Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова је избројао ’све власи на твојој глави‘

Јехова је избројао ’све власи на твојој глави‘

Јехова је избројао ’све власи на твојој глави‘

„Ниједан [врабац] неће пасти на земљу, а да ваш Отац не зна за то. А вама су и све власи на глави избројане“ (МАТЕЈ 10:29, 30).

1, 2. (а) Зашто је Јов имао утисак да га је Бог напустио? (б) Да ли Јовове речи показују да се окренуо против Бога? Објасни.

 „ВИЧЕМ к теби, а ти ме не слушаш; стојим пред тобом, а ти не гледаш на ме. Претворио си ми се у љута непријатеља; силом руке своје супротиш ми се.“ Човек који је изговорио ове речи осећао је огроман бол, што је и разумљиво! Изгубио је имовину, затим су у једној необичној несрећи страдала сва његова деца, а онда је и он оболео од тешке болести. Тај човек се звао Јов и његово мучно искуство забележено је у Библији да бисмо ми из њега могли извући поуку (Јов 30:20, 21ДК).

2 Можда би се на основу онога што је Јов рекао могло закључити да се окренуо против Бога, али то није тако. Он је само дао одушка свом напаћеном срцу (Јов 6:2, 3). Није знао да је Сатана одговоран за његове кушње и зато је погрешно закључио да га је Бог напустио. У једном тренутку, Јехови је чак рекао: „Што сакриваш лице своје, и зашто ме сматраш непријатељем својим?“ a (Јов 13:24).

3. Шта нам може доћи на ум кад трпимо неку невољу?

3 Данас многе Јеховине слуге из дана у дан трпе последице ратова, политичких или друштвених промена, природних катастрофа, старости, болести, крајњег сиромаштва и владиних забрана. Вероватно и сам пролазиш кроз неке кушње. Можда ти се понекад чини да Јехова скрива своје лице од тебе. Добро су ти познате речи из Јована 3:16 где стоји: „Бог је толико волео свет да је дао свог јединорођеног Сина.“ Међутим, када подносиш неку патњу којој се не назире крај, можда се питаш: ’Да ли Бог заиста воли и мене? Да ли види кроз шта пролазим? Да ли му је стало до мене као појединца?‘

4. С каквим се околностима Павле морао суочавати неко време, и како на нас могу утицати такве околности?

4 Размисли о ономе што се десило апостолу Павлу. „Дат ми је трн у телу, Сатанин анђео, да ме удара“, написао је он и додао: „Три пута [сам] молио Господа да то оде од мене.“ Јехова је чуо његове молбе. Па ипак, указао је Павлу да неће интервенисати у том смислу да пружи неко чудесно решење. Уместо тога, Павле је морао да се ослони на Божју силу да му помогне да се бори с тим ’трном у телу‘ b (2. Коринћанима 12:7-9). Можда и ти попут Павла имаш неку кушњу која траје већ неко време. Можда се питаш: ’Да ли то што изгледа да Јехова ништа не чини у вези с мојом кушњом значи да не види у каквој сам ситуацији или да му није стало до мене?‘ Одговор је сасвим јасан и гласи: Не! Јеховина дубока заинтересованост за сваког свог верног слугу види се из онога што је Исус рекао апостолима кратко након што их је изабрао. Хајде да видимо како нас данас може охрабрити оно што је рекао.

„Не бојте се“ — зашто?

5, 6. (а) Како је Исус помогао апостолима да се не боје онога што ће се дешавати у будућности? (б) Како је Павле показао да је био уверен да Јехова брине о њему?

5 Исус је апостолима дао изванредне моћи, укључујући и „власт над нечистим духовима, да их истерују и да лече сваку болест и сваку немоћ“. Па ипак, то није значило да у животу неће имати кушње и невоље. Управо супротно, Исус је детаљно описао неке ствари које ће их задесити. Међутим, подстакао их је: „Не бојте се оних који убијају тело, али не могу убити душу; него се радије бојте онога који може уништити и душу и тело у Гехени“ (Матеј 10:1, 16-22, 28).

