Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ко је Исус Христ?

Ко је Исус Христ?

Ко је Исус Христ?

ЗАМИСЛИ како је млади Јеврејин по имену Андрија био узбуђен када је први пут чуо Исуса из Назарета! Библија каже да је Андрија брзо отишао до свог брата и рекао му: „Нашли смо Месију [или Христа]“ (Јован 1:41). Хебрејске и грчке речи које се обично преводе са „Месија“ и „Христ“ значе „помазаник“. Исус је био Помазаник, то јест Божји Изабраник — обећани Вођа (Исаија 55:4). У Светом писму су записана пророчанства која се односе на њега, а Јевреји тог времена су очекивали његов долазак (Лука 3:15).

Како знамо да је Исус заиста био Божји Изабраник? Осмотримо шта се десило 29. године н. е. када је Исус имао 30 година. Отишао је код Јована Крститеља да би га он крстио у реци Јордан. У Библији стоји: „Кад би крштен, Исус одмах изађе из воде; и гле, небеса се отворише, и виде како Божји дух силази као голуб и долази на њега. И гле, глас с небеса рече: ’Ово је мој Син, вољени, кога признајем‘“ (Матеј 3:16, 17). Када је чуо ове речи одобравања, да ли је Јован могао и најмање сумњати у то да је Исус Божји Изабраник? Када је излио свој свети дух на Исуса, Јехова Бог га је помазао, то јест поставио за Краља предстојећег Божјег Краљевства. Тако је Исус постао Христ, то јест Помазаник. Међутим, зашто је Исус назван и Божји Син? Које је било његово порекло?

Његово порекло је „од старих времена“

Исусов живот се може поделити на три периода. Први је почео давно пре него што је рођен као човек. Његово порекло је „од старих времена, од исконских дана“, стоји у Михеју 5:2. Сам Исус је рекао: „Ја сам из горњих области“, то јест са неба (Јован 8:23). Он је живео на небу као моћна духовна особа.

Пошто сва жива бића имају свој почетак, Бог је током једног периода био сам. Међутим, пре небројено много година, Бог је постао Створитељ. Кога је прво створио? Последња библијска књига каже да је Исус „почетак Божјег стварства“ (Откривење 3:14). Исус је „прворођенац свега стварства“. То је тако јер је „посредством њега све друго било створено на небесима и на земљи, видљиво и невидљиво“ (Колошанима 1:15, 16). Да, једино је Исуса директно створио сам Бог. Зато је назван Божји ’јединорођени Син‘ (Јован 3:16). На прворођеног Сина такође се указује као на „Реч“ (Јован 1:14). Зашто? Зато што је, пре него што је рођен као човек, служио на небу као Божји говорник.

„Реч“ је била код Јехове Бога „у почетку“, када су створени ’небо и земља‘. Реч је била та којој је Бог рекао: ’Да начинимо човека по обличју нашем‘ (Јован 1:1; Постање 1:1, 26). Јеховин прворођени Син је био уз свог Оца и марљиво је радио с њим. У Пословицама 8:22-31 записане су његове речи: „Тад ја бејах код њега [Створитеља] на делу. Ја му бејах радост свакидања, и свагда се весељах пред њиме.“

Колико су се само Јехова Бог и његов јединорођени Син добро упознали док су заједно радили! Та блиска сарадња с Јеховом током неизмерно дугог периода снажно је утицала на Божјег Сина. Овај послушни Син је постао баш као његов Отац, Јехова. Заправо, у Колошанима 1:15 стоји да је Исус „слика невидљивог Бога“. То је један од разлога због чега је спознање о Исусу неопходно да бисмо задовољили наше духовне потребе и природну жељу да упознамо Бога. Све што је Исус учинио док је био на земљи јесте управо оно што је Јехова очекивао од њега да уради. Стога, упознати Исуса значи потпуније упознати Јехову (Јован 8:28; 14:8-10). Али, зашто је Исус дошао на земљу?

