Пређи на садржај

Пређи на садржај

Бог или човек?

Бог или човек?

Бог или човек?

„ЈА САМ светло света. Ко мене следи, нипошто неће ходити у тами, него ће имати светло живота“ (Јован 8:12). Ове речи је изговорио Исус Христ. Један учен човек из првог века о њему је написао следеће: „У њему су пажљиво сакривена сва блага мудрости и спознања“ (Колошанима 2:3). Осим тога, у Библији пише: „Ово значи вечни живот, да усвајају спознање о теби, једином истинитом Богу, и о ономе кога си послао, Исусу Христу“ (Јован 17:3). Тачно спознање о Исусу је неопходно да бисмо задовољили наше духовне потребе.

Људи широм света чули су за Исуса Христа. Његов утицај на историју човечанства је неоспоран. У ствари, календар који се користи у већем делу света рачуна се од године која се сматра годином његовог рођења. „На време пре те године многи указују као на време пре Христа“, објашњава се у делу The World Book Encyclopedia. „За време након те године, користи се израз лета Господњег.“

Ипак, постоје опречна мишљења о томе ко је био Исус. За неке, он је био само једна истакнута личност која је оставила траг у историји. Други га пак обожавају као Свемоћног Бога. Неки хиндуистички мислиоци су поистоветили Исуса Христа са хиндуистичким богом Кришном, и многи тврде да је он отелотворен бог. Да ли је Исус био само човек или неко кога треба обожавати? Ко је заправо био он? Одакле је дошао? Каква је особа био? Где се сада налази? Као што ћемо видети у наредном чланку, тачни одговори на ова питања могу се наћи у једној књизи која доста говори о Исусу.