Пређи на садржај

Пређи на садржај

Нека те чува Јеховина „реч“

Нека те чува Јеховина „реч“

Нека те чува Јеховина „реч“

ГОДИНЕ 490. пре н. е., у историјској бици код Маратона, сукобило се између десет и двадесет хиљада Атињана с персијском војском која је била далеко надмоћнија. Кључна тактика којој су прибегли Грци биле су фаланге — борбени редови које су сачињавале збијене формације војника. Од својих штитова су образовали готово непробојан зид изнад ког су се издизала њихова копља. Те фаланге су донеле Атињанима славну победу над далеко надмоћнијом персијском војском.

Прави хришћани учествују у духовном рату. Они се боре против моћних непријатеља — невидљивих владара садашњег злог света, за које се у Библији каже да су ’светски владари ове таме и зле духовне силе на небеским местима‘ (Ефешанима 6:12; 1. Јованова 5:19). Божји народ и даље побеђује, али не сопственом снагом. Сва заслуга за то припада Јехови који их чува и води, као што стоји у Псалму 18:31: „Реч Јеховина [је] прекаљена, он је штит онима који се у њ уздају.“

Дакле, помоћу своје прекаљене ’речи‘, која се налази у Светом писму, Јехова штити своје лојалне слуге како им нико не би нанео штету у духовном погледу (Псалам 19:8-12; 119:93). Што се тиче мудрости која се налази у Божјој Речи, Соломон је написао: ’Не остави је, и гледаће те, љуби је, и чуваће те‘ (Пословице 4:6; Проповедник 7:12). Како нас Божја мудрост чува да нам не би била нанесена штета? Осмотри пример древног Израела.

Народ ког је штитила Божја мудрост

Јеховин Закон је Израелцима пружао заштиту и вођство у сваком аспекту живота. На пример, прописи о исхрани, хигијени и карантину чували су их од многих болести које су харале у другим народима. Тек када је у 19. веку откривена бактерија, наука је почела да хвата корак с Божјим Законом. Прописи о власништву над земљом, откупу, ослобођењу од дуга и о зеленаштву користили су Израелу зато што су стварали стабилно друштво и економију која се заснивала на поштењу (Поновљени закони 7:12, 15; 15:4, 5). Јеховин Закон је чак доприносио томе да се у Израелу очува плодност земље! (Излазак 23:10, 11). Поред понижавајућег клањања пред беживотним идолима, заповести које су забрањивале обожавање других богова чувале су народ у духовном погледу, штитећи га од демона, жртвовања деце и других лоших ствари (Излазак 20:3-5; Псалам 115:4-8).

Очигледно је да Јеховине ’речи‘ нису биле „без значаја“ за Израел; уместо тога, свима који су их слушали доносиле су дуг живот (Поновљени закони 32:47). Исто важи и за данашње хришћане који се, иако нису под савезом Закона, држе Јеховиних мудрих речи (Галатима 3:24, 25; Јеврејима 8:8). Штавише, уместо писаних закона, хришћани имају широк спектар библијских начела која их воде и штите.

Народ заштићен начелима

Закони могу имати ограничену примену и могу бити само привремени. Међутим, библијска начела су у ствари темељне истине и углавном имају широку и трајну примену. Осмотри на пример начело из Јакова 3:17 које делимично гласи: „Мудрост одозго је пре свега честита, затим мирољубива.“ Како ова темељна истина штити данашњи Божји народ?

Бити честит значи бити морално чист. Зато они којима је стало до честитости настоје да не избегавају само неморал већ и било шта што би могло водити до тога, укључујући и сексуалне фантазије и порнографију (Матеј 5:28). Исто тако, парови који се забављају и који су озбиљно схватили начело из Јакова 3:17, избегавају претерану присност која може довести до губитка самоконтроле. Будући да их воде начела, они остају честити и не воде се мишљу како Јехова нема ништа против њиховог понашања све дотле док не крше слово закона. Они знају да Јехова „гледа на срце“ и поступају у складу с тим (1. Самуилова 16:7; 2. Летописа 16:9). Они су мудре особе које се чувају од многих сексуално преносивих болести, које данас харају светом, и воде рачуна о својој менталној и емоционалној добробити.

