Пређи на садржај

Пређи на садржај

Време празника — да ли ће испунити ваша очекивања?

Време празника — да ли ће испунити ваша очекивања?

Време празника — да ли ће испунити ваша очекивања?

„Петар [Велики] је наредио да се 1. јануара у свим црквама држи посебна служба поводом Нове године. Заповедио је да се свечаним зимзеленим гранчицама украсе довраци у кућама и да сви становници Москве ’покажу своју радост тако што ће гласно честитати‘ Нову годину једни другима (Peter the Great — His Life and World ).

ШТА ви очекујте у време празника? Људи широм света сматрају да је главни догађај у то време Божић, традиционални дан Христовог рођења, али да је укључена и прослава Нове године. Дакле, то је један дужи период одмора. Током тог времена, и родитељи и деца су слободни, и изгледа да је то идеална прилика да породице буду заједно. Неки, пак, овај период називају „Божићним празницима“, пошто у то доба године славе Христово рођење. Можда и ви сматрате да је то врхунац тог периода.

Без обзира да ли је то прилика да се слави Христ, проведе пријатно време с породицом или и једно и друго, милиони мужева, жена и деце широм света с великим нестрпљењем ишчекују те празнике. Како ће бити ове године? Да ли ће то бити посебни тренуци које ћете провести с породицом или ћете их посветити Богу? Ако ће то бити породични скуп, да ли ће доћи сви које очекујете или ћете бити разочарани?

Многи који желе да ове празнике славе у религиозном духу запажају да ни Божић ни Нова година често немају ништа с хришћанством. Уместо тога, време празника је постало ништа више до прилика када се примају поклони, изговор за прославе које понекад укључују понашање које срамоти Христа или у највећем броју случајева повод за породично окупљање. Често се на таквим скуповима дешава да један или више присутних претерају с храном и пићем и затим изазову свађу која најчешће води до кућног насиља. Вероватно сте то већ видели или чак доживели.

Ако је тако, изгледа да се мало тога променило од времена руског цара Петра Великог, кога смо споменули на почетку чланка. Будући да многи људи не одобравају садашњи тренд, они желе да те празнике проведу у религиозној атмосфери и у кругу уже породице. Неки се чак активно залажу за промену, користећи слогане као на пример: „Празници постоје због Исуса“. Али, да ли се може ишта променити? И да ли би се на тај начин заиста славио Христ? Да ли постоје разлози да се промени гледиште о тим празницима?

Да бисмо добили задовољавајуће одговоре, сагледајмо ситуацију очима једног народа који из посебног разлога треба да покаже захвалност у ово доба године.