Пређи на садржај

Пређи на садржај

’Прави су путеви Јеховини‘

’Прави су путеви Јеховини‘

’Прави су путеви Јеховини‘

’Прави су путеви Јеховини; праведни ће њима ићи‘ (ОСИЈА 14:9).

1, 2. Какав је почетак Јехова омогућио Израелцима, али шта је касније било с њима?

 У ДАНИМА пророка Мојсија, Јехова је омогућио да Израелци као нација имају добар почетак. Међутим, почетком осмог века пре н. е., они су се налазили у веома лошој ситуацији јер су пред Богом били криви за озбиљне грехе. То се види из последњих пет поглавља Осије.

2 Израелци су у срцу постали лицемерни. Народ који је живео у десетоплеменском краљевству ’неговао је злоћу‘ и пожњео је бездушност (Осија 10:1, 13). „Кад Израел дете беше заволех ја њега“, рекао је Јехова, „и ја из Египта зазвах сина свога“ (Осија 11:1). Бог је избавио Израелце из ропства у Египту, али су му они на то узвратили тако што су га лагали и варали (Осија 12:1). Јехова им је зато дао следећи савет: „Богу своме се обрати, чувај милосрђе [’лојалну љубав‘, NW] и правду“ (Осија 12:7).

3. Шта је требало да се деси бунтовној Самарији, али како је Израелцима ипак могло бити указано милосрђе?

3 Бунтовна Самарија и њен краљ доживеће катастрофалан крај (Осија 13:11, 16). Међутим, последње поглавље Осијиног пророчанства започиње са следећом молбом: „Обрати се [„врати се“, NW], Израелу, Јехови, Богу своме.“ Да су Израелци покајнички тражили опроштење, Бог би им указао милосрђе. Наравно, морали би да признају да су ’Јеховини путеви прави‘ и да ходе по њима (Осија 14:1-6, 9).

4. Која ћемо начела из Осијиног пророчанства осмотрити?

4 У овом делу Осијиног пророчанства налазе се многа начела која нам могу помоћи да ходимо с Богом. Осмотрићемо следећа: (1) Јехова тражи нелицемерно обожавање, (2) Бог показује свом народу лојалну љубав, (3) увек се морамо уздати у Јехову, (4) Јеховини путеви су увек прави и (5) грешници се могу вратити Јехови.

Јехова тражи нелицемерно обожавање

5. Какву службу Бог очекује од нас?

5 Јехова очекује да му свету службу приносимо на чист и нелицемеран начин. Међутим, Израел је постао бесплодна „лоза која се искварила“. Израелци су ’умножавали олтаре‘ које су користили у обожавању лажних богова. Ти отпадници су у ту сврху подизали стубове, највероватније у облику обелиска. Јехова је одлучио да обори те олтаре и да изломи те стубове (Осија 10:1, 2NW).

6. Коју особину не смемо имати ако желимо да ходимо с Богом?

6 Лицемерју нема места међу Јеховиним слугама. Шта се онда десило код Израелаца? Најкраће речено, „срце им је постало лицемерно“! Иако су склопили савез с Јеховом и обавезали се да ће му бити предани, он их је сматрао кривима за лицемерје. Шта можемо научити из тога? Ако смо се предали Богу, не смемо бити лицемерни. Пословице 3:32 нас упозоравају: „Зле људе мрзи Јехова, а пријатељ је праведника.“ Да бисмо ходили с Богом морамо показивати љубав „из чистог срца и добре савести и нелицемерне вере“ (1. Тимотеју 1:5).

Бог показује свом народу лојалну љубав

7, 8. (а) Када ће нам Бог даривати своју лојалну љубав? (б) Шта треба да урадимо ако смо направили неки озбиљан грех?

7 Ако обожавамо Јехову без лицемерја и на исправан начин, он ће нам показивати своју лојалну љубав. Својеглавим Израелцима је било речено: „По правди сејте, по милосрђу жањите [„жањите лојалну љубав“, NW], искрчите себи нову њиву! Време је да тражите Јехову, док он не дође и излије на вас правду [„поучи вас у праведности“, NW]“ (Осија 10:12).