У Јакову 3:17 се још каже да је Божја мудрост „мирољубива“. Знамо да Сатана покушава да нас одврати од Јехове и то тако што покушава да код нас изазове склоност ка насиљу, делимично путем сумњиве литературе, филмова, музике и компјутерских игара — од којих неке наводе играче да симулирају незамисливу бруталност и убиства! (Псалам 11:5). Колико је Сатана успешан у томе видљиво је по све већем таласу насилних злочина. Што се тиче таквих злочина, пре неколико година у аустралијским новинама The Sydney Morning Herald цитиран је Роберт Реслер, творац термина „серијски убица“. Реслер је рекао да је на убице с којима је разговарао током 1970-их утицало то што су гледали меку порнографију која није „толико деградирајућа као данашња порнографија“. Зато је Реслер изразио „суморан поглед на будућност — ново доба у ком ће бити све више серијских убица“.

Испоставило се да је био у праву. Свега неколико месеци након објављивања тог новинског чланка, у Данблејну у Шкотској, један наоружани човек је упао у обданиште и убио 16 деце и њихову васпитачицу, и на крају себе. Већ следећег месеца, још један избезумљен наоружани човек је у мирном тасманијском граду Порт Артуру у Аустралији побио 32 људи. Сједињене Државе су недавних година потресла бројна масовна убиства у школама, због којих се Американци питају: Зашто? Оно што се у јуну 2001. десило у Јапану, било је ударна вест у свим светским медијима. Тада је један душевно поремећени човек упао у школу и ножем убио осморо деце из првог и другог разреда и ранио још 15 особа. Наравно, иза оваквих немилих догађаја крију се веома комплексни разлози, али све је више људи који сматрају да је један од узрока насиље које се приказује у медијима. „Ако једна реклама од 60 секунди може драстично да повећа продају неког производа“, каже аустралијски колумниста Роберт Адамс, „немојте ми рећи да један двочасовни филм на који су утрошени милиони долара не утиче на ставове људи.“ Занимљиво је да је у кући убице из Порт Артура полиција запленила 2 000 видео-касета с насилним и порнографским садржајем.

Они који се држе библијских начела чувају свој ум и срце од свих видова забаве који стварају жудњу за насиљем. Зато у њиховом размишљању и њиховим жељама нема места за „дух света“. Уместо тога, њих „учи [Божји] дух“ и они настоје да развијају љубав према његовим плодовима, у које спада и мир (1. Коринћанима 2:12, 13; Галатима 5:22, 23). Ту љубав стичу путем редовног проучавања Библије, молитве и изграђујућег медитирања. Такође избегавају блиско дружење са особама које су склоне насиљу и, уместо тога, друже се са онима који, попут њих, ишчекују Јеховин нови свет у ком ће владати мир (Псалам 1:1-3; Пословице 16:29). Какву само заштиту пружа мудрост која долази од Бога!

Нека Јеховина „реч“ чува твоје срце

Када је био искушаван у пустоши, Исус је оповргао Сатанине тврдње тачно цитирајући Божју Реч (Лука 4:1-13). Међутим, он се није упустио у вербални сукоб с Ђаволом. Заснивајући своју одбрану на Писму, Исус је говорио из срца и зато је Ђаволова тактика, коју је тако успешно применио у Едену, у овом случају била безуспешна. Сатана са својим сплеткама ни код нас неће успети ако своје срце пунимо Јеховиним речима. Ништа није важније од тога „јер су у [срцу] извори живота“ (Пословице 4:23).

Надаље, морамо наставити да стално пазимо на своје срце. Сатана није успео у пустоши, али није ни престао да искушава Исуса (Лука 4:13). Он ће бити истрајан и кад смо ми у питању и покушаће да примени разне тактике не би ли сломио нашу беспрекорност (Откривење 12:17). Зато опонашајмо Исуса тако што ћемо развијати дубоку љубав према Божјој Речи и истовремено се непрестано молити за свети дух и мудрост (1. Солуњанима 5:17; Јеврејима 5:7). Заузврат, свима који траже уточиште код њега Јехова обећава да им у духовном смислу нико неће наудити (Псалам 91:1-10; Пословице 1:33).