На земљи је живео као човек

Други период Исусовог живота почео је када га је Бог послао на земљу. Јехова је то учинио тако што је чудом пренео Исусов живот с неба у материцу једне верне Јеврејке, девице Марије. Исус није наследио несавршеност, јер његов отац није био човек. Јеховин свети дух, то јест активна сила, сишао је на Марију и ’осенио‘ је, проузроковавши да она затрудни на чудесан начин (Лука 1:34, 35). Тако је Марија родила савршено дете. Као усвојени син тесара Јосифа, он је растао у сиромашном дому и био је прво од више деце у породици (Исаија 7:14; Матеј 1:22, 23; Марко 6:3).

Мало тога се зна о Исусовом детињству, али један догађај је вредан пажње. Када је Исус имао 12 година, родитељи су га повели на годишњу прославу Пасхе у Јерусалиму. Док је био тамо, провео је доста времена у храму, ’седећи међу учитељима, слушајући их и постављајући им питања‘ (Лука 2:41-50). Штавише, „сви који су га слушали дивили су се његовом разумевању и његовим одговорима“. Млади Исус није само постављао религиозна питања која су подстицала на размишљање, већ је и пружао оштроумне одговоре којима су се други дивили (Лука 2:41-50). Док је растао у граду Назарету, сигурно је од свог поочима Јосифа учио тесарски занат (Матеј 13:55).

Исус је живео у Назарету до своје 30. године. Затим је отишао код Јована да се крсти. Након крштења, Исус је започео своју службу пуну активности. За три и по године, обишао је своју родну земљу и посвуда објављивао добру вест о Божјем Краљевству. Пружио је и доказ да је послат од Бога. Како? Тако што је извршио многа чуда — моћна дела која су била далеко изнад људских способности (Матеј 4:17; Лука 19:37, 38).

Исус је такође био човек нежних и дубоких осећања. Његова нежност се нарочито видела у његовом ставу према људима и начину на који се опходио према њима. Људе је привлачило то што је био приступачан и љубазан. Чак су и деца била слободна у његовом друштву (Марко 10:13-16). Према женама се опходио с поштовањем, иако су неки у његово време на њих гледали с ниподаштавањем (Јован 4:9, 27). Помагао је сиромашнима и потлаченима да ’нађу окрепу за своје душе‘ (Матеј 11:28-30). Поучавао је на јасан, једноставан и практичан начин. Његове поуке су биле одраз његове искрене жеље да помогне људима да упознају правог Бога, Јехову (Јован 17:6-8).

Користећи Божји свети дух да би извршио чуда, Исус је саосећајно лечио болесне и унесрећене (Матеј 15:30, 31). На пример, један губавац му је пришао и рекао: „Само ако хоћеш, можеш ме очистити.“ Шта је Исус учинио? Испружио је руку, дотакао га и рекао му: „Хоћу. Очисти се.“ Тај човек је био излечен! (Матеј 8:2-4).

Размислите, такође, о једној ситуацији када је мноштво људи које је дошло код Исуса, остало ту три дана и није ништа јело. Он се сажалио на те људе и чудом нахранио „четири хиљаде мушкараца, осим жена и деце“ (Матеј 15:32-38). Једном другом приликом, Исус је смирио олују која је претила да угрози живот његових пријатеља (Марко 4:37-39). Он је ускрсавао, то јест враћао у живот оне који су умрли a (Лука 7:22; Јован 11:43, 44). Исус је чак добровољно дао свој савршени људски живот да би несавршено човечанство имало наду у будућност. Исус је заиста волео људе!

Где је Исус данас?

Исус је умро на мученичком стубу када је имао тридесет три и по године. b Али то није био крај његовог постојања. Трећи период његовог живота почео је око три дана касније, када је Јехова Бог ускрснуо свог Сина као духовну особу. Након ускрсења, Исус се појавио пред више стотина људи који су тада живели (1. Коринћанима 15:3-8). Потом је „сео Богу с десне стране“ и чекао да прими краљевску моћ (Јеврејима 10:12, 13). Када је то време дошло, Исус је почео да влада као Краљ. Према томе, како данас треба да замишљамо Исуса? Да ли треба да га замишљамо као паћеника који је осуђен на смрт? Или на њега треба да гледамо као на некога кога треба да обожавамо? Исус данас није ни човек ни Свемоћни Бог. Он је моћна духовна особа, Краљ који влада. Он ће ускоро спровести своју власт над земљом пуном проблема.

