Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли ћеш ходити с Богом?

Да ли ћеш ходити с Богом?

Да ли ћеш ходити с Богом?

’Смерно пред Богом својим ходи‘ (МИХЕЈ 6:8).

1, 2. Како се то што Јехова осећа према нама може упоредити са оним што осећа родитељ док учи своје дете да хода?

 СТОЈЕЋИ на својим несигурним ножицама, детенце покушава да дохвати испружене руке родитеља и прави своје прве кораке. Неком то може деловати безначајно, али за оца и мајку то је један веома важан тренутак, тренутак који буди многе наде за будућност. Родитељи једва чекају да у месецима и годинама које следе иду са својим дететом држећи га за руку. Они се надају да ће и у даљњој будућности на многе начине успевати да му пруже вођство и подршку.

2 Јехова Бог осећа нешто слично према својој земаљској деци. О свом народу Израелу, то јест Јефрему, једном приликом је рекао: „Ја ходити Јефрема учих држећи га за руке... Узицама их човечности водих, везама љубави своје“ (Осија 11:3, 4). Јехова овде себе пореди с брижним родитељем који стрпљиво учи своје дете да хода и узима га у руке кад падне. Јехова, најбољи Родитељ, жарко жели да нас научи да ходимо. Он се радује што може бити уз нас док напредујемо. Као што показује стих који је мото овог чланка, ми можемо ходити с Богом! (Михеј 6:8). Међутим, шта значи ходити с Богом? Зашто то треба да радимо? Како је то могуће? И на крају, које нам благослове то може донети? Хајде да осмотримо ова четири питања, једно по једно.

Шта значи ходити с Богом?

3, 4. (а) Шта симболичну слику о хођењу с Богом чини изванредном? (б) Шта значи ходити с Богом?

3 Наравно, људи од крви и меса не могу дословно ходити с Јеховом, јер је он духовно биће (Излазак 33:20; Јован 4:24). То значи да Библија, кад говори о томе како људи ходе с Богом, користи симболику. Та симболична слика заиста је изванредна зато што превазилази све националне и културне границе, и може се применити у било ком времену. На крају крајева, постоји ли неко место или време у ком људи не би могли да замисле како једна особа хода у друштву друге? Ова слика буди осећања топлине и блискости, зар не? Та осећања нам пружају извесну слику о томе шта значи ходити с Богом. Међутим, хајде да будемо конкретнији.

4 Сети се верних људи Еноха и Ноја. Зашто се за њих каже да су ходили с Богом? (Постање 5:24; 6:9). Реч „ходити“ у Библији често значи поступати на известан начин. Енох и Ноје су одлучили да живе у складу с вољом Јехове Бога. За разлику од људи из свог времена, они су тражили вођство од Јехове и били су послушни његовим смерницама. Они су му веровали. Да ли то значи да је Јехова доносио одлуке уместо њих? Не. Јехова је људима дао слободну вољу и он жели да тај дар користимо уз „снагу свог разума“ (Римљанима 12:1). Међутим, кад треба да донесемо неку одлуку, ми понизно допуштамо да наш разум води несагледиво већа Јеховина мудрост (Пословице 3:5, 6; Исаија 55:8, 9). На тај начин, ми идемо кроз живот тесно се држећи Јехове.

5. Зашто је Исус говорио о додавању једног лакта нечијем животном веку?

5 Библија често упоређује живот с путовањем. У неким случајевима то поређење је сасвим очигледно, док се у другим случајевима може наслутити. На пример, Исус је рекао: „Ко од вас може тиме што се брине да дода свом животном веку један лакат?“ (Матеј 6:27). Ова изјава те можда може збунити. Зашто је Исус, када је говорио о „животном веку“ неке особе, који се мери временом, говорио о додавању једног ’лакта‘, који је мера за дужину? a Он је очигледно на сликовит начин говорио о животу као о једном путовању. У ствари, хтео је да каже да тиме што се бринеш нећеш успети да свом животном путу додаш чак ни један једини мали корак. Међутим, да ли онда треба да закључимо да никако не можемо продужити тај пут? Далеко од тога! То нас доводи до нашег другог питања: Зашто треба да ходимо с Богом?

