Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли препознајете знак Исусове присутности?

Да ли препознајете знак Исусове присутности?

Да ли препознајете знак Исусове присутности?

НИКО не жели да се озбиљно разболи нити да се нађе усред неке катастрофе. Да би избегла такве невоље, мудра особа опажа знакове који указују на опасност и поступа у складу с тим. Исус Христ је описао један посебан знак који треба да препознамо. Оно о чему је он говорио биће очигледно у целом свету и утицаће на све људе. То укључује и вас и вашу породицу.

Исус је говорио о Божјем краљевству које ће уклонити зло и земљу претворити у рај. Његови ученици су били радознали и желели су да знају када ће доћи то Краљевство. Зато су питали: „Шта ће бити знак твоје присутности и свршетка система ствари?“ (Матеј 24:3).

Исус је знао да ће након његове смрти и ускрсења проћи стотине година пре него што он буде устоличен на небу као Месијански Краљ који ће владати над човечанством. Пошто ће његово устоличење бити невидљиво за људе, Исус је дао знак по коме ће његови следбеници препознати његову ’присутност‘, као и ’свршетак система ствари‘. Овај знак се састоји од више различитих обележја, која заједно чине један сложен знак Исусове присутности.

Сви писци Јеванђеља, Матеј, Марко и Лука, пажљиво су забележили Исусов одговор (Матеј, 24. и 25. поглавље; Марко, 13. поглавље; Лука, 21. поглавље). Други библијски писци су записали још неке детаље у вези с тим знаком (2. Тимотеју 3:1-5; 2. Петрова 3:3, 4; Откривење 6:1-8; 11:18). У овом чланку не можемо поближе осмотрити све те детаље, али ћемо размотрити пет кључних обележја која су део знака о коме је Исус говорио. Увидећете да је то врло важно за вас лично. (Види оквир на 6. страни.)

„Историјска прекретница“

’Устаће нација против нације и краљевство против краљевства‘ (Матеј 24:7). Немачке новине Der Spiegel извештавају да су људи пре 1914. године „веровали да ће доћи златно доба које ће донети више слободе, напретка и благостања“. А онда се све променило. „Рат, који је почео у августу 1914. и завршио се у новембру 1918, био је шокантан догађај. Довео је до обрта у историји, обележивши крај старе и почетак нове епохе“, наводи се у часопису GEO. Више од 60 милиона војника с пет континената учествовало је у овом окрутном рату. Сваког дана је у просеку погинуло око 6 000 војника. Од тада, историчари свих генерација и политичких уверења сматрају да „период од 1914. до 1918. године представља историјску прекретницу“.

Први светски рат је довео до трајних промена у људском друштву и гурнуо је човечанство у последње дане овог система ствари. Остатак двадесетог века обележен је са још ратова, оружаних сукоба и терористичких напада. Ситуација се није побољшала ни почетком овог века. Осим ратова, јасно се виде и друга обележја знака.

Глад, пошаст и земљотреси

„Биће несташица̂ хране“ (Матеј 24:7). Глад која је погодила Европу током Првог светског рата, још увек мучи човечанство. Историчар Алан Булок је забележио да су у Русији и Украјини 1933. године „хорде изгладнелих људи лутале земљом... Гомиле лешева су лежале поред пута“. Новинар Т. Х. Вајт је 1943. био очевидац глади у кинеској покрајини Хенан. Он је написао: „Кад наступи глад, скоро све што људски организам може разложити, сварити и претворити у енергију постаје храна. Али када му прети смрт, човек ће бити спреман да поједе и оно што је до тада сматрао нејестивим.“ Нажалост, глад у Африци је постала скоро свакидашња појава током последњих неколико деценија. Иако земља рађа довољно хране за све, Организација за исхрану и пољопривреду при УН процењује да 840 милиона људи широм света пати од неисхрањености.

„У једном месту за другим биће пошасти“ (Лука 21:11). Процењује се да је 1918. године шпанска грозница усмртила између 20 и 50 милиона људи, више него куга или Први светски рат“, извештава се у новинама Süddeutsche Zeitung. Од тада, огроман број људи погађају болести као што су маларија, велике богиње, туберкулоза, дечја парализа и колера. Свет је ужаснут док посматра како се сида све више шири. Ситуација је збуњујућа, јер неке болести још увек постоје упркос изванредном напретку у медицини. Овај парадокс, до сада непознат људима, помаже нам да препознамо посебно време у ком живимо.

„Биће земљотреса“ (Матеј 24:7). Током протеклих 100 година, у земљотресима су погинуле стотине хиљада људи. Од 1914. године, према једном извештају, сваке године се десило у просеку 18 земљотреса који су били довољно снажни да сруше зграде и направе пукотине у земљи. Још кобнији потреси, довољно јаки да зграде сравне са земљом, дешавали су се отприлике једном годишње. Упркос техничким напрецима, број настрадалих је и даље велик јер се многи градови чији се број становника брзо повећава налазе на местима где се граниче тектонске плоче.

Добре вести!

Већина обележја последњих дана је мучна. Али, Исус је говорио и о неким добрим вестима.

