Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Срећни су они који су свесни својих духовних потреба“

„Срећни су они који су свесни својих духовних потреба“

„Срећни су они који су свесни својих духовних потреба“

КАДА се птице ујутру пробуде, оне обично мало цвркућу и затим одлете у потрази за храном. Увече се враћају у своје гнездо, још мало цвркућу и одлазе на починак. У одређено доба године, оне се паре, лежу јаја и подижу своје потомство. И друге животиње следе сличан инстинктивни образац.

Људи су другачији. Истина, и ми једемо, спавамо и остављамо потомство, али већину нас саме те ствари не могу у потпуности задовољити. Ми желимо да знамо зашто постојимо. Тражимо смисао живота. Такође желимо да имамо неку наду за будућност. Ове више потребе истичу једну карактеристику која је јединствена само за људе — духовност, то јест потреба и способност да тежимо за духовним стварима.

Створени по Божјем обличју

У Библији се објашњава одакле потиче духовна страна људске природе на следећи начин: „Бог створи човека по обличју своме; по обличју Божјему створи га; створи човека и жену“ (Постање 1:27). То што смо створени ’по Божјем обличју‘ значи да, иако смо грешни и несавршени, имамо способност да одражавамо извесне Божје особине (Римљанима 5:12). Рецимо, можемо бити креативни. Такође имамо извесну меру мудрости, осећај за правду и способност да покажемо самопожртвовану љубав према другима. Поред тога, можемо размишљати о прошлости и планирати будућност (Пословице 4:7; Проповедник 3:1, 11; Михеј 6:8; Јован 13:34; 1. Јованова 4:8).

Нашу склоност ка духовним стварима најбоље потврђује наша урођена потреба да обожавамо Бога. Уколико нисмо на исправан начин задовољили потребу за одобравањем од стране нашег Створитеља, ми не можемо наћи истинску и трајну срећу. „Срећни су они који су свесни својих духовних потреба“, рекао је Исус (Матеј 5:3). Међутим, морамо бити пажљиви како бисмо ту потребу задовољили истином — о Богу, његовим мерилима и намером за човечанство. Где можемо пронаћи истину о томе? У Библији.

„Твоја реч је истина“

Апостол Павле је записао: „Све је Писмо надахнуто од Бога, и корисно за поучавање, за укоравање, за исправно постављање ствари“ (2. Тимотеју 3:16). Ове Павлове речи су у складу са оним што је Исус рекао Богу у молитви: „Твоја реч је истина.“ Та Реч је данас позната као Свето писмо, и поступићемо мудро ако проверимо да ли су наша веровања и мерила у складу с библијским (Јован 17:17).

Када упоређујемо своја веровања са Божјом Речју, поступамо као становници древне Верије, који су хтели да се увере у то да су Павлова учења у складу с Писмом. Лука није критиковао Веријце, већ их је похвалио за њихов став. Они су „примили реч с највећом горљивошћу“, написао је Лука, „сваки дан пажљиво разматрајући Писмо да виде да ли је то тако“ (Дела апостолска 17:11). С обзиром да је данас противречност између религиозних и моралних учења уобичајена у свету, важно је да следимо пример племенитих Веријаца.

Истину из Писма можемо препознати и по томе како она утиче на живот људи (Матеј 7:17). На пример, када особа живи по библијској истини, требало би да она буде бољи муж и бољи отац, боља жена и боља мајка, и да тако допринесе породичној срећи и повећа задовољство. Исус је рекао: „Срећни су они који слушају Божју реч и држе је“ (Лука 11:28).

Исусове речи нас подсећају на речи његовог небеског Оца, који је древним Израелцима рекао: „Ја, Јехова, Бог твој, учим те за твоје добро, и путем те водим којим имаш ићи. Ох да си ти заповести моје слушао! Мир би твој као река био, срећа твоја као валови морски“ (Исаија 48:17, 18). Сви који воле доброту и праведност сигурно ће бити подстакнути да се одазову на овај срдачан позив!

Неки више воле да им „голицају уши“

Ову усрдну молбу Бог је упутио Израелцима зато што су били заведени религиозним лажима (Псалам 106:35-40). И ми морамо бити опрезни с обзиром на лажна учења. Што се тиче особа које се изјашњавају као хришћани, Павле је написао: „Доћи [ће] време кад неће подносити здраво учење, него ће по сопственим жељама накупити себи учитеље да им голицају уши; па ће одвраћати уши од истине“ (2. Тимотеју 4:3, 4).

Религиозне вође голицају уши људима ослобађајући их одговорности за то што чине да би задовољили неисправне жеље, као што су секс ван брака, хомосексуалност и пијанство. Библија јасно каже да они који одобравају такве поступке, као и они који их практикују „неће наследити Божје краљевство“ (1. Коринћанима 6:9, 10; Римљанима 1:24-32).

