Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли ћеш одражавати Божју славу?

Да ли ћеш одражавати Божју славу?

Да ли ћеш одражавати Божју славу?

’Ми као огледала одражавамо Јеховину славу‘ (2. КОРИНЋАНИМА 3:18).

1. Шта је Мојсије видео, и шта се десило после тога?

 ТО ЈЕ била једна од највеличанственијих визија која је икад била дата неком човеку. Мојсије је био сам, високо на гори Синај, и била му је испуњена једна необична молба. Било му је допуштено да види нешто што ниједан човек никада није видео — Јеховину славу. Наравно, Мојсије није видео самог Јехову. Бог је толико величанствен да га ниједан човек не би могао видети и остати жив. Уместо тога, Јехова је ’руком заклонио‘ Мојсија док није прошао, при чему га је по свему судећи представљао неки анђео. Јехова је затим дозволио Мојсију да види одсјај његове славе. Он је и разговарао с Мојсијем преко анђела. Библија каже шта се затим десило: ’Мојсије сиђе с горе Синајске и кожа на његовом лицу светлијаше зато што беше говорио с Јеховом‘ (Излазак 33:18–34:7, 29).

2. Шта је написао апостол Павле о слави коју хришћани одражавају?

2 Замисли да си био с Мојсијем на тој гори. Како би то био невероватан осећај видети блиставу величанственост Свемоћног и чути његов глас! Каква би само част била силазити с горе Синај заједно с Мојсијем, посредником савеза Закона! Међутим, да ли си знао да прави хришћани, у извесном смислу, одражавају Божју славу у још већој мери него што је то чинио Мојсије? О тој занимљивој чињеници говори се у једној посланици апостола Павла. Он је написао да помазани хришћани ’одражавају као огледала Јеховину славу‘ (2. Коринћанима 3:7, 8, 18). Хришћани са земаљском надом такође у извесном смислу одражавају Божју славу.

Како хришћани одражавају Божју славу

3. Како смо упознали Јехову на начине на које Мојсије то није могао?

3 Како ми уопште можемо да одражавамо Божју славу? За разлику од Мојсија, ми Јехову нисмо ни видели ни чули. Међутим, ми смо га упознали на начине на које Мојсије то није могао. Исус је дошао као Месија тек неких 1 500 година после Мојсијеве смрти. Због тога Мојсије није могао знати како ће се Закон испунити на Исусу, који је умро да би откупио људе од страшног ропства греху и смрти (Римљанима 5:20, 21; Галатима 3:19). Штавише, Мојсије је само у ограниченом смислу могао разумети величанственост Јеховине намере, која је тесно повезана с Месијанским Краљевством и Рајем на земљи који ће оно успоставити. Ми зато не гледамо Јеховину славу дословним очима, већ очима вере која се темељи на библијским учењима. Надаље, Јеховин глас нисмо чули посредством анђела, већ путем Библије, посебно преко Јеванђеља која на изврстан начин описују Исусова учења и његову службу.

4. (а) Како помазани хришћани одражавају Божју славу? (б) На које начине Божју славу могу одражавати они који имају земаљску наду?

4 Иако хришћани не одражавају Божју славу тако што би им лице зрачило неком светлошћу, ипак се може рећи да док говоре другима о Јеховиној славној личности и његовим намерама њихово лице заиста зрачи. Пророк Исаија је прорекао да ће у нашем времену Божји народ ’јављати народима његову славу‘ (Исаија 66:19). Надаље, у 2. Коринћанима 4:1, 2 читамо следеће: „Будући да имамо ову службу... одрекли [смо се] подмуклих ствари којих се треба стидети, и не ходимо у лукавству, нити искривљујемо Божју реч, него обзнањујући истину препоручујемо се свакој људској савести пред Богом.“ Павле је првенствено мислио на помазане хришћане, који су „слуге новог савеза“ (2. Коринћанима 3:6). Међутим, њихова служба је утицала на небројено много људи који су добили наду у вечни живот на земљи. Служба коју обављају обе групе подразумева одражавање Божје славе не само говором већ и начином живота. Какву само одговорност и част имамо да одражавамо славу Свевишњег Бога!