6 Да би помогао апостолима да разумеју зашто не треба да се боје, Исус им је испричао два поређења. Рекао им је: „Не продају ли се два врапца за новчић мале вредности? Па ипак ниједан од њих неће пасти на земљу, а да ваш Отац не зна за то. А вама су и све власи на глави избројане. Не бојте се дакле: ви вредите више од много врабаца“ (Матеј 10:29-31). Запази да је Исус нагласио да постоји веза између тога да се не плашимо невоља и да се поуздамо у то да ће Јехова лично бринути о нама. Апостол Павле је очигледно имао такво поуздање. Он је написао: „Ако је Бог за нас, ко ће бити против нас? Он који није поштедео ни свог сопственог Сина, него га је предао за све нас, зашто нам онда не би с њим љубазно дао и све остало?“ (Римљанима 8:31, 32). Без обзира на то с каквим се изазовима суочаваш, и ти можеш бити сигуран да Јехова брине о теби све док си му лојалан. Ово ће нам бити још јасније ако подробније осмотримо оно што је Исус рекао апостолима.

Вредност врапца

7, 8. (а) Како се у Исусовим данима гледало на врапце? (б) Зашто се по свему судећи у Матеју 10:29 налази грчка реч за ’врапце‘ у деминутиву?

7 Исусова поређења јасно показују да Јехова брине за сваког свог слугу. Пре свега, осмотри поређење о врапцима. У Исусово време, врапци су се користили у исхрани, али многи су их сматрали и штеточинама зато што су усевима наносили штету. Било их је толико много и били су толико јефтини, да су се, кад би се прерачунало у данашњу вредност, два могла купити за мање од пет динара. За дупло већи износ, уместо четири могло се купити пет врабаца, што значи да је једна птица била додата као да не вреди ништа! (Лука 12:6).

8 Размисли и о величини те сасвим обичне птице. Кад се упореди с многим другим птицама, чак је и одрастао врабац прилично мален. Па ипак, грчка реч која је у Матеју 10:29 преведена са ’врабац‘, конкретно се односи на мале врапце. Исус је очигледно желео да његови апостоли замисле веома малу и безначајну птицу. У једном делу стоји да је „Исус користио деминутив иако је већ говорио о веома малој птици!“.

9. Која се јасна поука налази у Исусовом поређењу о врапцима?

9 Исусова аналогија о врапцима истиче једну важну поуку: Оно што људима делује безвредно, Јехови Богу је вредно. Исус је још више нагласио ову истину кад је додао да мали врабац неће „пасти на земљу“, а да Јехова то не примети. c Поука је јасна. Ако Јехова Бог запажа и најмању и најбезначајнију птицу, колико ли је више заинтересован за ситуацију у којој се налази неко ко је одлучио да му служи!

10. Шта значе речи: „Вама су и све власи на глави избројане“?

10 Настављајући даље поређење о врапцима, Исус је рекао: „Вама су и све власи на глави избројане“ (Матеј 10:30). Ова кратка али значајна мисао проширује поенту Исусовог поређења о врапцима. Узми у обзир следеће: Просечан човек на глави има око 100 000 власи. Једна длака углавном је иста као и свака друга и ни за једну се не може рећи да заслужује неку посебну пажњу. Па ипак, Јехова Бог примећује и броји сваку од њих. Будући да је тако, постоји ли неки детаљ у нашем животу који Јехова не може да види? Он сасвим сигурно разуме јединствену грађу сваког свог слуге. Он „гледа на срце“ (1. Самуилова 16:7).

11. Како је Давид изразио своје уверење да Јехова брине о њему лично?

11 Давид, коме невоље нису биле стране, био је сигуран да Јехова види шта му се дешава. Он је написао: „Окушао си ме и знаш ме, Јехова. Знаш кад седим и када устајем, ти знаш мисли моје из далека“ (Псалам 139:1, 2). И ти можеш бити сигуран да те Јехова лично познаје (Јеремија 17:10). Немој брзо закључити да си сувише безначајан да би те запазиле његове очи које виде све!

„Чувај сузе моје у тулумима својим“

12. Како знамо да Јехова врло добро зна за невоље кроз које пролазе његове слуге?

