Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова је наш пастир

Јехова је наш пастир

Јехова је наш пастир

„Јехова је мој пастир, ништа ми не фали!“ (ПСАЛАМ 23:1).

1-3. Зашто није необично то што је Давид упоредио Јехову с пастиром?

 ШТА би рекао кад би те неко замолио да му објасниш на који начин Јехова брине о свом народу? Којим би поређењем могао да дочараш с колико љубави он брине о својим верним слугама? Пре више од 3 000 година, краљ и псалмиста Давид, на прелеп начин је описао Јехову, користећи поређење за које му је као основа послужило занимање којим се раније бавио.

2 Давид је у младости био пастир и зато је знао шта значи бринути о овцама. Знао је да се овце, када су препуштене саме себи, лако могу изгубити и постати плен лопова или дивљих животиња (1. Самуилова 17:34-36). Без брижног пастира не могу наћи добро место за испашу. Давид је несумњиво имао лепе успомене на време које је провео док је водио, штитио и хранио овце.

3 Зато није необично што је Давид размишљао о послу једног пастира када је био надахнут да опише начин на који Јехова брине о свом народу. Давид је записао 23. Псалам који започиње следећим речима: „Јехова је мој пастир, ништа ми не фали!“ Хајде да видимо зашто је ова изјава сасвим одговарајућа. Затим ћемо помоћу 23. Псалма видети на које начине Јехова брине о својим слугама као што пастир брине о својим овцама (1. Петрова 2:25).

Одговарајуће поређење

4, 5. Како Библија описује особине оваца?

4 Јехова у Писму има много титула, али за титулу ’Пастир‘ можда се може рећи да на најбољи начин говори о томе колико је он обзиран (Псалам 80:2). Да бисмо боље разумели зашто је одговарајуће то што је Јехова назван Пастиром, добро је да знамо две ствари: прво, какву нарав имају овце и, друго, какве особине има један добар пастир и које су његове дужности.

5 Библија често говори о особинама оваца и описује их као животиње које се спремно одазивају на пастиреву љубав (2. Самуилова 12:3), које су питоме (Исаија 53:7) и беспомоћне (Михеј 5:8). Један писац који је годинама гајио овце изнео је следеће запажање: „Овце ’једноставно не брину саме о себи‘. Више од свих других домаћих животиња, оне траже бескрајну пажњу и потпуну посвећеност.“ Да би преживела, овим беспомоћним створењима је потребан брижан пастир (Језекиљ 34:5).

6. Како један библијски речник описује један типичан дан у животу пастира из древних времена?

6 Како је изгледао један типичан дан у животу пастира из древних времена? Један библијски речник објашњава: „Рано ујутру би извео стадо из тора и ишао би пред њим до места за испашу. Ту би га чувао цео дан, пазећи да ниједна овца не одлута, а ако би нека којим случајем измакла његовом будном оку и одлутала од осталих, пажљиво би је тражио док је не би нашао... Увече би вратио стадо у тор и стојећи на вратима бројао овце док пролазе испод његовог штапа како би био сигуран да ниједна не недостаје... Ноћу је често морао да чува стадо од напада дивљих животиња или лукавих лопова који вребају плен.“ a

7. Зашто је требало да пастир понекад буде посебно стрпљив и нежан?

7 Било је тренутака када је овцама, посебно стеоним женкама и јагањцима, било потребно показати још више стрпљења и пажње (Постање 33:13). У једном библијском делу стоји: „Често се дешавало да се овца ојагњи далеко на неком пропланку. Пастир би пажљиво бринуо о женки док је слаба, а затим би узео јагње и однео га у тор. Неколико дана по рођењу, док још увек не може да хода, он би га носио у рукама или у набору своје одеће“ (Исаија 40:10, 11). Очигледно је да је добар пастир морао бити и снажан и нежан.

8. Које разлоге за поверење у Јехову наводи Давид?

8 „Јехова је мој пастир“ — зар то није одговарајућ опис нашег небеског Оца? Док будемо осматрали 23. Псалам, видећемо како Бог брине о нама са снагом и нежношћу једног пастира. Давид у 1. стиху изражава своје уверење да ће се Бог побринути да његове овце имају све што им треба и да им ’ништа не фали‘. У стиховима који следе, Давид наводи три разлога за своје поверење: Јехова води, штити и храни своје овце. Хајде да сада осмотримо сваки од та три разлога, један по један.

