Пређи на садржај

Пређи на садржај

Они су се ставили на располагање

Они су се ставили на располагање

Они су се ставили на располагање

„ТВОЈ ће се народ спремно понудити“ (Псалам 110:3NW). Ове речи имају посебно значење за 46 студената 118. разреда Библијске школе Гилеад. Како су се они припремили за похађање ове школе, где ће се као будући мисионари обучити да служе духовним потребама људи у страним земљама? Мајк и Стејси, полазници 118. разреда, кажу: „Наша одлука да водимо једноставан живот помогла нам је да ствари које би нас могле ометати сведемо на минимум и да останемо усредсређени на духовне ствари. Били смо одлучни да не дозволимо да нас наш пословни успех одвуче од духовних циљева.“ Попут Мајка и Стејси, и други студенти овог разреда спремно су се понудили и сада су спремни да служе као објавитељи Краљевства на четири различита континента.

У суботу, 12. марта 2005, 6 843 присутних са очигледним задовољством пратило је програм градуације. Теодор Џерес, члан Водећег тела Јеховиних сведока, служио је као председавајући. Након што је изразио срдачну добродошлицу гостима који су дошли из 28 различитих земаља, он је усмерио пажњу на вредност библијског образовања. Цитирајући Вилијама Лајона Фелпса, једног америчког педагога, председавајући је рекао: „Свако ко има темељно библијско спознање може се заиста назвати образованом особом.“ Иако световно образовање може бити корисно, библијско образовање има већу вредност. Путем њега људи упознају Бога, што води до вечног живота (Јован 17:3). Брат Џерес је похвалио дипломце за њихову спремност да имају веће учешће у светском образовном библијском програму који се спроводи у више од 98 000 скупштина Јеховиних сведока широм света.

Правовремено охрабрење за дипломце

Након уводних мисли председавајућег, Вилијам Самјуелсон је говорио на тему „Како можеш бити попут зелене маслине у Божјем дому“ на темељу Псалма 52:8. Он је истакао да се маслиново дрво у Библији фигуративно користи као симбол плодности, лепоте и достојанства (Јеремија 11:16). Упоређујући студенте с маслиновим дрветом, говорник је рекао: „У Јеховиним очима бићете лепи и достојанствени док верно проповедате о Краљевству на својим мисионарским доделама.“ Као што је маслини потребно разгранато корење да би преживела сушни период, тако и студенти треба да јачају своје духовно корење како би издржали равнодушност, противљење и друга искушења с којима се могу суочити на страној додели (Матеј 13:21; Колошанима 2:6, 7).

Џон Бар, један од три члана Водећег тела који су учествовали у програму, говорио је на тему „Ви сте со земље“ (Матеј 5:13). Он је истакао мисао да ће, као што дословна со чува храну од кварења, и њихово проповедање о Божјем Краљевству бити животоспасавајуће за оне који слушају, штитећи их од моралне и духовне искварености. Затим је очинским тоном подстакао дипломце да „чувају мир“ с другима (Марко 9:50). „Развијајте плод духа и трудите се да ваше понашање и говор увек буду милостиви и љубазни“, саветовао је брат Бар.

„Остани на броду у дубоким водама“ била је тема коју је истакао Волас Ливеренс, један од инструктора школе Гилеад. Као што се брод који плови дубоким водама може кретати у исправном правцу, тако нам и разумевање ’дубоких ствари Божјих‘ — истина̂ у вези с Божјом намером и њеним испуњењем — може помоћи да духовно напредујемо (1. Коринћанима 2:10). Ако бисмо остали у плитким духовним водама тако што бисмо се задовољили „основама Божјих светих објава“, то би кочило наш напредак и можда би чак довело до ’бродолома наше вере‘ (Јеврејима 5:12, 13; 1. Тимотеју 1:19). „Нека вас ’дубина Божјег богатства и мудрости и спознања‘ подржава на вашој мисионарској додели“, закључио је брат Ливеренс (Римљанима 11:33).

