Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ми ћемо ходити у име Јехове, нашег Бога

Ми ћемо ходити у име Јехове, нашег Бога

Ми ћемо ходити у име Јехове, нашег Бога

„Ми ћемо ходити у име Јехове, нашег Бога, довека, у сву вечност“ (МИХЕЈ 4:5, NW).

1. Каква је ситуација била у Нојевим данима што се тиче морала, и како је Ноје био другачији?

 ПРВИ човек за ког Библија каже да је ходио с Богом био је Енох. Други је био Ноје. У извештају стоји: „Ноје беше човек праведан и безазлен целог свог века; свагда ходаше Ноје по вољи Божјој“ (Постање 6:9). До Нојевог времена, човечанство је у глобалу застранило од чистог обожавања. Ситуацију која је већ била лоша још су више погоршавали неверни анђели који су ступали у неприродне заједнице са женама и као потомство добијали нефилиме, ’силне људе који су били на гласу‘ у то време. Зато и није никакво чудо што је земља постала пуна насиља! (Постање 6:2, 4, 11). Па ипак, Ноје је био беспрекоран и био је ’проповедник праведности‘ (2. Петрова 2:5). Када му је Бог заповедио да сагради арку да би сачувао свој живот, Ноје је послушно ’учинио тако. Он је извршио све што му заповеди Бог‘ (Постање 6:22). Ноје је заиста ходио с Богом.

2, 3. Који нам је изврстан пример оставио Ноје?

2 Набрајајући верне сведоке, Павле је поменуо и Ноја написавши: „Вером је Ноје, након што је добио божанско упозорење о ономе што се још није видело, показао страх пред Богом и саградио арку за спасење свог дома; и том вером је осудио свет, и постао наследник праведности која је по вери“ (Јеврејима 11:7). Заиста изврстан пример! Потпуно сигуран да ће се Јеховине речи обистинити, Ноје је уложио време, енергију и средства да би испунио Јеховине заповести. Попут њега, многи данас окрећу леђа приликама које им нуди овај свет и користе време, енергију и средства на начин којим показују да су послушни Јеховиним заповестима. Њихова вера представља добар пример и донеће спасење и њима и другима (Лука 16:9; 1. Тимотеју 4:16).

3 Ноју и његовој породици сигурно је било тешко да живе по својој вери исто онолико колико је то било тешко Еноху, Нојевом прадеди о ком смо говорили у претходном чланку. У Нојевим, као и у Еноховим данима, прави обожаваоци су били у мањини — само осам особа је било верно и преживело Потоп. Ноје је проповедао праведност у насилном и неморалном свету. Штавише, он и његова породица су градили огромну дрвену арку припремајући се за свеопшти потоп, иако никада раније нико није доживео нешто слично. Зато су у очима других сигурно изгледали веома чудно.

4. Који је пропуст код људи из Нојевог времена истакао Исус?

4 Занимљиво је да Исус, када је говорио о Нојевим данима, није поменуо насиље, лажну религију или неморал — иако су то биле веома лоше ствари. Грешка коју је Исус нагласио била је у томе што су људи одбијали да обрате пажњу на упозорење које им је било дато. Он је рекао да се „јело и пило, женило и удавало, све до дана кад Ноје уђе у арку“. Јело, пиће, ступање у брак — шта је било лоше у томе? Па они су само живели „нормалним“ животом! Међутим, предстојао је потоп и Ноје је проповедао праведност. Оно што је говорио и радио требало је да им послужи као упозорење. Па ипак, они „не обратише пажњу док не дође потоп и све их однесе“ (Матеј 24:38, 39).

5. Које су особине биле потребне Ноју и његовој породици?

5 Када размишљамо о том времену, видимо колико је било мудро то што је Ноје радио. Међутим, у данима пре Потопа требало је бити храбар и разликовати се од свих других. Ноју и његовој породици требало је снажно уверење да би саградили огромну арку и довели у њу животиње. Да ли је неко од тих неколико верних људи некад пожелео да буде мање упадљив и да једноставно води „нормалан“ живот? Чак и ако су можда понекад помислили на тако нешто, остали су потпуно беспрекорни. После много година — више него што ће било ко од нас морати да истрајава у овом свету — Ноје је захваљујући вери преживео Потоп. Међутим, Јехова је извршио суд над свима који су живели „нормалним“ животом и који су пропустили да схвате значај времена у ком су живели.

Насиље поново хара човечанством

6. Каква је ситуација постојала и после Потопа?

6 Човечанство је после Потопа пред собом имало нови почетак. Међутим, људи су и даље били несавршени и „мисли срца човечјега“ и даље су биле „зле од младости његове“ (Постање 8:21). Поред тога, иако демони више нису могли да узимају људска тела, и даље су били веома активни. Свет отуђен од Бога брзо је показао да „лежи у власти злога“ и, као и данас, прави обожаваоци су морали да се боре против „Ђаволових сплетки“ (1. Јованова 5:19; Ефешанима 6:11, 12).

7. Како је после Потопа дошло до све већег насиља?

