Пређи на садржај

Пређи на садржај

Библија вам може помоћи да пронађете радост

Библија вам може помоћи да пронађете радост

Библија вам може помоћи да пронађете радост

ИАКО није медицински приручник, Библија говори о утицају који емоције — позитивне или негативне — могу имати на ментално и физичко здравље особе. „Весело је срце добар лек“, каже се у Библији, „а клонуо дух и кости суши.“ Надаље, читамо: „Ако клонеш ти у дан тескобе, снага твоја само је тескоба“ (Пословице 17:22; 24:10). Обесхрабрење може црпсти нашу снагу, услед чега се осећамо слабо и рањиво, лишени жеље да то променимо или да тражимо помоћ.

Обесхрабрење такође може утицати на нечију духовност. Особе које се осећају безвредно често мисле да оне не могу никада имати добар однос с Богом и његов благослов. Симон, споменута у претходном чланку, није веровала да је она „особа која би могла имати признање од Бога“. Међутим, из Божје Речи, Библије, сазнајемо да Бог с наклоношћу гледа на оне који настоје да му угоде.

Бог заиста брине

У Библији пише да је ’Јехова близу оних који су сломљеног срца и спасава оне који су скрханог духа‘. Бог не презире „срце сломљено и скрхано“, већ обећава ’да ће оживети дух понизних, да ће оживети срце скрушених‘ (Псалам 34:18; 51:17; Исаија 57:15NW).

Једном приликом је Божји Син, Исус, увидео потребу да скрене пажњу својим ученицима на чињеницу да Бог види добро у својим слугама. Помоћу једног поређења, испричао је да Бог примети и када врабац падне на земљу — нешто што за већину људи није много битно. Он је такође истакао да Бог зна и најмање детаље о људима, чак и број власи на њиховој глави. Исус је ово поређење закључио речима: „Не бојте се дакле: ви вредите више од много врабаца“ (Матеј 10:29-31) a. Исус је показао да, без обзира на то шта неко може мислити о себи, они који имају веру заиста вреде у Божјим очима. У ствари, апостол Петар нас подсећа да „Бог није пристран, него му је у свакој нацији прихватљив онај који га се боји и чини оно што је праведно“ (Дела апостолска 10:34, 35).

Задржи уравнотежено гледиште

Божја Реч нас подстиче да изградимо уравнотежено гледиште о себи. Апостол Павле је под надахнућем написао: „По незаслуженој доброти која ми је дата кажем свакоме који је међу вама да не мисли о себи више него што треба да мисли; него нека размишља тако да буде здравих мисли, свако по мери вере коју му је Бог уделио“ (Римљанима 12:3).

Свакако, не желимо да имамо превисоко мишљење о себи до те мере да постанемо уображени, нити желимо да одемо у другу крајност и сматрамо да смо безвредни. Уместо тога, наш циљ треба да буде да развијамо разумно гледиште о себи, узимајући у обзир своју снагу, као и своја ограничења. Једна хришћанка је то изразила следећим речима: „Нисам оличење зла, нити сам Божји дар за друге. Имам и добре и лоше стране, као и сви други.“

Наравно, лакше је причати о уравнотеженом гледишту него га стећи. Може бити потребан велики труд да би се ослободили претерано негативног мишљења о себи које смо можда развијали годинама. Ипак, уз Божју помоћ можемо променити нашу личност, као и наше виђење живота. У ствари, Божја Реч нас управо на то подстиче. У њој читамо: „Да скинете стару личност која одговара вашем ранијем начину понашања и која се квари по својим преварним жељама; и да се обновите у сили која покреће ваш ум, и да обучете нову личност која је створена по Божјој вољи у истинској праведности и лојалности“ (Ефешанима 4:22-24).

