Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ходи по вери, а не по ономе што видиш!

Ходи по вери, а не по ономе што видиш!

Ходи по вери, а не по ономе што видиш!

„Ходимо по вери, а не по ономе што гледамо“ (2. КОРИНЋАНИМА 5:7).

1. По чему се види да је апостол Павле ходио по вери, а не по ономе што је видео?

 БИЛА је 55. година н. е. Прошло је око 20 година откако је Савле, прогонилац хришћана, и сам постао хришћанин. Он није допустио да му с временом ослаби вера у Бога. Иако дословним очима није видео небеске стварности, вера му је и даље била снажна. Зато је помазаним хришћанима, који су имали небеску наду, написао: „Ходимо по вери, а не по ономе што гледамо“ (2. Коринћанима 5:7).

2, 3. (а) Како показујемо да ходимо по вери? (б) Шта значи ходити по ономе што видимо?

2 Да бисмо ходили по вери потребно је да безусловно верујемо да Бог може да управља нашим животом. Морамо бити потпуно уверени да он заиста зна шта је најбоље за нас (Псалам 119:66). Кад доносимо одлуке у животу и спроводимо их у дело, у обзир узимамо ’стварности које се не виде‘ (Јеврејима 11:1). У то спадају обећана ’нова небеса и нова земља‘ (2. Петрова 3:13). С друге стране, ако бисмо ходили по ономе што видимо, то би значило да нас у животу води само оно што опажамо физичким чулима. То је опасно јер може довести до тога да у потпуности занемаримо Божју вољу (Псалам 81:13; Проповедник 12:1).

3 Без обзира на то да ли припадамо ’малом стаду‘ с небеском надом или ’другим овцама‘ са земаљском надом, свако од нас треба озбиљно да схвати савет да ходимо по вери, а не по ономе што видимо (Лука 12:32; Јован 10:16). Хајде да видимо како ће нам слеђење тог надахнутог савета помоћи да не постанемо жртве ’привременог ужитка греха‘, да се заштитимо од замке материјализма и да не изгубимо из вида да овом свету долази крај. Такође ћемо осмотрити које нас опасности вребају ако ходимо по ономе што видимо (Јеврејима 11:25).

Одбацити „привремени ужитак греха“

4. Који је избор направио Мојсије, и зашто?

4 Замисли какав је живот могао имати Амрамов син Мојсије. Одрастао је међу племићима у древном Египту и врло лако је могао постати моћан, богат и утицајан човек. Он је могао да размишља на следећи начин: ’Добро сам поучен веома цењеној египатској мудрости, и силан сам у речима и делима. Ако останем на фараоновом двору, моћи ћу да помогнем Јеврејима, својој потлаченој браћи!‘ (Дела апостолска 7:22). Уместо тога, Мојсије је изабрао да буде „злостављан заједно с Божјим народом“. Зашто? Шта га је навело да окрене леђа свему ономе што му је Египат пружао? Библија даје следећи одговор: „Вером је [Мојсије] оставио Египат, али није се бојао краљевог гнева, јер је остао постојан као да види Онога који је невидљив“ (Јеврејима 11:24-27). Вера у то да ће га Јехова сигурно наградити због праведности помогла му је да се одупре греху и пролазном задовољству које он пружа.

5. На шта нас подстиче Мојсијев пример?

5 И ми често морамо да доносимо тешке одлуке о стварима као што су: ’Да ли треба да прекинем с неким поступцима или навикама које нису у потпуности у складу с библијским начелима? Да ли да прихватим запослење које ће ми изгледа донети неке материјалне користи, али које ће ометати мој духовни напредак?‘ Мојсијев пример нас подстиче да не доносимо одлуке које ће показати да смо кратковиди попут људи из овог света, већ да уместо тога показујемо веру у далековиду мудрост „Онога који је невидљив“ — Јехове Бога. Попут Мојсија, ценимо и ми пријатељство с Јеховом више од било чега што овај свет има да понуди.

