Пређи на садржај

Пређи на садржај

Непрестано ходи као што је ходио Исус Христ

Непрестано ходи као што је ходио Исус Христ

Непрестано ходи као што је ходио Исус Христ

„Онај ко каже да остаје у [Богу], дужан је да и сам ходи као што је [Исус] ходио“ (1. ЈОВАНОВА 2:6).

1, 2. Шта значи пажљиво гледати на Исуса?

 „СА ИСТРАЈНОШЋУ трчимо трку која стоји пред нама“, написао је апостол Павле, „док пажљиво гледамо на Главног Заступника и Усавршитеља наше вере, Исуса“ (Јеврејима 12:1, 2). Ако желимо да будемо беспрекорни, неопходно је да пажљиво гледамо на Исуса Христа.

2 На изворном језику, реч која се у Хришћанским грчким списима преводи са ’пажљиво гледати‘ значи „усмерити пажњу и не дозволити ничему да ту пажњу одвуче“, „скренути поглед с једне ствари да би се видела друга“, „упрти поглед“. У једном делу стоји следеће запажање: „Тркач који је учествовао на атлетским такмичењима у Грчкој успорио би истог трена у ком би са стазе и циља скренуо поглед на публику. Исто је и са хришћанима.“ Ствари које нам одвлаче пажњу могу ометати наш духовни напредак. Морамо пажљиво гледати на Исуса Христа. На шта ми заправо треба да обратимо пажњу код нашег Главног Заступника? Грчка реч која је преведена са ’главни заступник‘ односи се на „главног вођу, онога који предводи и стога служи као пример“. Пажљиво гледати на Исуса значи следити његов пример.

3, 4. (а) Шта треба да радимо ако желимо да ходимо онако како је то чинио Исус Христ? (б) Која питања завређују нашу пажњу?

3 Библија каже: „Онај ко каже да остаје у [Богу], дужан је да и сам ходи као што је [Исус] ходио“ (1. Јованова 2:6). Ми морамо остати у Богу, и то тако што ћемо се држати Исусових заповести онако како се он држао Очевих заповести (Јован 15:10).

4 Дакле, ако желимо да ходимо као што је Исус ходио, потребно је да га пажљиво посматрамо као свог Главног Вођу и да што боље следимо његове стопе. Важна питања која треба да осмотримо у вези с тим јесу: Како нас Христ данас води? Како на нас треба да утиче то што опонашамо начин на који је он ходио? Како нам користи то што се држимо обрасца који нам је пружио Исус Христ?

Како Христ води своје следбенике

5. Шта је Исус обећао својим следбеницима пре него што је узашао на небо?

5 Пре него што је узашао на небо, ускрснули Исус Христ се појавио својим ученицима и поверио им једно важно дело. Он је рекао: „Идите дакле и стварајте ученике од људи из свих нација.“ Главни Вођа је том приликом обећао и то да ће бити с њима док буду испуњавали тај задатак, рекавши: „Гле, ја сам с вама све дане до свршетка система ствари“ (Матеј 28:19, 20). На који је начин Исус Христ са својим следбеницима у овом времену свршетка система ствари?

6, 7. Како нас Исус води помоћу светог духа?

6 „Помоћник, свети дух, кога ће Отац послати у моје име“, рекао је Исус, „он ће вас поучити свему и подсетиће вас на све што сам вам рекао“ (Јован 14:26). Нас данас води и јача свети дух који је послат у Исусово име. Он нам пружа духовно светло и помаже нам да разумемо чак „и дубоке ствари Божје“ (1. Коринћанима 2:10). Штавише, у „плод духа“ спадају особине које потичу од Бога: „Љубав, радост, мир, дуготрпљивост, љубазност, доброта, вера, благост, самоконтрола“ (Галатима 5:22, 23). Помоћу светог духа ми можемо развити те особине.