7 Барем од времена Неврода, земља је после Потопа поново постала поприште насиља. Са све већим бројем становништва и с напретком у технологији, и насиља је бивало све више. У ранијем периоду људске историје користили су се мач, копље, лук и стрела, као и бојна кола. Касније, не тако давно, настали су мускета и топ, затим пушка и почетком 20. века савремена артиљерија. С Првим светским ратом настала су оружја која су уливала још већи страх, као што су авион, тенк, подморница и бојни отрови. То оружје је у том рату однело на милионе живота. Да ли је то било неочекивано? Није.

8. Како се испуњавају стихови из Откривења 6:1-4?

8 Исус је 1914. године био устоличен за Краља Божјег небеског Краљевства и тада је почео „Господов дан“ (Откривење 1:10). У визији о којој се говори у књизи Откривење, Исус је виђен као Краљ који победнички јаше на белом коњу. За њим иду други коњаници и сваки од њих представља другачију невољу која ће задесити човечанство. Један од њих јаше на коњу пламене боје и њему је дано да „узме мир са земље, да убијају једни друге; и даде му се велики мач“ (Откривење 6:1-4). Тај коњ и његов јахач представљају рат, а велики мач представља невиђену разорност данашњих ратова који се воде с моћним оружјем. У то оружје спадају нуклеарне бомбе, од којих свака може да убије на десетине хиљада људи; ракете помоћу којих те бомбе могу погодити мете удаљене хиљадама километара; као и софистицирано хемијско и биолошко оружје за масовно уништење.

Ми обраћамо пажњу на Јеховина упозорења

9. Какве сличности постоје између данашњег света и онога који је постојао пре Потопа?

9 Јехова је у Нојево време уништио свет због тога што су зли људи, које су подстицали нефилими, били крајње насилни. Како данас стоје ствари? Да ли на земљи има мање насиља него тада? Тешко да би се то могло рећи! Штавише, баш као у Нојево време, људи су данас заокупљени свакодневним обавезама, покушавају да живе „нормалним“ животом и одбијају да обрате пажњу на упозорење које им се пружа (Лука 17:26, 27). Да ли постоји неки разлог због ког бисмо сумњали да ће Јехова још једном уништити свет? Не.

10. (а) На које упозорење увек изнова указују библијска пророчанства? (б) Који је једини мудар пут којим се данас може ићи?

10 Стотинама година пре Потопа, Енох је прорекао да у нашем времену мора доћи до уништења (Јуда 14, 15). И Исус је говорио о предстојећој ’великој невољи‘ (Матеј 24:21). Други пророци су такође упозорили на то време (Језекиљ 38:18-23; Данило 12:1; Јоил 2:31, 32). У књизи Откривење можемо наћи веома јасан опис тог коначног уништења (Откривење 19:11-21). Ми као појединци опонашамо Ноја и активни смо као проповедници праведности. Ми обраћамо пажњу на Јеховина упозорења и с љубављу помажемо ближњима да чине то исто. Зато и ми, попут Ноја, ходимо с Богом. Заиста, од пресудне је важности да свако ко жели да живи и даље ходи с Богом. Како то можемо постићи с обзиром на притиске с којима се суочавамо сваког дана? Треба да развијамо снажну веру у испуњење Божје намере (Јеврејима 11:6).

Настави да ходиш с Богом у бурним временима

11. На који начин опонашамо хришћане из првог века?

11 За помазане хришћане се у првом веку говорило да припадају „Путу“ (Дела апостолска 9:2). Читав њихов живот заснивао се на вери у Јехову и Исуса Христа. Они су следили стопе свог Господара. Данашњи верни хришћани раде то исто.

12. Шта се десило након што је Исус чудом нахранио мноштво људи?

12 Колико је важна вера показује један догађај који се одиграо током Исусове службе. Он је једном приликом нахранио мноштво од 5 000 људи. Народ је био запањен и одушевљен. Међутим, запази шта се затим десило. Читамо: „Кад су људи видели знакове које је учинио, говорили су: ’Ово је сасвим сигурно пророк који је имао да дође у свет.‘ Зато Исус, знајући да желе да дођу и да га ухвате да би га поставили за краља, поново се повуче у гору, сасвим сам“ (Јован 6:10-15). Те ноћи је отишао на друго место. То што је одбио да буде краљ вероватно је многе разочарало. На крају крајева, показао је да је довољно мудар да би био краљ и да има моћ да брине о физичким потребама људи. Међутим, тада још увек није дошло од Јехове одређено време да Исус завлада као Краљ. Осим тога, Исусово Краљевство је требало да буде на небу а не на земљи.

13, 14. Какав су став многи показали, и како је њихова вера била испитана?