Он „ме води“

9. Какву је слику која одише миром описао Давид, и како се овце могу наћи у таквом окружењу?

9 Прво, Јехова води свој народ. Давид је написао: „На зеленој паши ми одмор даје, води ме на тихе воде. Душу моју крепи, правим стазама ме води, за љубав имена свога“ (Псалам 23:2, 3). Говорећи о стаду које борави у миру и обиљу, Давид је описао слику која одише задовољством, свежином и сигурношћу. Хебрејска реч која је преведена са ’зелена паша‘ може значити и „пријатно место“. Овце саме највероватније не би нашле тако лепо место где би лежале у миру. Пастир мора да их одведе на такво „пријатно место“.

10. Како Бог показује да има поверења у нас?

10 Како нас данас Јехова води? Један начин је тај што нам пружа сопствени пример. Његова Реч нас подстиче да се ’угледамо на Бога‘ (Ефешанима 5:1). У контексту ових речи помињу се самилост, опраштање и љубав (Ефешанима 4:32; 5:2). Сасвим је сигурно да Јехова пружа најбољи пример у показивању тих лепих особина. Да ли је он нереалан кад од нас тражи да га опонашамо? Није. Преко овог надахнутог савета он нам у ствари на диван начин показује да има поверење у нас. Како? Ми смо створени по Божјем обличју, што значи да имамо осећај за морал и духовне потребе (Постање 1:26). Зато Јехова зна да и поред наше несавршености имамо потенцијал да развијамо особине које он показује. Замисли само — наш брижни Бог је уверен да можемо бити слични њему. Ако следимо његов пример, он ће нас, симболично говорећи, одвести на „тихе воде“. Усред овог насилног света, ми ћемо бити ’спокојни‘, уживајући у миру који нам доноси сазнање да имамо Божју наклоност (Псалам 4:9; 29:11).

11. Шта Јехова узима у обзир док води своје овце, и како се то види на основу онога што тражи од нас?

11 Јехова је нежан и стрпљив док нас води. Пастир узима у обзир ограничења својих оваца и води их тако што ’полако иде у корак с њима‘ (Постање 33:14). Слично томе, Јехова иде „у корак“ са својим овцама. Он узима у обзир наше могућности и околности. У ствари, он прилагођава свој корак и никада од нас не тражи више него што можемо дати. Оно што у суштини тражи од нас јесте да му служимо целом душом (Колошанима 3:23). Међутим, шта ако си зашао у године и више не можеш радити оно што си некада радио? Или шта ако имаш неку озбиљну болест која те ограничава? Тек тада долази до изражаја лепота захтева да служимо Јехови целом душом. Не постоје две душе, то јест две особе, које су потпуно идентичне. Служити целом душом значи да док служиш Богу сву своју снагу и енергију користиш у најпотпунијој мери колико је то теби могуће. И поред слабости које утичу на наш корак, Јехова цени кад га обожавамо целим срцем (Марко 12:29, 30).

12. Који пример из Мојсијевог закона показује да Јехова пружа вођство тако што иде „у корак“ са својим овцама?

12 Да бисмо видели на који начин Јехова пружа вођство тако што иде „у корак“ са својим овцама, осмотрићемо шта се у Мојсијевом закону каже о неким жртвама за грех. Јехова је желео да му се у знак захвалности приносе квалитетне жртве. Те жртве су биле различите, у складу с могућностима онога ко их приноси. У Закону је стајало: „Ако нема да принесе овцу или козу, онда ће донети на жртву... две грлице или два голубића.“ А ако неко није могао принети ни два голуба? У том случају, могао је принети нешто „белог брашна“ (Левитска 5:7, 11). Ово показује да Бог није тражио да особа принесе оно што није имала. Будући да се Бог не мења, може нас утешити сазнање да он никада од нас не тражи више него што можемо дати. Уместо тога, он драге воље прихвата оно што дајемо у складу са својим могућностима (Малахија 3:6). Заиста је дивно што нас води један тако разуман Пастир!

