Пређи на садржај

Пређи на садржај

Осијино пророчанство нам помаже да ходимо с Богом

Осијино пророчанство нам помаже да ходимо с Богом

Осијино пророчанство нам помаже да ходимо с Богом

„Ићи ће они за Јеховом“ (ОСИЈА 11:10).

1. Која се симболична драма налази у Осијиној књизи?

 ДА ЛИ волиш приче са занимљивим ликовима и интересантним заплетима? У библијској књизи Осије налазимо једну такву причу, то јест симболичну драму. a Та драма говори о дешавањима у породици Божјег пророка Осије и односи се на симболични брак који је Јехова, путем савеза Мојсијевог закона, склопио с древном нацијом Израел.

2. Шта знамо о Осији?

2 Увод у ову драму налази се у 1. поглављу Осије. Овај пророк је вероватно живео у десетоплеменском краљевству Израела, које се по свом највећем племену звало и Јефрем. Пророковао је током владавине последњих седам израелских краљева и јудејских краљева Озије, Јотама, Ахаза и Језекије (Осија 1:1). То значи да је као пророк служио барем 59 година. Иако је писање књиге која носи његово име завршено мало после 745. пре н. е., од великог је значаја то што се данас милиони труде да поступају у складу са оним што је проречено у следећим речима: „Ићи ће они за Јеховом“ (Осија 11:10).

Шта открива кратак преглед

3, 4. Укратко испричај о чему се говори у првих пет поглавља Осије.

3 Кратак преглед првих пет поглавља Осије оснажиће нашу решеност да ходимо с Богом и то тако што ћемо испољавати веру и настојати да поступамо у складу с његовом вољом. Иако су људи који су живели у израелском краљевству били криви за духовну прељубу, Бог би им показао милосрђе да су се покајали. То је приказано начином на који се Осија опходио према својој жени, Гомери. Након што му је родила дете, она је по свему судећи добила још двоје, али ванбрачне деце. Осија је и поред тога поново пристао да живи с њом, баш као што је и Јехова био спреман да укаже милосрђе покајничким Израелцима (Осија 1:1–3:5).

4 У Израелу није било истине, милосрђа ни спознања Бога и зато је Он покренуо парницу против те нације. Он ће казнити и идолопоклонички Израел и бунтовно краљевство Јуде. Међутим, кад се буду нашли у ’тескоби‘, и Јуда и Израел ће тражити Бога (Осија 4:1–5:15).

Драма се развија

5, 6. (а) Колико је блуд био раширен у десетоплеменском краљевству Израела? (б) Зашто је упозорење дато древном Израелу значајно и за нас?

5 „Иди“, заповедио је Бог Осији, „узми жену блудницу и децу блуда, јер се земља подаје блуду и одступа од Јехове“ (Осија 1:2). Колико је у Израелу био раширен блуд? У Библији читамо: „Дух блуднички заводи [народ десетоплеменског краљевства], и напустивши свог бога, они блуд свој проводе... кћери ваше блуд проводе и прељубу снахе ваше чине... и они сами блудницама иду и са развратним женама жртве приносе“ (Осија 4:12-14).

6 У Израелу је био веома раширен и дословни и духовни блуд. Јехова ће га зато „казнити“ (Осија 1:4; 4:9). Ово упозорење је значајно и за нас зато што ће Јехова и данас казнити оне који се упуштају у неморал и учествују у нечистом обожавању. Међутим, они који ходе с Богом удовољавају његовим мерилима за чисто обожавање и свесни су да „ниједан блудник... нема никаквог наследства у краљевству Христа и Бога“ (Ефешанима 5:5; Јаков 1:27).

7. Шта је представљао брак између Осије и Гомере?

7 Када се Осија оженио Гомером, она је по свему судећи била девица и у време кад му је ’родила сина‘ била му је верна (Осија 1:3). Као што је приказано у овој симболичној драми, Бог је са Израелцима, убрзо након што их је 1513. пре н. е. ослободио из египатског ропства, склопио савез који је био попут пристанка на частан брак. Тиме што су ушли у тај савез, Израелци су обећали да ће бити верни свом ’мужу‘, Јехови (Исаија 54:5). Дакле, частан брак између Осије и Гомере представљао је симболичан брак између Бога и Израела. Али ствари су се драстично промениле!

