Пређи на садржај

Пређи на садржај

Армагедон — срећан почетак

Армагедон — срећан почетак

Армагедон — срећан почетак

РЕЧ „Армагедон“ потиче од хебрејског израза „Хар-Магедон“, то јест „брдо од Мегида“. Помиње се у Откривењу 16:16, где стоји: „Сакупише их на место које се на хебрејском зове Хар-Магедон.“ Ко се сакупља за Армагедон и зашто? Само два стиха испред, у Откривењу 16:14, читамо: ’Краљеви целе настањене земље‘ сакупљају се „за рат великог дана Бога Свемоћног.“ Разуме се, ове изјаве повлаче додатна питања која побуђују занимање. Где се ти ’краљеви‘ боре? Око чега се води битка и с ким се они боре? Да ли ће, како многи верују, користити оружје за масовно уништење? Да ли ће бити преживелих у Армагедону? Нека Библија одговори на ова питања.

Да ли указивање на „брдо од Мегида“ значи да ће се Армагедон водити на неком одређеном брду на Блиском истоку? Не. Као прво, ниједно такво брдо заправо не постоји — на месту древног Мегида постоји само брежуљак који се уздиже око 20 метара изнад околне долине. Осим тога, подручје око Мегида је и сувише мало да би тамо могли да стану сви ’краљеви земље и њихове војске‘ (Откривење 19:19). Међутим, Мегидо је било место жестоких и одлучујућих битака у историји Блиског истока. Зато израз Армагедон симболизује одлучујући сукоб, са само једним очигледним победником. (Видите оквир „Мегидо — одговарајући симбол“ на страни 5.)

Армагедон не може бити само сукоб између народа, пошто се у Откривењу 16:14 каже да се ’краљеви целе настањене земље‘ удружују „за рат великог дана Бога Свемоћног“. У свом надахнутом пророчанству, Јеремија је рекао да ће они „које Јехова у тај дан побије“ бити расути „од краја до краја земље“ (Јеремија 25:33). Према томе, Армагедон није рат између људи који би се водио на одређеном месту на Блиском истоку. То је Јеховин рат који ће обухватити цео свет.

Међутим, запазите да се у Откривењу 16:16 за Армагедон каже да је „место“. У Библији „место“ може означавати неко стање или ситуацију — у овом случају то значи да ће се цео свет ујединити против Јехове (Откривење 12:6, 14). У Армагедону ће се све нације на земљи удружити против ’војски које су на небу‘ под вођством ’Краља над краљевима и Господара над господарима‘, Исуса Христа (Откривење 19:14, 16).

Шта рећи у вези с тврдњом да ће Армагедон бити тотално уништење помоћу оружја за масовно уништење или судар Земље с неким небеским телом? Да ли би Бог пун љубави дозволио такав ужасан крај људског рода и њихове планете? Не. Бог јасно каже да он није створио Земљу ’да буде пуста‘, већ „да се у њој настава“ (Исаија 45:18; Псалам 96:10). Јехова неће у Армагедону уништити нашу планету у некој космичкој катаклизми. Уместо тога, он ће ’уништити оне који уништавају земљу‘ (Откривење 11:18).

Армагедон — када?

Кључно питање које је током векова изазивало бескрајне спекулације јесте: Када ће почети Армагедон? Ако истражимо књигу Откривење у светлу других делова Библије, то нам може помоћи да утврдимо шта Библија каже о времену ове пресудне битке. У Откривењу 16:15, долазак Армагедона се повезује с доласком Исуса као лопова. Ово поређење користио је и Исус да би описао свој долазак да изврши пресуду над овим светом (Матеј 24:43, 44; 1. Солуњанима 5:2).

Као што испуњена библијска пророчанстава показују, од 1914. године живимо у последњим данима овог света. a Период који ће обележити завршни део последњих дана Исус је назвао „велика невоља“. У Библији се не каже колико ће дуго трајати тај период, али невоље које ће се десити током тог времена биће горе од свега што је свет досад доживео. Врхунац велике невоље биће Армагедон (Матеј 24:21, 29).