12 Јехова не само што познаје сваког свог слугу, већ и врло добро зна за невоље кроз које пролази свако од њих. На пример, кад су Израелци били угњетавани док су били у ропству, Јехова је рекао Мојсију: „Видео сам невољу народа свога у Египту и чуо сам вапај његов од зла што му чине мучитељи његови, јер знам муке његове“ (Излазак 3:7). Колико је само утешно знати да док смо у кушњи Јехова види шта се дешава и чује наше вапаје! Он сигурно није равнодушан када патимо.

13. Шта показује да Јехова заиста саосећа са својим слугама?

13 Јеховина брига за оне који су у пријатељском односу с њим видљива је и из онога што је осећао према Израелцима. Иако је то што су патили често била последица њихове тврдоглавости, Исаија је о Јехови написао: ’У свакој тузи њиховој он беше тужан‘ (Исаија 63:9ДК). Зато, будући да си веран Јеховин слуга, можеш бити сигуран да оно што боли тебе боли и њега. Зар те то не подстиче да се без страха суочаваш с невољама и да и даље дајеш све од себе да би му служио? (1. Петрова 5:6, 7).

14. Под којим је околностима написан 56. Псалам?

14 Краљ Давид је био уверен да Јехова брине о њему и да саосећа с њим, што се јасно види из 56. Псалма, који је написао док је бежао од краља Саула који је хтео да га убије. Давид је побегао у Гат, али када су га Филистеји препознали, уплашио се да ће бити ухваћен. Он је написао: „По вас дан ме моји душмани раздиру, и многи су и на мене бесно нападају.“ Нашао се у опасној ситуацији и због тога се обратио Јехови. „Непрестано речи моје изврћу“, рекао је он, „што год мисле о злу ми мисле“ (Псалам 56:3, 6).

15. (а) Шта је Давид желео кад је молио Јехову да сачува његове сузе у тулуму и у књизи? (б) У шта можемо бити сигурни када смо у ситуацији која представља изазов нашој вери?

15 Затим је у Псалму 56:9 забележена следећа Давидова занимљива изјава: „Ти бројиш кораке потуцања мога; чувај сузе моје у тулумима својим: нису ли и оне у књизи твојој?“ Какав дирљив опис Јеховине бриге! Понекад када смо у невољи, са сузама вапимо Јехови. То је радио чак и савршени Исус (Јеврејима 5:7). Давид је био уверен да га Јехова види и да неће заборавити његову патњу. То је као да Јехова чува његове сузе у тулуму или као да их је уписао у књигу. d Можда имаш утисак да би твоје сузе готово напуниле тај тулум или да би се њима могло исписати много страница те књиге. Ако је тако, можеш наћи утеху. Библија нас уверава: „Јехова је код оних који су скромна [„сломљеног“, NW] срца, и спасава оне који су смерна [„скрханог“, NW] духа“ (Псалам 34:19).

Бити у блиском пријатељству с Богом

16, 17. (а) Како знамо да Јехова није незаинтересован за проблеме с којима се суочавају његове слуге? (б) Шта Јехова ради да би омогућио људима да буду блиски с њим?

16 Чињеница да је Јехова избројао наше „власи на глави“ пружа нам извесну представу о томе колико је брижан и пажљив Бог кога имамо част да обожавамо. Иако ћемо морати да сачекамо обећани нови свет да бисмо били ослобођени свег бола и патње, Јехова већ сада чини величанствене ствари за свој народ. Давид је написао: „Јехова је близак с онима који га се боје, и савез свој он им обзнањује“ (Псалам 25:14NW).

17 ’Блискост с Јеховом.‘ Несавршеним људима чак и сама помисао на то делује несхватљиво! Па ипак, Јехова позива оне који га се боје да буду гости у његовом шатору (Псалам 15:1-5). Али шта Јехова ради за своје госте? Према Давидовим речима, он им обзнањује свој савез. Јехова има поверења у њих и пророцима открива ’своје тајне‘ како би знали које су његове намере и шта морају радити да би живели у складу с тим намерама (Амос 3:7).

18. Како знамо да Јехова жели да будемо блиски с њим?