8. Како је настало десетоплеменско краљевство Израела, и шта можеш рећи о обожавању које се вршило у њему?

8 Осијина жена је ’опет затруднела и родила је кћер‘. Ту девојчицу, и још једно дете које је касније родила, Гомера је вероватно добила из неке прељубничке везе (Осија 1:6, 8). Будући да је Гомера представљала Израел, можда се питаш како је Израел постао попут блуднице. Године 997. пре н. е., десет израелских племена одвојило се од два јужна племена, Јуде и Бењамина. Да народ не би ишао у Јуду и обожавао Јехову у његовом храму у Јерусалиму, у северном, десетоплеменском краљевству Израела уведено је обожавање телета. Обожавање лажног бога Вала, са сексуалним оргијама које су биле део тога, постало је дубоко укорењено у Израелу.

9. Као што је било проречено у Осији 1:6, шта се десило са Израелом?

9 Када је Гомера родила друго дете из незаконите везе, Бог је рекао Осији: „Надени јој име Лорухама [што значи „није јој било показано милосрђе“]; јер се нећу више смиловати на дом Израелов, нећу му више опростити [„него ћу их отерати“, NW]“ (Осија 1:6). Јехова је ’отерао‘ Израелце када су их Асирци 740. пре н. е. одвели у заробљеништво. Међутим, Бог је показао милосрђе према двоплеменском краљевству Јуде и избавио га, али не помоћу лука, мача, рата, коња и коњаника (Осија 1:7). У једној јединој ноћи, 732. пре н. е., само један анђео је побио 185 000 асирских војника који су представљали претњу по Јудину престоницу, Јерусалим (2. Краљевима 19:35).

Јеховина парница против Израела

10. Шта је представљено Гомерином прељубом?

10 Гомера је напустила Осију, постала је ’жена блудница‘ и живела је у прељубничкој вези с другим човеком. То је предочавало политичке савезе које је краљевство Израела склопило са идолопоклоничким нацијама и почело да зависи од њих. Уместо да заслугу за материјална добра припише Јехови, Израел је заслугу за то приписивао боговима тих нација и кршио је брачни завет са својим Богом учествујући у кривом обожавању. Није никакво чудо што је Јехова водио парницу против те духовно прељубничке нације! (Осија 1:2; 2:2, 12, 13).

11. Шта се десило са савезом Закона када је Јехова допустио да Израел и Јуда буду одведени у заточеништво?

11 Која је казна задесила нацију Израел зато што је напустила свог Мужа? Бог ју је ’одвео у пустињу‘ Вавилона, нације која је покорила Асирију, у коју су 740. пре н. е. Израелци били одведени у ропство (Осија 2:14). Јехова је тиме учинио да то десетоплеменско краљевство престане да постоји, али није поништио свој брачни завет који је склопио с првобитном нацијом Израел која се састојала од 12 племена. Штавише, када је Бог 607. пре н. е. допустио да Вавилонци униште Јерусалим и народ из Јуде одведу у заточеништво, он није укинуо савез Мојсијевог закона путем ког су свих 12 племена Израела склопила симболичан брак с њим. Тај симболични брак је био окончан тек 33. н. е. када су јеврејске вође одбациле Исуса Христа и убиле га (Колошанима 2:14).

Јехова опомиње Израел

12, 13. Шта је суштина Осије 2:6-8, и како се те речи односе на Израел?

12 Бог је опоменуо нацију Израел да „одбаци од себе блуд“, али она је желела да иде за својим љубавницима (Осија 2:2, 5NW). „Зато ћу ја“, рекао је Јехова, „трњем пут њен заградити, и зид ћу подигнути, да не нађе више стаза својих. Она ће трчати за љубавницима својим, али их неће стићи, тражиће их, али их неће наћи. Па ће рећи: Ићи ћу, вратићу се своме првоме мужу, јер сам онда срећнија била него што сам сада. Она не признаје да сам јој ја давао жито и вино и уље; а сребро и злато што јој ја раздавах посвети се Валовој служби“ (Осија 2:6-8).