’Не бојим се зла, јер си ти са мном‘

13. Како се Давид у Псалму 23:4 изражава на много приснији начин, и зашто то не треба да нас изненади?

13 Давид наводи и други разлог за своје поуздање: Јехова штити своје овце. У Библији читамо: „И када бих ходио долином сенке смрти [„густе таме“, NW], не бих се зла бојао, јер си ти са мноме. Штап твој и палица твоја храбре ме“ (Псалам 23:4). Давид се овде изражава на много приснији начин и обраћа се Јехови користећи заменицу „ти“. То не треба да нас изненади јер је Давид говорио о томе како му је Бог помагао да истраје у тешким тренуцима. Давид је прошао кроз многе тамне долине — било је ситуација у којима му је и сам живот био у опасности. Али није дозволио да га савлада страх, јер је осећао да је Бог с њим — да је спреман да употреби свој „штап“ и своју ’палицу‘. То што је био свестан да има такву заштиту храбрило је Давида и несумњиво га је још више приближило Јехови. b

14. Које нам засигурање у погледу Јеховине заштите пружа Библија, али шта то не значи?

14 Како Јехова данас штити своје овце? Библија нас уверава да ниједном противнику — било демону било човеку — никада неће поћи за руком да са лица земље уклони његове овце. Јехова то никада неће дозволити (Исаија 54:17; 2. Петрова 2:9). Међутим, то не значи да ће нас наш Пастир заштитити од сваке невоље. Имамо проблеме које имају и други људи и суочавамо се с противљењем које сналази све праве хришћане (2. Тимотеју 3:12; Јаков 1:2). Има ситуација када, да тако кажемо, ’ходимо долином густе таме‘. На пример, живот нам може бити у опасности због неког прогонства или здравственог проблема. Можда се неко кога волимо суочава са смрћу или је можда чак преминуо. У тим тренуцима који су можда најмрачнији, наш Пастир ће бити с нама и чуваће нас. Како?

15, 16. (а) На које нам начине Јехова помаже да савладавамо потешкоће на које наилазимо? (б) Испричај искуство које показује како нам Јехова помаже у кушњама.

15 Јехова не обећава да ће интервенисати на неки чудесан начин. c Али у једно можемо бити сигурни: Он ће нам помоћи да савладамо сваку потешкоћу на коју наиђемо. Може нам дати мудрост да изађемо на крај „с разним кушњама“ (Јаков 1:2-5). Пастир користи свој штап, или палицу, не само да би отерао грабљивце већ и да би усмерио овце у исправном смеру. Јехова нас, можда преко неког суверника, може „усмерити“, то јест подстаћи да применимо неки библијски савет који може потпуно променити ситуацију у којој се налазимо. Осим тога, Јехова нам може дати снагу да истрајемо (Филипљанима 4:13). Преко свог светог духа, може нам дати ’снагу која надилази уобичајену‘ (2. Коринћанима 4:7). Божји дух нам може помоћи да издржимо сваку кушњу иза које стоји Сатана (1. Коринћанима 10:13). Зар није утешно знати да је Јехова увек спреман да нам помогне?

16 Стога, у каквој год тамној долини да се нађемо, кроз њу не морамо ићи сами. Наш Пастир је с нама и помаже нам на начине које испрва можда не разумемо у потпуности. Осмотри искуство једног хришћанског старешине код кога је установљено да има малигни тумор на мозгу. „Морам признати да сам се у почетку питао да ли је Јехова љут на мене и да ли ме уопште воли. И поред тога, био сам одлучан да се не удаљим од њега. Причао сам му о својим страховима. Јехова ми је помагао, често тако што ми је пружао утеху преко браће и сестара. Многи који се и сами боре с неком озбиљном болешћу говоре ми шта њима помаже. Њихови уравнотежени коментари ме подсећају да оно кроз шта пролазим у суштини није ништа необично. Практична помоћ, као и дирљива сусретљивост браће и сестара, уверили су ме да Јехова није љут на мене. Наравно, и даље морам да се борим с болешћу и не знам шта ће бити на крају. Али уверен сам да је Јехова са мном и да ће ми и даље помагати док се суочавам са овом кушњом.“

„Ти постављаш преда мном трпезу“

17. Како је Давид описао Јехову у Псалму 23:5, и зашто то није у супротности с поређењем о пастиру?