13 Ипак, мношто је одлучно кренуло за Исусом и, како каже Јован, нашло га „преко мора“. Зашто су кренули за њим кад он није желео да буде краљ? Показало се да су многи имали телесан поглед на ствари јер су говорили о материјалним стварима које је Јехова давао у пустоши у време Мојсија. У ствари хтели су да кажу да би требало да им Исус и даље даје храну. Исус је прозрео њихове погрешне мотиве и почео је да их поучава духовним истинама које су могле да им помогну да исправе своје размишљање (Јован 6:17, 24, 25, 30, 31, 35-40). Неки су због тога мрмљали, посебно кад је испричао ово поређење: „Заиста, заиста вам кажем: ако не једете тело Сина човечјег и не пијете његову крв, немате живота у себи. Ко се храни мојим телом и пије моју крв, има вечни живот, и ја ћу га ускрснути у последњи дан“ (Јован 6:53, 54).

14 Исус је својим поређењима често наводио људе да покажу да ли заиста желе да ходе с Богом. И ово поређење је испричао с том намером. Оно је изазвало бурну реакцију. Читамо: „Многи од његових ученика, чувши то, рекоше: ’Ово су шокантне речи; ко то може слушати?‘“ Исус је објаснио да треба да размишљају о духовном значењу ових речи. Рекао је: „Дух је тај који даје живот; тело не користи ништа. Речи које сам вам ја говорио дух су и живот су.“ Па ипак, многи нису слушали и извештај даље каже: „Због тога се многи од његових ученика вратише ономе што су оставили за собом и више нису ишли с њим“ (Јован 6:60, 63, 66).

15. Које су исправно гледиште имали неки Исусови ученици?

15 Међутим, нису сви Исусови ученици тако реаговали. Мора се признати да ни његови лојални ученици нису баш најбоље разумели оно што је рекао. Па ипак, они су му и даље чврсто веровали. Петар, један од тих лојалних ученика, изразио је оно што су и други осећали када је рекао: „Господе, коме ћемо отићи? Ти имаш речи вечног живота“ (Јован 6:68). Како изврстан став и како добар пример!

16. Како ми можемо бити испитани, и које прикладно гледиште треба да развијамо?

16 И ми данас можемо бити испитани на сличан начин. На пример, може нас разочарати то што се Јеховина обећања не испуњавају тако брзо као што бисмо ми то желели. Можда нам се чини да су библијска објашњења у нашим публикацијама тешка за разумевање. Може нас разочарати поступање неког сухришћанина. Да ли би било паметно да због тога или нечег сличног престанемо да ходимо с Богом? Наравно да не би! Ученици који су напустили Исуса показали су да су размишљали на телесан начин. Ми морамо избегавати да чинимо то исто.

„Ми нисмо од оних који се повлаче“

17. Како можемо добити помоћ да и даље ходимо с Богом?

17 Апостол Павле је написао: „Све је Писмо надахнуто од Бога“ (2. Тимотеју 3:16). Јехова нам преко Библије отворено каже: „То је пут, идите њим!“ (Исаија 30:21). Послушност Божјој Речи нам помаже да ’добро пазимо како ходимо‘ (Ефешанима 5:15). Проучавање Библије и медитирање о ономе што учимо помаже нам да ’ходимо у истини‘ (3. Јованова 3). Заиста, као што је Исус рекао, „дух... даје живот; тело не користи ништа“. Једино поуздано вођство према којем треба да управљамо своје кораке јесте духовно вођство које добијамо путем Јеховине Речи, његовог духа и организације.

18. (а) Како неки поступају немудро? (б) Какву веру ми развијамо?

18 Они који данас постану незадовољни због телесног размишљања или неиспуњених очекивања често настоје да искористе све што пружа овај свет. Пошто су изгубили осећај хитности, више не виде потребу да ’бдију‘ и теже ка себичним циљевима уместо да на прво место у животу стављају Краљевство (Матеј 24:42). Врло је немудро ходити на тај начин. Запази шта је рекао апостол Павле: „Ми нисмо од оних који се повлаче, за уништење, него од оних који имају веру, да душу живом сачувамо“ (Јеврејима 10:39). Попут Еноха и Ноја, и ми живимо у бурним временима, али, као и они, имамо предност да ходимо с Богом. Због тога са сигурношћу ишчекујемо да видимо како ће се испунити Јеховина обећања, како ће бити уништено зло и успостављен праведни нови свет. Каква предивна могућност!

19. Како Михеј описује пут правих обожавалаца?

19 Надахнути пророк Михеј је рекао да ће нације света ’ходити у име свог бога‘. Затим је, говорећи о себи и другим верним обожаваоцима, рекао: ’Ми ћемо ходити у име Јехове, Бога свога, увек и довека‘ (Михеј 4:5). Ако си и ти одлучан попут Михеја, остани близу Јехове без обзира на то колико времена могу постати бурна (Јаков 4:8). Нека свако од нас има искрену жељу да у сву вечност ходи с нашим Богом Јеховом!

Како би одговорио?

• Какве сличности постоје између Нојевог и нашег времена?

• Којим су путем ишли Ноје и његова породица, и како ми можемо опонашати њихову веру?

• Који су погрешан став показали неки Исусови следбеници?

• На шта су одлучни прави хришћани?

[Питања за разматрање]

[Слике на 20. страни]

Као и у Нојево време, људи су данас заокупљени свакодневним стварима

[Слика на 21. страни]

Као објавитељи Краљевства „ми нисмо од оних који се повлаче“