Зашто треба да ходимо с Богом?

6, 7. Шта је несавршеним људима очајнички потребно, и зашто треба да од Јехове тражимо да задовољи ту нашу потребу?

6 Један разлог због којег треба да ходимо с Јеховом Богом објашњен је у Јеремији 10:23 где стоји: „Знам Јехова! Пут човека није њему у власти, не може човек када ходи да управља корацима својим.“ То значи да ми људи немамо ни могућност ни власт, то јест право да управљамо својим животом. Нама је очајнички потребно вођство. Они који упорно настоје да раде по свом, независно од Бога, праве исту грешку коју су направили Адам и Ева. Први људи су присвојили право да одлучују шта је добро а шта лоше (Постање 3:1-6). То право није у ’нашој власти‘.

7 Зар не осећаш да ти је на твом животном путу потребно вођство? Сви ми свакодневно доносимо мале и велике одлуке. Неке од њих су прилично озбиљне и могу утицати не само на нашу будућност већ и на будућност оних које волимо. Међутим, замисли да је неко, ко је неизмерно старији и мудрији од нас, спреман да нам помогне кад доносимо такве одлуке! Нажалост, већина људи данас више воли да се ослања на сопствени суд и желе да сами управљају својим корацима. Не обазиру се на истину из Пословица 28:26 где стоји: „Безуман је ко се у своје срце узда, ал’ ко мудро ходи наћи ће спасење.“ Јехова не жели да доживимо катастрофалне последице до којих долази кад се уздамо у своје превртљиво срце (Јеремија 17:9). Он жели да будемо мудри, да се уздамо у њега као свог мудрог Водича и Учитеља. Када то радимо, имамо сигуран, задовољавајућ и испуњен живот.

8. До ког одредишта све нас, без изузетка, воде грех и несавршенство, али шта нам Јехова жели?

8 Још један разлог због којег треба да ходимо с Богом повезан је с тиме колико дуго желимо да ходимо. Библија говори о једној суморној истини. У извесном смислу, сви несавршени људи иду ка истом одредишту. Говорећи о проблемима које старост носи са собом, у Проповеднику 12:7 стоји: „Човек иде у стан свој вечни а покајници [„они што наричу“, NW] улицама ходе.“ Шта је ’вечни стан‘? То је гроб, где нас воде грех и несавршенство (Римљанима 6:23). Међутим, Јехова нам жели више од кратког, невољама испуњеног пута од колевке до гроба (Јов 14:1). Само ако ходимо с Богом можемо се надати да ћемо ходити онолико колико је у почетку било предвиђено — заувек. Зар то није оно што желиш? Онда је сасвим очигледно да треба да ходиш са својим Оцем.

Како можемо ходити с Богом?

9. Зашто је Јехова понекад био скривен од свог народа, али које је засигурање дао према Исаији 30:20?

9 У овом разматрању највећу пажњу завређује треће питање које гласи: Како можемо ходити с Богом? Одговор налазимо у Исаији 30:20, 21 где стоји: „Који те уче [„твој Величанствени Учитељ“, NW] неће се више крити, него ће очи твоје видети учитеље твоје [„твог Величанственог Учитеља“, NW]. И уши ће твоје слушати да се за тобом говори: ’То је пут, идите њим!‘, јер бисте ви сврнули десно или лево.“ У овом охрабрујућем одломку, Јехова је речима из 20. стиха подсетио свој народ да је он, кад су они били бунтовни, у извесном смислу био скривен од њих (Исаија 1:15; 59:2). Међутим, овде се каже да се Јехова не крије већ да отворено стоји пред својим верним народом. Можемо замислити учитеља који стоји пред својим ученицима и показује им шта жели да науче.

10. У ком смислу можеш ’чути‘ како твој Величанствени Учитељ ’говори за тобом‘?