Ако се потрудимо да променимо ’силу која покреће наш ум‘, то јест главну склоност нашег ума, можемо променити своју личност и уместо да и даље будемо претерано негативни можемо бити позитивни. Лена, која је споменута у претходном чланку, схватила је да уколико не престане да мисли како је нико не може волети и како јој нико не може помоћи, ништа неће моћи да промени то што она осећа према себи. Који је практичан савет из Библије помогао Лени, Симони и другима да изврше такву промену?

Библијска начела која воде до радости

„Стави на Господа бреме своје, и он ће те поткријепити“ (Псалам 55:22ДК). Пре свега, молитва нам може помоћи да пронађемо праву радост. Симон каже: „Кад год се осећам обесхрабрено, обратим се Јехови и молим за његову помоћ. Никад се није десило да нисам осетила његову снагу и вођство.“ Када нас псалмиста подстиче да ставимо своје бреме на Јехову, он нас не подсећа само на то да Јехова брине за нас већ и на то да нас сматра особама које су вредне његове помоћи и подршке. У ноћи прославе Пасхе 33. н. е., Исусови ученици су били жалосни због онога што им је Исус рекао о свом скором одласку. Он их је подстакао да се моле Оцу, и затим је додао: „Молите, и добићете, да би ваша радост била потпуна“ (Јован 16:23, 24).

„Више има среће у давању, него у примању“ (Дела апостолска 20:35). Као што је Исус поучавао, давање је важан фактор за проналажење праве радости у животу. Примењујући ову библијску истину, моћи ћемо да се усредсредимо на потребе других уместо на своје недостатке. Када помажемо другима и видимо њихов одзив пун цењења, и сами се боље осећамо. Лена је уверена да јој то што другима редовно проповеда добру вест из Библије помаже на два начина. „Као прво, то ме испуњава срећом и задовољством о којима је Исус говорио“, каже она. „Као друго, бројне позитивне реакције других помажу ми да будем радосна.“ Када се великодушно дајемо, доживећемо истинитост речи из Пословица 11:25: „Наситиће се душа подашна, ко напаја сам ће бити напојен.“

„Сви су дани невољника зли, задовољно срце вечно је весеље“ (Пословице 15:15). Свако од нас сам одлучује о томе какво ће гледиште имати о себи и својим околностима. Можемо бити као неко ко све види у негативном светлу и осећа се јадно или можемо изабрати да будемо позитивни, ’задовољни у срцу‘ и радосни као да смо били на весељу. Симон каже: „Трудим се да будем позитивна колико год је то могуће. Проводим време у личном студију и служби и често се молим. Такође се трудим да будем у друштву позитивних људи и да другима будем подршка и помоћ.“ Такав став срца доноси праву радост, баш као што нас Библија подстиче: „Радујте се о Јехови и певајте праведници! Веселите се сви који сте права срца!“ (Псалам 32:11).

„Пријатељ у свако време љуби, а у невољи се братом показује“ (Пословице 17:17). Када имамо поверења у вољену особу или у поузданог саветника, то нам може помоћи да савладамо негативна осећања и да их одбацимо пре него што нас савладају. Разговор с другима може нам помоћи да имамо уравнотежено, позитивно гледиште. „Много ми помаже када отворено кажем шта ми је на срцу“, признаје Симон. „Морате неком рећи како се осећате. Често је то све што је потребно.“ Чинећи тако, искусићете истинитост пословице која каже: „Брига у срцу обара човека, али добра реч га развесели“ (Пословице 12:25).

Шта можете учинити

Осмотрили смо само неке од многих дивних и практичних библијских начела која нам могу помоћи да превазиђемо негативна осећања и пронађемо праву радост. Ако сте особа која се бори са осећањем мање вредности, подстичемо вас да поближе истражите Божју Реч, Библију. Научите да развијате реално и уравнотежено мишљење о себи и свом односу с Богом. Искрено се надамо да ћете уз вођство из Божје Речи моћи да пронађете праву радост у свему што радите.

[Фуснота]

a Овај део Светог писма детаљно се разматра на странама 22-23.

[Слика на 7. страни]

Примена библијских начела у животу води до радости