13 Нација Израел је тражила помоћ од својих ’љубавника‘, то јест других народа, али нико јој није могао помоћи пошто се нашла у неприступачном шипражју. Након трогодишње опсаде, њена престоница Самарија је 740. пре н. е. пала у руке Асираца и десетоплеменско краљевство никада више није било обновљено. Само ће неке особе међу поробљеним Израелцима схватити колико је стање било боље када су њихови праочеви служили Јехови. Ти верни појединци ће одбацити обожавање Вала и потрудиће се да обнове свој савез и однос с Јеховом.

Још један поглед на драму

14. Како је дошло до тога да Осија поново ступи у брак с Гомером?

14 Да бисмо још боље разумели каква веза постоји између дешавања у Осијиној породици и односа између Израела и Јехове, осмотримо следеће речи: „Јехова ми рече: Иди опет и љуби жену коју љубавник љуби, и која прељубу чини“ (Осија 3:1). Осија је послушао ту заповест и откупио је Гомеру од човека с којим је живела. После тога, одлучно јој је рекао: „Остани дуго са мном, не подај се блуду, не иди с другим човеком“ (Осија 3:2, 3). Гомера се одазвала на ту дисциплину и Осија је поново с њом ступио у брак. У каквој је то повезаности с начином на који је Бог поступао према Израелу и Јуди?

15, 16. (а) Под којим би условима Божји дисциплиновани народ могао добити његову милост? (б) Како се испунило оно што стоји у Осији 2:18?

15 Док су изгнаници из Израела и Јуде били робови у Вавилону, Бог је преко својих пророка ’говорио њиховом срцу‘. Да би добио Божју милост, тај народ је морао да покаже да се каје и да се, попут Гомере, врати свом Мужу. Јехова би тада своју дисциплиновану нацију, у симболичном смислу своју жену, извео из вавилонске ’пустиње‘ и вратио је у Јуду и Јерусалим (Осија 2:14, 15). То обећање је испунио 537. пре н. е.

16 Бог је испунио и следеће обећање: „Тог ћу дана направити за њих савез са зверима пољским и са птицама небеским и с гмизавцима земаљским, поломићу у земљи лук и мач и рат, и учинићу да се без страха одмарају“ (Осија 2:18). Остатак Јевреја који се вратио у своју домовину живео је у миру, не бојећи се животиња. Ово пророчанство се испунило и 1919. године н. е. када је остатак духовног Израела био ослобођен из ’Вавилона Великог‘, светског царства криве религије. Они сада бораве у миру и живе у духовном рају заједно са својим сарадницима који имају наду да ће заувек живети у рају на земљи. Међу тим правим хришћанима нема особина које су својствене животињама (Откривење 14:8; Исаија 11:6-9; Галатима 6:16).

Узми поуке к срцу

17-19. (а) Које смо Божје особине овде подстакнути да опонашамо? (б) Како на нас треба да утиче то што је Јехова милосрдан и саосећајан?

17 По угледу на Бога, треба да будемо милосрдни и саосећајни. То је једна поука коју можемо наћи у првим поглављима Осије (Осија 1:6, 7; 2:23). То што је Бог био спреман да укаже милосрђе покајничким Израелцима у складу је са следећом надахнутом пословицом: „Ко преступе своје крије, тај не напредује, ко их призна и напушта, тај милост добија“ (Пословице 28:13). Покајничким грешницима су утешне и следеће псалмистине речи: „Жртва Богу мила дух је скрушен; срца скрушена и смерна [„срце сломљено и скрхано“, NW] ти не одбацујеш, Боже!“ (Псалам 51:19).

