Пређи на садржај

Пређи на садржај

Изабране мисли из Друге књиге о краљевима

Изабране мисли из Друге књиге о краљевима

Јеховина Реч је жива

Изабране мисли из Друге књиге о краљевима

ИЗВЕШТАЈ из Друге књиге о краљевима надовезује се на извештај из Прве краљевима. То је прича о 29 краљева — од којих су 12 били краљеви Израела, северног краљевства, а 17 краљеви јужног краљевства Јуде. У Другој књизи о краљевима такође се говори о делатности пророка̂ Илије, Јелисеја и Исаије. Иако књига није написана строго хронолошким редом, извештај говори о догађајима све до уништења Самарије и Јерусалима. Све укупно, Друга књига о краљевима обухвата период од 340 година — од 920. пре н. е. до 580. пре н. е. када је пророк Јеремија завршио писање своје књиге.

Од какве је вредности Друга краљевима за нас? Шта из ње можемо научити о Јехови и његовим делима? Које поуке можемо извући из поступака краљева, пророка и других о којима се говори у овој књизи? Хајде да видимо шта можемо научити из Друге књиге о краљевима.

ЈЕЛИСЕЈ НАСЛЕЂУЈЕ ИЛИЈУ

(2. Краљевима 1:1–8:29)

Израелски краљ Охозија се разболео када је пао у својој кући. Од пророка Илије сазнаје да ће умрети. Након Охозијине смрти, његов брат Јорам наслеђује престо. У међувремену, Јосафат је краљ Јуде. Илија је однесен у вихору, а његов помоћник Јелисеј га наслеђује као пророк. Током отприлике 60 година његове службе, Јелисеј је учинио многа чуда. (Види оквир „Јелисејева чуда“.)

Када моавски краљ диже побуну против Израела, Јорам, Јосафат и едомски краљ излазе да се боре с њима. Побеђују због тога што је Јосафат веран Јехови. Касније, сиријски краљ планира изненадни напад на израелског краља. Међутим, Јелисеј осујећује његову намеру. Сиријски краљ је бесан и шаље „коње и кола и јаку војску“ да заробе Јелисеја (2. Краљевима 6:14). Јелисеј чини два чуда и Сирци се враћају у миру. Касније сиријски краљ Вен-Адад опседа Самарију. Због тога настаје тешка глад, али Јелисеј прориче да ће доћи крај тој глади.

Нешто касније, Јелисеј одлази у Дамаск. Краљ Вен-Адад, који је сада болестан, шаље Азаила да пита да ли ће се опоравити од болести. Јелисеј прориче да ће краљ умрети и да ће Азаило владати уместо њега. Одмах сутрадан, Азаило убија краља помоћу мокрог ’покривача‘ и преузима краљевство (2. Краљевима 8:15). У Јуди, Јосафатов син Јорам постаје краљ, а наслеђује га његов син Охозија. (Види оквир „Краљеви Јуде и Израела“.)

Одговори на библијска питања:

2:9 — Зашто је Јелисеј тражио ’двоструки део Илијиног духа‘? Да би удовољио одговорностима које је имао као пророк у Израелу, Јелисеју ће бити потребан исти дух који је Илија показао, дух храбрости и неустрашивости. Увидевши то, Јелисеј је тражио двоструки део Илијиног духа. Илија је поставио Јелисеја за свог наследника и он му је шест година био слуга, тако да је Јелисеј на Илију гледао као на свог духовног оца; Јелисеј је Илији био као прворођени духовни син (1. Краљевима 19:19-21; 2. Краљевима 2:12). Стога, баш као што дословни првенац добија два дела очевог наслеђа, Јелисеј је од Илије тражио и добио два дела духовног наслеђа.

2:11 — Шта је било „небо“ на које јеИлија у вихору узет‘? То нису неки удаљени делови свемира нити духовно пребивалиште Бога и његових анђеоских синова (Поновљени закони 4:19; Псалам 11:4; Матеј 6:9; 18:10). „Небо“ на које је Илија узашао била је атмосфера (Псалам 78:26; Матеј 6:26). Летећи кроз земљину атмосферу, огњена кола су очигледно пренела Илију на неки други део земље, где је неко време још живео. У ствари, Илија је годинама касније написао писмо Јораму, краљу Јуде (2. Летописа 21:1, 12-15).