6, 7. (а) Како је Исав показао да је више волео да ходи по ономе што је видео? (б) Зашто нам Исав служи као упозоравајући пример?

6 Упореди Мојсија са Исавом, сином патријарха Исака. Исав је више волео тренутна задовољства (Постање 25:30-34). Он ’није ценио свете ствари‘ и „за један оброк“ се одрекао својих права као прворођени (Јеврејима 12:16). Није мислио на то како ће његова одлука да прода своје право прворођеног утицати на његов однос с Јеховом, ни како ће утицати на његове потомке. Недостајао му је духовни поглед на ствари. Није се освртао на Божја драгоцена обећања и није их сматрао нешто посебно вредним. Ходио је по ономе што је видео, а не по вери.

7 Исав нам служи као упозоравајући пример (1. Коринћанима 10:11). Када треба да донесемо неку одлуку, малу или велику, не смемо дозволити да нас заведе пропаганда Сатаниног света, која преноси поруку да морамо имати оно што желимо и то одмах. Добро је да се питамо: ’Да ли одлуке које доносим одражавају ставове које је имао Исав? Да ли ће духовне ствари бити потиснуте у други план ако будем тежио ка стварима које желим управо сада? Да ли због одлука које доносим доводим у опасност своје пријатељство с Богом и будућу награду? Какав пример пружам другима?‘ Јехова ће нас благословити ако доносимо одлуке које показују да ценимо свете ствари (Пословице 10:22).

Избегавати замку материјализма

8. Које су упозорење добили хришћани из Лаодикије, и зашто је оно важно и за нас?

8 У откривењу које је пред крај првог века добио апостол Јован, прослављени Исус Христ је пренео поруку скупштини у Лаодикији, у Малој Азији. То је била упозоравајућа порука у вези с материјализмом. Иако су у материјалном погледу били богати, хришћани из Лаодикије су духовно били крајње сиромашни. Уместо да и даље ходе по вери, допустили су да им материјални поседи замагле духовни поглед на ствари (Откривење 3:14-18). Материјализам и данас има сличан утицај. Он слаби нашу веру и доводи до тога да престанемо да са „истрајношћу трчимо трку“ у живот (Јеврејима 12:1). Ако нисмо пажљиви, ’уживања овог живота‘ могу толико потиснути духовне активности да оне чак буду ’потпуно угушене‘ (Лука 8:14).

9. Како нас штити то што смо задовољни духовном храном и што је ценимо?

9 Да бисмо се заштитили у духовном погледу, кључ је у томе да будемо задовољни, а не да у потпуности искористимо овај свет и постанемо богати (1. Коринћанима 7:31; 1. Тимотеју 6:6-8). Када ходимо по вери, а не по ономе што видимо, налазимо радост у садашњем духовном рају. Док се хранимо квалитетном духовном храном, зар нисмо подстакнути да ’певамо у весељу свог срца‘? (Исаија 65:13, 14). Штавише, велико задовољство нам доноси дружење са особама које испољавају плодове Божјег духа (Галатима 5:22, 23). Колико је само важно да налазимо задовољство и окрепу у духовним стварима које нам Јехова пружа!

10. Која би питања било добро да поставимо себи?

10 Добро би било да себи поставимо нека питања попут: ’Које место у мом животу заузимају материјалне ствари? Да ли материјалне ствари које имам користим да бих уживао у животу или да бих унапређивао право обожавање? Шта ми доноси највеће задовољство? Да ли проучавање Библије и дружење на хришћанским састанцима или викенди током којих немам никаквих хришћанских обавеза? Да ли викенде углавном остављам за рекреацију или их користим за службу и друге активности које су повезане с чистим обожавањем?‘ Хођење по вери подразумева да будемо заокупљени делом Краљевства, с потпуним поверењем у Јеховина обећања (1. Коринћанима 15:58).

Задржати крај у мислима

11. Како нам то што ходимо по вери помаже да задржимо крај у мислима?