„Ова добра вест о краљевству проповедаће се по целој настањеној земљи за сведочанство свим нацијама“ (Матеј 24:14). Дело које је започео сам Исус — проповедање добре вести о Краљевству — достићи ће врхунац током последњих дана. То се заиста дешава. Јеховини сведоци преносе библијску поруку и поучавају људе који су спремни да у свакодневном животу примене оно што уче. Тренутно преко шест милиона Сведока проповеда у 235 земаља на преко 400 језика.

Запазите да Исус није рекао да ће се живот зауставити због жалосног стања у свету. Такође није рекао да ће свет погодити само једно обележје знака. Он је прорекао многе догађаје који ће заједно сачињавати знак који ће бити препознатљив свуда у свету.

Гледајући иза појединачних догађаја или усамљених случајева, да ли видите један сплет догађаја, сложени знак од општег значаја? Оно што се сада дешава тиче се и вас и ваше породице. Али, можда се питамо, зашто само тако мало људи то примећује?

Лични интереси су важнији

„Забрањено пливање“, „Висок напон“, „Смањите брзину“. Ово су неки уобичајени знаци и упозорења које често игноришемо. Зашто? Лако нас може привући нешто за шта сматрамо да ћемо уживати у томе. На пример, можда желимо да возимо брже него што је законом дозвољено или имамо снажну жељу да пливамо тамо где је то забрањено. Међутим, игнорисање упозорења није мудро.

На пример, у лавинама на Алпима у Аустрији, Француској, Италији и Швајцарској понекад страдају туристи који игноришу упозорења да се скијају или спуштају на сноуборду само на сигурним стазама. Према извештају из новина Süddeutsche Zeitung, многи туристи који игноришу таква упозорења воде се геслом да без ризика нема забаве. Нажалост, игнорисање упозорења може имати трагичне последице.

Из којих разлога људи занемарују знак који је дао Исус? Можда их заслепљује похлепа, гуши равнодушност, паралише неодлучност, убија рутина или страхују да ће изгубити углед. Да ли и ви због неког од ових разлога не обраћате пажњу на знак Исусове присутности? Зар не би било мудрије да обратите пажњу на знак и поступате у складу с тим?

Живот на рајској земљи

Велики број људи обраћа пажњу на знак Исусове присутности. Кристијан, један млади ожењени човек из Немачке, написао је: „Ово су мрачна времена. Без сумње живимо у ’последњим данима.‘“ Он и његова жена проводе доста времена разговарајући с другима о Месијанском Краљевству. Франк живи у истој земљи. Он и његова жена преносе другима охрабрујућу добру вест из Библије. Франк каже: „Због ситуације у свету, данас су многи људи забринути за будућност. Трудимо се да их охрабримо тако што им указујемо на библијско пророчанство о рајској земљи.“ Кристијан и Франк на тај начин доприносе испуњењу једног обележја Исусовог знака — проповедања добре вести о Краљевству (Матеј 24:14).

Када последњи дани достигну свој врхунац, Исус ће уништити овај стари систем и људе који га подупиру. Месијанско Краљевство ће управљати активностима на земљи, што ће довести до успостављања прореченог Раја. Човечанство ће бити ослобођено болести и смрти, а мртви ће бити ускрснути за живот на земљи. То је дивна будућност која очекује оне који препознају знак времена̂. Зар не би било мудро да сазнате више о том знаку и о томе шта је потребно да би неко преживео крај овог система? То сигурно треба да буде ствар од великог интереса за све (Јован 17:3).

[Истакнути текст на 4. страни]

Исус је прорекао многе догађаје који ће заједно сачињавати знак који ће бити препознатљив свуда у свету

[Истакнути текст на 6. страни]

Да ли видите један сплет догађаја, сложени знак од општег значаја?

[Оквир⁄Слике на 6. страни]

ОБЕЛЕЖЈА ПОСЛЕДЊИХ ДАНА

Ратови без преседана (Матеј 24:7; Откривење 6:4).

Глад (Матеј 24:7; Откривење 6:5, 6, 8).

Пошасти (Лука 21:11; Откривење 6:8).

Све веће безакоње (Матеј 24:12).

Земљотреси (Матеј 24:7).

Критична времена с којима се тешко излази на крај (2. Тимотеју 3:1).

Претерана љубав према новцу (2. Тимотеју 3:2).

Непослушност родитељима (2. Тимотеју 3:2).

Недостатак природне наклоности (2. Тимотеју 3:3).

Већа љубав према ужицима него према Богу (2. Тимотеју 3:4).

Недостатак самоконтроле (2. Тимотеју 3:3).

Недостатак љубави према доброти (2. Тимотеју 3:3).

Необраћање пажње на предстојећу опасност (Матеј 24:39).

Ругачи одбијају доказ последњих дана (2. Петрова 3:3, 4).

Проповедање Божјег Краљевства у целом свету (Матеј 24:14).

[Извори слика на 5. страни]

Војници из Првог светског рата: From the book The World War — A Pictorial History, 1919; сиромашна породица: AP Photo/Aijaz Rahi; оболели од дечје парализе: © WHO/P. Virot