Пошто је Армагедон „рат великог дана Бога Свемоћног“, људи га не могу ни на који начин одложити. Јехова је ’одредио време‘ када ће тај рат почети. Он „неће одоцнити“ (Авакум 2:3ДК).

Бог правде води праведан рат

Зашто ће Бог водити рат у целом свету? Армагедон је уско повезан с једном од његових главних особина — с правдом. У Библији стоји: „Јехова љуби правду“ (Псалам 37:28). Он је очевидац свих неправди које су почињене током људске историје. То је наравно с правом изазвало његово незадовољство. Зато је овластио свог Сина да поведе праведан рат како би окончао све зло.

Само Јехова може водити истински праведан и селективан рат у коме ће праведници бити сачувани, без обзира на то где живе на земљи (Матеј 24:40, 41; Откривење 7:9, 10, 13, 14). И само он има право да успостави суверенитет над целом нашом планетом, јер је она његово дело стварања (Откривење 4:11).

Које ће оружје Јехова користити против непријатеља? То не знамо. Оно што знамо јесте да он располаже средствима којима може потпуно уништити зле нације (Јов 38:22, 23; Софонија 1:15-18). Међутим, људи који обожавају Јехову неће учествовати у тој бици. У визији из 19. поглавља Откривења може се видети да ће се само небеске војске придружити Исусу Христу у рату. Нико од Јеховиних слугу на земљи неће имати удела у томе (2. Летописа 20:15, 17).

Бог мудрости упозорава све људе

Да ли ће бити преживелих? У Армагедону нико не мора да погине. Апостол Петар је рекао: „Јехова... не жели да ико буде уништен него да сви дођу до покајања“ (2. Петрова 3:9). Апостол Павле је такође рекао да је Божја „воља да се све врсте људи спасу и дођу до тачног спознања истине“ (1. Тимотеју 2:4).

Да би то постигао, Јехова се мудро побринуо да се „добра вест о краљевству“ објављује по целом свету, на стотинама језика. Свим људима се пружа прилика да се спасу (Матеј 24:14; Псалам 37:34; Филипљанима 2:12). Они који се одазову на добру вест преживеће Армагедон и живеће вечно у савршенству на рајској земљи (Језекиљ 18:23, 32; Софонија 2:3; Римљанима 10:13). Зар то није оно што би неко могао да очекује од Бога који је оличење љубави? (1. Јованова 4:8).

Може ли Бог љубави водити рат?

Међутим, многи се питају зашто би Бог који је само оличење љубави проузроковао смрт и уништење великог броја људи. То се може упоредити с кућом коју су напале штеточине. Зар се не бисте сложили с тим да један савестан домаћин треба да заштити здравље и добробит своје породице тако што ће истребити штеточине?

Слично томе, баш због своје дубоке љубави према људима, Јехова ће повести битку од Армагедона. Јеховина намера је да нашу планету претвори у рај, да људе доведе до савршенства и да успостави мир на земљи, где их ’нико бунити неће‘ (Михеј 4:3, 4; Откривење 21:4). Шта онда треба учинити са онима који угрожавају мир и сигурност других људи? Ради праведних људи, Бог мора уништити такве „штеточине“ — непоправљиво зле особе (2. Солуњанима 1:8, 9; Откривење 21:8).

За већину данашњих сукоба и крвопролића одговорне су несавршене људске владавине и себичне тежње да се остваре национални интереси (Проповедник 8:9). У настојању да прошире свој утицај, људске владавине потпуно игноришу Божје успостављено Краљевство. Ништа не указује на то да ће се они одрећи своје власти и предати је Богу и Христу (Псалам 2:1-9). Зато те владавине морају бити уништене како би се омогућило Христу да влада путем Јеховиног праведног Краљевства (Данило 2:44). Армагедон се мора догодити да би се једном засвагда решило питање о томе ко има право да влада над овом планетом и људима.