7 Док проучавамо Писмо и трудимо се да научено применимо, Јеховин дух нам помаже да будемо мудрији, разумнији и разборитији, и да стекнемо више спознања (Пословице 2:1-11). Свети дух нам помаже и да издржимо искушења и испите (1. Коринћанима 10:13; 2. Коринћанима 4:7; Филипљанима 4:13). Хришћани су подстакнути да се ’очисте од сваке прљавштине тела и духа, и да се усаврше у светости‘ (2. Коринћанима 7:1). Да ли бисмо без помоћи светог духа заиста могли да испунимо Божје захтеве у погледу светости, то јест чистоће? Јехова Бог је овластио Исуса да користи свети дух, и управо је тај дух једно средство помоћу којег нам он данас пружа вођство (Матеј 28:18).

8, 9. Како Христ користи ’верног и разборитог роба‘ да би пружао вођство?

8 Осмотри још једно средство помоћу којег Христ данас води своју скупштину. Говорећи о својој присутности и свршетку система ствари, Исус је рекао: „Ко је у ствари верни и разборити роб кога је његов господар поставио над својим укућанима, да им даје храну у право време? Срећан је тај роб ако га његов господар, кад дође, нађе да тако ради! Заиста вам кажем, поставиће га над свим својим имањем“ (Матеј 24:3, 45-47).

9 „Господар“ је Исус Христ. „Роб“ је класа помазаних хришћана на земљи. Тој класи роба је поверена брига о Исусовим интересима на земљи и давање духовне хране у право време. Мала група зрелих надгледника из класе тог ’верног и разборитог роба‘ сачињава Водеће тело, које представља ту класу роба. Они предводе у делу проповедања о Краљевству које се одвија широм света и обезбеђују духовну храну у право време. На тај начин, Христ води скупштину посредством духом помазаног ’верног и разборитог роба‘ и његовог Водећег тела.

10. Какав став треба да имамо према старешинама, и зашто?

10 Још један начин на који Христ исказује своје вођство јесте путем ’дарова у облику људи‘ — хришћанских старешина, то јест надгледника. Они су постављени ’с циљем да исправљају свете, за дело служења, за изградњу Христовог тела‘ (Ефешанима 4:8, 11, 12). У Јеврејима 13:7 о њима се каже: „Сећајте се оних који предводе међу вама који су вам говорили Божју реч, и док посматрате какав је исход њиховог владања, опонашајте њихову веру.“ Старешине предводе у скупштини. Будући да опонашају Исуса Христа, њихова вера постаје вредна опонашања (1. Коринћанима 11:1). Захвалност за то што имамо старешине можемо показати тако што ћемо бити послушни и подложни тим ’даровима у облику људи‘ (Јеврејима 13:17).

11. Како Христ води своје данашње следбенике, и шта се подразумева под тим да треба да ходимо онако како је он ходио?

11 Дакле, Исус Христ данас води своје следбенике посредством светог духа, ’верног и разборитог роба‘ и скупштинских старешина. Ако желимо да ходимо као што је Христ ходио, треба да разумемо на који нам начин пружа вођство и да се подложимо томе. Такође је потребно да опонашамо начин на који је он ходио. „На тај пут сте позвани“, написао је апостол Петар, „јер је и Христ страдао за вас, оставивши вам узор да тачно следите његове стопе“ (1. Петрова 2:21). На који начин на нас треба да утиче слеђење Исусовог савршеног узора?

Буди разуман кад исказујеш ауторитет

12. Који је аспект Христовог примера од посебног значаја за старешине у скупштини?

12 Иако је Исус добио од Оца ненадмашан ауторитет, он га је исказивао на разуман начин. Сви у скупштини — посебно старешине — треба да се труде да њихова „разумност буде позната свим људима“ (Филипљанима 4:5; 1. Тимотеју 3:2, 3). Будући да старешине имају извесну меру ауторитета у скупштини, од суштинске је важности да они иду Христовим стопама у исказивању тог ауторитета.

13, 14. Како старешине могу опонашати Христа док подстичу друге да служе Богу?

