Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ходи с Богом у овим бурним временима

Ходи с Богом у овим бурним временима

Ходи с Богом у овим бурним временима

„Енох ходаше увек по вољи Божјој, па га нестаде, јер га Бог узе“ (ПОСТАЊЕ 5:24).

1. Због чега се, између осталог, за наше време може рећи да је пуно невоља?

 БУРНА времена! Ове речи веома добро описују немирне године пуне насиља кроз које човечанство пролази откако је 1914. године на небу успостављено Месијанско Краљевство. Током свег тог времена, људи живе у ’последњим данима‘. Невоље као што су глад, болести, земљотреси и ратови сналазе их у досад незапамћеним размерама (2. Тимотеју 3:1; Откривење 6:1-8). Они који обожавају Јехову нису имуни на све то. У већој или мањој мери, сви морамо да се боримо с тешкоћама и неизвесношћу које нам доноси време у ком живимо. Економски притисци, политички немири, криминал и болест чине живот веома тешким.

2. С којим се изазовима суочавају Јеховине слуге?

2 Надаље, многе Јеховине слуге доживљавају снажна прогонства једно за другим док Сатана води рат против оних „који држе Божје заповести и имају дело сведочења за Исуса“ (Откривење 12:17). Иако не доживљавамо сви неко отворено прогонство, сви прави хришћани се морају борити против Сатане Ђавола и духа који он унапређује међу људима (Ефешанима 2:2; 6:12). Потребно је да стално будемо будни како тај дух не би утицао на нас, јер се с њим суочавамо на послу, у школи и свугде где долазимо у контакт с људима којима није стало до чистог обожавања.

Ходи с Богом, не с нацијама

3, 4. По чему се хришћани разликују од света?

3 Хришћани у првом веку такође су се снажно опирали духу овог света и због тога су се веома разликовали од људи ван хришћанске скупштине. Павле је говорио о тој разлици када је написао: „Ово, дакле, кажем и сведочим за то у Господу, да више не ходите као што нације ходе у бескорисности свог ума, док су мисаоно у тами, и отуђени од живота који припада Богу, због незнања које је у њима, због неосетљивости свог срца. Изгубивши сваки морални осећај, предали су се распуштеном понашању да похлепно чине нечистоћу сваке врсте“ (Ефешанима 4:17-19).

4 Како само добро ове речи описују велику духовну и моралну таму овог света — како у Павлово тако и у наше време! Као и у првом веку, ни данашњи хришћани не ’ходе као што нације ходе‘. Уместо тога, они имају предивну част да ходе с Богом. Истина, неки људи се могу питати да ли је разумно рећи да неугледни, несавршени људи ходе с Јеховом. Међутим, Библија показује да они то могу. Штавише, Јехова то очекује од њих. У осмом веку пре нове ере, пророк Михеј је записао следеће надахнуте речи: „Што Јехова од тебе захтева! То је да по правди идеш и да волиш милосрђе, и да смерно пред Богом својим ходиш“ (Михеј 6:8).

Како и зашто ходити с Богом?

5. Како несавршени људи могу ходити с Богом?

5 Како ми можемо ходити са свемоћним, невидљивим Богом? Јасно је да с њим не можемо ходити онако како бисмо то чинили с људима. У Библији реч „ходити“ може значити „следити известан правац деловања“. a С тим у мислима, увиђамо да онај ко ходи с Богом у ствари следи животни правац који одређује Бог и који је њему угодан. Због таквог начина живота разликујемо се од већине људи око нас. Па ипак, то је једини исправан избор за хришћане. Зашто? Има много разлога.

6, 7. Зашто је хођење с Богом најбољи пут који можемо изабрати?

6 Пре свега, Јехова је наш Створитељ, Извор нашег живота и он нам даје све што је потребно да бисмо били живи (Откривење 4:11). Зато само он има право да нам каже како да ходимо. Надаље, хођење с Богом је најбољи начин живота. Онима који ходе с њим, Јехова опрашта грехе и пружа сигурну наду у вечни живот. Наш небески Отац који је пун љубави такође пружа мудре савете који помажу онима који ходе с њим да већ сада имају успешан живот и поред тога што су несавршени и што живе у свету којим влада Сатана (Јован 3:16; 2. Тимотеју 3:15, 16; 1. Јованова 1:8; 2:25; 5:19). Надаље, треба да ходимо с Богом зато што тиме доприносимо миру и јединству скупштине (Колошанима 3:15, 16).

7 И на крају оно најважније. Тиме што ходимо с Богом ми показујемо на чијој смо страни у великом спорном питању које је покренуто још у Еденском врту — питању суверенитета (Постање 3:1-6). Својим животом показујемо да смо у потпуности на Јеховиној страни и неустрашиво објављујемо да једино он има право да буде Суверен (Псалам 83:19). На тај начин поступамо у складу с молитвом да се посвети Божје име и да се врши његова воља (Матеј 6:9, 10). Колико су само мудри они који су одлучили да ходе с Богом! Они могу бити сигурни да иду правим путем јер је Јехова ’једини мудар‘. Он никада не греши (Римљанима 16:27).

