Пређи на садржај

Пређи на садржај

Колико је за вас Ђаво стваран?

Колико је за вас Ђаво стваран?

Колико је за вас Ђаво стваран?

ЂАВО се у Светом писму описује као стварна особа. Он је невидљив за људске очи из истог разлога као и Бог. Библија каже: „Бог је Дух“ (Јован 4:24). И Ђаво је духовно биће. Међутим, за разлику од Створитеља, Ђаво има свој почетак.

Још много пре него што је створио људе, Јехова Бог је створио мноштво духовних створења (Јов 38:4, 7). У Библији се та духовна створења називају анђели (Јеврејима 1:13, 14). Када су створени, сви су били савршени — нико од њих није био Ђаво нити је имао неку лошу особину. Како је онда настао Ђаво? Реч „Ђаво“ значи „клеветник“ и односи се на особу која говори пакосне лажи о другима. „Сатана“ значи „противник“, то јест онај који се супротставља. Баш као што један поштен човек постане лопов када нешто украде, тако је и један савршен духовни Божји син поступио по својој неисправној жељи и постао Сатана, Ђаво. У Библији се објашњава како долази до тога да се једна особа исквари: „Свакога искушава његова сопствена жеља тако што га одвлачи и мами. Затим жеља, кад постане плодна, рађа грех; а грех пак, кад се учини, доноси смрт“ (Јаков 1:14, 15).

То се заправо и десило. Када је Јехова Бог створио први људски пар, Адама и Еву, то је привукло пажњу анђела који се убрзо побунио против Бога. Он је знао да је Јехова заповедио Адаму и Еви да напуне земљу праведним људима који ће обожавати свог Створитеља (Постање 1:28). У томе је видео шансу да задобије част и утицај. Мотивисан похлепом, чезнуо је да га људи обожавају — што с правом припада само Створитељу. Уместо да одбаци ту неисправну жељу, овај духовни Божји син ју је потхрањивао док се није изродила у лаж, а затим у побуну. Запазите шта је Ђаво учинио.

Бунтовни анђео је употребио змију да би разговарао с првом женом, Евом. Змија је питала Еву: „Је ли баш казао Бог: нећете јести са свакога дрвета у врту?“ Када је жена поновила Божју заповест и казну за непослушност тој заповести, змија је тврдила: „Нећете ви умрети; него Бог зна да ће вам се у онај дан у који окусите с њега [дрвета које се налазило усред врта] отворити очи, па ћете постати као богови, познајући добро и зло“ (Постање 3:1-5). Тај анђео је тврдио да Бог није рекао истину Адаму и Еви. Ако поједе плод са забрањеног дрвета, Ева ће наводно постати као Бог и моћи ће сама да одлучује шта је добро а шта лоше. То је била прва изречена лаж. Изрекавши је, тај анђео је постао клеветник. Такође је постао и Божји противник. Зато Библија идентификује тог Божјег непријатеља као ’празмију, онога који се зове Ђаво и Сатана‘ (Откривење 12:9).

„Будно пазите“

Лаж коју је Ђаво рекао Еви успела је баш како је он планирао. У Библији стоји: „Жена виде да је плод на дрвету добар за јело и леп на поглед, и да је драгоцен за отварање разума, и она убра плода с њега и окуси, па даде мужу своме, који је код ње био, те и он окуси“ (Постање 3:6). Ева је поверовала Сатани, а Богу је била непослушна. Такође је наговорила Адама да прекрши Божји закон. Тако је Ђаво успео да први људски пар наведе на побуну против Бога. Од тада Сатана неприметно врши утицај на човечанство. Шта је његов циљ? Да одврати људе од Бога и да их наведе да обожавају њега (Матеј 4:8, 9). Зато Свето писмо с добрим разлогом упозорава: „Будите трезвени, будно пазите. Ваш противник, Ђаво, иде унаоколо као ричући лав, тражећи кога да прождере“ (1. Петрова 5:8).

Библија отворено приказује Ђавола као стварну духовну особу — анђела који се искварио и постао опасан! Први важан корак у томе да будно пазимо јесте да признамо да он стварно постоји. Али, да бисмо били трезвени и да бисмо будно пазили, потребно је више од тога. Такође је важно да обратимо пажњу на Сатанине ’сплетке‘ и методе помоћу којих он вара људе (2. Коринћанима 2:11). Које сплетке користи? Како им се можемо одупрети?

Ђаво користи човекове природне потребе

Ђаво посматра људе од њиховог постанка. Он познаје људску природу — њихове потребе, интересовања и жеље. Сатана добро зна да је човек створен с духовним потребама и он то вешто користи. Како? Тако што људима сервира религиозне лажи (Јован 8:44). Многа религиозна учења о Богу су противречна и збуњујућа. Шта мислите, чијој намери то служи? Немогуће је да сва та противречна учења буду истинита. Зар онда није очигледно да многа религиозна учења потичу од Сатане и да их он користи да би завео људе? Библија га заправо назива ’богом овог система ствари‘ који је људима заслепио ум (2. Коринћанима 4:4).

Божја истина пружа заштиту од религиозних превара. Библија упоређује истину из Божје Речи са појасом који је древни војник носио како би заштитио бедра (Ефешанима 6:14). Ако усвојите спознање из Библије и чврсто се држите њених поука, као да сте их опасали, Божја Реч ће вас штитити да не будете заведени религиозним лажима и преварама.

