Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова „награђује оне који га усрдно траже“

Јехова „награђује оне који га усрдно траже“

Јехова „награђује оне који га усрдно траже“

„Онај ко приступа Богу мора веровати да он постоји и да награђује оне који га усрдно траже“ (ЈЕВРЕЈИМА 11:6).

1, 2. Зашто се неке Јеховине слуге боре с негативним осећањима?

 „ЈЕХОВИН СВЕДОК сам већ скоро 30 година, али никада нисам имала осећај да сам достојна тога“, поверила се Барбара. a „Иако сам пионир и имам још много других предности, као да ништа од тога не може да ме увери да сам достојна да будем Јеховин слуга.“ Кит каже нешто слично. „Понекад сам се осећао недостојно зато што они који служе Јехови имају много разлога да буду срећни, а ја то нисам био. Због тога сам осећао кривицу, што је само још више погоршавало ствари.“

2 Многе верне Јеховине слуге, како из прошлости тако и данас, бориле су се са сличним осећањима. Да ли се то понекад дешава и теби? Можда се суочаваш с једним проблемом за другим, док ти се чини да су твоји суверници безбрижни и срећни, и да уживају у животу. Због тога можда мислиш да Јехова није задовољан тобом нити да заслужујеш његову пажњу. Немој одмах доћи до таквог закључка. Библија нас уверава: „[Јехова] нити презре нити одби тугу жалоснога. Не одврати лица свога од њега, него га услиши кад га зазва“ (Псалам 22:25). Ове пророчанске речи говоре о Месији и показују да Јехова не само што чује своје верне слуге већ их и награђује.

3. Зашто нисмо имуни на притиске које намеће овај свет?

3 Нико, чак ни Јеховин народ, није имун на притиске које намеће овај свет. Живимо у свету којим влада Јеховин заклети непријатељ, Сатана Ђаво (2. Коринћанима 4:4; 1. Јованова 5:19). Јеховине слуге немају неку чудесну заштиту и они су у ствари Сатанина главна мета (Јов 1:7-12; Откривење 2:10). Зато, док не дође време које је Јехова одредио, треба да ’истрајемо у невољи‘ и да ’устрајемо у молитви‘, уверени да он брине за нас (Римљанима 12:12). Никако не треба да мислимо да нас наш Бог Јехова не воли!

Древни примери истрајности

4. Наведи неке примере верних Јеховиних слугу који су прошли кроз тешке ситуације.

4 Многе древне Јеховине слуге пролазиле су кроз тешке ситуације. На пример, Ана је осећала ’тугу у срцу‘ зато што није имала деце — због чега је сматрала да ју је Бог заборавио (1. Самуилова 1:9-11). Када је краљица Језавеља гонила Илију желећи да га убије, он се уплашио и у молитви је рекао Јехови: „Доста је! А сад Јехова, прими душу моју јер нисам бољи од отаца својих“ (1. Краљевима 19:4). Апостола Павла је сигурно много оптерећивала његова несавршеност кад је признао: „Кад желим да чиним оно што је добро, у себи имам оно што је зло.“ Још је додао: „Јадан сам ти ја човек!“ (Римљанима 7:21-24).

5. (а) Како су Ана, Илија и Павле били награђени? (б) Коју утеху можемо наћи у Божјој Речи ако се боримо с негативним осећањима?

5 Наравно, знамо да су Ана, Илија и Павле истрајали у служењу Јехови и да их је он због тога богато наградио (1. Самуилова 1:20; 2:21; 1. Краљевима 19:5-18; 2. Тимотеју 4:8). Па ипак, борили су се са читавим спектром људских емоција, укључујући и тугу, очај и страх. Зато не треба да нас изненади ако понекад имамо негативна осећања. Међутим, шта можеш учинити када због животних брига почнеш да се питаш да ли те Јехова заиста воли? Утеху можеш наћи у његовој Речи. На пример, у претходном чланку смо видели да је Исус рекао да је Јехова избројао ’све власи на нашој глави‘ (Матеј 10:30). Те охрабрујуће речи показују да је Јехова дубоко заинтересован за сваког свог слугу. Сети се и Исусовог поређења о врапцима. Ако ниједна од тих малих птица не падне на земљу а да Јехова то не запази, зашто би зажмурио пред невољом у којој се ти налазиш?