13 Исус је узимао у обзир границе својих ученика. Није тражио од њих више него што су могли дати (Јован 16:12). Не вршећи притисак на њих, храбрио их је да се ’снажно напрежу‘ у вршењу Божје воље (Лука 13:24). То је радио тако што је пружао вођство и настојао да им допре до срца. Слично томе, данашње хришћанске старешине не терају друге да служе Богу тако што би им наметали осећање кривице или срама. Уместо тога, храбре их да служе Јехови из љубави према њему и Исусу, као и према ближњима (Матеј 22:37-39).

14 Исус није злоупотребљавао поверени ауторитет тако што би контролисао живот других. Није постављао недостижна мерила нити смишљао безбројна правила. Настојао је да мотивише друге тако што се трудио да такне њихово срце начелима која су представљала основу закона који је био дат преко Мојсија (Матеј 5:27, 28). Опонашајући Исуса Христа, старешине не постављају нека своја правила нити инсистирају на личном гледишту. Кад се ради о облачењу и дотеривању, рекреацији и забави, старешине настоје да допру до срца помоћу Божјих начела, попут оних која се налазе у Михеју 6:8, 1. Коринћанима 10:31-33 и 1. Тимотеју 2:9, 10.

Буди саосећајан и опраштај

15. Како је Исус реаговао на пропусте својих ученика?

15 Начин на који је Христ реаговао на грешке својих ученика представља узор који треба да следимо. Осмотри два догађаја која су се десила последње ноћи коју је као човек провео на земљи. Након што су дошли у Гетсиманију, Исус је ’повео са собом Петра, Јакова и Јована‘ и рекао им да ’бдију‘. Затим је ’отишао мало даље, пао на земљу и почео да се моли‘. Кад се вратио, ’нашао их је како спавају‘. Како је реаговао? Рекао је: „Дух је, додуше, срчан, али је тело слабо“ (Марко 14:32-38). Уместо да оштро прекори Петра, Јакова и Јована, Исус је био саосећајан! Те исте ноћи, Петар се три пута одрекао Исуса (Марко 14:66-72). Како се он после тога опходио према Петру? ’Ускрснуо је и појавио се Симону [Петру]‘ (Лука 24:34). Библија још каже: ’Појавио се Кифи, затим дванаесторици‘ (1. Коринћанима 15:5). Уместо да буде љут, Исус је опростио Петру, који се покајао, и охрабрио га. Касније му је поверио велике одговорности (Дела апостолска 2:14; 8:14-17; 10:44, 45).

16. Како можемо ходити као што је Исус ходио кад нас наши суверници на неки начин разочарају или нам учине нешто нажао?

16 Када нас наши суверници због људске несавршености на неки начин разочарају или нам учине нешто нажао, зар не треба и ми да будемо саосећајни и да опраштамо као Исус? Петар је подстакао сувернике: „Будите сви сложних мисли, показујте саосећање, имајте братску наклоност, будите нежно самилосни, понизни у мислима, не враћајте зло за зло ни увреду за увреду, већ, напротив, благосиљајте“ (1. Петрова 3:8, 9). Шта да радимо ако неко према нама не поступа као што би то Исус чинио, и одбија да буде саосећајан и да опрашта? Чак и тада смо дужни да настојимо да опонашамо Исуса и да реагујемо као што би он реаговао (1. Јованова 3:16).

Нека ти Краљевство буде на првом месту

17. Шта показује да је Исусу вршење Божје воље било на првом месту у животу?

17 Постоји још нешто у чему треба да ходимо као што је Исус Христ ходио. Њему је објављивање добре вести о Божјем Краљевству било на првом месту у животу. Након што је проповедао једној Самарићанки близу града Сихара у Самарији, Исус је рекао својим ученицима: „Моја храна је да вршим вољу онога који ме је послао и да довршим његово дело“ (Јован 4:34). Исусу је вршење Очеве воље давало снагу. За њега је то било попут добре и окрепљујуће хране. Ако се угледамо на Исуса тако што смо усредсређени на вршење Божје воље, зар нам то неће донети заиста смисаон и квалитетан живот?

18. Које благослове доноси када се деца подстичу да ступе у пуновремену службу?