Човекова склоност ка духовним стварима навела га је да истражује непознато. То га је изложило још једној Сатаниној превари. Користећи људску радозналост за оно што је несвакидашње и мистериозно, Сатана путем спиритизма доводи многе под своју власт. Као што ловац користи мамац да би привукао плен, тако и Сатана користи разне облике спиритизма — прорицање судбине, астрологију, хипнозу, враџбине, гледање у длан и магију — да би привукао и ухватио у замку људе широм света (Левитска 19:31; Псалам 119:110).

Како се можете заштити од тога да не будете ухваћени у замку спиритизма? У Поновљеним законима 18:10-12 се наводи: „Нека се не нађе у тебе нико који би водио сина свога или кћер своју кроз огањ, ни врачар, ни који гата по звездама или по птицама, ни урочник, ни бајач, ни који зазива духове, ни опсенар, ни који пита мртве. Јер је гад пред Јеховом ко год тако чини, и за такве гадости Јехова, Бог твој тера те народе испред тебе.“

Савет из Светог Писма је директан: Немојте имати никакве везе са спиритизмом. Шта можете учинити ако сте уплетени у неки облик спиритизма и сада желите да прекинете с тим? Можете следити пример првих хришћана из Ефеса. Када су прихватили ’Јеховину реч‘, Библија каже да су ’многи од оних који су се бавили магијом скупили своје књиге и спалили их пред свима‘. Те књиге су биле скупоцене. Вределе су 50 000 сребрника (Дела апостолска 19:19, 20). Па ипак, хришћани из Ефеса нису оклевали да их униште.

Сатана вреба људске слабости

Савршени анђео је постао Сатана Ђаво јер је подлегао жељи да се узвиси. Он је такође подстакао у Еви понос, себичну жељу да буде попут Бога. И данас Сатана многе држи у својој власти тако што подстиче понос у њима. На пример, неки мисле да је њихова раса, етничка група или националност боља од других. То је потпуно супротно од онога што Библија научава! (Дела апостолска 10:34, 35). У њој се јасно каже: „Од једног човека [Бог] је створио све људске нације“ (Дела апостолска 17:26).

Ефикасна заштита против Сатаниног настојања да у људима развије понос јесте понизност. Библија нас саветује да ’не мислимо о себи више него што треба да мислимо‘ (Римљанима 12:3). Такође каже: „Бог се супротставља охолима, а незаслужену доброту даје понизнима“ (Јаков 4:6). Сигуран начин да се одупремо Сатанином утицају јесте да показујемо понизност и друге Богу допадљиве особине.

Ђаво такође жели да искористи човекову слабост да задовољи неисправне телесне жеље. Јеховина намера је била да људи уживају у животу. Када се жеље задовољавају у оквиру граница Божје воље, резултат је истинска срећа. Али, Сатана наводи људе да задовољавају своје жеље на неисправан начин (1. Коринћанима 6:9, 10). Много је боље бити заокупљен стварима које су честите и крепосне (Филипљанима 4:8). То ће вам помоћи да имате чврсту контролу над својим мислима и осећањима.

Непрестано се одупирите Ђаволу

Можете ли се успешно одупрети Ђаволу? Да, можете. Библија нас уверава: „Супротставите се Ђаволу, и побећи ће од вас“ (Јаков 4:7). Чак и када се супротставите Сатани, он неће одмах одустати и неће престати да вам и даље ствара невоље док усвајате спознање о Богу. Поново ће покушати у ’неко друго повољно време‘ (Лука 4:13). Међутим, не треба да се плашимо Ђавола. Ако му се непрестано одупирете, он неће моћи да вас одврати од истинитог Бога.

Међутим, да бисмо се одупрли Ђаволу потребно је да знамо ко је он и како заводи људе, као и то на који се начин можемо заштитити од његових сплетки. Постоји само један извор тачног спознања — Божја Реч, Библија. Зато будите чврсти у својој одлуци да проучавате Свето писмо и практично примените оно што учите из њега. Јеховини сведоци из вашег краја радо ће вам без икакве надокнаде помоћи да проучавате Библију у време које вама одговара. Не устручавајте се да ступите у везу с њима или да пишете издавачима овог часописа.

Док будете проучавали Библију, треба да знате да Сатана може користити противљење или прогонство како би вас спречио да сазнате истину из Божје Речи. Неко од вама блиских особа може бити љут на вас због тога што проучавате Библију. То се може десити због тога што не знају дивне истине које она садржи. Други вас могу исмевати. Да ли бисмо заиста угодили Богу ако бисмо попустили под таквим притисцима? Ђаво жели да вас обесхрабри како бисте престали да учите о истинитом Богу. Зашто бисте дозволили Сатани да победи? (Матеј 10:34-39). Њему ништа не дугујете. Јехови дугујете чак и сам живот. Зато будите одлучни да се одупрете Ђаволу и ’обрадујете Јеховино срце‘ (Пословице 27:11).

[Слика на 6. страни]

Они који су постали хришћани спалили су своје књиге о спиритизму

[Слика на 7. страни]

Донесите чврсту одлуку да проучавате Библију