6. Како Библија може бити извор утехе онима који се боре с негативним осећањима?

6 Да ли ми, несавршени људи, заиста можемо бити драгоцени у очима свемоћног Створитеља, Јехове Бога? Да, можемо! Штавише, има много библијских стихова који нас уверавају у то. Када размишљамо о тим стиховима, можемо се осећати попут псалмисте који је рекао: „Кад се у срцу моме умноже бриге, утехе твоје ублажују душу моју“ (Псалам 94:19). Хајде да осмотримо неке од тих утешних стихова из Божје Речи који ће нам помоћи да будемо свеснији тога да нас Бог цени и да ће нас наградити због тога што и даље вршимо његову вољу.

Јеховино ’драгоцено власништво‘

7. Које је охрабрујуће пророчанство Јехова преко Малахије саопштио исквареној израелској нацији?

7 Јевреји из петог века пре н. е. били су у жалосној ситуацији. Свештеници су прихватали животиње које нису биле прикладне и приносили их као жртве на Јеховин олтар. Судије су биле пристране. Свуда су били раширени спиритизам, лаж, превара и прељуба (Малахија 1:8; 2:9; 3:5). За ову крајње искварену нацију, Малахија је имао једно зачуђујуће пророчанство. Јехова ће с временом учинити да ова нација поново буде у добром односу с њим. У Библији читамо: „Моји ће они бити, говори Јехова над војскама, моји ће они бити [’учинићу их својим драгоценим власништвом‘, NW] у дан који спремам и смиловаћу се њима, као што се отац смилује сину који му служи“ (Малахија 3:17).

8. Зашто се Малахија 3:17 у начелу може применити и на велико мноштво?

8 Малахијино пророчанство има и савремено испуњење које се односи на духом помазане хришћане који сачињавају духовну нацију која се састоји од њих 144 000. Јехови је та нација заиста ’драгоцено власништво‘ или „народ за посебну својину“ (1. Петрова 2:9). Малахијино пророчанство може охрабрити и „велико мноштво“ које „стоји пред престолом и пред Јагњетом, обучено у беле дуге хаљине“ (Откривење 7:4, 9). С помазаницима оно сачињава једно стадо под једним Пастиром, Исусом Христом (Јован 10:16).

9. Зашто Јехова на свој народ гледа као на ’драгоцено власништво‘?

9 Како Јехова гледа на људе који су одлучили да му служе? Као што је забележено у Малахији 3:17, он на њих гледа као што један брижан отац гледа на своје синове. Запази како је Јехова лепо описао свој народ — рекао је да је он његово ’драгоцено власништво‘. У другим преводима ова фраза гласи „моји“, „нешто што ми је најдраже“ и „мој драгуљ“. Зашто су Јехови толико драгоцени они који му служе? Један разлог је тај што је он захвалан Бог (Јеврејима 6:10). Он је близу оних који му служе од срца и сматра их драгоценима.

10. На који начин Јехова штити свој народ?

10 Да ли имаш нешто што ти је посебно драгоцено? Зар не би предузео нешто да то заштитиш? Јехова чини исто то са својим „драгоценим власништвом“. Истина, он не штити свој народ од свих животних проблема и трагедија (Проповедник 9:11). Међутим, Јехова може и хоће да заштити своје верне слуге у духовном погледу. Даје им снагу која им је потребна да издрже било који испит (1. Коринћанима 10:13). Зато је Мојсије рекао Божјем древном народу, Израелцима: „Будите срчани и храбри... Јехова, Бог твој, иде с тобом, и он те неће напустити“ (Поновљени закони 31:6). Јехова награђује своје слуге. Он их сматра „драгоценим власништвом“.

Јехова „награђује“

11, 12. Како нам то што разумемо да нас Јехова награђује помаже да се боримо против сумњи?