11 То што ходимо по вери помаже нам да избегавамо телесно размишљање које се огледа у мишљењу да је крај далеко или да уопште неће ни доћи. За разлику од скептика који омаловажавају библијска пророчанства, ми видимо како се догађаји у свету одигравају баш онако како је Божја Реч прорекла да ће бити у нашем времену (2. Петрова 3:3, 4). На пример, зар ставови и понашање људи у глобалу не доказују да живимо у ’последњим данима‘? (2. Тимотеју 3:1-5). Очима вере видимо да оно што се данас одиграва у свету није само историја која се понавља. Уместо тога, ти догађаји представљају „знак [Христове] присутности и свршетка система ствари“ (Матеј 24:1-14).

12. Како су се у првом веку испуниле Исусове речи забележене у Луки 21:20, 21?

12 Узми у обзир један догађај из првог века наше ере који има паралелу у нашим данима. Када је био на земљи, Исус Христ је упозорио своје следбенике: „Кад видите да је Јерусалим опколила улогорена војска, тада знајте да се његово опустошење приближило. Тада они који буду у Јудеји нека беже у горе, а они који буду усред њега нека га напусте“ (Лука 21:20, 21). У испуњењу овог пророчанства, римска војска под командом Цестија Гала опколила је Јерусалим 66. н. е. Међутим, војска се изненада повукла, што је за хришћане био знак и прилика да „беже у горе“. Римска војска се 70. н. е. вратила, напала Јерусалим и уништила храм који се налазио у њему. Јосиф извештава да је погинуло више од милион Јевреја и да је њих 97 000 одведено у ропство. Бог је извршио свој суд над тим јеврејским системом. Они који су ходили по вери и послушали Исусово упозорење избегли су то катастрофално уништење.

13, 14. (а) Који ће се догађаји ускоро одиграти? (б) Зашто треба будно да пазимо на испуњење библијских пророчанстава?

13 Нешто слично ће се десити и у нашем времену. Извесни елементи унутар Уједињених нација биће укључени у извршење Божјег суда. Као што је у првом веку римска војска била задужена за очување Римског мира (Pax Romana), тако данас Уједињене нације служе као средство за очување мира. Иако је римска војска настојала да засигура релативну безбедност широм тада познатог света, ипак је баш она уништила Јерусалим. Слично томе, библијска пророчанства показују да ће милитантне силе унутар Уједињених нација сматрати религију претњом и уништиће данашњи Јерусалим — хришћанство — као и остатак Вавилона Великог (Откривење 17:12-17). Читаво светско царство криве религије заиста стоји на прагу уништења.

14 Уништење криве религије биће почетак велике невоље. У последњој фази те велике невоље биће уништени преостали елементи овог злог света (Матеј 24:29, 30; Откривење 16:14, 16). То што ходимо по вери помаже нам да будно пазимо на испуњење библијских пророчанстава. Нисмо заварани размишљањем да је нека људска организација, као што су Уједињене нације, у ствари средство помоћу којег ће Бог успоставити прави мир и сигурност. Зар онда својим животом не треба да покажемо да смо уверени да је ’Јеховин велики дан близу‘? (Софонија 1:14).

Колико је опасно да ходимо по ономе што видимо?

15. У коју се замку ухватила нација Израел и поред тога што је доживела Божје благослове?

15 Оно што се дешавало древном Израелу показује колико је опасно када неко допусти да му хођење по ономе што види ослаби веру. И поред тога што су били очевици десет невоља које су понизиле лажне египатске богове и затим доживели спектакуларно избављење кроз Црвено море, Израелци су били непослушни и направили златно теле које су почели да обожавају. Постали су нестрпљиви и уморни чекајући Мојсија који ’дуго није силазио с горе‘ (Излазак 32:1-4). Нестрпљивост их је натерала да обожавају идола који се могао видети дословним очима. Тиме што су ходили по ономе што су видели увредили су Јехову и због тога је умрло „до три хиљаде људи“ (Излазак 32:25-29). Како је само тужно када неко ко обожава Јехову доноси одлуке које показују да нема поверења у њега, нити поуздања да он може да испуни своја обећања!