5. Који доказ пружа наш духовни напредак?

5 Данас се славна добра вест о Божјем Краљевству проповеда по целој настањеној земљи, баш као што је Исус и прорекао (Матеј 24:14). Људи из свих нација, племена, народа и језика одушевљено се одазивају на добру вест и праве промене у свом животу како би вршили Божју вољу (Римљанима 12:2; Откривење 7:9). Попут првих хришћана, они не могу да не говоре о ономе што су видели и чули (Дела апостолска 4:20). Данас више од шест милиона људи, више него у било ком другом периоду у историји, одражава Божју славу. Да ли си и ти међу њима? Духовни напредак Јеховиног народа јесте уверљив доказ да има Јеховин благослов и заштиту. Да је Јеховин дух на нама постаје још очигледније кад се узму у обзир моћне силе које нам се противе. Хајде да сада видимо зашто нам Јехова даје тај дух.

Божји народ неће бити ућуткан

6. Зашто је потребно да имамо веру и храброст да бисмо стали на Јеховину страну?

6 Замисли да си добио позив да на суду сведочиш против неког опасног криминалца. Знаш да он има моћну организацију и да ће учинити све што може како би те спречио да га разоткријеш. Да би сведочио против тог криминалца ти мораш да будеш храбар и да се уздаш у то да власти могу да те заштите од њега. Ми смо у сличној ситуацији. Када говоримо о Јехови и његовим намерама, ми у ствари сведочимо против Сатане Ђавола и разоткривамо га као убицу и лажова који заводи целу настањену земљу (Јован 8:44; Откривење 12:9). Да би стао на Јеховину страну и супротставио се Ђаволу, треба да имаш и веру и храброст.

7. Колико је јак Сатанин утицај, и шта покушава да уради?

7 Наравно, Јехова је Свевишњи. Далеко је моћнији од Сатане. Можемо бити сигурни да Јехова није само способан, већ и да жели да нас заштити док му лојално служимо (2. Летописа 16:9). Па ипак, Сатана влада и над демонима и над човечанством које је отуђено од Бога (Матеј 12:24, 26; Јован 14:30). Будући да је његово деловање ограничено на близину земље и да осећа ’велики гнев‘, огорчено се противи Јеховиним слугама и користи свет који је у његовој власти не би ли ућуткао све оне који проповедају добру вест (Откривење 12:7-9, 12, 17). Како то ради? Најмање на три начина.

8, 9. Како Сатана користи љубав према погрешним стварима, и зашто треба пажљиво да бирамо своје друштво?

8 Једно средство помоћу којег Сатана покушава да нас омете јесу животне бриге. Људи у овим последњим данима воле новац, себе и задовољства, али не воле Бога (2. Тимотеју 3:1-4). Пошто су заокупљени свакодневицом, већина од њих ’не обраћа пажњу‘ на добру вест коју им носимо. Једноставно нису заинтересовани за библијске истине (Матеј 24:37-39). Такав став може бити заразан и може нас уљуљкати, због чега у духовном смислу можемо постати поспани. Ако допустимо себи да гајимо љубав према материјалним стварима и задовољствима, наша љубав према Богу ће се охладити (Матеј 24:12).

9 Хришћани из тог разлога пажљиво бирају своје друштво. „Ко с мудрима иде, тај постаје мудар“, написао је краљ Соломон, „али зло пролази ко се с безумнима дружи“ (Пословице 13:20). Зато ’идимо‘ са онима који одражавају Божју славу. Колико само задовољства то доноси! Док смо на састанцима и у другим приликама заједно са својом браћом, охрабрују нас њихова љубав, вера, радост и мудрост. Такво добро друштво јача нашу одлучност да истрајемо у служби.