18 Осијино пророчанство показује колико је саосећајан и милосрдан наш Бог. Чак и ако неко застрани од његових праведних путева, може се покајати и вратити му се. Јехова ће га срдачно дочекати. Он је био милосрдан према покајничким појединцима из израелске нације, с којом је ушао у симболичан брак. Иако су били непослушни и ’наносили бол Свецу Израеловом, он је био милосрдан и памтио је да су тело‘ (Псалам 78:38-41). Такво милосрђе треба да нас подстакне да и даље ходимо с нашим саосећајним Богом Јеховом.

19 Иако су греси као што су убиство, крађа и прељуба били веома распрострањени у Израелу, Јехова је ’говорио њиховом срцу‘ (Осија 2:14; 4:2). Наше срце треба да устрепти и треба да будемо још приврженији Јехови док размишљамо о томе колико је он милосрдан и саосећајан. Зато се питајмо: ’Како у опхођењу с другима могу још боље опонашати Јеховино милосрђе и његову саосећајност? Када ме неки сухришћанин који ме је повредио замоли за опроштај, да ли сам попут Бога спреман да опростим?‘ (Псалам 86:5).

20. Наведи пример који показује да треба да будемо сигурни у наду коју нам пружа Бог.

20 Бог пружа праву наду. На пример, он је обећао: ’Даћу јој долину Ахор као врата наде‘ (Осија 2:15). Јеховина древна организација упоређена са женом имала је сигурну наду да ће бити враћена у своју домовину, где се налазила ’долина Ахор‘. Ово обећање се испунило 537. пре н. е., што представља јак разлог да се радујемо сигурној нади коју нам пружа Јехова.

21. Коју улогу у нашем хођењу с Богом игра спознање?

21 Да бисмо и даље ходили с Богом, треба да усвајамо спознање о њему и да га примењујемо. У Израелу је било изузетно мало спознања о Јехови (Осија 4:1, 6). Па ипак, неки су веома ценили Божја учења и поступали су у складу с њима, због чега су били богато благословљени. Осија је био један од њих. Било је и 7 000 људи који у Илијино време нису савили колена пред Валом (1. Краљевима 19:18; Римљанима 11:1-4). Захвалност за Божја учења помоћи ће нам да ходимо с њим (Псалам 119:66; Исаија 30:20, 21).

22. Како треба гледати на отпадништво?

22 Јехова очекује да они који предводе у његовом народу одбаце отпадништво. Међутим, у Осији 5:1 стоји: „Чујте свештеници! Пази, доме Израелов! Слушај краљев доме! Јер је за вас овај суд, јер сте ви у Миспи замка били, и мрежа у Тавору распета.“ Отпадничке вође су биле замка и мрежа за Израелце, због чега су се они уплели у идолопоклонство. По свему судећи, гора Тавор и место звано Миспа били су центри обожавања других богова.

23. Које си користи извукао из проучавања првих пет поглавља Осије?

23 Из Осијиног пророчанства до сада смо видели да је Јехова милосрдан Бог који даје наду и благослове онима који живе у складу с његовим смерницама и одбацују отпадништво. Попут покајничких Израелаца из прошлости, тражимо Јехову и увек настојмо да му угодимо (Осија 5:15). Захваљујући томе, пожњећемо оно што је добро и имаћемо неупоредиву радост и мир који имају сви они који верно ходе с Богом (Псалам 100:2; Филипљанима 4:6, 7).

[Фуснота]

a Једна симболична драма налази се у Галатима 4:21-26. У вези с њом, види други том, стране 693-4 публикације Insight on the Scriptures, коју су издали Јеховини сведоци.

Како би одговорио?

• Шта је представљао брак између Осије и Гомере?

• Зашто је Јехова водио парницу против Израела?

• Која је поука из првих пет поглавља Осије на тебе оставила посебан утисак?

[Питања за разматрање]

[Слика на 18. страни]

Да ли знаш кога представља Осијина жена?

[Слика на 19. страни]

Асирци су 740. пре н. е. покорили становнике Самарије

[Слика на 20. страни]

Радостан народ се вратио у своју домовину