Пређи на садржај

Пређи на садржај

Потрага за унутрашњим миром

Потрага за унутрашњим миром

Потрага за унутрашњим миром

АЛБЕРТ је срећно ожењен човек који има двоје дивне деце. Али, он је осетио да нешто недостаје у његовом животу. У време када му је било тешко да пронађе посао, укључио се у политику и постао присталица социјалиста. Чак је постао активан члан локалне комунистичке партије.

Међутим, недуго затим Алберт се разочарао у комунизам. Раскинуо је везе које је имао с политиком и потпуно се посветио својој породици. Главна сврха његовог живота била је да његова породица буде срећна. Па ипак, Алберта је и даље мучио осећај празнине; истински унутрашњи мир за њега је још увек био недостижан.

Албертов пример није једини. У потрази за сврхом живота, милиони експериментишу с разним идеологијама, филозофијама и религијама. Хипи покрет који се појавио шездесетих година прошлог века на Западу представљао је побуну против традиционалних моралних и друштвених вредности. Посебно су младе особе тражиле срећу и смисао живота у халуциногеним дрогама и филозофијама такозваних гуруа и духовних вођа хипи покрета. Па ипак, овај покрет није донео праву срећу. Уместо тога, створио је генерације зависника од дроге и промискуитетних младића и девојака, који су убрзали пад друштва у морални хаос.

Кроз векове, многи су тражили срећу у богатству, моћи или образовању. Сви ови путеви су на крају водили до разочарања. „Чак и кад неко има обиље“, рекао је Исус, „његов живот не произлази из онога што има“ (Лука 12:15). Уместо тога, упорна тежња за богатством обично води до несреће. Библија каже: „Они који су одлучили да се обогате падају у искушење и замку и у многе безумне и штетне жеље, које гурају људе у уништење и пропаст. Јер је љубав према новцу корен свих штетних ствари, и тежећи за том љубављу неки су... проболи... себе многим болима“ (1. Тимотеју 6:9, 10).

Како онда можемо пронаћи унутрашњи мир и сврху живота? Да ли је то ствар упорног покушавања док се не постигне циљ, као што је гађање покретне мете у мраку? Срећом, није тако. Као што ћемо видети у наредном чланку, решење се налази у задовољењу једне веома важне и заиста јединствене људске потребе.

[Слика на 3. страни]

Да ли ће вам тежња за богатством, моћи или образовањем помоћи да пронађете унутрашњи мир?