11 Још нешто што доказује да Јехова цени своје слуге јесте чињеница да их награђује. Израелцима је рекао: „Окушајте мене тако, говори Јехова над војскама, и видећете нећу ли уставе небеске отворити, нећу ли ја на вас обилан благослов излити“ (Малахија 3:10). Наравно, Јехова ће на крају наградити своје слуге тако што ће им дати вечни живот (Јован 5:24; Откривење 21:4). Ова награда која је од непроцењиве вредности открива дубину Јеховине љубави и показује колико је он великодушан. Такође показује да он заиста цени оне који су одлучили да му служе. Када научимо да на Јехову гледамо као на некога ко великодушно награђује, то нам може помоћи да отклонимо било коју сумњу у то да можемо имати добар однос с њим. У ствари, Јехова нас чак подстиче да на њега гледамо као на онога ко награђује! Павле је написао: „Онај ко приступа Богу мора веровати да он постоји и да награђује оне који га усрдно траже“ (Јеврејима 11:6).

12 Наравно, Јехови служимо зато што га волимо, а не само зато што нам је обећао да ће нас наградити. Ипак, размишљати о награди и надати јој се није ни неприкладно а ни себично (Колошанима 3:23, 24). Јехова воли и изузетно цени оне који га усрдно траже и зато преузима иницијативу и награђује их.

13. Зашто је откупнина највећи доказ да нас Јехова воли?

13 Највећи доказ тога колико човек може вредети у Јеховиним очима јесте откупнина. Апостол Јован је написао: „Бог је толико волео свет да је дао свог јединорођеног Сина, да нико ко исказује веру у њега не буде уништен, него да има вечни живот“ (Јован 3:16). Откупна жртва Исуса Христа стоји у директној супротности са идејом да нас Јехова не воли и не цени. Зато, ако је Јехова био спреман да за нас плати тако високу цену — да жртвује свог јединорођеног Сина — сасвим је сигурно да нас изузетно много воли.

14. На основу чега знамо како је Павле гледао на откупнину?

14 Дакле, ако ти се јаве нека негативна осећања, размишљај о откупнини. На овај дар гледај као на нешто што је Јехова дао лично теби. То је чинио апостол Павле. Присети се да је он рекао: „Јадан сам ти ја човек!“ Али затим је додао: „Нека је хвала Богу преко Исуса Христа, нашег Господа!“ који „ме [је] волео и предао себе за мене“ (Римљанима 7:24, 25; Галатима 2:20). Када је то рекао, Павле није био самољубив. Он је једноставно био сигуран да га Јехова цени као појединца. Попут Павла, и ти треба да научиш да на откупнину гледаш као на лични дар од Бога. Јехова није само моћни Спаситељ већ и неко ко награђује с пуно љубави.

Чувај се Сатаниних „сплетки“

15-17. (а) Како Ђаво користи негативна осећања? (б) Које охрабрење можемо извући из онога што је Јов доживео?

15 Међутим, можда ти је још увек тешко да верујеш да се надахнуте утешне речи из Библије заиста односе на тебе. Можда сматраш да је награда вечног живота у Божјем новом свету нешто што ће добити други, а да ти једноставно то не заслужујеш. Шта можеш урадити ако се тако осећаш?

16 Сасвим сигурно ти је познат следећи савет који је Павле дао Ефешанима: „Обуците потпуну ратну опрему од Бога да бисте могли чврсто стати против Ђаволових сплетки“ (Ефешанима 6:11). Када размишљамо о Сатаниним замкама, можда одмах помислимо на материјализам и неморал, што је сасвим разумљиво. На такав начин било је заведено много Божјих слугу, како у древна времена тако и данас. Међутим, не треба да превидимо још једну Сатанину сплетку — он настоји да убеди људе да их Јехова Бог не воли.