10. На које све начине Сатана излаже руглу оне који одражавају Божју славу?

10 Други начин на који Сатана покушава да спречи све хришћане да одражавају Божју славу јесте ругање. Ова тактика не треба да нас изненади. Ругали су се и самом Исусу док је био на земљи — подсмевали су му се, вређали га и чак га пљували (Марко 5:40; Лука 16:14; 18:32). Први хришћани су такође били изложени ругању (Дела апостолска 2:13; 17:32). Данашње Јеховине слуге се суочавају са сличном ситуацијом. Апостол Петар је указао на то да ће их људи сматрати „лажним пророцима“. Он је прорекао: „У последње дане доћи [ће] ругачи са својим ругањем, који ће поступати по сопственим жељама и говорити: ’Где је та његова обећана присутност? Та... све стоји баш као од почетка стварања‘“ (2. Петрова 3:3, 4). Божје слуге подносе изругивање и у том смислу што људи сматрају да су они потпуно ван времена и простора. На библијска морална мерила се гледа као на нешто што је застарело. За многе је порука коју проповедамо лудост (1. Коринћанима 1:18, 19). Будући да смо хришћани, суочавамо се са изругивањем у школи, на послу, а понекад чак и у породици. Незастрашени, ми и даље одражавамо Божју славу и то тако што проповедамо, знајући, попут Исуса, да је Божја Реч истина (Јован 17:17).

11. Како се Сатана служи прогонством настојећи да ућутка хришћане?

11 Трећа тактика којом се Ђаво служи настојећи да нас ућутка јесте противљење или прогонство. Исус је рекао својим следбеницима: ’Подвргнуће вас невољи и убијаће вас, и бићете предмет мржње свих нација због мог имена‘ (Матеј 24:9). И заиста је тако. У многим деловима света суочавамо се са жестоким прогонством зато што смо Јеховини сведоци. Знамо да је Јехова давно предвидео да ће се између оних који служе њему и оних који служе Сатани Ђаволу развити мржња и непријатељство (Постање 3:15). Такође знамо да својом беспрекорношћу у кушњама показујемо да Јехова има право да влада као Суверен читавог свемира. Ако смо свесни свега овога, то нам може дати снагу чак и у крајње тешким ситуацијама. Ниједно прогонство нас неће заувек ућуткати ако и даље будемо одлучни да одражавамо Божју славу.

12. Зашто треба да се радујемо док остајемо верни и поред Сатаниног противљења?

12 Да ли избегаваш мамце овог света и остајеш веран упркос ругању и противљењу? У том случају имаш разлог за радост. За све оне који ће га следити, Исус је пружио следеће уверење: „Срећни сте кад вас због мене грде и прогоне и лажући говоре свакакво зло против вас. Радујте се и поскакујте од радости, јер је ваша награда на небесима велика; јер су тако прогонили и пророке пре вас“ (Матеј 5:11, 12). То што си истрајан представља доказ да је Јеховин моћни свети дух на теби и да ти даје снагу да одражаваш његову славу (2. Коринћанима 12:9).

Јехова нам помаже да будемо истрајни

13. Који је главни разлог због којег истрајавамо у нашој хришћанској служби?

13 Главни разлог због којег истрајавамо у служби јесте то што волимо Јехову и што је за нас право задовољство то што можемо да одражавамо његову славу. Људи су склони томе да опонашају особе које воле и поштују, а нико није вреднији опонашања од Јехове Бога. Он је због своје велике љубави послао свог Сина на земљу да сведочи за истину и да откупи послушно човечанство (Јован 3:16; 18:37). Попут Бога, и ми желимо да се људи свих врста покају и спасу, и зато им проповедамо (2. Петрова 3:9). Ова жеља, заједно са одлучношћу да опонашамо Бога, подстиче нас да истрајемо у одражавању његове славе у служби.

14. Како нас Јехова јача да истрајемо у служби?