18 Кад родитељи храбре своју децу да започну с пуновременом службом, то може донети многе благослове и њима и деци. Један отац двојице близанаца подстицао је своје синове још од њиховог најранијег детињства да им циљ буде пионирска служба. По завршетку школовања они су заиста и постали пионири. Описујући радост коју има због тога, овај отац пише: „Синови нас нису разочарали. Са захвалношћу можемо рећи да су ’синови наследство од Јехове‘“ (Псалам 127:3NW). А како та тежња ка пуновременој служби користи деци? Једна мајка петоро деце је рекла: „Пионирење помаже мојој деци да стекну блискији однос с Јеховом, да имају боље навике проучавања, да науче да мудрије троше своје време и да науче да духовне ствари стављају на прво место у животу. Иако су сва деца морала да изврше низ промена у животу, ниједно од њих није зажалило због тога што је одлучило да крене тим путем.“

19. О којим плановима за будућност млади треба добро да размисле?

19 Млади, какви су ваши планови за будућност? Да ли стремите ка томе да постанете успешни у неком послу или радите на томе да вам пуновремена служба буде животни позив? „Добро пазите да не ходите као немудри, него као мудри“, подстакао је Павле, „искупљујући себи повољно време, јер су дани зли.“ Затим је додао: „Зато не будите више неразумни, него запажајте шта је Јеховина воља“ (Ефешанима 5:15-17).

Буди лојалан

20, 21. На које је све начине Исус био лојалан, и како можемо опонашати његову лојалност?

20 Да бисмо ходили као што је Исус ходио, треба да опонашамо његову лојалност. Што се тиче његове лојалности, Библија каже: „Иако је био у Божјем обличју, није размишљао о отимању, наиме, да треба да буде једнак Богу. Не, већ се одрекао самог себе и узео обличје роба поставши као и други људи. И више од тога, кад се нашао у обличју човека, понизио се и постао послушан све до смрти, и то смрти на мученичком стубу.“ Исус је лојално заступао Јеховин суверенитет тако што се подлагао ономе што је била Јеховина воља за њега. Био је толико послушан да је чак био спреман да умре на мученичком стубу. Ми морамо ’задржати у себи такав мисаони став‘ и лојално се подлагати вршењу Божје воље (Филипљанима 2:5-8).

21 Исус је био лојалан и својим верним апостолима. Он их је и поред њихових слабости волео „до краја“ (Јован 13:1). Слично томе, не смемо допустити да због несавршености наше браће постанемо критички настројени.

Држи се обрасца који је оставио Исус

22, 23. Које благослове имамо кад се држимо обрасца који нам је оставио Исус?

22 Наравно, ми као несавршени људи не можемо у потпуности ићи стопама нашег савршеног Узора. Међутим, можемо се трудити да тесно следимо његове стопе. Да би успели у томе, потребно је да разумемо како нас Христ води, да му се подложимо и да се држимо обрасца који нам је оставио.

23 Захваљујући томе што опонашамо Христа имамо много благослова. Наш живот је смисаонији и испуњенији зато што смо усредсређени на вршење Божје воље а не своје (Јован 5:30; 6:38). Имамо чисту савест. Начином на који ходимо, ми другима пружамо пример. Исус је позвао све који су били уморни и оптерећени да дођу к њему и нађу окрепу за своје душе (Матеј 11:28-30). Кад следимо Исусов пример и ми можемо бити окрепа за друге. Зато наставимо да ходимо онако како је ходио Исус.

Да ли се сећаш?

Како Христ води своје данашње следбенике?

Како старешине могу следити Христово вођство у исказивању ауторитета који им је дао Бог?

Како можемо следити Исусов пример кад су у питању туђи недостаци?

Како млади могу ставити Краљевство на прво место у животу?

[Питања за разматрање]

[Слика на 23. страни]

Хришћанске старешине нам помажу да следимо Христово вођство

[Слике на странама 24, 25]

Млади, да ли стремите ка томе да водите испуњен хришћански живот?