8 Само да су Израелци покајнички тражили Јехову! Да су то урадили, он би их драге воље ’поучио у праведности‘. Ако смо направили неки озбиљан грех, тражимо Јехову, молећи га за опроштење и тражећи духовну помоћ од хришћанских старешина (Јаков 5:13-16). Тражимо и вођство Божјег светог духа, јер „ко сеје у своје тело, од тела ће пожњети распадљивост, а ко сеје у дух, од духа ће пожњети вечни живот“ (Галатима 6:8). Ако ’сејемо у дух‘, Бог ће нам и даље даривати своју лојалну љубав.

9, 10. Како се Осија 11:1-4 односи на Израел?

9 Можемо бити сигурни да се Јехова према свом народу увек опходи у духу љубави. Доказ у прилог томе налазимо у Осији 11:1-4, где читамо: „Кад Израел дете беше заволех ја њега, и ја из Египта зазвах сина свога... Валима жртве приносише, идолима кадише. Ја ходити Јефрема [Израел] учих држећи га за руке; али они не познаше да сам их ја лечио. Узицама их човечности водих, везама љубави своје: бејах им ко онај који с чељусти јарам попусти, и храну им давах.“

10 Израел је овде упоређен с малим дететом. Јехова је с пуно љубави учио Израелце да ходају, држећи их за руке. Водио их је „везама љубави своје“. Каква дирљива слика! Замисли себе као родитеља који пружа руке свом детету како би му помогао да направи прве кораке. Да си живео у древна времена, можда би користио неко уже за које би се дете могло ухватити да не падне. Можемо рећи да Јехова исту такву љубав осећа према теби. Он је веома срећан кад те води „везама љубави своје“.

11. У ком је смислу Бог као неко ко ’попушта јарам‘?

11 Јехова је према Израелцима био као неко ко ’попушта јарам с чељусти и даје им храну‘. Бог је био попут некога ко уклања јарам или га помера како би животиња могла нормално да једе. Израелци су потпали под угњетавачки јарам својих непријатеља тек када су сломили јарам своје подложности Јехови (Поновљени закони 28:45, 48; Јеремија 28:14). Никада немојмо пасти у канџе нашег главног непријатеља Сатане и искусити невоље које доноси његов угњетавачки јарам. Уместо тога, наставимо да лојално ходимо с нашим брижним Богом.

Увек се уздај у Јехову

12. Шта се према Осији 12:7 тражи од нас да бисмо и даље ходили с Богом?

12 Да бисмо ходили с Богом, морамо се увек уздати у њега. Израелцима је било речено: „Ти Богу своме се обрати, чувај милосрђе [’лојалну љубав‘, NW] и правду и у Бога свога увек се поуздај!“ (Осија 12:7). Израелци су могли да докажу да су се покајали и вратили Јехови тако што би показивали лојалну љубав, правду и ’увек се уздали у Бога‘. Без обзира на то колико дуго већ ходимо с Богом, морамо бити одлучни да испољавамо лојалну љубав, правду и да се увек уздамо у њега (Псалам 27:14).

13, 14. Како је Павле применио Осију 13:14, и који нам је разлог пружио да се уздамо у Јехову?

13 Осијино пророчанство о Израелцима пружа нам један посебан разлог да се уздамо у Бога. „Избавићу ја њих из Шеола“, каже Јехова, „и од смрти ћу их сачувати. Где је, Смрти, куга твоја? Где ли је, Шеоле, затирање твоје?“ (Осија 13:14). Јехова тада није намеравао да избави Израелце од дословне смрти, али кад дође време за то он ће заувек уништити смрт и поништити њену привидну победу.