Марк Нумар, још један инструктор Гилеада, говорио је на тему „Да ли ћеш живети у складу са својим наслеђем?“ Преко 60 година, Библијска школа Гилеад одржава углед и одличну репутацију због ’мноштва добрих сведочанстава‘ која су дали дипломци ове школе (Постање 31:48). Наслеђе ове школе пренето је и на студенте 118. разреда. Брат Нумар је подстакао студенте да опонашају пример древних Текојана из Немијиног времена и да понизно сарађују с локалним скупштинама и другим мисионарима. Дат им је савет да избегавају став поносних ’главних људи‘ о којима је говорио Немија и да уместо тога буду спремни да раде тихо и да се не истичу (Немија 3:5).

Поучна искуства и интервјуи

Следећи део програма носио је наслов „Божја Реч све више напредоваше“ (Дела апостолска 6:7). У тачки коју је водио инструктор Гилеада Лоренс Боуен, студенти су одглумили искуства која су доживели у служби на терену док су похађали школу. Та искуства су показала да су студенти ревно објављивали Божју Реч и да је Јехова богато благословио њихов труд.

Ричард Еш је интервјуисао чланове бетелске породице који су блиско сарађивали са школом. Њихови коментари су пружили увид у подршку коју пружа бетелска породица како би помогла студентима Гилеада да извуку максималну корист из школовања. Затим је Џефри Џексон разговарао с неколико бивших дипломаца Гилеада. Они су истакли бројне прилике које мисионарски живот пружа у хваљењу и слављењу Јехове. Један од њих је рекао: „Људи посматрају све што радите као мисионар. Они слушају, посматрају и памте.“ Зато су студенти били подстакнути да узму у обзир то да треба да дају добар пример у свако доба. Овај практичан савет ће им сигурно бити од велике користи у данима који им предстоје.

Стивен Лет, члан Водећег тела, одржао је завршни говор под насловом „Само напред као носиоци ’живе воде‘“ (Јован 7:38). Он је рекао да су у последњих пет месеци студенти извукли огромну корист пијући из дубина Божје Речи. Али, шта ће нови мисионари урадити са информацијама које су добили? Брат Лет је подстакао дипломце да и другима несебично дају те духовне воде како би она у њима постала „извор воде која извире да пружи вечни живот“ (Јован 4:14). Говорник је додао: „Никада немојте заборавити да Јехови, ’извору живе воде‘, одате част и славу која му припада. Будите стрпљиви када поучавате оне који су напустили сушом погођен Вавилон Велики (Јеремија 2:13). У закључку говора, брат Лет је подстакао дипломце да с одушевљењем опонашају дух и невесту који говоре: „’Дођи!‘ И ко је год жедан, нека дође; ко год жели нека узме воду живота забадава“ (Откривење 22:17).

Брат Џерес је закључио програм тако што је пренео поздраве које су примили из различитих земаља. Затим је један дипломац овог разреда прочитао писмо захвалности.

Можеш ли се ставити на располагање да служиш тамо где је већа потреба? Ако можеш, онда тежи за духовним циљевима, као што су то чинили дипломци овог разреда. Жањи радост и задовољство које проистиче из тога да се особа радосно и спремно стави на располагање у служби Богу — било као мисионар у страној држави или као слуга у близини своје куће.

[Оквир на 13. страни]

СТАТИСТИЧКИ ПОДАЦИ О РАЗРЕДУ

Број заступљених земаља: 8

Број додељених земаља: 19

Број студената: 46

Просечна старост: 33

Просек година у истини: 16,5

Просек година у пуновременој служби: 12,9

[Слика на 15. страни]

118. разред дипломаца Библијске школе Гилеад

У овом списку, редови су нумерисани од првог ка задњем, а имена за сваки ред наведена су слева надесно.

(1) Brockmeyer A.; Moloney S.; Symonds N.; Lopez Y.; Howard C. (2) Jastrzebski T.; Brown D.; Hernandez H.; Malagón I.; Jones A.; Connell L. (3) Howard J.; Lareau E.; Shams B.; Hayes S.; Brown O. (4) Burrell J.; Hammer M.; Mayer A.; Kim K.; Stanley R.; Rainey R. (5) Jastrzebski P.; Zilavetz K.; Ferris S.; Torres B.; Torres F. (6) Connell J.; Hernandez R.; Moloney M.; Malagón J.; Shams R.; Hayes J. (7) Ferris A.; Hammer J.; Stanley G.; Kim C.; Symonds S.; Lopez D.; Burrell D. (8) Brockmeyer D.; Mayer J.; Rainey S.; Zilavetz S.; Jones R.; Lareau J.