17 Ђаво врло вешто користи таква осећања покушавајући да одврати људе од Бога. Присети се онога што је Вилдад рекао Јову: „Како би могао човек праведан пред Богом бити, како би могао бити чист од жене рођени? Гле, ни месец се не сјаји, нит’ су звезде чисте пред очима његовим, а камоли човек, који није нег црв, и човечји син, који није него мољац?“ (Јов 25:4-6; Јован 8:44). Можеш ли замислити колико су само ове речи морале деловати обесхрабрујуће? Зато немој допустити Сатани да те обесхрабри. С друге стране, чувај се Сатаниних сплетки како би имао храбрости и снаге да се још жустрије бориш да чиниш оно што је исправно (2. Коринћанима 2:11). Што се тиче Јова, Јехова га је исправио, али и наградио због његове истрајности и то тако што му је дао дупло од свега што је изгубио (Јов 42:10).

Јехова је „већи од нашег срца“

18, 19. У ком је смислу Бог „већи од нашег срца“, и на шта се мисли кад се каже да „зна све“?

18 Мора се признати да је тешко савладати дубоко укорењену обесхрабреност. Па ипак, Јеховин дух ти може помоћи да се с временом избориш са ’снажно утврђеним стварима које се подижу против спознања Бога‘ (2. Коринћанима 10:4, 5). Када изгледа да ће те негативна осећања савладати, размишљај о следећим речима апостола Јована: „По томе ћемо знати да потичемо од истине, и уверићемо своје срце пред њим у погледу свега за шта би нас наше срце могло осуђивати, јер Бог је већи од нашег срца и зна све“ (1. Јованова 3:19, 20).

19 Шта се жели рећи фразом „Бог је већи од нашег срца“? Наше срце нас понекад може осуђивати, посебно када постанемо болно свесни своје несавршености и својих недостатака. Можда смо због своје прошлости склони томе да о себи увек имамо негативно мишљење, као да се Јехови не допада шта год да урадимо. Речи апостола Јована уверавају нас да је Јехова већи од тога! Он гледа иза наших грешака и види наш прави потенцијал. Такође познаје наше мотиве и склоности. Давид је написао: „Он зна за грађу нашу, памти да смо прах“ (Псалам 103:14). То значи да нас Јехова познаје много боље него што ми сами себе познајемо!

’Красан венац‘ и „царска круна“

20. Шта нам Исаијино пророчанство о обнови говори о томе како Јехова гледа на своје слуге?

20 Јехова је преко пророка Исаије пружио свом древном народу наду у обнову. Будући да су били прогнани у Вавилон, та утеха и засигурање било је баш оно што је требало онима који су били обесхрабрени! Мислећи унапред, на време када ће се његов народ вратити у своју домовину, Јехова је рекао: ’Бићеш красан венац у руци Господњој и царска круна у руци Бога свога‘ (Исаија 62:3ДК). На тај начин Јехова је оденуо свој народ у достојанство и величанство. Исто је урадио и данас са својом нацијом духовног Израела. То је као да их је поставио на неко узвишено место да би им се сви дивили.

21. Како можеш бити сигуран да ће те Јехова наградити због твоје верне истрајности?

21 Иако се ово пророчанство првенствено испуњава на помазаницима, оно показује какву част Јехова одаје онима који му служе. Зато, када те савлада осећај сумње, присети се да и поред тога што си несавршен, Јехови можеш бити драгоцен попут ’красног венца‘ и ’царске круне‘. Зато и даље радуј његово срце свесрдно се трудећи да вршиш његову вољу (Пословице 27:11). Тада можеш бити сигуран да ће те Јехова наградити због твоје верне истрајности!

[Фуснота]

a Нека имена су промењена.

Да ли се сећаш?

• У ком смислу смо ми Јеховино ’драгоцено власништво‘?

• Зашто је важно да на Јехову гледамо као на онога ко награђује?

• Којих се Сатаниних „сплетки“ морамо чувати?

• У ком је смислу Бог „већи од нашег срца“?

[Питања за разматрање]

[Слика на 26. страни]

Павле

[Слика на 26. страни]

Илија

[Слика на 26. страни]

Ана

[Слика на 28. страни]

У Божјој Речи се може наћи много утешних мисли