Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ходи с Богом и жањи оно што је добро

Ходи с Богом и жањи оно што је добро

Ходи с Богом и жањи оно што је добро

„Пошто су ветар посејали, олују ће жети“ (ОСИЈА 8:7).

1. Како можемо ходити с Јеховом?

 КРОЗ опасно подручје бисмо прошли много сигурније ако бисмо имали искусног водича. Било би мудро да пратимо тог водича уместо да идемо сами. У извесном смислу, ово приказује ситуацију у којој се налазимо. Симболично говорећи, Јехова се нуди да нам буде водич у овом злом свету који личи на једну огромну пустињу. Било би мудро да ходимо с њим уместо да покушавамо да сами управљамо својим корацима. Како можемо ходити с Богом? Тако што следимо упутства која нам он пружа у својој Речи.

2. Шта ћемо размотрити у овом чланку?

2 У претходном чланку смо говорили о симболичној драми из првих пет поглавља Осије. Као што смо видели, та драма садржи поуке које нам могу помоћи да ходимо с Богом. Хајде да сада размотримо неке изабране мисли које се налазе у поглављима од 6 до 9. Било би добро да започнемо с кратким прегледом та четири поглавља.

Кратак преглед

3. Укратко испричај о чему се говори у Осији, поглављима од 6 до 9.

3 Јехова је послао Осију да служи као пророк првенствено у северном, десетоплеменском краљевству Израела. Та нација, по свом највећем племену позната и као Јефрем, напустила је Бога. Поглавља од 6 до 9 показују да је народ био нелојалан у том смислу што је преступао савез с Јеховом и чинио оно што је лоше (Осија 6:7). Уместо да се врате Јехови, окренули су се склапању савеза с другим народима. Сејали су оно што је лоше и зато ће жети оно што је лоше. Другим речима, предстојао им је неповољан суд. Међутим, Осијино пророчанство носи и једну охрабрујућу поруку. Народу је било јасно речено да може да се врати Јехови и да ће му бити указано милосрђе ако докаже да се искрено каје.

4. Које ћемо практичне поуке осмотрити из Осијиног пророчанства?

4 У ова четири поглавља Осијиног пророчанства можемо наћи даљње вођство које ће нам помоћи да ходимо с Богом. Хајде да осмотримо четири практичне поуке: (1) истинско покајање се не показује само речима већ и делима; (2) Бог није задовољан само жртвама; (3) Јехову боли када га његови обожаваоци напусте и (4) да бисмо жели оно што је добро, морамо сејати оно што је добро.

Како се показује истинско покајање

5. Објасни суштину онога што је речено у Осији 6:1-3.

5 Из Осијиног пророчанства можемо много научити о покајању и милосрђу. У Осији 6:1-3 читамо: „Дођите и вратите се Јехови! Јер он раздре, али ће нас и лечити: удари нас, ал’ завиће ране наше. За два дана живот ће нам повратити, и у трећи ће нас дан подигнути, и ми ћемо живети пред њиме. Познајмо, гледајмо да познамо Јехову! Долазак је његов као зорин долазак известан. Доћи ће он нама као киша, као прољетна киша што земљу натапа“ (Осија 6:1-3).

6-8. Шта је било погрешно у покајању Израелаца?

6 Чије су речи записане у овим стиховима? Неки их приписују неверним Израелцима и кажу да су се ти непослушни људи претварали да се кају како би искористили Божје милосрђе. Други кажу да су то речи пророка Осије који је преклињао народ да се врати Јехови. Било како било, кључно питање гласи: Да ли се народ десетоплеменског краљевства Израела као целина вратио Јехови, показујући истинско покајање? Одговор је не. Јехова преко Осије каже: „Шта да учиним, Јефреме? шта да учиним, Јуда? Вера [„лојална љубав“, NW] је ваша као облак јутарњи, као роса што брзо нестаје“ (Осија 6:4). Ове речи довољно говоре о јадном духовном стању у ком се налазио Божји народ! Лојалне љубави готово да и није било — ишчезла је попут јутарње измаглице која се брзо разиђе пред зрацима сунца. И поред тога што се народ наводно кајао, Јехова није нашао основу да буде милосрдан. У чему је био проблем?

7 Израелово покајање није било истинско, од срца. О незадовољству које је Јехова осећао према свом народу, у Осији 7:14 читамо: „Не вапију они к мени у срцу своме, али вичу на постељи својој.“ У 16. стиху се даље каже: „Не обраћају се они Свевишњему.“ Народ није био спреман да се врати узвишеном обожавању Јехове тако што би начинио неопходне промене како би обновио свој однос с њим. Може се рећи да нису желели да ходе с Богом.