8. У ком је смислу време у којем су живели Енох и Ноје слично нашем?

8 Међутим, да ли заиста можемо живети као хришћани у овим бурним временима када већина људи не жели да служи Јехови? Одговор на ово питање можемо добити ако осмотримо примере верних људи из прошлости који су остали беспрекорни у веома тешким временима. Међу њима су били Енох и Ноје. Обојица су живели у време које је веома слично нашем. Зло је било веома раширено. Земља је у Нојевим данима била пуна насиља и неморала. Па ипак, Енох и Ноје су се одупирали духу света свог времена и ходили су с Јеховом. Како им је то полазило за руком? Да бисмо одговорили на ово питање, сада ћемо осмотрити пример Еноха, а у следећем чланку пример Ноја.

Енох је ходио с Богом у бурним временима

9. Које информације имамо о Еноху?

9 Енох је прва особа за коју се у Писму каже да је ходила с Богом. У Библијском извештају стоји: „Након што му се родио Метузалем, Енох је ходио с истинитим Богом“ (Постање 5:22NW). Затим, након што се каже колико је Енох живео — што је дуго кад се упореди с нашим животним веком, али кратко у поређењу с људима из његовог времена — у извештају стоји: „Енох ходаше увек по вољи Божјој, па га нестаде, јер га Бог узе“ (Постање 5:24). Јехова је очигледно пренео Еноха у смртни сан пре него што му противници нанесу зло (Јеврејима 11:5, 13). Осим ових неколико кратких стихова, у Библији има још неколико указивања на Еноха. Па ипак, на основу информација које имамо и других указивања, слободно можемо рећи да је Енох живео у бурним временима.

10, 11. (а) Како се исквареност проширила након побуне Адама и Еве? (б) Коју је пророчанску поруку проповедао Енох, и на какав је одазив сасвим сигурно наишао?

10 На пример, запази колико се брзо исквареност раширила међу људима након Адамовог греха. Библија нам каже да је Адамов прворођени син Каин постао први људски убица кад је убио свог брата Авеља (Постање 4:8-10). После Авељеве насилне смрти, Адам и Ева су добили још једног сина и дали су му име Сит. О њему читамо: „Ситу се роди син, коме он надену име Енос. Тада се поче призивати име Јеховино“ (Постање 4:25, 26). Нажалост, ’Јеховино име се призивало‘ на отпаднички начин. b Много година после Еносовог рођења, један Каинов потомак по имену Ламех је за своје две жене саставио песму у којој је рекао да је убио младог човека који га је повредио. Такође је упозорио: „Ако се Кајин освети седам пута, Ламех ће седамдесет и седам пута“ (Постање 4:10, 19, 23, 24).

11 Тих неколико претходно наведених чињеница указују да је зло које је Сатана посејао у Едену брзо довело до ширења зла међу Адамовим потомцима. Енох је био Јеховин пророк у таквом свету, и његове снажне надахнуте речи и дан-данас одјекују. Јуда нам говори о томе шта је Енох пророковао: „Гле! Јехова је дошао са својим светим миријадама, да изврши пресуду над свима, и да свима безбожнима докаже да су криви за сва своја безбожна дела која су починили на безбожан начин, и за све шокантне ствари које су безбожни грешници говорили против њега“ (Јуда 14, 15). Ове речи ће се потпуно испунити у Армагедону (Откривење 16:14, 16). Међутим, можемо бити сигурни да је чак и у Еноховом времену било много ’безбожних грешника‘ који су га чули како прориче и били су узрујани због тога. Можемо рећи да је Јехова заиста поступио с пуно љубави када је уклонио Еноха како му они не би наудили!

Шта је Еноху дало снаге да ходи с Богом?

12. По чему се Енох разликовао од својих савременика?

12 У Еденском врту Адам и Ева су послушали Сатану и Адам се побунио против Јехове (Постање 3:1-6). Њихов син Авељ је поступао другачије и Јехова је с наклоношћу гледао на њега (Постање 4:3, 4). Нажалост, већина Адамових потомака нису били као Авељ. Међутим, Енох, рођен стотинама година касније, јесте. У чему је била разлика између Еноха и толико много других Адамових потомака? Апостол Павле је одговорио на то питање када је написао: „Вером је Енох био пренесен да не види смрт, и нигде нису могли да га нађу, јер га је Бог пренео; јер пре него што је био пренесен имао је сведочанство да је угодио Богу“ (Јеврејима 11:5). Енох је био део великог ’облака [претхришћанских] сведока‘ који су били истакнути примери вере (Јеврејима 12:1). Вера је Еноху пружала снагу да поступа праведно и да истраје у томе више од 300 година — што је више од три наша животна века!

13. Какву је веру имао Енох?

