Пређи на садржај

Пређи на садржај

Тумачење знакова је озбиљна ствар!

Тумачење знакова је озбиљна ствар!

Тумачење знакова је озбиљна ствар!

„Прво сам мислила да наш син Андреас има обичну главобољу. Међутим, изгубио је апетит и добио високу температуру. Главобоља је била све јача, и почела сам да бринем. Када је мој муж дошао с посла, одвели смо Андреаса код лекара. Лекар је проверио симптоме и послао га право у болницу. Проблем је био много озбиљнији. Андреас је имао менингитис. Уследило је лечење и убрзо је оздравио“ (Гертруд, једна мајка из Немачке).

ВЕРОВАТНО је многим родитељима познато оно што је Гертруд доживела. Они запажају знакове који могу указивати на то да је њихово дете болесно. Иако није свака болест толико озбиљна, родитељи једноставно не могу игнорисати симптоме погоршаног здравља код своје деце. Ситуација се може битно променити када се запазе знакови и предузме одговарајућа акција. То је озбиљна ствар.

Исто важи и када су у питању друге ствари. Један подесан пример је катастрофа коју је изазвао цунами децембра 2004. на обалама Индијског океана. Истраживачки центри у Аустралији и на Хавајима регистровали су јак земљотрес у северном делу Суматре и предвидели могућу опасност од последица до којих би дошло. Па ипак, није било начина да људи у угроженим подручјима приме било какво упозорење, нити да одговоре на њега. Као последица, више од 220 000 људи је изгубило живот.

Много важнији знакови

Када је Исус Христ био на земљи, он је поучио своје ученике како да опажају знакове и како да поступају у складу с тим. Он је говорио о нечему што има далеко већу важност. У Библији стоји: „Фарисеји и садукеји приђоше, и да би га искушали тражише од њега да им покаже знак с неба. Он им на то рече: ’Кад се спусти вече, имате обичај да кажете: „Биће лепо време, јер је небо пламеноцрвено“; а ујутру: „Данас ће бити хладно, кишовито време, јер је небо пламеноцрвено, али мутно.“ Знате да тумачите изглед неба, али знакове времена̂ не можете да протумачите‘“ (Матеј 16:1-3).

Када је споменуо „знакове времена̂“, Исус је указао на то да је требало да Јевреји који су живели у првом веку буду свесни хитности времена у ком су живели. Јеврејском систему ствари предстојала је пропаст чије ће последице осетити сви они. Неколико дана пре своје смрти, Исус је говорио својим ученицима о једном другом знаку — знаку његове присутности. Оно што је рекао том приликом од велике је важности за све нас данас.