14 Обраћајући се помазаним хришћанима, Павле је цитирао Осијино пророчанство и написао је: „Кад се ово што је распадљиво обуче у нераспадљивост и ово што је смртно обуче у бесмртност, тада ће се догодити реч која је написана: ’Смрт је прогутана заувек.‘ ’Смрти, где ти је победа? Смрти, где ти је жалац?‘ Жалац који проузрокује смрт је грех, а сила за грех је Закон. Али, хвала Богу, јер нам даје победу посредством нашег Господа Исуса Христа!“ (1. Коринћанима 15:54-57). Јехова је подигао Исуса из мртвих и пружио нам утешно засигурање да ће људи који су у његовом сећању бити ускрснути (Јован 5:28, 29). Какав разлог да се уздамо у Јехову! Па ипак, поред наде у ускрсење, још нешто нас мотивише да ходимо с Богом.

Јеховини путеви су увек прави

15, 16. Шта је било проречено за Самарију, и како се то пророчанство испунило?

15 То што смо уверени да су ’Јеховини путеви прави‘ помаже нам да и даље ходимо с Богом. Становници Самарије нису ходили Божјим праведним путевима. Зато ће на крају платити за своје грехе и недостатак вере у Јехову. Било је проречено: „Казниће се Самарија, што се од Бога одметну, од мача ће погинути; размрскаће се деца њихова, а трудним ће се женама њиховим утробе распорити“ (Осија 13:16). Историјски записи показују да Асирцима, који су покорили Самарију, такве ужасне страхоте нису биле стране.

16 Самарија је била престоница десетоплеменског краљевства Израела. Међутим, овде се име Самарија може односити на целокупну територију тог краљевства (1. Краљевима 21:1NW). Асирски краљ Салманасар V је 742. пре н. е. направио опсаду око града Самарије. Када је 740. пре н. е. Самарија пала, многи угледни људи из тог града отишли су у Месопотамију и Медију. Још увек се не зна тачно да ли је Самарију покорио Салманасар V или његов наследник Саргон II (2. Краљевима 17:1-6, 22, 23; 18:9-12). Вредно је запазити да се у Саргоновим списима говори о депортовању 27 290 Израелаца у подручје Горњег Еуфрата и Медије.

17. Уместо да с презиром гледамо на Божја мерила, шта треба да радимо?

17 Становници Самарије су скупо платили пропуст да ходе Јеховиним правим путевима. Као предани хришћани, и ми ћемо доживети трагичне последице ако се упуштамо у грехе и с презиром гледамо на Јеховина праведна мерила. Никада немојмо кренути тим злим путем! Уместо тога, сви примењујмо савет апостола Петра који гласи: „Нека нико од вас не страда као убица или лопов или злочинац или као онај ко се меша у туђе ствари. Али ако страда као хришћанин, нека се не стиди, него нека слави Бога у то име“ (1. Петрова 4:15, 16).

18. Како можемо ’славити Бога‘?

18 ’Бога славимо‘ тако што ходимо његовим правим путевима уместо да живимо по сопственом нахођењу. Управо због тога што је био самовољан, Каин није послушао Јеховино упозорење да га вреба грех и починио је убиство (Постање 4:1-8). Валам је пристао да узме новац од моавског краља, али је узалудно покушавао да прокуне Израел (Бројеви 24:10). Левит Кореј и други су се побунили против Мојсијевог и Ароновог ауторитета због чега их је Бог погубио (Бројеви 16:1-3, 31-33). Наравно, ми не желимо да идемо убилачким „Каиновим путем“, нити да ’насрнемо странпутицом Валамовом‘, нити да погинемо „у бунтовном Корејевом говору“ (Јуда 11). Међутим, ако се и деси да згрешимо, Осијино пророчанство нам пружа утеху.

Грешници се могу вратити Јехови

19, 20. Какве су жртве могли да приносе покајнички Израелци?