13 Павле је описао веру Еноха и других сведока када је написао: „Вера је зајамчено очекивање онога чему се човек нада, јасно доказивање стварности иако се не виде“ (Јеврејима 11:1). Значи вера је зајамчено очекивање, темељено на засигурању да ће се оно чему се надамо заиста обистинити. Она укључује очекивање које је тако снажно да утиче на наше приоритете у животу. Таква вера је помогла Еноху да ходи с Богом иако свет око њега то није чинио.

14. Које је тачно спознање имао Енох на коме се вероватно темељила његова вера?

14 Права вера се заснива на тачном спознању. Какво је спознање имао Енох? (Римљанима 10:14, 17; 1. Тимотеју 2:4). Он је несумњиво знао за оно што се догодило у Едену. Вероватно је чуо о томе какав је живот био у Еденском врту — који је можда још увек постојао, али људима није било допуштено да уђу у њега (Постање 3:23, 24). Знао је и за Божју намеру да Адамови потомци испуне земљу и да цела планета буде попут тог првобитног Раја (Постање 1:28). Надаље, Еноху је сигурно много значило Јеховино обећање да ће доћи Семе које ће згазити Сатанину главу и поништити све последице Сатанине преваре (Постање 3:15). И надахнуто пророчанство самог Еноха, сачувано у Јудиној књизи, односило се на уништење Сатаниног семена. Будући да је Енох имао веру, знамо да је обожавао Јехову као онога ко „награђује оне који га усрдно траже“ (Јеврејима 11:6). Стога, иако Енох није имао све спознање које ми данас имамо, имао га је довољно да је могао изградити темељ за снажну веру. Та вера му је помогла да остане беспрекоран у бурним временима.

Опонашај Енохов пример

15, 16. Како можемо следити Енохов пример?

15 Будући да ми, попут Еноха, желимо да угодимо Јехови током ових бурних времена, треба да опонашамо његов пример. Треба да стекнемо и сачувамо тачно спознање о Јехови и његовим намерама. Али треба да урадимо и више од тога. Треба да допустимо да то тачно спознање управља нашим животом (Псалам 119:101; 2. Петрова 1:19). Треба да нас води Божји начин размишљања и увек треба да се трудимо да му угодимо сваком својом мишљу и сваким поступком.

16 Не знамо да ли је још неко у Енохово време служио Јехови, али јасно је да је био или сам или део неке мале групе. И ми смо мањина у овом свету, али то нас не обесхрабрује. Јехова ће нас подупирати без обзира на то ко нам се противи (Римљанима 8:31). Енох је храбро упозоравао на предстојеће уништење безбожних људи. И ми храбро проповедамо ’ову добру вест о краљевству‘ и поред изругивања, противљења и прогонства (Матеј 24:14). Енох није живео колико су живели људи тог доба. Али он и тако није полагао своје наде у тај свет. Он је свој поглед усмерио на нешто далеко величанственије (Јеврејима 11:10, 35). И ми смо усмерили свој поглед на испуњење Јеховиних намера. Зато и не користимо овај свет у потпуности (1. Коринћанима 7:31). Уместо тога, своју снагу и своја средства користимо првенствено да бисмо служили Јехови.

17. Које спознање ми имамо које Енох није имао, и шта стога треба да радимо?

17 Енох је веровао да ће се Божје обећано Семе појавити у време које је Он одредио. Сада, готово 2 000 година након што се то Семе — Исус Христ — појавило, дало откупнину, и нама као и верним сведоцима из древних времена као што је био Енох, отворило је пут у вечни живот. То Семе, сада устоличени Краљ Божјег Краљевства, збацило је Сатану с неба на земљу и ми свуда око нас видимо до каквих је невоља то довело (Откривење 12:12). Заиста можемо рећи да имамо далеко више спознања него што га је имао Енох. Онда се потрудимо да развијемо тако чврсту веру какву је он имао. Нека наше поуздање у испуњење Божјих обећања утиче на све што радимо. И ми, попут Еноха, ходимо с Богом иако живимо у бурним временима.

[Фусноте]

a Види 6. одломак на 220. страни 1. тома публикације Insight on the Scriptures, коју су издали Јеховини сведоци.

b Јехова је пре Еносовог времена разговарао са Адамом. Авељ је принео Јехови прихватљиву жртву. Бог је комуницирао чак и с Каином пре него што су га љубомора и гнев навели да почини убиство. Због тога се може закључити да се радило о неком новом начину ’призивања Јеховиног имена‘ који није био повезан са чистим обожавањем.

Како би одговорио?

• Шта значи ходити с Богом?

• Зашто је најбоље ходити с Богом?

• Шта је помогло Еноху да ходи с Богом упркос томе што је живео у бурним временима?

• Како можемо опонашати Еноха?

[Питања за разматрање]

[Слика на 15. страни]

Еноха је вера покретала да ’увек ходи по Божјој вољи‘

[Слика на 17. страни]

Ми чврсто верујемо да ће се Јеховина обећања обистинити

[Извори слика на 13. страни]

Жена, скроз десно: FAO photo/B. Imevbore; зграда која се руши: San Hong R-C Picture Company