Божја Реч чува скупштину

Сатана не може спречити да проречено „велико мноштво“ преживи велику невољу (Откривење 7:9, 14). Међутим, он и поред тога грозничаво покушава да исквари хришћане како би барем неки од њих изгубили Јеховину наклоност. Та тактика је била ефикасна у древном Израелу и пред сам улазак у Обећану земљу довела је до смрти 24 000 Израелаца (Бројеви 25:1-9). Наравно, хришћанима који су погрешили, али показују да се искрено кају, биће пружена брижна помоћ како би се у духовном погледу опоравили. Међутим, непокајнички грешници, попут Зимрија из прошлости, угрожавају моралну и духовну добробит других (Бројеви 25:14). То је као кад би војници у фалангама бацили своје штитове и изложили опасности не само себе већ и своје саборце.

Зато Библија заповеда: ’Престаните да се дружите са сваким ко се зове брат, а који је блудник, или похлепан, или идолопоклоник, или који погрдно говори, или је пијаница, или изнуђивач, с таквим да и не једете. Уклоните злога из своје средине‘ (1. Коринћанима 5:11, 13). Зар се не слажеш да нам ова мудра „реч“ помаже да сачувамо моралну и духовну чистоћу хришћанске скупштине?

У оштрој супротности од нас, многе хришћанске цркве, као и отпадници, на делове Библије који се косе с данашњим либералним ставом према моралу гледају као на нешто застарело. Зато прелазе преко свакаквих озбиљних грехова, чак и међу свештенством (2. Тимотеју 4:3, 4). Међутим, запази да се у 5. стиху 30. поглавља Пословица каже да су Јеховине „речи“ попут штита и да после тога у 6. стиху стоји следећа заповест: „Немој ништа додати речима његовим, да те не укори и не нађе лажом.“ Дакле, они који изврћу Библију у ствари су духовни лажови — за њих се може рећи да су најгори лажови! (Матеј 15:6-9). Зато будимо истински захвални што смо део организације која дубоко поштује Божју Реч.

Заштићени ’пријатним мирисом‘

Божји народ се држи Библије и преноси другима њену утешну поруку и тако се шири „пријатан мирис“ живота који се допада Јехови. Међутим, према Савременом српском преводу, они који носе ту поруку неправедницима шире „мирис смрти“. Сатанин свет је злима толико извитоперио симболично чуло мириса да је њима непријатно у присуству оних који шире „Христов пријатан мирис“ или су чак непријатељски настројени према њима. С друге стране, они који ревно преносе добру вест шире „Христов пријатан мирис међу онима који се спасавају“ (2. Коринћанима 2:14-16). Ти искрени појединци углавном се гнушају на лицемерство и религиозне лажи којима се одликује лажна религија. Зато, када им отворимо Божју Реч и пренесемо поруку о Краљевству бивају привучени к Христу и желе да науче више (Јован 6:44).

Зато немој да се обесхрабриш када неки негативно реагују на поруку о Краљевству. Уместо тога, на „Христов пријатан мирис“ гледај као на облик духовне заштите која одбија многе појединце који би могли нанети штету духовном боравишту у ком живи Божји народ, док истовремено привлачи особе доброг срца (Исаија 35:8, 9).

Грчки војници код Маратона били су једни уз друге и свом снагом су држали своје штитове, и успели су да победе надмоћнијег непријатеља. Исто тако, Јеховиним лојалним Сведоцима загарантована је потпуна победа у њиховом духовном рату јер то је њихово „наслеђе“ (Исаија 54:17). Зато и даље тражимо уточиште код Јехове, „чврсто се држећи речи живота“ (Филипљанима 2:16).

[Слике на 31. страни]

’Мудрост одозго је честита и мирољубива‘