18 Заиста је предивно знати да ми несавршени људи можемо бити блиски пријатељи са Свевишњим Богом Јеховом. У ствари, он нас чак и храбри на то. Библија каже: „Приближите се Богу, и он ће се приближити вама“ (Јаков 4:8). Јехова жели да будемо блиски с њим. Штавише, он је већ предузео кораке да би омогућио тако нешто. Исусова откупна жртва нам пружа прилику да будемо пријатељи са Свемоћним Богом. У Библији стоји: „Што се нас тиче, ми волимо, јер је он први заволео нас“ (1. Јованова 4:19).

19. Како наша истрајност може још више учврстити наш однос с Јеховом?

19 Тај близак однос постаје још јачи када истрајемо у неким неповољним околностима. Ученик Јаков је написао: „Истрајност нека употпуни своје дело, да бисте били потпуни и здрави у сваком погледу, и да вам ништа не би недостајало“ (Јаков 1:4). Које „дело“ бива довршено кад истрајемо у кушњи? Присети се Павловог ’трна у телу‘. До чега је истрајност довела у његовом случају? Павле је о својим искушењима рекао: „Радије [ћу се] хвалити у вези са својим слабостима, да би Христова сила попут шатора остала нада мном. Зато налазим задовољство у слабостима, у увредама, у оскудицама, у прогонствима и потешкоћама за Христа. Јер кад сам слаб, онда сам силан“ (2. Коринћанима 12:9, 10). Павле је из искуства знао да ће му Јехова дати потребну снагу — ако је неопходно и ’снагу која надилази уобичајену‘ — да би могао истрајати. То га је пак још више приближило Христу и Јехови Богу (2. Коринћанима 4:7; Филипљанима 4:11-13).

20. Зашто можемо бити сигурни да ће нам Јехова пружити подршку и утеху кад смо у кушњи?

20 Можда Јехова допушта да твоја кушња и даље траје. Ако је тако, задржи на уму оно што је обећао онима који га се боје: „Никако те нећу оставити и нипошто те нећу напустити“ (Јеврејима 13:5). И ти можеш добити такву подршку и утеху. Јехова је избројао ’власи на твојој глави‘. Он види твоју истрајност. Он осећа твој бол. Заиста му је стало до тебе и никада неће ’заборавити твоје дело и љубав коју си показао према његовом имену‘ (Јеврејима 6:10).

[Фусноте]

a Нешто слично је рекао праведни Давид, као и верни Корејеви синови (Псалам 10:1; 44:25).

b Библија не каже шта је тачно био тај Павлов „трн у телу“. Можда се радило о некој физичкој сметњи, као што је рецимо лош вид. С друге стране, можда израз „трн у телу“ указује на лажне апостоле и друге који су оспоравали Павлово апостолство и службу (2. Коринћанима 11:6, 13-15; Галатима 4:15; 6:11).

c Према неким изучаваоцима, то што се каже да је врабац пао на земљу не мора обавезно да значи да је угинуо. Они кажу да та фраза на изворном језику може указивати на то да је птица слетела на земљу да би нашла храну. Ако је тако, онда би то значило да Јехова не запази птицу само када она угине, већ да он брине и о њеним свакодневним потребама (Матеј 6:26).

d У древним временима, тулуми су прављени од уштављене овчије, козје или кравље коже. Користили су се за чување млека, путера, сира или воде. Тулуми који су били квалитетније уштављени користили су се за чување уља или вина.

Да ли се сећаш?

• Шта може навести особу да помисли да ју је Бог напустио?

• Коју поуку извлачимо из Исусовог поређења о врапцима и о томе да су нам избројане власи на глави?

• Шта значи то што су нечије сузе у Јеховиним „тулумима“ и у његовој „књизи“?

• Како можемо бити ’блиски‘ с Јеховом?

[Питања за разматрање]

[Слика на 22. страни]

Зашто Јехова није уклонио Павлов „трн у телу“?

[Слика на 23. страни]

Шта можемо научити из Исусовог поређења о врапцима?

[Извор]

© J. Heidecker/VIREO

[Слика на 25. страни]

Редовно читање Библије помоћи ће нам да будемо сигурни у то да Бог брине о нама лично