5:15, 16 — Зашто Јелисеј није прихватио Наманов дар? Јелисеј је одбио дар јер је знао да није својом силом учинио чудо када је излечио Намана, већ је то учинио Јеховином силом. Њему је било незамисливо да профитира на рачун службе коју му је Бог доделио. Јеховине слуге данас не извлаче личну корист из тога што му служе. Они узимају к срцу Исусово упозорење: „Бадава сте добили, бадава и дајте“ (Матеј 10:8).

5:18, 19 — Да ли је Наман молио за опроштај зато што је учествовао у религиозном чину? Сиријски краљ је очигледно био стар и слаб и морао је да се наслони на Намана. Када се краљ клањао Римону, Наман је чинио то исто. Међутим, што се Намана тиче, то је једноставно био механички покрет, нешто што је морао чинити да би се краљ ослањао на њега, а није био чин обожавања. Наман је молио Јехову да му опрости што је обављао своју грађанску дужност. Јелисеј, који је веровао Наману, рекао му је: „Иди с миром.“

Поука за нас:

1:13, 14. Ако извлачимо поуку из искуства других и ако смо понизни, то може спасти наш живот.

2:2, 4, 6. Премда је Јелисеј био Илијин слуга можда већ шест година, инсистирао је на томе да га не напусти. Како добар пример лојалности и пријатељства! (Пословице 18:24).

2:23, 24. Главни разлог због ког су се деца ругала Јелисеју, који је био ћелав, био је тај што је носио Илијину пророчку одећу. Деца су препознала Јелисеја као Јеховиног представника и једноставно нису желела да буде ту. Рекли су му да се ’попне‘, што је значило да настави да се пење ка Ветиљу или да буде узет на небо као Илија. Деца су очигледно одражавала непријатељски став својих родитеља. Како је важно да родитељи поучавају своју децу да поштују Божје представнике!

3:14, 18, 24. Јеховина реч се увек обистини.

3:22. Одсјај раног јутарњег сунца створио је оптичку варку, тако да је вода изгледала као крв, можда зато што је у земљишту у недавно ископаном рову било црвене глине. Јехова може користити природне феномене да изврши своју намеру.

4:8-11. Препознавши Јелисеја као ’Божјег човека‘, једна жена из Сунама указала му је гостопримство. Зар не би требало да и ми то чинимо верним Јеховиним слугама?

5:3. Израелска девојчица је имала веру у то да Бог има моћ да чини чуда. Такође је имала храбрости да говори о својој вери. Млади, да ли се трудите да ојачате веру у Божја обећања и да скупите храброст да говорите о истини са својим наставницима и школским друговима?

5:9-19. Зар нам Наманов пример не доказује да поносна особа може да се научи понизности? (1. Петрова 5:5).

5:20-27. Како је Гијезије скупо платио то што је покушао да се послужи преваром! Ако размишљамо о томе како нам вођење двоструког живота може донети бол и трагедију, то нам може помоћи да избегавамо такав начин живота.

ИЗРАЕЛ И ЈУДА ОДЛАЗЕ У ИЗГНАНСТВО

(2. Краљевима 9:1–25:30)

Јуј је помазан за краља над Израелом. Он не губи време, већ одмах предузима акцију како би затро Ахавов дом. Јуј успешно искорењује обожавање Вала из Израела (2. Краљевима 10:28). Након што сазнаје да је Јуј убио њеног сина, Охозијина мајка Готолија ’устаје и побија сав род краљевски‘ како би се домогла престола (2. Краљевима 11:1). Спасен је само Охозијин син Јоас, који је још беба. Након што су га шест година крили, помазан је за краља над Јудом. Све док га саветује свештеник Јодај, Јоас чини оно што је право у Јеховиним очима.