19 Чак се и они који су починили неки озбиљан грех могу вратити Јехови. У Осији 14:1, 2 налазимо следећу молбу: „Обрати се [„врати се“, NW], Израелу, Јехови, Богу своме, јер си ти за своје безакоње пао. Понесите добре речи собом, и вратите се Јехови. Реците му: Опрости нам све неправде наше, и нас милостиво прими. Поштовање усни наших принећемо теби уместо телаца.“

20 Покајнички Израелци су могли да принесу Богу ’поштовање уснама‘. То су биле жртве искрене хвале. Павле је циљао на то кад је у свом пророчанству подстакао хришћане да ’принесу Богу жртву хвале, то јест плод усана које дају јавну изјаву за његово име‘ (Јеврејима 13:15). Каква је само част данас ходити с Богом и приносити му такве жртве!

21, 22. Какву би обнову доживели покајнички Израелци?

21 Израелци који су напустили свој својеглави пут и вратили се Богу приносили су му ’поштовање уснама‘. Зато су доживели духовну обнову, баш као што је Бог и обећао. У Осији 14:4-7 стоји: „[Ја, Јехова] поправићу неверност њихову, праву љубав за њих ћу имати; јер се гнев мој одврати од њих. Као роса ћу ја Израелу бити, процветаће он као љиљан и пустиће жиле као Ливан. Рашириће се гране његове, лепоту ће маслинке имати и мирис од Ливана. Вратиће се они под сенку његову, и они ће житу опет живот дати, и као лоза процветаће, и имаће славу вина Ливанскога.“

22 Покајнички Израелци били би излечени у духовном погледу и поново би имали Божју љубав. Јехова би им био попут освежавајуће росе у том смислу што би их обилно благословио. Његов обновљени народ имао би лепоту попут „маслинке“ и ходио би његовим путевима. Будући да смо одлучни да ходимо с Јеховом Богом, шта се тражи од нас?

Настави да ходиш Јеховиним правим путевима

23, 24. Којим се охрабрујућим пророчанством завршава Осијина књига, и како то утиче на нас?

23 Ако желимо да и даље ходимо с Богом, морамо испољавати „мудрост одозго“ и увек поступати у складу с његовим правим путевима (Јаков 3:17, 18). У последњем стиху Осијиног пророчанства читамо: „Ко је паметан нек ово запамти! Ко је разуман нека разуме! Јер су прави путеви Јеховини; праведни ће њима ићи, ал’ ће преступници пропасти на њима“ (Осија 14:9).

24 Уместо да нас воде мудрост и мерила овог света, будимо одлучни да ходимо Божјим правим путевима (Поновљени закони 32:4). Осија је то чинио 59 или чак и више година. Верно је објављивао Божје поруке, знајући да ће их паметни и разумни разумети. Како је с нама? Све док нам Јехова допушта да сведочимо и даље ћемо тражити оне који ће мудро прихватити његову незаслужену доброту. Велико нам задовољство причињава што то чинимо у сарадњи с ’верним и разборитим робом‘ (Матеј 24:45-47).

25. У чему треба да нам помогне разматрање Осијиног пророчанства?

25 Ово разматрање Осијиног пророчанства треба да нам помогне да и даље ходимо с Богом и да истовремено размишљамо о вечном животу у новом свету који нам је он обећао (2. Петрова 3:13; Јуда 20, 21). Каква предивна нада! Та нада ће за свакога од нас постати стварност ако и речима и делима показујемо да заиста стојимо иза својих речи кад кажемо: ’Прави су путеви Јеховини.‘

Како би одговорио?

• Како ће Бог поступати с нама ако га обожавамо на исправан начин?

• Зашто се увек морамо уздати у Јехову?

• Зашто смо сигурни да су Јеховини путеви прави?

• Како можемо и даље ходити Јеховиним правим путевима?

[Питања за разматрање]

[Слика на 28. страни]

Прихвати духовну помоћ од хришћанских старешина

[Слика на 29. страни]

Осијино пророчанство нам пружа основу да се уздамо у Јеховина обећања о ускрсењу

[Слике на 31. страни]

Ходи с Богом са изгледом на вечни живот