Пређи на садржај

Пређи на садржај

Многи почињу да обожавају Јехову

Многи почињу да обожавају Јехову

„Помоћ је мени од Јехове“

Многи почињу да обожавају Јехову

БИБЛИЈА је за наше дане прорекла да ће се људи из свих народа стицати ка узвишеном обожавању Јехове. На пример, Јехова Бог је преко пророка Агеја објавио: „Потрешћу ја све народе; стећи ће се благо свих народа, и ја ћу овај дом славе напунити“ (Агеј 2:7). И Исаија и Михеј су прорекли да ће у наше дане — ’у последња времена‘ — народи обожавати Јехову на прихватљив начин (Исаија 2:2-4; Михеј 4:1-4ДК).

Да ли се та пророчанства заиста испуњавају данас? Нека чињенице говоре саме за себе. Само у последњих десет година, више од 3 110 000 особа из преко 230 земаља предале су свој живот Јехови. Штавише, од сваких десет Сведока који сада служе Јехови, шесторо њих се крстило у протеклој деценији. Године 2004, хришћанској скупштини се у просеку на свака два минута прикључио по један нови крштени Божји слуга! a

Као и у првом веку, и данас ’велики број људи постају верници и обраћају се Господу‘. Премда бројчани пораст није сам по себи доказ Божјег благослова, то ипак доказује да је „Јеховина рука“ с његовим народом (Дела апостолска 11:21). Зашто милиони људи почињу да обожавају Јехову? И како на тебе лично утиче тај пораст?

Људи са исправним ставом су привучени

Исус је био јасан када је рекао: „Нико не може доћи к мени ако га Отац, који ме је послао, не привуче“ (Јован 6:44). Дакле, сам Јехова привлачи оне који имају „исправан став према вечном животу“ (Дела апостолска 13:48). Божји дух може учинити људе свеснима њихових духовних потреба (Матеј 5:3). Узнемирена савест, очајничка потрага за надом или неки проблем који мучи особу може је навести да тражи Бога и да тако сазна за његову намеру за човечанство (Марко 7:26-30; Лука 19:2-10).

Многе особе су привучене Јеховиној организацији зато што им библијски образовни програм у хришћанској скупштини помаже да пронађу одговоре на питања која их збуњују.

„Ако постоји Бог, зашто људи непрестано трпе неправду?“ То питање је мучило Давидеа, једног препродавца дроге из Италије. С обзиром да га религиозне теме нису баш занимале, поставио је ово питање више као провокацију. „Нисам мислио да ћу добити разуман и уверљив одговор“, каже он. „Међутим, Сведок с којим сам разговарао био је веома стрпљив и све што је говорио поткрепио је одломцима из Библије. Тај разговор је снажно утицао на мене.“ Давиде је исправио свој начин живота и сада служи Јехови.

Друге потрага за смислом и сврхом живота води до Јеховине земаљске организације. Једна жена из Загреба, која је психијатар, отишла је код једног свог чувеног колеге како би добила одговарајућу терапију за своје емоционалне проблеме. На њено изненађење, доктор јој је дао број телефона подружнице Јеховиних сведока у Загребу, као и име Сведока ког је лично познавао. „Види“, рекао јој је, „мислим да ти ови људи могу помоћи. Ако те пошаљем у цркву, наићи ћеш само на беживотне статуе — нико ништа не говори и влада тама. Не бих рекао да ти црква може помоћи. Већ сам неке пацијенте слао код Јеховиних сведока, а мислим да би и за тебе било најбоље да одеш код њих.“ Сведоци су били вољни да је одмах посете и убрзо је с њом започет библијски студиј. За неколико седмица, она је радосно изјавила да њен живот сада има смисао захваљујући томе што је сазнала за Божју намеру (Проповедник 12:15).

Многи су установили да само библијска истина пружа праву утеху када се деси нека лична трагедија. У Грчкој, један седмогодишњи дечак је пао с крова своје школе и умро. Неколико месеци касније, две Сведокиње су разговарале с његовом мајком и покушале да је утеше говорећи јој о нади у ускрсење (Јован 5:28, 29). На то је жена бризнула у плач. Сестре су је упитале: „Ако желите више да сазнате о Библији, када вас можемо посетити?“ „Сада“, одговорила је. Жена их је одвела код себе кући и започет је библијски студиј. Данас цела њена породица уједињено служи Јехови.

Да ли и ти учествујеш?

Ова искуства су типичан пример онога што се дешава широм света. Јехова окупља и поучава велико међународно мноштво правих обожавалаца. Ова међународна група људи има диван изглед да преживи предстојећи крај овог злог система и да живи у праведном новом свету (2. Петрова 3:13).

Захваљујући Јеховином благослову, ово до сада незапамћено дело окупљања људи без престанка напредује ка свом успешном завршетку (Исаија 55:10, 11; Матеј 24:3, 14). Да ли ревно учествујеш у делу проповедања о Краљевству? Ако учествујеш, можеш бити уверен да имаш Божју подршку, и можеш се сложити с речима псалмисте: „Помоћ је мени од Јехове“ (Псалам 121:2).

[Фуснота]

a Види Календар Јеховиних сведока за 2005, септембар и октобар.

[Истакнути текст на 9. страни]

„Нико не може доћи к мени ако га Отац, који ме је послао, не привуче“

[Оквир на 8. страни]

КО ЈЕ ЗАСЛУЖАН ЗА ПОРАСТ?

„Ако Јехова не сагради дома, узалуд се муче који га граде“ (Псалам 127:1).

„Бог је давао да расте; зато нити је што онај који сади нити онај који залива, него Бог који даје да расте“ (1. Коринћанима 3:6, 7). (ЈОВАН 6:44).