Након Јуја, сви краљеви који владају Израелом чине оно што је зло у Јеховиним очима. Јелисеј умире природном смрћу у време Јујевог унука. Ахаз је четврти краљ Јуде који наслеђује Јоаса и он ’не чини оно што је право пред очима Јехове‘ (2. Краљевима 16:1, 2). Међутим његов син Језекија доказује да је краљ који је ’прионуо уз Јехову‘ (2. Краљевима 17:20; 18:6). Године 740. пре н. е., када Језекија влада над Јудом а Осија над Израелом, асирски краљ Салманасар ’узима Самарију и одводи Израел у ропство у Асирију‘ (2. Краљевима 17:6). Касније су странци доведени на територију Израела, и тако настаје самарићанска религија.

Од седам краљева који наслеђују Језекију у Јуди, само Јосија предузима кораке да уклони криву религију из земље. Коначно, 607. пре н. е. Вавилонци освајају Јерусалим и ’тако одводе Јуду у робље далеко од земље своје‘ (2. Краљевима 25:21, 22а).

Одговори на библијска питања:

13:20, 21 — Да ли ово чудо говори у прилог томе да треба поштовати реликвије? Не. Библија не показује да су се Јелисејеве кости икада поштовале. Ово чудо је учињено Божјом силом, баш као и сва чуда која је Јелисеј учинио док је још био жив.

15:1-6 — Зашто је Јехова ударио Азарију (Озију) губом? „Кад се [Озија] осили, понесе се срце његово... и сагреши Јехови, Богу своме, и уђе у храм Јеховин да кади на олтару кадионом.“ Када су се свештеници супротставили краљу Озији и рекли му да ’изађе из светилишта‘, он се разгневио на њих и у истом тренутку оболео од губе (2. Летописа 26:16-20).

18:19-21, 25 — Да ли је Језекија склопио савез са Египтом? Није. Равсакова оптужба је била лажна, баш као и његова тврдња да је дошао по ’вољи Јеховиној‘. Верни краљ Језекија се ослањао само на Јехову.

Поука за нас:

9:7, 26. Строга осуда Ахавовог дома показује да Јехова мрзи криво обожавање и проливање недужне крви.

9:20. То што је Јуј био на гласу као страствен возач бојних кола било је доказ његове ревности у извршавању задатка који је добио. Да ли си ти познат као реван објавитељ Краљевства? (2. Тимотеју 4:2).

9:36, 37; 10:17; 13:18, 19, 25; 14:25; 19:20, 32-36; 20:16, 17; 24:13. Можемо бити сигурни да ’реч која излази из уста Јеховиних увек испуни његову намеру‘ (Исаија 55:10, 11).

10:15. Баш као што је Јонадав целим срцем прихватио Јујев позив да се попне у његова бојна кола, „велико мноштво“ спремно пружа подршку Исусу Христу, савременом Јују, и његовим помазаним следбеницима (Откривење 7:9).

10:30, 31. Премда Јуј није увек био беспрекоран, Јехова је показао цењење за оно што је он учинио. Заиста, „Бог није неправедан да заборави ваше дело“ (Јеврејима 6:10).

13:14-19. Пошто се Јујев унук Јоас није довољно трудио, већ је само три пута ударио стрелама о земљу, имао је ограничен успех у борби против Сираца. Јехова очекује од нас да задатак који нам је додељен извршавамо целим срцем и ревно.

20:2-6. Јехова ’слуша молитве‘ (Псалам 65:3).

24:3, 4. Због Манасијине кривице за крв, Јехова ’није хтео да опрости‘ Јуди. За Бога је крв недужних драгоцена. Можемо бити сигурни да ће Јехова осветити невину крв тако што ће уништити оне који су је пролили (Псалам 37:9-11; 145:20).

Вредна за нас

Друга књига о краљевима приказује Јехову као Бога који испуњава обећања. То што су становници два краљевства, најпре Израела а затим и Јуде, одведени у ропство, на упечатљив начин нам показује како се испунила пророчанска осуда записана у Поновљеним законима 28:15–29:28. Друга књига о краљевима описује Јелисеја као пророка који је био веома реван за Јеховино име и право обожавање. Језекија и Јосија су приказани као понизни краљеви који су поштовали Божји закон.