17 Давид сада наводи трећи разлог због којег се уздао у свог Пастира: Јехова храни своје овце и те хране има у изобиљу. Давид је написао: „Ти постављаш преда мном трпезу на видику непријатељима мојим; главу си моју уљем помазао и чаша је моја пуна“ (Псалам 23:5). У овом стиху, Давид описује свог Пастира као великодушног домаћина који пружа храну и пиће у изобиљу. Ова два поређења — о брижном пастиру и великодушном домаћину — нису ништа необично. На крају крајева, добар пастир мора знати где да пронађе добре пашњаке и довољно воде како стаду ’ништа не би фалило‘ (Псалам 23:1, 2).

18. Шта показује да је Јехова великодушни домаћин?

18 Да ли је наш Пастир такође и великодушни домаћин? На то уопште не треба трошити речи! Помисли само на квалитет, обиље и разноврсност духовне хране коју имамо. Преко класе верног и разборитог роба Јехова нам пружа корисне публикације и обухватан програм на састанцима, већим скуповима и конгресима — и све то задовољава наше духовне потребе (Матеј 24:45-47). Заиста се не може рећи да немамо довољно духовне хране. Захваљујући ’верном и разборитом робу‘, производи се на милионе Библија и помоћних средстава за њено проучавање, и то на 413 језика. Та духовна храна коју Јехова пружа веома је разноврсна — од ’млека‘, основних библијских учења, до ’чврсте хране‘, дубљих духовних информација (Јеврејима 5:11-14). Захваљујући томе, када имамо проблеме или када треба да донесемо неку одлуку, обично можемо пронаћи баш оно што нам је потребно. Где бисмо били без такве духовне хране? Наш Пастир је заиста великодушни домаћин! (Исаија 25:6; 65:13).

„Ја ћу у дому Јеховином пребивати“

19, 20. (а) Које је уверење Давид изразио у Псалму 23:6, и како можемо и ми имати то уверење? (б) Шта ћемо размотрити у следећем чланку?

19 Након што је размишљао о свом Пастиру и Избавитељу, Давид је на крају рекао: „Да! Милост и срећа пратиће ме у све дане мог живота, и ја ћу у дому Јеховином пребивати до краја дана својих [’за дуго‘, ДК]“ (Псалам 23:6). Давид је говорио из срца које је било пуно захвалности и вере — захвалности због онога што је било у прошлости и вере због онога што ће бити у будућности. Овај некадашњи пастир се осећао безбедно јер је знао да ће Јехова увек с љубављу бринути о њему, докле год се буде чврсто држао свог небеског Пастира, то јест, симболично говорећи, докле год буде пребивао у његовом дому.

20 Колико смо само захвални за прелепе речи које су забележене у 23. Псалму! Тешко да је Давид могао наћи бољи начин да опише како Јехова води, штити и храни своје овце. Давидове срдачне речи су сачуване како бисмо и ми били сигурни да на Јехову можемо да гледамо као на свог Пастира. Докле год смо близу Јехове, он ће као брижни Пастир бринути о нама „за дуго“, чак у читаву вечност. Међутим, ми као његове овце имамо одговорност да ходимо с нашим великим Пастиром, Јеховом. У следећем чланку ћемо размотрити шта то све обухвата.

[Фусноте]

b Давид је саставио многе псалме у којима је хвалио Јехову због тога што га је избавио из опасности. На пример, види 1. стих у Псалмима 18, 34, 56, 57, 59. и 63.

c Види чланак „Божја интервенција — шта можемо да очекујемо?“ у Кули стражари од 1. октобра 2003.

Да ли се сећаш?

• Зашто је одговарајуће то што је Давид упоредио Јехову с пастиром?

• Како Јехова показује разумевање док нас води?

• Како нам Јехова помаже да истрајемо у кушњама?

• Шта показује да је Јехова великодушни домаћин?

[Питања за разматрање]

[Слика на 18. страни]

Попут пастира у Израелу, Јехова води своје овце