Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли си „богат пред Богом“?

Да ли си „богат пред Богом“?

Да ли си „богат пред Богом“?

ЈЕДНО од многих Исусових поређења која подстичу на размишљање било је и поређење о богатом земљопоседнику. С циљем да себи обезбеди сигурну будућност, овај човек је испланирао да сагради веће житнице. Ипак, у Исусовом поређењу овај човек је назван ’безумником‘ (Лука 12:16-21). Многи преводи Библије чак користе израз „будала“. Зашто је том човеку упућен тако оштар прекор?

Очигледно да овај богати човек није укључио Бога у своје планове, нити је заслугу за то што је земља добро родила приписао Богу (Матеј 5:45). Уместо тога, он се хвалисао: „Душо, имаш много добара на залихи за много година; почивај, једи, пиј, уживај.“ Он је сматрао да ће га плодови његовог труда штитити попут ’високог зида‘ (Пословице 18:11).

Упозоравајући на такав надмен став, ученик Јаков је написао: „Слушајте сад, ви који говорите: ’Данас или сутра отићи ћемо у тај град и бићемо тамо годину дана, и пословаћемо и остварићемо добит‘, а не знате какав ће ваш живот бити сутра. Јер сте магла која се накратко појави а затим нестаје“ (Јаков 4:13, 14).

У складу с тим речима, богатом човеку из Исусовог поређења речено је: „Безумниче, ове ноћи тражиће твоју душу од тебе. Ко ће онда имати оно што си сакупио?“ Као магла која нестаје, богати човек ће нестати пре него што му се снови остваре. Да ли схватамо поуку? Исус је рекао: „Тако пролази онај ко себи скупља благо а није богат пред Богом“. Да ли си „богат пред Богом“?