Док размишљамо о ставовима и поступцима краљева, пророка и других о којима се говори у Другој краљевима, зар не извлачимо важне поуке у вези с тим за чим треба да тежимо а шта да избегавамо? (Римљанима 15:4; 1. Коринћанима 10:11). Заиста, „Божја реч је жива и има моћ“ (Јеврејима 4:12).

[Оквир⁄Слика на 10. страни]

ЈЕЛИСЕЈЕВА ЧУДА

1. Раздељене воде Јордана (2. Краљевима 2:14).

2. Нездрава вода у Јерихону постаје здрава (2. Краљевима 2:19-22).

3. Малолетне преступнике нападају медведи (2. Краљевима 2:23, 24).

4. Војска снабдевена водом (2. Краљевима 3:16-26).

5. Удовица добија уље за јело (2. Краљевима 4:1-7).

6. Нероткиња из Сунама рађа дете (2. Краљевима 4:8-17).

7. Дете враћено из мртвих (2. Краљевима 4:18-37).

8. Отровно вариво постаје јестиво (2. Краљевима 4:38-41).

9. Стотину људи нахрањено са двадесет хлебова (2. Краљевима 4:42-44).

10. Наман излечен од губе (2. Краљевима 5:1-14).

11. Гијезије добија Наманову губу (2. Краљевима 5:24-27).

12. Гвожђе од секире испливало (2. Краљевима 6:5-7).

13. Слуга види анђеоска кола (2. Краљевима 6:15-17).

14. Сиријски војници ослепљени (2. Краљевима 6:18).

15. Сиријским војницима враћен вид (2. Краљевима 6:19-23).

16. Мртав човек враћен у живот (2. Краљевима 13:20, 21).

[Табела/Слике на 12. страни]

КРАЉЕВИ ЈУДЕ И ИЗРАЕЛА

Саул/Давид/Соломон: 1117/1077/1037. пре н. е. a

КРАЉЕВСТВО ЈУДЕ ГОДИНА (ПРЕ Н. Е.) КРАЉЕВСТВО ИЗРАЕЛА

Ровоам ․․․․․․ 997. ․․․․․․ Јеровоам

Авија/Аса ․․․․ 980/978. ․․․․

․․ 976/975/952. ․․ Надав/Васа/Ила

․․ 951/951/951. ․․ Зимрије/Амрије/Тивнија

․․․․․․ 940. ․․․․․․ Ахав

Јосафат ․․․․․․ 937. ․․․․․․

․․․․ 920/917. ․․․․ Охозија/Јорам

Јорам ․․․․․․ 913. ․․․․․․

Охозија ․․․․․․ 906. ․․․․․․

(Готолија) ․․․․․․ 905. ․․․․․․ Јуј

Јоас ․․․․․․ 898. ․․․․․․

․․․․ 876/859. ․․․․ Јоахаз/Јоас

Амасија ․․․․․․ 858. ․․․․․․

․․․․․․ 844. ․․․․․․ Јеровоам II

Азарија (Озија) ․․․․․․ 829. ․․․․․․

․․ 803/791/791. ․․ Захарија/Селум/Менајим

․․․․ 780/778. ․․․․ Факија/Фекај

Јотам/Ахаз ․․․․ 777/762. ․․․․

․․․․․․ 758. ․․․․․․ Осија

Језекија ․․․․․․ 746. ․․․․․․

․․․․․․ 740. ․․․․․․ Самарија освојена

Манасија/Амос/Јосија ․․ 717/661/659. ․․

Јоахаз/Јоаким ․․․․ 628/628. ․․․․

Јоахин/Седекија ․․․․ 618/617. ․․․․

Јерусалим уништен ․․․․․․ 607. ․․․․․․

[Фуснота]

a Неке године оквирно указују на прву годину владања.

[Слика на странама 8, 9]

Наман се понизио и био је излечен Јеховином силом

[Слика на странама 8, 9]

Шта се десило Илији када је ’у вихору узет на небо‘?