Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је Ђаво стварна особа?

Да ли је Ђаво стварна особа?

Да ли је Ђаво стварна особа?

КАКО замишљате Ђавола? Да ли сматрате да је он стварна особа која подстиче људе да чине зло или је он за вас једноставно симбол самог зла? Да ли је Ђаво неко кога се треба плашити или на њега треба гледати само као на идеју проистеклу из празноверја или измишљени митолошки лик? Да ли се реч „ђаво“ односи на неку апстрактну деструктивну силу у свемиру? Да ли је овај израз једноставно симбол зла у људима, као што тврде многи данашњи теолози?

Сасвим је разумљиво што људи имају различито мишљење о томе ко је Ђаво. Замислите колико може бити тешко открити прави идентитет особе која је мајстор за прикривање! То је посебно тешко ако она упорно настоји да остане скривена иза маске. Библија описује Ђавола као такву особу. Називајући га Сатаном, Библија каже: „Сам Сатана [се] претвара у анђела светла“ (2. Коринћанима 11:14). Иако је зао, Ђаво себе приказује у позитивном светлу како би завео друге. А ако наведе људе да поверују да он једноставно не постоји, то још више одговора његовој намери.

Стога, ко је у ствари Ђаво? Када и како је он то постао? Како данас утиче на људе? Постоји ли ишта што можемо учинити како бисмо се одупрли његовом утицају? Библија садржи тачне информације о Ђаволовом пореклу и пружа истините одговоре на ова питања.

[Слика на 3. страни]

Заиста може бити тешко утврдити идентитет особе која упорно настоји да остане скривена иза маске!