У Откривењу 19:11-16, Исус Христ је на симболичан начин описан као краљ који јаше на белом коњу и долази да суди и ратује у праведности. Он има „оштар дуг мач, да њиме удари нације“. Исус ће користити своју велику моћ да уништи зле. А шта ће бити са онима који се труде да следе пример који је оставио док је живео на земљи? (1. Петрова 2:21). Он и његов Отац ће их сачувати у предстојећем ’рату великог дана Бога Свемоћног‘ — који се често назива Армагедон — да би вечно живели као земаљски поданици Божјег небеског Краљевства (Откривење 7:9, 14; 16:14, 16; 21:3, 4).

Током своје владавине мира, Исус ће учинити многа чуда за добробит човечанства! (Исаија 9:6, 7; 11:1-10). Излечиће болесне и уништиће смрт. Бог ће преко Исуса ускрснути милијарде људи, и пружити им прилику да заувек живе на земљи (Јован 5:28, 29). Не можемо ни да замислимо како ће наш живот бити диван под владавином Краљевства. Зато је важно да и даље стичемо библијско спознање и да још боље упознамо Исуса Христа!

[Фусноте]

a Чуда која је Исус чинио била су општепозната. Чак су и Исусови непријатељи признали да он „чини многе знакове“ (Јован 11:47, 48).

b Објашњење о томе да ли је Христ умро на стубу или крсту видите на странама 190-1 у књизи Расправљање на темељу Писма, коју су издали Јеховини сведоци.

[Оквир на 7. страни]

ДА ЛИ ЈЕ ИСУС СВЕМОЋНИ БОГ?

Многи религиозни људи кажу да је Исус Бог. Други тврде да је Бог Тројство. Према том учењу, „Отац је Бог, Син је Бог и Свети дух је Бог, а ипак то нису три Бога већ један“. Сматра се да је то троје „вечно и једнако“ (The Catholic Encyclopedia). Да ли су таква гледишта тачна?

Јехова Бог је Створитељ (Откривење 4:11). Он нема ни почетак ни крај, и свемоћан је (Псалам 90:2). С друге стране, Исус има почетак (Колошанима 1:15, 16). Говорећи о Богу као свом Оцу, Исус је рекао: „Отац је већи од мене“ (Јован 14:28). Исус је такође објаснио да неке ствари нису знали ни он ни анђели већ само његов Отац (Марко 13:32).

Осим тога, Исус се молио свом Оцу: „Нека не буде моја воља него твоја“ (Лука 22:42). Коме се Исус молио ако не надмоћнијој Особи? Надаље, није Исус ускрснуо сам себе, већ је Бог био тај који је ускрснуо Исуса из мртвих (Дела апостолска 2:32). Очигледно је да Отац и Син нису били једнаки ни пре него што је Исус дошао на земљу, као ни током његовог земаљског живота. А како је било након што је Исус ускрснуо на небо? У 1. Коринћанима 11:3 стоји: „Глава Христу је Бог.“ У ствари, Син ће увек бити подложан Богу (1. Коринћанима 15:28). Дакле, Свето писмо показује да Исус није Свемоћни Бог. Он је Божји Син.

Такозвана трећа особа Тројства — свети дух — није особа. Обраћајући се Богу у молитви, псалмиста је рекао: „Пошљеш дух свој, постају“ (Псалам 104:30ДК). Тај дух није сам Бог, већ активна сила коју он шаље или користи да би испунио сваку своју намеру. Помоћу духа, Бог је створио свемир, земљу и сва жива створења (Постање 1:2; Псалам 33:6). Бог је користио свети дух да би надахнуо људе који су написали Библију (2. Петрова 1:20, 21). Према томе, Тројство није библијско учење. c У Библији стоји: „Јехова је, Бог наш, једини Јехова“ (Поновљени закони 6:4).

[Фуснота]

c За више информација, видите брошуру Да ли треба веровати у Тројство?, коју су издали Јеховини сведоци.

[Слика на 5. страни]

Приликом свог крштења, Исус је постао Божји Помазаник

[Слика на 7. страни]

Исус је дао све од себе да би извршио дело које му је Бог поверио

[Слика на 7. страни]

Исус је данас моћан Краљ