10 У 21. стиху описана је другачија слика. Јехова је представљен како иде иза свог народа и усмерава га у ком правцу треба да иде. Библијски изучаваоци кажу да се овај израз можда заснива на томе што је пастир понекад ишао иза оваца, усмеравао их и пазио да не оду у погрешном правцу. Како се оно што је представљено том сликом односи на нас? Када тражимо вођство у Библији, ми заправо читамо речи које су записане пре неколико хиљада година. У том смислу, те речи као да долазе иза нас. Па ипак, оне су данас исто тако примењиве као и у време када су биле записане. Библијски савети нас могу водити кад доносимо свакодневне одлуке и помоћи нам да одредимо правац свог животног пута у годинама које следе (Псалам 119:105). Јехова ће бити наш Водич ако свесрдно тражимо те савете и примењујемо их. Тада ћемо ходити с Богом.

11. Према Јеремији 6:16 (ДК), на шта је Јехова на сликовит начин позвао свој народ, али како је он реаговао?

11 Да ли заиста допуштамо Божјој Речи да нас води и у најмањим стварима? Добро је да с времена на време застанемо и искрено се преиспитамо. Осмотри стих који ће нам помоћи да то урадимо: „Господ рече овако: станите на путовима и погледајте, и питајте за старе стазе, који је пут добар, па идите по њему, и наћи ћете мир души својој“ (Јеремија 6:16ДК). Ове речи у нашим мислима могу створити слику путника који застаје на раскршћу да би упитао којим путем да крене. У духовном смислу, Јеховин бунтовни народ у Израелу морао је да уради нешто слично. Требало је да се врати на „старе стазе“. ’Добар пут‘ је био пут којим су ходили њихови верни праочеви, пут с којег је тај народ сулудо скренуо. Нажалост, на овај љубазни Јеховин подсетник Израел је реаговао својеглаво. У истом стиху се даље каже: ’А они рекоше: нећемо да идемо.‘ Међутим, Божји данашњи народ је на тај савет реаговао другачије.

12, 13. (а) Како су Христови помазани следбеници реаговали на савет из Јеремије 6:16 (ДК)? (б) Како можемо преиспитати свој животни пут?

12 Још од краја 19. века, Христови помазани следбеници су на себе примењивали савет из Јеремије 6:16 (ДК). Они су као група предводили у искреном повратку на „старе стазе“. За разлику од отпадничког хришћанства, верно су се држали „обрасца здравих речи“ који је успоставио Исус Христ и који су следили његови верни следбеници из првог века н. е. (2. Тимотеју 1:13). Све до данашњих дана, помазаници помажу једни другима, као и својим сарадницима ’другим овцама‘, да се држе доброг пута који води до среће, а који је хришћански свет напустио (Јован 10:16).

13 Класа верног роба обезбеђује храну у право време и на тај начин помаже милионима људи да пронађу „старе стазе“ и да ходе с Богом (Матеј 24:45-47). Да ли си и ти међу њима? Ако јеси, шта можеш учинити како не би застранио и вратио се на неки свој пут? Мудро је да повремено застанеш и преиспиташ свој животни пут. Ако редовно читаш Библију и публикације које се темеље на њој, присуствујеш састанцима преко којих помазана класа пружа поуку, тада се може рећи да учиш да ходиш с Богом. И када понизно примењујеш савете које добијаш, заиста ходиш с Богом, следећи „старе стазе“.

Ходи као да ’видиш Онога који је невидљив‘

14. Ако нам је Јехова стваран, како ће се то одразити на наше одлуке?

14 Да бисмо ходили с Јеховом, он нам мора бити стваран. Присети се да је Јехова обећао својим верним слугама у древном Израелу да се неће крити од њих. Он се и данас показује свом народу као његов Величанствени Учитељ. Да ли ти је Јехова толико стваран да имаш утисак да стоји пред тобом и да те поучава? Ако желимо да ходимо с Богом, потребна нам је таква вера. Мојсије је имао такву веру, „јер је остао постојан као да види Онога који је невидљив“ (Јеврејима 11:27). Ако нам је Јехова стваран, узимаћемо у обзир његова осећања када одлучујемо о нечему. На пример, нећемо чак ни помислити да учинимо нешто лоше и да онда покушамо да сакријемо своје грехе од хришћанских старешина и чланова породице. Уместо тога, трудићемо се да ходимо с Богом чак и кад нас не види нико од људи. Попут краља Давида из прошлости, ми смо решени: „Чуваћу чистоту срца свога у дому своме“ (Псалам 101:2).