8 Постојао је још један проблем када је у питању покајање Израела. Народ је и даље грешио — у ствари, чинили су многе грехе, укључујући и превару, убиство, крађу, идолопоклонство и склапање безумних савеза с другим нацијама. У Осији 7:4 народ је упоређен с хлебаревом ’пећи‘, очигледно зато што су у њему пламтеле зле жеље. Да ли је онда тај народ, кад се узме у обзир његово ужасно духовно стање, заслужио милосрђе? Наравно да није! Осија је рекао том бунтовном народу да ће се Јехова ’опоменути њиховог безакоња‘ и да ће ’казнити њихове грехе‘ (Осија 9:9). С њима ће поступати без милосрђа!

9. Шта из Осијиних речи учимо о покајању и милосрђу?

9 Док читамо Осијине речи, шта можемо научити о покајању и милосрђу? На основу упозоравајућег примера неверних Израелаца учимо да Јеховино милосрђе можемо добити само ако се истински кајемо. Како се показује такво покајање? Јехову не могу заварати нечије сузе или речи. Истинско покајање се показује делима. Да би му било указано милосрђе, грешник мора потпуно напустити свој грешан пут и ускладити живот с високим мерилима узвишеног обожавања Јехове.

Бог није задовољан само жртвама

10, 11. Као што се показало на примеру Израела, зашто Јехова није задовољан само жртвама?

10 Хајде да сада размотримо другу поуку која нам може помоћи да ходимо с Јеховом. Она гласи: Бог није задовољан само жртвама. У Осији 6:6 стоји: „Ја веру [’лојалну љубав‘, NW] тражим, а не жртве, познање Бога више него жртве.“ Запази да Јехова тражи лојалну љубав — што је особина срца — и спознање о њему. Али можда се питаш: ’Зашто се у овом стиху каже да Јехова не тражи „жртве“? Зар у Мојсијевом закону није речено да их треба приносити?‘

11 Истина, Законом су биле захтеване жртве и приноси, али Осијини савременици су имали један озбиљан проблем. По свему судећи, неки Израелци су приносили жртве само из осећаја дужности, да би показали колико су наводно одани Богу. Међутим, истовремено су и грешили. Тиме су показивали да у њиховом срцу није било лојалне љубави. Такође су показивали да су одбацили спознање Бога, јер нису живели у складу с њим. Од какве је користи било приношење жртава, ако народ није имао исправан став срца и ако није тежио ка исправном начину живота? Они су својим жртвама вређали Јехову Бога.

12. Које се упозорење за данашње људе налази у Осији 6:6?

12 Осијине речи носе једно упозорење за многе људе који данас иду у цркву. Њихово служење Богу своди се само на поштовање неких религиозних обичаја. Али њихова религија готово да уопште не утиче на њихов свакодневни живот. Да ли се за те људе може рећи да заиста угађају Богу ако их срце не подстиче да усвајају и примењују спознање о њему и да одбаце грешно поступање? Нека нико не мисли да је Бог задовољан формалном побожношћу. Јехови се не допада када људи покушавају да задобију његову наклоност тиме што се претварају да су побожни а у ствари не живе у складу с његовом Речју (2. Тимотеју 3:5).

13. Какве жртве ми приносимо, али шта треба да задржимо на уму кад је у питању њихова вредност?

13 Као прави хришћани, знамо да Бог није задовољан само жртвама. Тачно је да Јехови не приносимо животињске жртве. Међутим, ми „приносимо Богу жртву хвале, то јест плод усана које дају јавну изјаву за његово име“ (Јеврејима 13:15). Од пресудне је важности да не постанемо попут грешних Израелаца из Осијиног времена и да мислимо да преступе можемо покрити приношењем Богу духовних жртава. Узми за пример једну младу хришћанку која се потајно упустила у полни неморал. Касније је признала: „Више сам ишла у службу, мислећи да ћу тиме некако покрити грех који сам направила.“ То су у ствари покушавали да ураде и својеглави Израелци. Међутим, Јехова прихвата наше жртве хвале само ако их приносимо са исправним мотивима и ако су наши поступци у складу с његовим мерилима.

Јехову боли када га његови обожаваоци напусте

14. Шта нам Осијино пророчанство открива о Божјим осећањима?

14 Трећа поука коју можемо извући из Осије, поглавља од 6 до 9, показује нам како се Јехова осећа када га његови обожаваоци напусте. Бог има и снажна и нежна осећања. Кад се неко покаје за грехе, он се радује и осећа сажаљење према њему. Међутим, када се његов народ не каје, он предузима снажну и одлучну акцију. Бог је дубоко заинтересован за нашу добробит и зато се радује кад верно ходимо с њим. У Псалму 149:4 се каже да је ’Јехови мио његов народ‘. Стога, како се Бог осећа кад су му његове слуге неверне?

15. Према Осији 6:7, како су поступали неки Израелци?