Акција коју ће Јехова предузети у Армагедону биће у најбољем интересу за људе. Будући да је стање у свету све горе, само Божја савршена владавина може потпуно задовољити људске потребе. Истински мир и напредак могу се постићи само помоћу његовог Краљевства. Шта би се десило са овим светом ако Бог не би интервенисао? Зар не би човечанство и даље погађала мржња, насиље и ратови као што је то био случај током векова људске владавине? Битка од Армагедона је заправо нешто најбоље што се може десити! (Лука 18:7, 8; 2. Петрова 3:13).

Рат који ће окончати све ратове

Армагедон ће постићи нешто што ниједан други рат није успео — окончаће све ратове. Ко не чезне за даном када ће ратови бити ствар прошлости? Међутим, упркос свим људским напорима, ратови се и даље воде. То што људи никако не успевају да окончају ратове само потврђује истинитост Јеремијиних речи: „Знам Јехова! Пут човека није њему у власти, не може човек када ходи да управља корацима својим“ (Јеремија 10:23). У вези са оним што ће Јехова учинити, Библија обећава: „До краја земље ратове прекиде, те лук преби и копље саломи и огњем кола бојна сажеже“ (Псалам 46:9, 10).

Када нације употребе своје смртоносно оружје једни против других и доведу у питање опстанак планете, Творац земље ће предузети акцију — започеће Армагедон о којем говори Библија! (Откривење 11:18). Зато ће овај рат постићи оно чему су се богобојазни људи током векова могли само надати. Праведна владавина онога коме земља припада, Јехове Бога, биће оправдана пред свим његовим створењима.

Стога, људи који воле праведност не треба да се плаше Армагедона. Уместо тога, он пружа темељ за наду. Армагедон ће очистити земљу од свих облика корупције и зла и отвориће пут новом праведном поретку под владавином Божјег Месијанског Краљевства (Исаија 11:4, 5). Армагедон неће бити застрашујућ катастрофалан крај, већ срећан почетак за праведне људе који ће вечно живети на рајској земљи (Псалам 37:29).

[Фуснота]

a Видите 11. поглавље у књизи Спознање које води до вечног живота, коју су издали Јеховини сведоци.

[Оквир⁄Слика на 5. страни]

МЕГИДО — ОДГОВАРАЈУЋИ СИМБОЛ

Древни Мегидо је имао стратешки положај с погледом на западну страну плодне Језраелске долине у северном Израелу. Овај град је контролисао међународну трговину и војне путеве који су се ту укрштали. Због тога је Мегидо постао место одлучујућих битака. У својој књизи Cities of the Biblical World — Megiddo, професор Грејам Дејвис је записао: „До града Мегида... трговци и мигранти могли су лако доћи из свих праваца; али исто тако, ако је био довољно моћан, овај град је помоћу тих путева могао да контролише прилаз и тако утиче на развој догађаја и у трговини и у рату. Зато не изненађује што је тај град био... плен око кога су се често водиле борбе и изузетно добро чуван када би се освојио.“

Дуга историја Мегида почела је у другом миленијуму пре н. е., када је на том месту египатски владар Тутмос III поразио хананске владаре. Затим се та историја наставила кроз векове све до 1918. године, када је британски генерал Едмунд Аленби нанео тежак пораз турској војсци. На том месту је Бог омогућио судији Вараку да зада коначан ударац хананском краљу Јавину (Судије 4:12-24; 5:19, 20). У близини тог града, судија Гедеон је поразио Мадијанце (Судије 7:1-22). На том месту су погинули краљеви Охозија и Јосија (2. Краљевима 9:27; 23:29, 30).

Пошто је Мегидо био место бројних одлучујућих битака, сасвим је прикладно што се Армагедон доводи у везу с њим. То је одговарајући симбол Божје потпуне победе над свим непријатељима.

[Извор]

Pictorial Archive (Near Eastern History) Est.

[Слике на 7. страни]

Армагедон ће бити срећан почетак

[Слика на 7. страни]

Широм света, људима се пружа упозорење и прилика да преживе Армагедон