15. Како ће нам дружење с нашом хришћанском браћом и сестрама помоћи да нам Јехова буде стварна особа?

15 Јехова зна да смо несавршена, телесна створења којима је понекад тешко да верују у оно што не могу да виде (Псалам 103:14). Он чини много тога да би нам помогао да савладамо ту слабост. На пример, из свих нација на земљи сакупио је „народ за своје име“ (Дела апостолска 15:14). Када уједињено служимо, ми једни другима дајемо снагу. Јехова нам постаје још стварнији кад чујемо како је помогао неком нашем духовном брату или сестри да савлада неку слабост или да издржи тешку кушњу (1. Петрова 5:9).

16. Како ће нам учење о Исусу помоћи да ходимо с Богом?

16 Најважније од свега, Јехова нам је дао пример свог Сина. Исус је рекао: „Ја сам пут и истина и живот. Нико не долази к Оцу осим преко мене“ (Јован 14:6). Проучавање Исусовог животног пута на земљи један је од најбољих начина да нам Јехова буде стварнији. Све што је Исус рекао или урадио представља савршени одраз личности и путева нашег небеског Оца (Јован 14:9). Кад доносимо одлуке, треба пажљиво да размислимо о томе како би Исус поступио да је на нашем месту. Када се по нашим одлукама види да смо пажљиво размишљали под молитвом, тада можемо рећи да следимо Христове стопе (1. Петрова 2:21). Као резултат тога, ми ћемо ходити с Богом.

Које ће благослове то донети?

17. Какав ћемо „мир“ наћи својој души ако ходимо Јеховиним путем?

17 Када ходимо с Јеховом Богом имамо испуњен живот. Присети се шта је Јехова обећао да ће дати свом народу ако буде тражио ’добар пут‘. Он је рекао: „Идите по њему, и наћи ћете мир души својој“ (Јеремија 6:16ДК). Шта подразумева тај „мир“? Да ли то значи да ћемо имати миран, лагодан живот, испуњен задовољствима и удобностима? Не. Јехова нам нуди нешто далеко боље, нешто што чак и најбогатији људи на свету ретко налазе. Наћи мир души значи пронаћи унутрашњи мир, радост, задовољство и бити духовно испуњен. Тај мир значи да можеш бити сигуран да си изабрао најбољи пут у животу. Такав унутрашњи мир је редак благослов у овом свету пуном проблема!

18. Који благослов Јехова жели да ти да, и на шта си потпуно решен?

18 Наравно, сам живот је један велики благослов. Чак је и кратак пут бољи него никакав. Међутим, Јехова никада није имао намеру да твој живот буде попут једног кратког пута од младалачке виталности до старачких тегоба. Не, Јехова жели да ти подари највећи могући благослов. Он жели да с њим ходиш заувек! То се јако лепо види у Михеју 4:5, где стоји: „Док у име свога бога сваки народ иде, ићи ћемо ми у име Јехове, Бога свога, увек и довека.“ Да ли желиш да уживаш у том благослову? Да ли ћеш живети на начин који Јехова назива ’правим животом‘? (1. Тимотеју 6:19). Онда буди потпуно решен да ходиш с Јеховом данас, сутра и сваки дан у читаву вечност!

[Фуснота]

a „Лакат“ који се помиње у овом стиху у неким преводима Библије замењен је с јединицом за време. На пример, „један трен“ (The Emphatic Diaglott) или „један једини сат“ (Савремени српски превод). Међутим, поуздано је утврђено да се у изворном тексту користи реч која се односи управо на лакат, чија је дужина износила око 45 центиметара.

Како би одговорио?

• Шта значи ходити с Богом?

• Зашто осећаш потребу да ходиш с Богом?

• Шта ће ти помоћи да ходиш с Богом?

• Које благослове имају они који ходе с Богом?

[Питања за разматрање]

[Слике на 23. страни]

Преко Библије иза себе чујемо Јеховин глас који нам говори: „То је пут“

[Слика на 25. страни]

На састанцима добијамо духовну храну у право време