15 Мислећи на неверне Израелце, Јехова је рекао: „Као Адам савез преступише и тада ме изневерише“ (Осија 6:7). Хебрејска реч која је преведена са ’изневерише ме‘ значи и „поступати преварно, неверно“. У Малахији 2:10-16 истом хебрејском речју описано је нелојално поступање Израелаца који су били неверни свом брачном другу. Осврћући се на употребу овог израза у Осији 6:7, једно дело каже да се „поређење с браком користи да би се скренула пажња на карактерне особине у међусобном односу... Реч је о личном односу у ком је нарушена љубав“.

16, 17. (а) Како је Израел поступао са савезом који је Бог склопио с њим? (б) Шта треба да задржимо на уму кад су у питању наши поступци?

16 Јехова је склопио савез са Израелом и зато је ту нацију сматрао својом симболичном супругом. Зато се може рећи да је тај народ, када је преступао тај савез, чинио прељубу. Бог је био попут верног мужа, али његов народ га је напустио!

17 Како с нама стоје ствари? Богу је стало до тога да ли ћемо ходити с њим или нећемо. Добро је да задржимо на уму да је ’Бог љубав‘ и да наши поступци утичу на њега (1. Јованова 4:16). Ако кренемо погрешним путем, Јехови се то сигурно неће допасти и нанећемо му бол. Ако размишљамо о овоме, то може бити моћна заштита која ће нам помоћи да не попустимо у неком искушењу.

Како можемо жети оно што је добро

18, 19. Које начело налазимо у Осији 8:7, и како се оно показало истинитим у случају Израелаца?

18 Хајде да се сада позабавимо четвртом поуком коју можемо извући из Осијиног пророчанства — како можемо жети оно што је добро. Што се тиче Израелаца и тога колико је то што су били неверни било сулудо и испразно, Осија пише: „Пошто су ветар посејали, олују ће жети“ (Осија 8:7). Овде налазимо једно начело које треба да упамтимо: Постоји директна веза између онога што радимо сада и онога што ће нам се дешавати у будућности. Како се ово начело показало истинитим у случају неверних Израелаца?

19 Израелци су грешили и тиме су сејали оно што је лоше. Да ли ће и даље моћи да наставе с таквим поступањем, а да не жању последице? Сасвим је сигурно да неће избећи неповољан суд. У Осији 8:13 стоји: „Сад се Јехова сећа безакоња њихова и казниће грехе њихове.“ Надаље, у Осији 9:17 читамо: „Одбациће их Бог мој што га не слушаше, и они ће скитачи по народима бити.“ Јехова ће позвати Израелце на одговорност због њихових греха. Сејали су оно што је лоше и зато ће жети оно што је лоше. Божји суд над њима извршен је 740. пре н. е. када су Асирци уништили десетоплеменско краљевство Израела и људе који су тамо живели одвели у заробљеништво.

20. Шта учимо на примеру Израелаца?

20 На примеру тих Израелаца учимо једну основну истину: Ми жањемо оно што сејемо. Божја Реч нас упозорава: „Не заваравајте се: Бог се не може исмејавати. Јер шта човек посеје, то ће и пожњети“ (Галатима 6:7). Ако сејемо оно што је лоше, и пожњећемо оно што је лоше. На пример, они који живе неморално пожњеће горке последице неморала. За непокајничке грешнике исход неће бити добар.

21. Како можемо жети оно што је добро?

21 Како онда можемо жети оно што је добро? На то питање се може одговорити једним једноставним поређењем. Да ли ће земљорадник, који жели да пожање пшеницу, посејати јечам? Наравно да неће! Он мора посејати оно што жели да пожање. Слично томе, ако желимо да жањемо оно што је добро, морамо сејати оно што је добро. Да ли желиш и даље да жањеш оно што је добро — да већ сада имаш испуњен живот с могућношћу да у Божјем новом свету живиш вечно? Ако желиш, мораш наставити да сејеш оно што је добро тако што ћеш ходити с Богом и живети у складу с његовим праведним мерилима.

22. Које смо поуке извукли из Осије, поглавља од 6 до 9?

22 Из Осије, поглавља од 6 до 9, извукли смо четири поуке које нам могу помоћи да ходимо с Богом: (1) истинско покајање се показује делима; (2) Бог није задовољан само жртвама; (3) Јехову боли када га његови обожаваоци напусте и (4) да бисмо жели оно што је добро, морамо сејати оно што је добро. Како нам последњих пет поглавља ове библијске књиге могу помоћи да ходимо с Богом?

Како би одговорио?

• Како се показује истинско покајање?

• Зашто наш небески Отац није задовољан само жртвама?

• Како се Бог осећа када га његови обожаваоци напусте?

• Шта морамо сејати ако желимо да жањемо оно што је добро?

[Питања за разматрање]

[Слика на 23. страни]

Лојална љубав Израелаца ишчезла је попут јутарњег облака

[Слика на 23. страни]

У Израелцима су зле жеље пламтеле попут ватре у пећи

[Слика на 24. страни]

Зашто је Јехова одбацио жртве свог народа?

[Слика на 25. страни]

Да бисмо жели оно што је добро, морамо сејати оно што је добро