Нема сумње, потребна је храброст да би се живело по библијским мерилима, нарочито када се суочавамо са исмејавањем. Али, то није немогуће. Међу Јеховиним сведоцима има пуно особа које су некада биле наркомани, пијанице, блудници, кавгаџије, лопови и лажови. Па ипак, они су узели Божју Реч к срцу и уз помоћ светог духа начинили су промене у свом животу како би „ходили достојно Јехове“ (Колошанима 1:9, 10; 1. Коринћанима 6:11). Помиривши се с Богом, добили су и унутрашњи мир и, као што ћемо видети, праву наду за будућност.

Нада у Краљевство

Библијска нада о трајном миру за послушно човечанство биће остварена преко Божјег Краљевства. „Нека дође краљевство твоје. Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи“, рекао је Исус у узорној молитви (Матеј 6:10). Заиста, једино Божје Краљевство засигурава вршење Божје воље на земљи. Зашто? Зато што небеско Краљевство — владавина са Исусом Христом на челу — представља средство преко кога ће Бог праведно владати над земљом (Псалам 2:7-12; Данило 7:13, 14).

Као Краљ тог небеског Краљевства, Исус Христ ће ослободити послушне људе од сваког облика ропства, као и од чврстог стиска Адамовог греха и његових последица, као што су болест и смрт. У Откривењу 21:3, 4 стоји: „Гле! Божји шатор је с људима... И он [Јехова Бог] ће обрисати сваку сузу с њихових очију, и смрти више неће бити, нити ће више бити туге, ни вике, ни боли. Пређашње ствари прођоше.“

Свуда у свету ће заувек владати мир. Зашто можемо бити сигурни у то? Одговор се налази у Исаији 11:9, где пише: „Нити ће квара нити штете бити на свој светој гори мојој; јер ће земља бити пуна познања Јехове као што је морско корито пуно воде која га покрива.“ Да, сви људи на земљи ће имати тачно спознање о Богу и биће му послушни. Да ли вам таква нада радује срце? Ако је тако, сада је време да почнете да усвајате драгоцено ’спознање о Јехови‘.

Да ли ћете послушати поруку о Краљевству?

Бог ће помоћу Краљевства уништити сва дела Сатане и умних људи на праведан начин. Зато не изненађује што је Краљевство било главна тема Исусовог поучавања. „Морам објавити добру вест о Божјем краљевству“, рекао је он, „јер сам за то послан“ (Лука 4:43). Христ је заповедио својим ученицима да преносе ту исту поруку другима (Матеј 28:19, 20). „Ова добра вест о краљевству“, прорекао је он, „проповедаће се по целој настањеној земљи за сведочанство свим нацијама; и онда ће доћи крај“ (Матеј 24:14). Тај крај се брзо приближава. Колико је онда важно да искрене особе послушају ову животоспасавајућу добру вест!

Алберт, кога смо споменули у претходном чланку, чуо је поруку о Краљевству када су његова жена и син почели да проучавају Библију са Јеховиним сведоцима. У почетку је био сумњичав. Чак је замолио локалног свештеника да посети његову жену и сина и да им разоткрије лажна учења Сведока. Али, свештеник није желео да се меша. Зато је Алберт одлучио да присуствује једном библијском студију како би пронашао неке грешке. После само једног студија, он се придружио проучавању, желећи да научи више. Касније је објаснио зашто је променио став. „То је било оно што сам одувек тражио“, рекао је он.

Алберт је најзад почео да задовољава своје духовне потребе и никада није зажалио због тога. Библијска истина му је пружила оно за чим је трагао читавог свог живота — одговор на питање у чему је решење за неправду и поквареност која прожима друштво и наду у будућност. Библијска истина му је пружила унутрашњи мир. Да ли су ваше духовне потребе задовољене? Зашто не одвојите мало времена да осмотрите питања која су наведена у оквиру на 6. страни? Ако желите додатне информације, Јеховини сведоци ће вам радо помоћи.

[Оквир⁄Слике на 6. страни]

ДА ЛИ СУ ВАШЕ ДУХОВНЕ ПОТРЕБЕ ЗАДОВОЉЕНЕ?

Да ли сте задовољни духовном храном коју добијате? Позивамо вас да прочитате следећа питања и обележите она на која можете тачно одговорити.

□ Ко је Бог и како се он зове?

□ Ко је Исус Христ? Зашто је морао да умре? Како вам његова смрт може користити?

□ Да ли постоји Ђаво? Ако постоји, како је то постао?

□ Шта се дешава с нама кад умремо?

□ Шта је Божја намера за земљу и човечанство?

□ Шта је Божје Краљевство?

□ Која су Божја морална мерила?

□ Које је улоге Бог доделио мужу и жени у породици? Која су нека библијска начела која доприносе породичној срећи?

Ако нисте сигурни како да одговорите на било које од ових питања, можете затражити брошуру Шта Бог захтева од нас? Ова брошура, коју су издали Јеховини сведоци на скоро 300 језика, осматра 16 основних библијских тема и пружа библијске одговоре на сва питања која су горе наведена.

[Слике на 4. страни]

За разлику од животиња, људи имају духовне потребе

[Слика на 5. страни]

„[Они ће] накупити себи учитеље да им голицају уши“ (2. Тимотеју 4:3)

[Слика на 7. страни]

Трајни мир ће бити успостављен преко Божјег Месијанског Краљевства