16. Како су на Израелце утицале ствари које су видели?

16 Ствари које су видели још су у неким погледима негативно утицале на Израелце. Због тога што су ходили по ономе што су видели дрхтали су од страха пред непријатељима (Бројеви 13:28, 32; Поновљени закони 1:28). Због тога су доводили у питање Мојсијев ауторитет који му је дао Бог и жалили су се на оно што их је снашло у животу. Пошто им је недостајала вера, више су волели Египат, у ком је демонски утицај био веома јак, него Обећану земљу (Бројеви 14:1-4; Псалам 106:24). Колико је Јехову само болело док је гледао све то непоштовање које је његов народ показивао према њему као свом невидљивом Краљу!

17. Зашто су Израелци у Самуиловим данима одбацили Јеховино вођство?

17 Изабрана нација Израел се у данима пророка Самуила поново ухватила у замку да ходи по ономе што види. Народ је почео да тражи краља којег ће моћи да види. Иако је Јехова показао да је он њихов Краљ, то за њих није било довољно да би ходили по вери (1. Самуилова 8:4-9). На своју сопствену штету, сулудо су одбацили Јеховино непогрешиво вођство јер су желели да буду као околни народи (1. Самуилова 8:19, 20).

18. Шта можемо научити о томе колико је опасно да ходимо по ономе што видимо?

18 Као Јеховине данашње слуге, ми ценимо добар однос који имамо с њим. Желимо да научимо нешто из догађаја који су се одиграли у прошлости и да то применимо у животу (Римљанима 15:4). Када су Израелци ходили по ономе што су видели, они су у ствари изгубили из вида да их је Бог водио преко Мојсија. Ако нисмо опрезни, и ми можемо изгубити из вида да Јехова Бог и Већи Мојсије, Исус Христ, воде данашњу хришћанску скупштину (Откривење 1:12-16). Морамо пазити да не гледамо људским очима земаљски део Јеховине организације. То може довести до тога да се стално жалимо на нешто, да престанемо да ценимо Јеховине представнике и духовну храну коју нам пружа „верни и разборити роб“ (Матеј 24:45).

Буди одлучан да ходиш по вери

19, 20. На шта си одлучан и зашто?

19 „Ми не водимо борбу“, каже Библија, „против крви и тела, него против владавина, против власти, против светских владара ове таме, против злих духовних сила на небеским местима“ (Ефешанима 6:12). Наш главни непријатељ је Сатана Ђаво. Његов циљ је да уништи нашу веру у Јехову. Он неће превидети ниједан начин на који би нас могао одвратити од наше одлуке да служимо Богу (1. Петрова 5:8). Шта ће нам помоћи да не будемо заведени оним што видимо у Сатанином свету? Хођење по вери, а не по ономе што видимо! Вера и поуздање у Јеховина обећања сачуваће нас да не доживимо „бродолом своје вере“ (1. Тимотеју 1:19). Зато будимо одлучни да на сваки могући начин и даље ходимо по вери, потпуно сигурни да ће нам то донети Јеховин благослов. И молимо се како бисмо умакли свему ономе што треба да се догоди у блиској будућности (Лука 21:36).

20 Постоји један изврстан пример који нам може помоћи да ходимо по вери, а не по ономе што видимо. Библија каже: „Христ [је] страдао за вас, оставивши вам узор да тачно следите његове стопе“ (1. Петрова 2:21). У следећем чланку ћемо видети како можемо ходити попут њега.

Да ли се сећаш?

• Шта си у погледу хођења по вери, а не по ономе што се види, научио од Мојсија и Исава?

• Шта је кључ за избегавање материјализма?

• Како нам хођење по вери помаже да избегавамо гледиште да је крај далеко?

• Зашто је опасно да ходимо по ономе што видимо?

[Питања за разматрање]

[Слика на 17. страни]

Мојсије је ходио по вери

[Слика на 18. страни]

Да ли због рекреације често пропушташ теократске активности?

[Слика на 20. страни]

Како те штити то што обраћаш пажњу на Божју Реч?