно се молио Богу за то. Ми данас следимо његов пример. Од срца желимо да пронађемо особе које су још увек повољно наклоњене доброј вести. И даље се молимо Јехови да нађемо такве особе како бисмо им помогли да иду путем који ће им донети спасење (Пословице 11:30; Језекиљ 33:11; Јован 6:44).

21 Међутим, да бисмо с поруком о Краљевству дошли до што је могуће више људи, треба да обратимо пажњу не само на то зашто и шта проповедамо већ и на то како то радимо. Ово ће бити осмотрено у следећем чланку.

[Фусноте]

a У овом чланку ћемо осмотрити прва два аспекта, а у наредном трећи аспект.

b Издали Јеховини сведоци.

Шта си научио?

• Из којих разлога учествујемо у служби?

• Која је главна порука коју преносимо?

• Које благослове добијају они који прихвате поруку о Краљевству?

• Шта ће нам помоћи да наставимо са својом службом?

[Питања за разматрање]

[Слике на 18. страни]

Порука о Краљевству даје снагу скрушеним особама

[Слике на 20. страни]

Молитва нам помаже да истрајемо у служби