Пређи на садржај

Пређи на садржај

Откупнина велича Божју праведност

Откупнина велича Божју праведност

Откупнина велича Божју праведност

НАКОН побуне Адама и Еве, Јехова је објавио своју намеру да ће подићи Семе које ће бити уједено у пету (Постање 3:15). То се испунило када су се Божји непријатељи постарали да Исус Христ буде убијен на мученичком стубу (Галатима 3:13, 16). Исус је био безгрешан, пошто је на чудесан начин светим духом зачет у материци једне девице. Зато је његова проливена крв могла послужити као откупна цена за ослобођење човечанства које је од Адама наследило грех и смрт (Римљанима 5:12, 19).

Ништа не може спречити свемоћног Бога, Јехову, да испуни оно што намерава. Стога, кад је човек сагрешио, за Јехову је откупнина практично већ била плаћена и он је могао да буде у добром односу са особама које су исказивале веру у испуњење његових обећања. Захваљујући томе, грешни Адамови потомци, као што су Енох, Ноје и Аврахам, могли су чак да ходе у пријатељству с њим, а да при том не умање његову светост (Постање 5:24; 6:9; Јаков 2:23).

Неке особе које су веровале у Јехову починиле су озбиљне грехе. Рецимо, краљ Давид. Можда се питаш: ’Како је Јехова могао и даље да благосиља краља Давида након што је он починио прељубу с Витсавејом и затим се побринуо да њен муж Урија буде убијен?‘ Један важан фактор било је Давидово искрено покајање и вера (2. Самуилова 11:1-17; 12:1-14). На темељу жртве коју ће Исус Христ принети, Бог је могао да опрости грехе Давиду који се кајао а да не прекрши своја праведна начела (Псалам 32:1, 2). У прилог томе, Библија објашњава која је највећа предност Исусове откупнине, наиме „да покаже [Божју] праведност, јер је опраштао грехе који су почињени у прошлости“ и „у овом садашњем раздобљу“ (Римљанима 3:25, 26).

Заиста, човечанство извлачи велике користи из вредности Исусове проливене крви. Захваљујући откупнини, грешници који се кају могу имати близак однос с Богом. Поред тога, на темељу Христове откупнине мртви ће ускрснути у Божјем новом свету. Међу њима ће бити верне Божје слуге које су умрле пре него што је Исус платио откупнину, као и многи који су умрли у незнању и нису обожавали Јехову. Библија каже: ’Биће ускрсење и праведника и неправедника‘ (Дела апостолска 24:15). У то време, на основу откупнине, Јехова ће дати вечни живот свим послушним људима (Јован 3:36). Сам Исус је објаснио: „Бог је толико волео свет да је дао свог јединорођеног Сина, да нико ко исказује веру у њега не буде уништен, него да има вечни живот“ (Јован 3:16). Човечанство ће добити све ове благослове захваљујући откупној жртви коју је Бог обезбедио.

Међутим, благослови које добијамо на темељу откупне жртве нису најважнија ствар. Далеко је важније шта Христова откупнина значи за Јеховино име. Она доказује да је Јехова Бог савршене правде који може имати близак однос с грешним људима, а ипак остати чист и свет. Да Бог није обезбедио откупнину, ниједан Адамов потомак, чак ни Енох, Ноје ни Аврахам, не би могли да ходе с Јеховом као његови пријатељи. Псалмиста је то разумео и зато је написао: „Ако би ти, Јехова, безакоња памтио, Јехова, ко би могао опстојати?“ (Псалам 130:3). Колико треба да будемо захвални Јехови за то што је послао свог вољеног Сина на земљу, као и Исусу што је вољно дао свој живот да би нас откупио! (Марко 10:45).