14 Међутим, снага која нам је потребна да истрајемо у хришћанској служби у ствари долази од Јехове. Он нас подржава и јача помоћу свог духа, организације и своје Речи, Библије. Јехова „даје истрајност“ онима који су спремни да одражавају његову славу. Он услишава наше молитве и даје нам мудрост да се суочимо с кушњама (Римљанима 15:5; Јаков 1:5). Надаље, Јехова не допушта да нас снађе било која кушња коју не можемо да поднесемо. Ако се уздамо у њега, он ће створити излаз како бисмо и надаље могли да одражавамо његову славу (1. Коринћанима 10:13).

15. Шта нам помаже да истрајемо?

15 Наша истрајност у служби пружа доказ да је Божји дух на нама. Да то прикажемо: Замисли да те је неко замолио да идеш од врата до врата и да бесплатно делиш хлеб. Речено ти је да то треба да радиш о сопственом трошку и у твоје слободно време. Међутим, убрзо схваташ да веома мало људи уопште жели тај хлеб; некима чак и смета то што га нудиш. Да ли би наставио то да радиш из месеца у месец и из године у годину? Вероватно не би. Али кад је у питању добра вест, трудиш се да је објављујеш у своје слободно време и о сопственом трошку, и то чиниш већ годинама, можда чак и деценијама. Зашто? Зар то није зато што волиш Јехову и зато што он посредством свог духа благосиља твој труд и помаже ти да истрајеш? Свакако да јесте!

Дело које ће бити упамћено

16. Шта наша истрајност у служби може донети и нама и онима који нас слушају?

16 Служба новог савеза јесте један неупоредив дар (2. Коринћанима 4:7). Слично томе, од непроцењиве вредности је и хришћанска служба коју широм света обављају друге овце. Док истрајаваш у служби, можеш, као што је Павле написао Тимотеју, ’спасти и себе и оне који те слушају‘ (1. Тимотеју 4:16). Размисли шта то значи. Добра вест коју проповедаш пружа другима прилику да живе вечно. Са онима којима помажеш у духовном погледу можеш склопити блиско пријатељство. Замисли само каква ће радост бити да живиш вечно са онима којима си помагао да уче о Богу! Они сигурно никада неће заборавити труд који си уложио да би им помогао. Зар то није добар разлог да осећаш задовољство!

17. Зашто је овај период јединствен у људској историји?

17 Ти живиш у јединственом периоду људске историје. Добра вест се никада више неће проповедати у свету отуђеном од Бога. Ноје је живео у таквом свету и видео је како тај свет нестаје. Сигурно је био изузетно радостан кад је схватио да је верно извршио Божју вољу изградивши арку, што је довело до тога да се спасу и он и његова породица! (Јеврејима 11:7). И ти можеш доживети такву радост. Замисли како ћеш се осећати у новом свету кад помислиш на оно што си радио у овим последњим данима, знајући да си урадио све што си могао на унапређивању интереса Краљевства.

18. Које засигурање и охрабрење Јехова даје својим слугама?

18 Зато наставимо да одражавамо Божју славу. То је нешто што ће се памтити у сву вечност. Јехова памти оно што радимо. Библија нам даје следеће охрабрење: „Бог није неправедан да заборави ваше дело и љубав коју сте показали према његовом имену, тиме што сте служили светима и што и даље служите. Али желимо да свако од вас показује ту исту марљивост да све до краја будете потпуно сигурни с обзиром на своју наду, да не постанете лењи, већ да се угледате на оне који вером и стрпљењем наслеђују обећања“ (Јеврејима 6:10-12).

Можеш ли објаснити?

• Како хришћани одражавају Божју славу?

• Које су неке од тактика којима се Сатана служи да би ућуткао Божји народ?

• Шта доказује да је Божји дух на нама?

[Питања за разматрање]

[Слика на 15. страни]

Мојсијево лице је одражавало славу

[Слике на странама 16, 17]

Ми одражавамо Божју славу у служби